Τρίτη 22 Ιουνίου στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά έχει προσδιοριστεί η εξ αναβολής δικάσιμος για την υπόθεση της Βλυχαδας (video).
Η ώρα του δικαστηρίου έφτασε… Και αύριο Τρίτη 22 Ιουνίου έχει προσδιοριστεί η εξ αναβολής δικάσιμος για την υπόθεση της Βλυχαδας, μία από τις ωραιότερες περιοχές στην Σαντορίνη
Στο Πρωτοδικείο Πειραιά θα κριθεί η κύρια αγωγή που έχει καταθέσει πριν δυο χρόνια (Ιούνιο 2019) η ΕΛΛΕΤ κατά της νομιμότητας της οικοδομικής αδείας βάσει της οποίας ανεγείρεται ξενοδοχειακό συγκρότημα πλέον των 150 κλινών με όγκο 20.000 κ.μ. και ύψη που φτάνουν τα 8.50 μέτρα υπεράνω του εδάφους.
Το συγκρότημα ξεκίνησε να κατασκευάζεται τον Ιανουάριο του 2019, διέκοψε τις εργασίες αρχικά τον Ιούλιο του ίδιου έτους και οριστικά τον Δεκέμβριο του 2019 μετά από ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η ΕΛΛΕΤ.
Πέρα από το τυπικό μέρος της υπόθεσης, επι της ουσίας στην περιοχή συντελείται μια ευρείας έκτασης αλλοίωση της φυσιογνωμίας του τοπίου και του περιβάλλοντος. Φυσικοί σχηματισμοί εκατοντάδων ετών γεωλογικής ιστορίας χάνονται για πάντα. Μια παρθένα παραλία και περιοχή, που θα έπρεπε να προστατεύεται απόλυτα, βρίσκεται σε διαδικασία οικοδόμησης.
Μια δικαστική απόφαση η οποία θα αποφαίνεται εναντίον της νομιμότητας της άδειας θα αποτρέψει τώρα και στο μέλλον την περαιτέρω βεβήλωση του τοπίου στην ευρύτερη περιοχή της Βλυχάδας
Η περιοχή της Βλυχάδας στη Σαντορίνη, ένα παρθένο τοπίο πολύτιμο για την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της Σαντορίνης με αναγνωρισμένη γεωμορφολογική μοναδικότητα, μια από τις πιο ευάλωτες περιοχές στην Κλιματική Αλλαγή, καταστρέφεται με τη δόμηση μεγάλου ξενοδοχειακού συγκροτήματος, παρότι είναι χαρακτηρισμένη ως προστευόμενη περιοχή όπου «απαγορεύεται κάθε δόμηση ή αλλοίωση του τοπίου και του φυσικού περιβάλλοντος σε ζώνη πλάτους 150μ. από την γραμμή αιγιαλού στην περιοχή προστασίας των φυσικών σχηματισμών» από την θεσμοθετημένη Ζ.Ο.Ε. Θήρας από το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι με σχετικές επιστολές η Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και οι επιστημονικές επιτροπές των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων του ΕΜΠ και του ΑΠΘ για την Προστασία Μνημείων, ήδη από το 2016 ζητούν με επιστολή τους από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και τις αρμόδιες Υπηρεσίες να εξετάσουν το ζήτημα δόμησης στην περιοχή και να ελέγξουν την τυχόν επικινδυνότητα που προκαλείται από τις οικοδομικές εργασίες στους γεωλογικούς σχηματισμούς που βρίσκονται πάνω από μια παραλία λουομένων μεγάλης επισκεψιμότητας, που αποτελεί παράλληλα ιδιαίτερης αξίας μνημείο της φύσης.
.