Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΚυκλάδες - Πάρος: Με τη βοήθεια πυροσβεστικών αεροπλάνων αναμένεται να τεθεί υπό...

Κυκλάδες – Πάρος: Με τη βοήθεια πυροσβεστικών αεροπλάνων αναμένεται να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά

|

Αναμένονται πυροσβεστικά αεροσκάφη για το σβήσιμο της πυρκαγιάς στην Πάρο – Τι δήλωσε ο δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος 

Μία πολύ δύσκολη νύχτα πέρασε η Πάρος με την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το βράδυ στον Μόλο. Αυτή τη στιγμή (6.40), δύο πυροσβεστικά οχήματα βρίσκονται στους πρόποδες του βουνού, καθώς είναι πιθανόν η φωτιά να κατευθυνθεί προς το δασάκι με τα πεύκα.  Επίσης, χωματουργικό μηχάνημα του δήμου Πάρου ανοίγει δρόμο για τα οχήματα. Την επόμενη ώρα αναμένονται δυο πυροσβεστικά αεροσκάφη για να σβήσουν ολοκληρωτικά την πυρκαγιά.  Οπως και βέβαια και ενισχύσεις της πυροσβεστικής από τη Σύρο… 

Ο Μάρκος Κωβαίος – Δήμαρχος Πάρου – σε ανάρτησή του πριν από λίγο (07:00) ανέφερε ” Αναζωπύρωση τις πρωτες πρωινες ωρες της χθεσινής φωτιάς που ξεκινησε απ το Μώλο κ επεκτάθηκε πολύ γρήγορα λόγω των ανέμων Πυροσβεστικη κ υδροφόρες του Δήμου ξανά επιχείρησαν με αποτέλεσμα την κατάσβεση της κ πάλι”.

Τι συνέβη;  Η φωτιά ξέσπασε το βραδυ της Δευτέρας σε χορτολιβαδική έκταση προς τη μεριά του Μώλου, όπου υπήρχαν ξηρά χόρτα και χαμηλή βλάστηση. Οι εστίες ¨ήταν δύο και στο σημείο έπνεαν ισχυροί άνεμοι, το ευχάριστο; Αμεσα ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός προστασίας και έφτασαν στη δύσβατη περιοχή 6 πυροσβεστικά οχήματα με 14 πυροσβέστες, καθώς και 4 υδροφόρες του δήμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, η πυρκαγιά ξέσπασε από άγνωστη αιτία λίγο μετά τις 21.30 στους πρόποδες του Αγίου Αντωνίου, κοντά στο μοναστήρι που βρίσκεται εκεί, από την πλευρά του Μώλου και του Καλόγερου και στη συνέχεια κινήθηκε με κατεύθυνση το Πίσω Λιβάδι, χωρίς πάντως να απειλήσει κατοικημένη περιοχή. Η φωτιά άλλαζε συνεχώς κατευθύνσεις, λόγω ισχυρών ανέμων που πνέουν. 

Γύρω στις 1:30 τη νύχτα, ωστόσο, η φωτιά στον Μώλο της Πάρου παρουσίαζε καλύτερη εικόνα, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος.

Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κωβαίος, «ο κίνδυνος που υπήρχε για το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου, στο οποίο δεν υπήρχαν άνθρωποι, καθώς και για κάποια σπίτια, έχει αποφευχθεί». Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν ακόμη κάποιες μικρές διάσπαρτες εστίες, αλλά σε γενικές γραμμές η κατάσταση είναι καλή, φαίνεται να τίθεται υπό έλεγχο».

Για καλύτερη εικόνα της φωτιάς μίλησε επίσης η πρόεδρος της κοινότητας Μάρπησσας, Άννα Αντωνοπούλου. «Ήταν επικίνδυνη η φωτιά, έπνεαν ισχυροί άνεμοι, αλλά η εικόνα είναι καλύτερη. Έχουν πάει άνθρωποι στην μονή του Αγ. Αντωνίου για να την προστατεύσουν σε περίπτωση αναζωπυρώσεων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κυρία Αντωνοπούλου.

Όπως εξήγησε ο κ. Κωβαίος, ο δήμος συνδράμει με 4 υδροφόρες ΟΤΑ (οι 2 συμμετέχουν στην πυρόσβεση), ενώ από την έναρξη της πυρκαγιάς η Πολιτική Προστασία του δήμου μαζί με κατοίκους των περιοχών συμμετέχουν στην επιχείρηση για την κατάσβεσή της. Κάτοικοι με πυροσβεστήρες, λάστιχα, χωματουργικά μηχανήματα συμμετέχουν στην προσπάθεια κατάσβεσης και προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες.

Αυτό που ανησυχούσε την τοπική αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους ήταν ο κίνδυνος η φωτιά να επεκταθεί σε δασύλλιο στους πρόποδες του βουνού κοντά στο Πίσω Λιβάδι, όπου υπάρχει αρκετά πυκνή βλάστηση. 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Οι Υφάντρες και οι Αναμνήσεις τους»: Το εργοστάσιο Ζησιμάτου ξαναζωντάνεψε στην Ερμούπολη

Μια βιωματική δράση του Cycladic Identity του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Hermoupolis Heritage, που ζωντάνεψε τη μνήμη της κλωστοϋφαντουργίας στη Σύρο

Γ. Πολυχρονάκος: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα νησιά σαν ενοχλητικές κουκίδες στον χάρτη»

Σφοδρή κριτική του Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Bono, The Edge και Gavin Friday στην Αντίπαρο – Ιρλανδικό «άρωμα» ροκ στο Αιγαίο

Τρεις εμβληματικές μορφές της παγκόσμιας ροκ σκηνής απολαμβάνουν στιγμές χαλάρωσης στις Κυκλάδες

Μανιομανώλης: Ο παλικαράς ζωοκλέφτης από το Φιλώτι που έγραψε ιστορία στα Βουρλά

Απόγονος Κρητικών επαναστατών, μεγαλοβοσκός στη Νάξο και θρύλος για τα κατορθώματά του

Η ΕΑΣ Νάξου αποχαιρετά τον πρόεδρο της Κεραμωτής, Μανώλη Φακίνο

Συγκινητικό μήνυμα του Δημήτρη Καπούνη για την απώλεια ενός αγωνιστή της αυτοδιοίκησης και του αγροτικού κόσμου

Γ. Βρούτσης: «Ιστορική απόφαση η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για χωριά έως 1.500 κατοίκους – Μεγάλη ανάσα για τις Κυκλάδες»

Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για μείωση και πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε μικρούς οικισμούς αποτελεί «δικαίωση της πολιτικής μας», τονίζει ο Υπουργός Αθλητισμού και Βουλευτής Κυκλάδων

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Αλλαγή στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου – Η Ευθαλία Σπανού αντικαθιστά τον Νικόλαο Μοστράτο

Η παραίτηση του Νικολάου Μοστράτου και η ορκωμοσία της πρώτης επιλαχούσας του συνδυασμού «Πάρος, με Ευθύνη και Ενότητα»

Νάξος – Θεαματική μανούβρα του Hellenic Highspeed στο λιμάνι (video)

Το ταχύπλοο προσεγγίζει από Πάρο και Πειραιά και δένει σε μόλις 3 λεπτά με εντυπωσιακή ακρίβεια

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Τουρκία – Ισπανία, το ντέρμπι κορυφής και ποντάρουμε στα .. γκολ

Δύσκολη αποστολή για τη «Φούρια Ρόχα» στην Κωνσταντινούπολη – Στοίχημα με αξία το 2 & G/G

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία