Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΚυκλάδες - Καθολική Αρχιεπισκοπή: Το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Νικολάου για την ημέρα...

Κυκλάδες – Καθολική Αρχιεπισκοπή: Το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Νικολάου για την ημέρα του Πάσχα

|

Νύκτα του Πάσχα 2020 και η ομιλία του Σεβασμιωτάκου π. Νικολάου κατά την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία: ” το φετινό μήνυμα της αναστάσεως βασίζεται στο άγγελμα του ουρανού και στους  αυτόπτες μάρτυρες της γης που μέσω της Εκκλησίας μας αναγγέλλουν το:  «Χριστός Ανέστη» και η πίστη μας απαντά με το «αληθώς ανέστη».

“… Η Εκκλησία, αυτή τη βραδιά φωτισμένη από το ανέσπερο φως του Αναστημένου Υιού του τρέφεται  από το Λόγο Θεού, αγιάζεται με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος, και γίνεται αυθεντικός μάρτυρας της Αναστάσεως του Κυρίου της. Είναι η μοναδική ιστορική είδηση που διαχέει στον κόσμο το σωτήριο άρωμα του Ευαγγελίου Του. Είναι η είδηση που τώρα σιγά- σιγά θα μετατρέψει το κάθε λογής σκοτάδι σε αυγή και θα ξημερώσει η ημέρα η λαμπρή. Ο σημερινός μας κόσμος έχει επείγουσα ανάγκη να ακούσει τις μυροφόρες όλων των εποχών που αναγγέλλουν το χαρμόσυνο της αναστάσεως κήρυγμα. Με αυτό το κήρυγμα η πίστη μας η φετινή ζωντανή και αληθινή, διότι απαλλάχτηκε από συναισθηματισμούς και άλλα ανούσια στοιχεία έγινε πιο γνήσια και πιο αγνή κι βιώνεται για πρώτη φορά τόσο δυνατά και στην «κατ’ οίκον εκκλησία»…”

Αυτό αναφέρει ανάμεσα στα άλλα ο Σεβασμιώτατος π. Νικόλαος της Καθολικής Αρχιεπίσκοπος Νάξου, Τήνου, Ανδρου και Μυκόνου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία τη νύκτα του Πάσχα… Και καταλήγει με την ευχή ” ενωμένοι  όλοι μαζί με όλα τα μέλη των ενοριών μας, με ανανεωμένη την πίστη μας που δοκιμάστηκε μα δεν κλονίστηκε, αλλά αντιθέτως ενισχύθηκε, μαζί με τους μαθητές της Εμμαούς να του επαναλαμβάνουμε, και τη λαμπρή αυτή βραδιά:Μείνε μαζί μας Κύριε. Αμήν…”

Αναλυτικά η ομιλία του πατέρα Νικόλαου, Αρχιεπισκόπου της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου, Τήνου, Ανδρου και Μυκόνου.. 

“Αδελφοί μου και αδελφές μου,

Χριστός Ανέστη!

Μέσα σ’ αυτή την εξωτερική και εσωτερική νύκτα που βιώνουμε, η Εκκλησία με χαρά αναγγέλλει και ψάλλει  το «Χριστός Ανέστη»!

Ζούμε στιγμές μοναδικές, διαφορετικές, πρωτόγνωρες αλλά εξ ίσου σημαντικές και δυνατές. Όλα μέσα στο Ναό τελούνται στο χώρο του Ιερού, διότι ο κυρίως ναός είναι άδειος,  άδειος όπως και ο τάφος του Χριστού.

 Άγγελος όμως του Κυρίου απευθύνεται στις φοβισμένες μυροφόρες αλλά και σε όλους μας και μας καθησυχάζει λέγοντας: «εσείς μη φοβάστε,  γνωρίζω ότι αναζητάτε τα εσταυρωμένο. Δεν είναι εδώ, αναστήθηκε, όπως το είχε πει».

Αυτή είναι η ουρανόσταλτη είδηση η οποία αποτελεί την εγγύηση και το θεμέλιο  της χριστιανικής πίστης μας. Είναι η είδηση που φέτος περισσότερο παρά ποτέ χρειάζεται να την ακούσουμε με ιδιαίτερη χαρά. Είναι η μόνη είδηση, που μπορεί να διώξει, κάθε φόβο, αμφιβολία, θλίψη και κατάθλιψη και να φέρει και πάλι την αληθινή χαρά.

Ο Αναστημένος Χριστός συναντά τις μυροφόρες και όλους μας και μας απευθύνει εκείνο το θεϊκό «χαίρετε» που ακούσαμε λίγο πριν στην ευαγγελική περικοπή και μας πλημμύρισε από  χαρά.

Είναι αυτή χαρά που τόσο έχουμε ανάγκη αυτή τη χρονιά. Δυστυχώς έλειψε και λείπει σε πολλούς διότι ασθενούν, διότι υποφέρουν, διότι πενθούν τα αγαπητά τους πρόσωπα τα οποία έφυγαν απρόσμενα.

Πυκνό το φετινό σκοτάδι της φετινής νύκτας, όμως έχουμε ενώπιον μας την αναμμένη Πασχαλινή Λαμπάδα που συμβολίζει τον Αναστημένο Χριστό, που είναι το φως το αληθινό. Ακολουθώντας αυτό το φως θα οδηγηθούμε στο ξέφωτο της «εν Χριστώ ζωής» με τη σιγουριά ότι όλα θα γίνουν καλύτερα τόσο στην πνευματική όσο και τη φυσική ζωή μας.

Φωτισμένοι από το φως του Αναστημένου Χριστού θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, να εργαζόμαστε και προπάντων να προσευχόμαστε για να διαλυθεί το σκοτάδι που απρόσμενα σκέπασε  στη γη με κίνδυνο να παρατείνει τη θλίψη μας και να επισκιάσει τη χαρά της Αναστάσεως.

Προς Θεού αδελφοί μου και αδελφές μου, μη συμβεί αυτό. Μη υποταχθούμε σε μία τέτοια παρατεταμένη και καταστρεπτική θλίψη. Μη περιοριστούμε στο να παρηγορούμε ο ένας τον άλλο, αλλά ας στραφούμε προς τον Αναστημένο Κύριο, που με την ανάστασή του μας ξαναδίνει την ευτυχία που χάσαμε από δική μας υπαιτιότητα. Η ευτυχία που μας προσφέρει ο Κύριος δεν είναι προσωρινή αλλά αιώνια και παντοτινή. Διότι είναι δώρο της άπειρης  αγάπης του Θεού για όλα τα παιδιά του. Ο Θεός δεν μας έδωσε κάτι αλλά μας κάποιον τον ίδιο τον Υιό του, τον ίδιο τον εαυτόν του.

Η Εκκλησία, αυτή τη βραδιά φωτισμένη από το ανέσπερο φως του Αναστημένου Υιού του τρέφεται  από το Λόγο Θεού, αγιάζεται με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος, και γίνεται αυθεντικός μάρτυρας της Αναστάσεως του Κυρίου της. Είναι η μοναδική ιστορική είδηση που διαχέει στον κόσμο το σωτήριο άρωμα του Ευαγγελίου Του. Είναι η είδηση που τώρα σιγά- σιγά θα μετατρέψει το κάθε λογής σκοτάδι σε αυγή και θα ξημερώσει η ημέρα η λαμπρή.

Ο σημερινός μας κόσμος έχει επείγουσα ανάγκη να ακούσει τις μυροφόρες όλων των εποχών που αναγγέλλουν το χαρμόσυνο της αναστάσεως κήρυγμα.

Με αυτό το κήρυγμα η πίστη μας η φετινή ζωντανή και αληθινή, διότι απαλλάχτηκε από συναισθηματισμούς και άλλα ανούσια στοιχεία έγινε πιο γνήσια και πιο αγνή κι βιώνεται για πρώτη φορά τόσο δυνατά και στην «κατ’ οίκον εκκλησία».

Και το φετινό μήνυμα της αναστάσεως βασίζεται στο άγγελμα του ουρανού και στους  αυτόπτες μάρτυρες της γης που μέσω της Εκκλησίας μας αναγγέλλουν το:  «Χριστός Ανέστη» και η πίστη μας απαντά με το «αληθώς ανέστη».

Εύχομαι, φέτος όλοι να νιώσουμε την παρουσία του Κυρίου, εσταυρωμένου και αναστημένου, πιο δυνατά από κάθε άλλη χρονιά. Τώρα Εκείνος μας συνοδοιπορεί, όπως τότε τους μαθητές της Εμμαούς, μας κατηχεί και μας προετοιμάζει για τον τεμαχισμό του άρτου, που εύχομαι σύντομα να τελέσουμε και πάλι, αδελφοί μου και αδελφές μου με τη δική σας ευλογημένη φυσική παρουσία. Έτσι ενωμένοι  όλοι μαζί με όλα τα μέλη των ενοριών μας, με ανανεωμένη την πίστη μας που δοκιμάστηκε μα δεν κλονίστηκε, αλλά αντιθέτως ενισχύθηκε, μαζί με τους μαθητές της Εμμαούς να του επαναλαμβάνουμε, και τη λαμπρή αυτή βραδιά:Μείνε μαζί μας Κύριε. Αμήν”.

Από την σελίδα της Καθολικής Αρχιεπισκοπής (kantam.gr) 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν