Στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αιγαίου, θα διεξαχθεί σήμερα (03/02) η δίκη για το θάνατο του 10χρονου Μιχαήλ Πασχαλάκη, το 2014 στο Καλό Λιβάδι της Μυκόνου.
Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου και σήμερα στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αιγαίου θα διεξαχθεί η δίκη για το θάνατο του 10χρονου Μιχαήλ Πασχαλάκη, το 2014 στο Καλό Λιβάδι της Μυκόνου, κατά τη διάρκεια θαλάσσιου παιχνιδιού με συρόμενη «μπανάνα».
Στην εν λόγω δίκη, η οποία αναβλήθηκε από την αρχικώς προγραμματισμένη ημερομηνία της, στις 4 Νοεμβρίου 2021, κρίνεται η τύχη των κατηγορουμένων ως υπαιτίων για ένα τραγικό συμβάν που είχε συγκλονίσει την ελληνική κοινή γνώμη πριν από σχεδόν 8 χρόνια. Η ετυμηγορία του Εφετείου Κακουργημάτων Αιγαίου θα είναι οριστική και αμετάκλητη, εξού και αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Η τρίμηνη αναβολή της δικάσιμης αποφασίστηκε κατόπιν σχετικού αιτήματος των τριών κατηγορουμένων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο καταδίκης για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και άλλα σοβαρά αδικήματα.
Υπενθυμίζεται ότι το θανατηφόρο δυστύχημα συνέβη στις 11 Αυγούστου του 2014 στην παραλία Καλό Λιβάδι της Μυκόνου. Τότε ο μικρός Μιχαήλ έχασε τη ζωή του εν ώρα διασκέδασης μαζί με φίλους του, σαν επιβάτης της γνωστής φουσκωτής «μπανάνας» την οποίαν έσυρε ταχύπλοο μιας τοπικής επιχείρησης θαλάσσιων σπορ. Τον Ιούνιο του 2019 καταδικάστηκαν πρωτοδίκως σε κάθειρξη 5-7 ετών τρία άτομα: Ο χειριστής του μοιραίου σκάφους, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, καθώς και η συνιδιοκτήτρια και κατά το νόμο υπεύθυνη ασφαλείας.
Η πρώτη δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αιγαίου η οποία διεξήχθη στην Ερμούπολη της Σύρου ήταν μαραθώνια, ξεκίνησε νωρίς το πρωί και ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα. Οι τρεις κατηγορούμενοι είχαν αποπειραθεί τότε να αποποιηθούν της ευθύνης -έστω και εν μέρει- για το θάνατο του Μιχαήλ, υποδεικνύοντας σαν τον πραγματικό ένοχο ένα τέταρτο άτομο, επίσης εργαζόμενο στην ίδια επιχείρηση ως οδηγό σκαφών. Ωστόσο, ο εν λόγω υπάλληλος ουδέποτε είχε κληθεί από τις αρχές ούτε καν σαν ύποπτος, οπότε το δικαστήριο δεν επέτρεψε στους κατηγορουμένους να επιχειρήσουν ενδεχόμενη μετακύλιση των ευθυνών τους.
Αντιθέτως, σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση, οι τρεις κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για το αδίκημα της «από κοινού και εκ προθέσεως διατάραξης της υδάτινης συγκοινωνίας, από την οποία προέκυψε κίνδυνος για ανθρώπους και επήλθε θάνατος ανθρώπου». Οι ποινές που επιβλήθηκαν ήταν 7 χρόνια κάθειρξης στον επιχειρηματία και ιδιοκτήτη του κέντρου θαλασσίων σπορ στο Καλό Λειβάδι, 5 χρόνια στην υπεύθυνη ασφαλείας και συνιδιοκτήτρια, 6 χρόνια στον οδηγό του ταχυπλόου που χτύπησε θανάσιμα τον Μιχαήλ.
Η υπεράσπιση άσκησε αμέσως έφεση και οι κατηγορούμενοι δεν οδηγήθηκαν στη φυλακή.
Παράλληλα με την όποια δικαστική εξέλιξη, στη μνήμη του άτυχου παιδιού, ιδρύθηκε από τον πατέρα του, τον κ. Παναγιώτη Πασχαλάκη η οργάνωση Safe Water Sports. Και από το 2017 στο Καλό Λιβάδι εγκαταστάθηκε ένα περίπτερο της οργάνωσης, για την ενημέρωση, ιδιαίτερα των παιδιών περί τους κινδύνους των θαλάσσιων σπορ, τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας κ.λπ.
Παρά την απερίγραπτη οδύνη και το πένθος στο οποίο βυθίστηκε η οικογένεια με το θάνατο του Μιχαήλ, ο πατέρας του άτυχου παιδιού, ο κ. Παναγιώτης Πασχαλάκης, συνέλαβε την ιδέα για την ίδρυση μιας Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης με στόχο την πρόληψη και αποτροπή θαλάσσιων δυστυχημάτων, πνιγμών κ.λπ. Τα τελευταία 6 χρόνια ο κ. Πασχαλάκης έχει κυριολεκτικά αφιερώσει τη ζωή του στις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει σε Ελλάδα και Κύπρο η Safe Water Sports (safewatersports.gr), τιμώντας ενεργά και επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου τη μνήμη του τόσο άδικα χαμένου Μιχαήλ.
Πηγή:protothema.gr