Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΚυκλάδες (Σίφνος): Ο τραυματισμός της 55χρονης και η συζήτηση για το λιμάνι...

Κυκλάδες (Σίφνος): Ο τραυματισμός της 55χρονης και η συζήτηση για το λιμάνι του νησιού

|

Σίφνος… Πέμπτη 17 Ιουνίου… Αυτοκίνητο χτύπησε 55χρονη στο λιμάνι του νησιού και ο οδηγός επιχείρησε να εξαφανιστεί – Ανοίγει η συζήτηση για την ανάγκη νέου λιμανιού;

Η είδηση έρχεται χθες από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά… Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε, πρωινές ώρες χθες (17/06), στη χερσαία ζώνη λιμένα Καμαρών ν.Σίφνου, όταν 45χρονος οδηγός ΙΧΕ, κινούμενος επί της παραλιακής οδού τραυμάτισε 55χρονη πεζή και στη συνέχεια απομακρύνθηκε από το σημείο προς άγνωστη κατεύθυνση. ‘Αμεσα τα στελέχη της Λιμενικής Αρχής Σίφνου ειδοποίησαν ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ το οποίο παρέλαβε την 55χρονη και την διακόμισε στο Περιφερειακό Ιατρείο Σίφνου για παροχή πρώτων βοηθειών απ΄ όπου και εξήλθε, ενώ ο 45χρονος οδηγός εντοπίστηκε μετά από έρευνες και συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου από τα ανωτέρω στελέχη. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Σίφνου”

Ομως, το ατύχημα αυτό φέρνει και πάλι στην επικαιρότητα την ανάγκη να ένα καλύτερο, ασφαλέστερο λιμάνι στο νησί... Μία υπόθεση που μόνο εύκολη δεν είναι από τη στγμή που δεν είναι λίγοι αυτοί που αντιδρούν και θεωρούν ότι ένα νέο λιμάνι θα προκαλέσει αλλοίωση του νησιού και δη “τσιμεντοποίηση” του οικισμού στις Καμάρες… Ομως, η άλλη πλευρά μιλάει για την ανάγκη ασφάλειας τόσο για τα πλοία όσο και για τους επιβάτες..

Και τον Φεβρουάριο του 2020 έγινε συζήτηση από τον Σύνδεσμο Σιφναίων, όπου τέθηκαν όλα τα θέματα… Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αντώνης Ζαμπέλης μίλησε για το διακύβευμα, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σίφνου Απόστολος Διαμαντής (παρότι αναρμόδιος, καθώς το έργο προωθείται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου) ανέλαβε να παρουσιάσει τα βασικά στοιχεία του έργου και να υπερασπιστεί τα πλεονεκτήματά του, η δήμαρχος Σίφνου Μαρία Ναδάλη να δώσει την άποψη της Αυτοδιοίκησης και τέλος, η καταγόμενη από το νησί αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ Αλκμήνη Πάκα να μιλήσει για τη σχέση της φέρουσας ικανότητας του νησιού με τα έργα για την τουριστική του ανάπτυξη.

«Τα περισσότερα δημόσια έργα στο νησί έχουν γίνει στο πόδι. Θυμίζουν αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς του ’60, με κύριο στοιχείο την τσιμεντοποίηση», υποστήριξε ο κ. Ζαμπέλης. «Οποιαδήποτε παρέμβαση σε έναν κολπίσκο όπως οι Καμάρες, που φιλοξενεί το λιμάνι αλλά και μια από τις ελάχιστες παραλίες του νησιού, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική. Δεν είμαι πεπεισμένος ότι αυτό έχει συμβεί».

«Το υφιστάμενο λιμάνι έχει σοβαρά ζητήματα ασφάλειας και λειτουργικότητας», ανέφερε ο κ. Διαμαντής. «Δεν υπάρχει χώρος για την αναμονή και διέλευση των οχημάτων, χώρος αναμονής για τους επιβάτες. Τα τελευταία χρόνια, ο ανταγωνισμός των εταιρειών οδηγεί σε πολλές ταυτόχρονες αφίξεις δρομολογίων, με αποτέλεσμα συνωστισμό, ταλαιπωρία και  καθυστερήσεις. Το νέο έργο θα δώσει τη δυνατότητα να “δένουν” ταυτόχρονα τρία πλοία. Πιστεύω ότι είναι η καλύτερη και φθηνότερη λύση».

Η δήμαρχος έδειχνε μάλλον συμβιβαστική. «Πρέπει να αμβλυνθούν οι αντιθέσεις. Σήμερα εκκρεμεί μια προσφυγή πολιτών απέναντι στο έργο, που θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Το λιμάνι της Σίφνου χρειάζεται έναν σχεδιασμό με μακρά προοπτική, ώστε να γίνει μια σύγχρονη υποδομή και να προστατευθεί το φυσικό και δομημένο περιβάλλον». Ανέφερε, δε, ότι ο δήμος έχει ζητήσει βοήθεια από το Εργαστήριο Λιμενικών Εργων του ΕΜΠ.

Τελικά, όμως, το μέγεθος της επέμβασης δείχνει και μια προειλημμένη απόφαση: «Το ζητούμενο είναι ο αριθμός των ανθρώπων για τους οποίους θα σχεδιαστεί η υποδομή, άρα το πόσοι θέλουμε να έρθουν στη Σίφνο», εξήγησε η κ. Πάκα. «Γνωρίζουμε ότι την προηγούμενη χρονιά οι οικοδομικές άδειες στις Κυκλάδες αυξήθηκαν κατά 70%. Ελλείψει περιβαλλοντικής πολιτικής και πολεοδομικού σχεδιασμού κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε μια μη αναστρέψιμη πραγματικότητα». Η κ. Πάκα θύμισε ότι η μελέτη για τη δημιουργία ζώνης οικιστικού ελέγχου στο νησί απορρίφθηκε δύο φορές από το ΣτΕ, ενώ η μελέτη φέρουσας ικανότητας που είχε γίνει για το νησί δείχνει ότι αυτή σε πολλά σημεία έχει πλέον ξεπεραστεί.

«Αυτή την περίοδο συντελείται μια μεγάλη αλλαγή στο τοπίο της Σίφνου», υποστήριξε ο κ. Γιώργος Γαβαλάς, ένας από τους συμμετέχοντες στην εσπερίδα. «Περιοχές με αμπέλια και ελιές γίνονται αντικείμενο αγοραπωλησιών, κυρίως από Γάλλους. Παράλληλα, κατασκευάζεται μια τεράστια τουριστική εγκατάσταση ανάμεσα στην Απολλωνία και στην Καταβατή. Ανοίγονται νέοι, παράνομοι δρόμοι μέσα στην περιοχή Natura. Δημιουργείται μια άλλη Σίφνος, σε άλλη κλίμακα».

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αγιο Ορος: Εκοιμήθη ο Αγιορείτης Γέροντας Βασίλειος Γοντικάκης

Η εξόδιος ακολουθία αύριο στην Ιερά Μονή Ιβήρων – Ο λόγιος και πνευματικός καθοδηγητής που σφράγισε το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία

Μάρκος Καφούρος: Αναφορά για επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ μεταφέρει το ψήφισμα του Δ.Σ. Θήρας στον Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις νησιωτικές περιοχές.

Παρέμβαση Φιλίππου Φόρτωμα για τις συντάξεις χηρείας του πρώην ΟΓΑ

Ερώτηση στη Βουλή για την άρση αδικιών του νόμου Κατρούγκαλου και την εξίσωση παλαιών και νέων συντάξεων χηρείας προς όφελος των δικαιούχων.

Φεστιβάλ Στρογγύλη On The Road: Μια μουσική βραδιά με το «The Hollywood Project»

Την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2025 στον υπαίθριο χώρο μπροστά από τον Μητροπολιτικό Ναό Θήρας, τρεις μουσικοί παρουσιάζουν αγαπημένα ελληνικά τραγούδια

Κύπελλο Ελλάδας: Από το Περιστέρι κόντρα στον Ατρόμητο ξεκινάει η μάχη της ΕΛΛΑΣ Σύρου (video)

Πρεμιέρα στη League Phase του κυπέλλου Ελλάδος, με τους Συριανούς να αγωνίζονται σήμερα στις 16:00 στο Δημοτικό γήπεδο Περιστερίου

Δήμος Θήρας: Έναρξη εγγραφών σε Φιλαρμονική & Χορωδία 2025–2026

Δωρεάν συμμετοχή για παιδιά 7+ και ενήλικες, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο

Γερμανία: Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση στο 7% το 2026, αλλά και αντιδράσεις

Η κυβέρνηση ρίχνει τον συντελεστή από 19% σε 7% για εστιατόρια & γεύματα (χωρίς αλκοόλ), με κριτική από φορείς για όφελος στις αλυσίδες και πίεση στα δημόσια οικονομικά.

Ισραήλ: Χερσαία επιχείρηση στην πόλη της Γάζας

Τανκς προωθούνται προς το κέντρο της πόλης· τουλάχιστον 106 νεκροί σε 24 ώρες σύμφωνα με παλαιστινιακές αρχές. ΟΗΕ μιλά για «γενοκτονία», η Ε.Ε. προαναγγέλλει μέτρα, σκληραίνει η στάση αραβικών κρατών.

Φιλώτι Νάξου: Παρουσιάστηκε ο 14ος τόμος «Ναξιακά» – Αφιέρωμα στη μνήμη του Στέφανου Ψαρρά

Ζεστή συμμετοχή στο Πολιτιστικό Κέντρο Φιλωτιτών· η Ο.ΝΑ.Σ. τίμησε τον διδάκτορα Φιλολογίας και συνεργάτη της έκδοσης με έναν αναμνηστικό τόμο υψηλών προδιαγραφών.

Σπύρος Μάκαρης: «Σημαία» του Πανναξιακού για 24η σεζόν – Ο 38χρονος φόργουορντ συνεχίζει μπροστάρης

Η διοίκηση ανακοίνωσε την ανανέωση με τον Ναξιώτη φόργουορντ (2,00 μ.), που μπαίνει στην 24η χρονιά του και στέλνει μήνυμα ενότητας στους φιλάθλους.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.