Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΚυκλάδες - Σίφνος: Η υδροφόρα του Πολεμικού ναυτικού έφερε προσωρινή λύση στο...

Κυκλάδες – Σίφνος: Η υδροφόρα του Πολεμικού ναυτικού έφερε προσωρινή λύση στο πρόβλημα νερού (Photo)

|

Tροφοδότηση των δεξαμενών υδροδότησης των οικισμών της Σίφνου – Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Σίφνου 

To καλοκαίρι του 2021 είναι ένα ακόμα παράξενο καλοκαίρι. Με τον κορωνοϊό να παραμονεύει και τα κρούσματα να βρίσκονται σχετικά ψηλά. Με τον τουρισμό να δίνει ξανά έντονο το παρών στις Κυκλάδες. Ο κόσμος επέστρεψε στις αγαπημένες του Κυκλάδες για να χαρεί και να ξεσκάσει έπειτα από όσα πέρασε την χρονιά που μας πέρασε. Η άνοδος, όμως, του τουρισμού ανέδειξε ξανά το διαχρονικά μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα της Σίφνου, την έλλειψη νερού. Οι αφαλατώσεις δεν μπορούν να καλύψουν την ζήτηση του νερού που έχει φτάσει πλέον στα ύψη. Η χθεσινή άφιξη της υδροφόρου του Πολεμικού Ναυτικού «ΔΟΪΡΑΝΗ» στις Καμάρες υπαγορεύτηκε από την ανεπάρκεια του νερού. 

Το Πολεμικό Ναυτικό ανέλαβε για μια ακόμα φορά να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Το πλοίο έφερε το πολύτιμο ύδωρ που τόσο λείπει.  Το θέμα του νερού στη Σίφνο είναι ένα πρόβλημα που δεν έχει μία συγκεκριμένη λύση. Όσες αφαλατώσεις και αν κάνει ο Δήμος το πρόβλημα δεν θα λυθεί. Γιατί η κατανάλωση του νερού θα συνεχίσει να αυξάνεται και δύσκολα οι αφαλατώσεις θα μπορούν να καλύψουν αυτήν την ζήτηση.

Το πρόβλημα θυμίζει τον μύθο της Λερναίας ΄Υδρας. Από τη μία νέες αφαλατώσεις, από τις άλλη αύξηση στην κατανάλωση. Υπάρχουν άνθρωποι στη Σίφνο που δεν καταλαβαίνουν πως το νερό δεν είναι άπειρο. Οι πισίνες, οι πυκνοί κήποι των πλουσιόσπιτων, ο τεράστιος αριθμός των νέων οικοδομών κάνουν το πρόβλημα δυσεπίλυτο. Χωρίς μέτρο στην κατανάλωση, χωρίς όρια στη δόμηση, χωρίς όρια στη ζωή μας το πρόβλημα θα γιγαντώνεται. Χωρίς στέρνες, χωρίς φράγματα, χωρίς την πολυπόθητη ανακύκλωση του νερού το πρόβλημα θα ταλανίζει το νησί. Και όλα αυτά μέσα στην αβεβαιότητα της εξελισσόμενης κλιματικής αλλαγής.  Ίσως τα καλοκαίρια που έρχονται να είναι ακόμα πιο ζεστά και οι βροχές του χειμώνα και της άνοιξης ακόμα λιγότερες. Οι πολίτες δεν μπορούν να τα περιμένουν όλα από τον Δήμο. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του. Η οικονομία στην κατανάλωση του νερού αποτελεί ύψιστη κοινωνική ευθύνη. Οι αφαλατώσεις δεν μπορούν να λύσουν από μόνες τους το πρόβλημα. Η λύση βρίσκεται στο μυαλό του ανθρώπου.

8-696x392.jpg

Αυτό διαβάσαμε στη σελίδα kaipoutheos.gr. Τι λέει όμως και ο Δήμος Σίφνου, που εξέδωσε τη σχετική ανακοίνωση όσον αφορά την τροφοδοσία νερού; 

Στο πλαίσιο της συστηματικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που οφείλονται στη μη επάρκεια νερού, σας γνωρίζουμε ότι με την πολύτιμη συνδρομή του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής & του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Εμμανουήλ Κουτουλάκη τροφοδοτούνται από σήμερα οι δεξαμενές υδροδότησης των οικισμών της Σίφνου και με νερό που μετέφερε στο νησί μας η υδροφόρα του Πολεμικού Ναυτικού ”ΔΟΪΡΑΝΗ Α-467″.

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε:

– το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Εμμανουήλ Κουτουλάκη, την προκάτοχό του κα Χριστιάνα Καλογήρου, τον κ. Ι. Σίμο από τη Διεύθυνση Μελετών και όλες τις υπηρεσίες της Γεν. Γραμματείας για την αγαστή συνεργασία και την ανταπόκρισή τους σε όλα τα αιτήματα του Δήμου μας, που ως στόχο έχουν όχι μόνον την προσωρινή αντιμετώπιση των προβλημάτων λειψυδρίας αλλά και τη δρομολόγηση ενεργειών για την αποτελεσματική ενίσχυση -στο επόμενο διάστημα- των υποδομών ύδρευσης (θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωσή σας),

– τον Κυβερνήτη Αντιπλοίαρχο κ. Γρηγόρη Δράλλο και το πλήρωμα της υδροφόρας του Πολεμικού Ναυτικού “ΔΟΪΡΑΝΗ Α-467”,

– το Λιμενικό Σταθμό Σίφνου και ιδιαιτέρως το Λιμενοσταθμάρχη κ. Παναγιώτη Ζαχαράκη, Υποπλοίαρχο Λ.Σ., για την πολύτιμη συνεργασία,

– τους επαγγελματίες που, προτάσσοντας το κοινό συμφέρον, τροποποίησαν το πρόγραμμά τους για να εξυπηρετήσουν τις επιτακτικές ανάγκες του Δήμου.

ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» ΦΥΣΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΕΤΟΙΜΟΠΟΛΕΜΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ, ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΠΕΥΔΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΝΥΧΤΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ (ΠΟΛΛΑ) ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.

Επειδή, το πρόβλημα της λειψυδρίας που ταλανίζει αυτή τη χρονιά τα νησιά μας -και όχι μόνο- είναι ιδιαίτερα έντονο, για ακόμα μια φορά ζητάμε την πολύτιμη συνεργασία σας και απευθύνουμε ΕΚΚΛΗΣΗ για ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση του νερού έτσι ώστε να διασφαλίζεται η επάρκεια της ποσότητας που θα μπορεί να εξυπηρετεί τις βασικές ανάγκες όλων!


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη: Το σχέδιο για δύο λιμάνια διαφυγής και πλωτή εξέδρα στον Μονόλιθο

Αυτά θα γίνουν στη Βλυχάδα, την περιοχή του Κολούμπου και στην περιοχή του Μονόλιθου, αντίστοιχα - Οι προτάσεις για την αναβάθμιση των υποδομών στη Σαντορίνη

Γερμανία – Εκλογές: «Αδύναμη νίκη» Μερτς και «θρίαμβος» της Ακροδεξιάς

«Οι Γερμανοί είπαν ξεκάθαρα όχι στον Ολαφ Σολτς, αλλά όχι πραγματικά ναι στον Φρίντριχ Μερτς», αναφέρει η Süddeutsche Zeitung, ενώ η Handelsblatt αναφέρεται σε «δύσκολη νέα αρχή»

Νάξος – Αδέσποτα: Οι εθελοντές αφανείς ήρωες και η “μάχη” τους σε καθημερινή βάση

Οι αφανείς ήρωες της Νάξου: Ο αγώνας ενός εθελοντή για τα αδέσποτα στις παγωμένες μέρες

Αεροδρόμια: Η εικόνα της επιβατικής κίνησης τον Ιανουαρίου, – 33% η Σαντορίνη λόγω εργασιών

Με το “δεξί” η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας - Πως κινήθηκαν τα αεροδρόμια στο Αιγαίο - Από τη Μυτιλήνη έως τη Ρόδο και τη Σαντορίνη

Βασ. Φλεριανός: Η απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής και το κάλεσμα διασκέδασης

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βασίλης Φλεριανός σε ανάρτησή του εξηγεί την απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής των Αποκριών ...

Taste Atlas: Ποια ελληνικά πιάτα με αυγά βρίσκονται στη λίστα με τα 50 καλύτερα στον κόσμο;

Η ελληνική κουζίνα αναδείχτηκε φέτος η καλύτερη στον κόσμο, αφήνοντας πίσω της την ιταλική και άλλες διάσημες κουζίνες

Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε – Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με… τεχνητή νοημοσύνη!

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

SuperLeague: “Τυφώνας” από γκολ στο 1.85 με επίκεντρο το “Γ. Καραϊσκάκης”

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ: «Τυφώνας» από τέρματα στο 1.95!

Μυτιλήνη: Νεκρή μετανάστρια μέσα σε βάρκα που ήρθε από τις τουρκικές ακτές

Στη βάρκα επέβαιναν και άλλοι 18 πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίστηκαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος

Κων. Καζάκος: “Μεγάλωσα με τον Καμπανέλλη μέσα στο σπίτι μας” (video)

Ο Κωνσταντίνος Καζάκος έρχεται στη Νάξο με τη θεατρική παράσταση "Αγουρα Κεράσια" και μιλάει στο Νίκο Σκορδιαλό για θέατρο, τηλεόραση και τον .. Καμπανέλλη (video)

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Κυκλάδες: Οι Ασφαλιστικές εξαιρούν τον .. σεισμό από ανανεώσεις συμβολαίων (!!!)

Οι ασφαλιστικές εξαιρούν τον… σεισμό από τις ανανεώσεις συμβολαίων σε νησιά των Κυκλάδων - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Ε. Νομικού: «Να μην μπερδεύουμε την ηφαιστειακή δραστηριότητα με τις μαγματικές διεργασίες που συμβαίνουν στα έγκατα της γης»

"Δεν είναι όλοι αυτοί οι μεγάλοι σεισμοί μέσα στο κέντρο της καλντέρας της Σαντορίνης, όπου πραγματικά έχεις ένα ηφαίστειο που λέγεται Νέα Καμένη"