Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023
ΑρχικήΚοινωνίαΚυκλάδες - Καθολική Αρχιεπισκοπή: Το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Νικολάου για την ημέρα...

Κυκλάδες – Καθολική Αρχιεπισκοπή: Το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Νικολάου για την ημέρα του Πάσχα

|

Νύκτα του Πάσχα 2020 και η ομιλία του Σεβασμιωτάκου π. Νικολάου κατά την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία: ” το φετινό μήνυμα της αναστάσεως βασίζεται στο άγγελμα του ουρανού και στους  αυτόπτες μάρτυρες της γης που μέσω της Εκκλησίας μας αναγγέλλουν το:  «Χριστός Ανέστη» και η πίστη μας απαντά με το «αληθώς ανέστη».

“… Η Εκκλησία, αυτή τη βραδιά φωτισμένη από το ανέσπερο φως του Αναστημένου Υιού του τρέφεται  από το Λόγο Θεού, αγιάζεται με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος, και γίνεται αυθεντικός μάρτυρας της Αναστάσεως του Κυρίου της. Είναι η μοναδική ιστορική είδηση που διαχέει στον κόσμο το σωτήριο άρωμα του Ευαγγελίου Του. Είναι η είδηση που τώρα σιγά- σιγά θα μετατρέψει το κάθε λογής σκοτάδι σε αυγή και θα ξημερώσει η ημέρα η λαμπρή. Ο σημερινός μας κόσμος έχει επείγουσα ανάγκη να ακούσει τις μυροφόρες όλων των εποχών που αναγγέλλουν το χαρμόσυνο της αναστάσεως κήρυγμα. Με αυτό το κήρυγμα η πίστη μας η φετινή ζωντανή και αληθινή, διότι απαλλάχτηκε από συναισθηματισμούς και άλλα ανούσια στοιχεία έγινε πιο γνήσια και πιο αγνή κι βιώνεται για πρώτη φορά τόσο δυνατά και στην «κατ’ οίκον εκκλησία»…”

Αυτό αναφέρει ανάμεσα στα άλλα ο Σεβασμιώτατος π. Νικόλαος της Καθολικής Αρχιεπίσκοπος Νάξου, Τήνου, Ανδρου και Μυκόνου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία τη νύκτα του Πάσχα… Και καταλήγει με την ευχή ” ενωμένοι  όλοι μαζί με όλα τα μέλη των ενοριών μας, με ανανεωμένη την πίστη μας που δοκιμάστηκε μα δεν κλονίστηκε, αλλά αντιθέτως ενισχύθηκε, μαζί με τους μαθητές της Εμμαούς να του επαναλαμβάνουμε, και τη λαμπρή αυτή βραδιά:Μείνε μαζί μας Κύριε. Αμήν…”

Αναλυτικά η ομιλία του πατέρα Νικόλαου, Αρχιεπισκόπου της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου, Τήνου, Ανδρου και Μυκόνου.. 

“Αδελφοί μου και αδελφές μου,

Χριστός Ανέστη!

Μέσα σ’ αυτή την εξωτερική και εσωτερική νύκτα που βιώνουμε, η Εκκλησία με χαρά αναγγέλλει και ψάλλει  το «Χριστός Ανέστη»!

Ζούμε στιγμές μοναδικές, διαφορετικές, πρωτόγνωρες αλλά εξ ίσου σημαντικές και δυνατές. Όλα μέσα στο Ναό τελούνται στο χώρο του Ιερού, διότι ο κυρίως ναός είναι άδειος,  άδειος όπως και ο τάφος του Χριστού.

 Άγγελος όμως του Κυρίου απευθύνεται στις φοβισμένες μυροφόρες αλλά και σε όλους μας και μας καθησυχάζει λέγοντας: «εσείς μη φοβάστε,  γνωρίζω ότι αναζητάτε τα εσταυρωμένο. Δεν είναι εδώ, αναστήθηκε, όπως το είχε πει».

Αυτή είναι η ουρανόσταλτη είδηση η οποία αποτελεί την εγγύηση και το θεμέλιο  της χριστιανικής πίστης μας. Είναι η είδηση που φέτος περισσότερο παρά ποτέ χρειάζεται να την ακούσουμε με ιδιαίτερη χαρά. Είναι η μόνη είδηση, που μπορεί να διώξει, κάθε φόβο, αμφιβολία, θλίψη και κατάθλιψη και να φέρει και πάλι την αληθινή χαρά.

Ο Αναστημένος Χριστός συναντά τις μυροφόρες και όλους μας και μας απευθύνει εκείνο το θεϊκό «χαίρετε» που ακούσαμε λίγο πριν στην ευαγγελική περικοπή και μας πλημμύρισε από  χαρά.

Είναι αυτή χαρά που τόσο έχουμε ανάγκη αυτή τη χρονιά. Δυστυχώς έλειψε και λείπει σε πολλούς διότι ασθενούν, διότι υποφέρουν, διότι πενθούν τα αγαπητά τους πρόσωπα τα οποία έφυγαν απρόσμενα.

Πυκνό το φετινό σκοτάδι της φετινής νύκτας, όμως έχουμε ενώπιον μας την αναμμένη Πασχαλινή Λαμπάδα που συμβολίζει τον Αναστημένο Χριστό, που είναι το φως το αληθινό. Ακολουθώντας αυτό το φως θα οδηγηθούμε στο ξέφωτο της «εν Χριστώ ζωής» με τη σιγουριά ότι όλα θα γίνουν καλύτερα τόσο στην πνευματική όσο και τη φυσική ζωή μας.

Φωτισμένοι από το φως του Αναστημένου Χριστού θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, να εργαζόμαστε και προπάντων να προσευχόμαστε για να διαλυθεί το σκοτάδι που απρόσμενα σκέπασε  στη γη με κίνδυνο να παρατείνει τη θλίψη μας και να επισκιάσει τη χαρά της Αναστάσεως.

Προς Θεού αδελφοί μου και αδελφές μου, μη συμβεί αυτό. Μη υποταχθούμε σε μία τέτοια παρατεταμένη και καταστρεπτική θλίψη. Μη περιοριστούμε στο να παρηγορούμε ο ένας τον άλλο, αλλά ας στραφούμε προς τον Αναστημένο Κύριο, που με την ανάστασή του μας ξαναδίνει την ευτυχία που χάσαμε από δική μας υπαιτιότητα. Η ευτυχία που μας προσφέρει ο Κύριος δεν είναι προσωρινή αλλά αιώνια και παντοτινή. Διότι είναι δώρο της άπειρης  αγάπης του Θεού για όλα τα παιδιά του. Ο Θεός δεν μας έδωσε κάτι αλλά μας κάποιον τον ίδιο τον Υιό του, τον ίδιο τον εαυτόν του.

Η Εκκλησία, αυτή τη βραδιά φωτισμένη από το ανέσπερο φως του Αναστημένου Υιού του τρέφεται  από το Λόγο Θεού, αγιάζεται με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος, και γίνεται αυθεντικός μάρτυρας της Αναστάσεως του Κυρίου της. Είναι η μοναδική ιστορική είδηση που διαχέει στον κόσμο το σωτήριο άρωμα του Ευαγγελίου Του. Είναι η είδηση που τώρα σιγά- σιγά θα μετατρέψει το κάθε λογής σκοτάδι σε αυγή και θα ξημερώσει η ημέρα η λαμπρή.

Ο σημερινός μας κόσμος έχει επείγουσα ανάγκη να ακούσει τις μυροφόρες όλων των εποχών που αναγγέλλουν το χαρμόσυνο της αναστάσεως κήρυγμα.

Με αυτό το κήρυγμα η πίστη μας η φετινή ζωντανή και αληθινή, διότι απαλλάχτηκε από συναισθηματισμούς και άλλα ανούσια στοιχεία έγινε πιο γνήσια και πιο αγνή κι βιώνεται για πρώτη φορά τόσο δυνατά και στην «κατ’ οίκον εκκλησία».

Και το φετινό μήνυμα της αναστάσεως βασίζεται στο άγγελμα του ουρανού και στους  αυτόπτες μάρτυρες της γης που μέσω της Εκκλησίας μας αναγγέλλουν το:  «Χριστός Ανέστη» και η πίστη μας απαντά με το «αληθώς ανέστη».

Εύχομαι, φέτος όλοι να νιώσουμε την παρουσία του Κυρίου, εσταυρωμένου και αναστημένου, πιο δυνατά από κάθε άλλη χρονιά. Τώρα Εκείνος μας συνοδοιπορεί, όπως τότε τους μαθητές της Εμμαούς, μας κατηχεί και μας προετοιμάζει για τον τεμαχισμό του άρτου, που εύχομαι σύντομα να τελέσουμε και πάλι, αδελφοί μου και αδελφές μου με τη δική σας ευλογημένη φυσική παρουσία. Έτσι ενωμένοι  όλοι μαζί με όλα τα μέλη των ενοριών μας, με ανανεωμένη την πίστη μας που δοκιμάστηκε μα δεν κλονίστηκε, αλλά αντιθέτως ενισχύθηκε, μαζί με τους μαθητές της Εμμαούς να του επαναλαμβάνουμε, και τη λαμπρή αυτή βραδιά:Μείνε μαζί μας Κύριε. Αμήν”.

Από την σελίδα της Καθολικής Αρχιεπισκοπής (kantam.gr) 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός – Amorgorama: Ερχεται (09-10/06) η 2η γιορτή του Ψαρά

Η Γιορτή του Ψαρά συναντά το Amorgorama στις 9 και 10 Ιουνίου - Η πρόσκληρη

Πάρος: To ζαχαροπλαστείο που μοιάζει με μουσείο Αρχαίων Γλυπτών

Με αναπάντεχο design και γλυκά στις βιτρίνες που μοιάζουν με εφήμερα γλυπτά, το ζαχαροπλαστείο Tserki έχει γίνει το νέο τοπόσημο του δημοφιλούς κυκλαδίτικου νησιού.

Ορκίζεται σήμερα (28/05) η Βουλή των …δύο ημερών

Ορκίζεται σήμερα η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαϊου - Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Υπηρεσιακού Πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά

Στοίχημα – Αγγλία: Προβάδισμα λόγω έδρας για τους “χωριάτες” της Βίλα

Το κίνητρο της Άστον Βίλα και η αντίδραση της «Μπάρτσα»... Η πρόταση από την Foxbet.gr

Εκλογές 2023 – Τουρκία: Δεύτερος γύρος σήμερα με ξεκάθαρο φαβορί

Ο Ερντογάν επιδιώκει να σφραγίσει τη νίκη στον δεύτερο γύρο εκλογών

Στα Κύθηρα ψαρεύουν οι Τούρκοι αλιείς (!!!)

Μέχρι τα Κύθηρα έφτασαν τουρκικά αλιευτικά για να ψαρέψουν

Πανελλαδικές 2023: Αντίστροφη μέτρηση για 90.000 υποψηφίους

Ξεκινάει τη Δευτέρα η αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλαδικές... Οι αλλαγές, το χρονοδιάγραμμα και το πέρας μαθημάτων στο Γυμνάσιο

Εκλογές 2023: Εκτός Βουλής έμεινε συνολικά το 16,01% των κομμάτων

Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων των εκλογών της 21ης Μαΐου στο 100% των εκλογικών τμημάτων. Οι συγκρίσεις με τα ποσοστά του 2019.

“Η Νάξος δια μέσου των αιώνων”: Αναβολή λόγω εκλογών και πάει Νοέμβριο

Το Ζ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο «Η Νάξος δια μέσου των αιώνων» λόγω εκλογών μετατίθεται σε νέα ημερομηνία .. Πότε θα γίνει

Εκλογές 2023: Εκρηξη Ιερώνυμου και … “ως εδώ”, γιατί το είπε

«Δεν πρόκειται να ανεχθώ τη χυδαία απόπειρα χρησιμοποίησης της Εκκλησίας μας ως εργαλείο για την επιδίωξη των αλλότριων σκοπών οιωνδήποτε», είπε, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος

Έφυγε από τη ζωή ο Άκης Δημητροκάλλης

Σε ηλικία 75 ετών, ο Άκης Δημητροκάλλης – με καταγωγή από το Γλινάδο Νάξου – έφυγε από τη ζωή – Στο κοιμητήριο Ζωγράφου η τελευταία του κατοικία

Sea Jets: Ξεκινούν δρομολόγια αύριο (26/05) τα “Sifnos Jet” και “Champion Jet 1”

Δύο ακόμη ταχύπλοα της SeaJets σε δρομολόγια στις Κυκλάδες

Express Skopelitis: Ξεκίνησε δρομολόγια και προς την Σαντορίνη

Από την περασμένη Κυριακή (21/05) και κάθε Κυριακή το Express Skopelitis επισκέπτεται την Σαντορινη από την Αμοργό ...

“Νήσος Ρόδος”: Παίρνει και πάλι σήμερα το δρόμο για Πάρο – Σαντορίνη

Μία ακόμη εκτός .. προγράμματος αναχώρηση του "Νήσος Ρόδος" προς Πάρο - Σαντορίνη

Blue Star 1: Από την 1η Ιουλίου στην απογευματινή γραμμή Πάρος – Νάξος -Ιος- Σαντορίνη

Χαρά Ευαγγέλια - Το Blue Star 1 πιάνει δουλειά στις Κυκλάδες από την 1η Ιουλίου - Θα πιάνει και Ανάφη αλλά και Σύρο

Εκλογές 2023 – Γ. Βρούτσης: Ισχυρός και στις φετινές εκλογές, από ρεκόρ σε ρεκόρ

Ο Γιάννης Βρούτσης για μια ακόμη εκλογική νίκη βγήκε νικητής.. Τα ρεκόρ στις Κυκλάδες... Και οι σκέψεις από την Ελένη Μουστάκη

Ηρακλειά: Οταν η δασκάλα έχει τη κόρη της μοναδική μαθήτρια στο δημοτικό σχολείο

Σχολείο στην Ηρακλειά: Δασκάλα έχει την κόρη της μοναδική μαθήτρια στο δημοτικό όπου διδάσκει

Blue Star Naxos: Αλλαγή ώρας στην σημερινή (19/05) του αναχώρηση

Με μία ώρα καθυστέρηση θα αναχωρήσει το Blue Star Naxos από τον Πειραιά... Πως αλλάζει το δρομολόγιό του

Διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο Καλαμούρια – Ορκός

Και στη περιοχή του Ορκού, στο δρόμο Καλαμούρια - Ορκός έχουμε διακοπή κυκλοφορίας - Το χρονοδιάγραμμα

New York Post: Προτείνει Σίφνο και Νάξο ως ιδανικές επιλογές για το φετινό καλοκαίρι

«Η Ελλάδα αποτελούσε ανέκαθεν τουριστικό προορισμό τόσο για τον πλούσιο πολιτισμό της όσο και για την απόλυτη χαλάρωση» γράφει η New York Post