Μία διαφορετική πραγματικότητα βιώνουν πλέον οι κάτοικοι στα μικρά νησιά των Κυκλάδω.. Στην Κίμωλο λένε ότι “ούτε παιδιά δεν κυκλοφορούν στους δρόμους” ενώ στη Σίκινο παραδέχονται ότι είναι φοβισμένοι αλλά καλά στην υγεία τους…
Κρούσματα δεν υπάρχουν στα μικρά νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου Πελάγους, αλλά φόβος υπάρχει και μάλιστα μεγάλος. Τα μέτρα ανάσχεσης της διάδοσης του κορωνοϊού τηρούνται ευλαβικά, ενώ αποδοκιμάζονται έκδηλα εκείνοι από την ενδοχώρα, που, βρίσκοντας «παραθυράκια» στον νόμο, επιχειρούν να εισέλθουν στις προφυλαγμένες τους κοινότητες. Στους δρόμους δεν κυκλοφορεί κανείς, αλλά αυτή η ησυχία τους αρέσει πολύ. «Λίγη υπομονή, να περάσει η μπόρα και θα είμαστε ξανά μια αγκαλιά ανοιχτή», λένε.
ΣΙΚΙΝΟΣ
«Πλοία χωρίς κανέναν επιβάτη»
«Είμαστε πολύ φοβισμένοι με όσα πληροφορούμαστε καθημερινά, αλλά εμείς είμαστε καλά», λέει η Φλώρα Μαράκη, ιδιοκτήτρια παντοπωλείου και ξενοδοχειακής επιχείρησης στην Αλοπρόνοια Σικίνου, το λιμάνι του μικρού νησιού. «Δεν υπάρχει κανένα κρούσμα επειδή δεν έρχεται κανείς από τα άλλα νησιά ή την Αθήνα. Σε όλη την περίοδο της κρίσης δεν κατέβηκε άνθρωπος από το καράβι, τα δρομολόγια εκτελούνται κανονικά, τα πλοία δένουν στο λιμάνι, αλλά χωρίς να μεταφέρουν κανέναν μα κανέναν επιβάτη για τη Σίκινο. Μόνο προμήθειες ξεφορτώνουν». Ανθρωποι με καταγωγή από το νησί, Ελληνες και ξένοι που έχουν εξοχικά εκεί, ταξιδιώτες από γειτονικά νησιά, μετά την παρότρυνση του δημάρχου Βασίλη Μαράκη, να μην ταξιδέψουν στη Σίκινο, που είναι υγειονομικά απροφύλακτη, απέφυγαν να το κάνουν. «Εχει μόνο έναν γιατρό κι έναν νοσηλευτή, τίποτε άλλο, ούτε φαρμακείο ούτε κάποια υποδομή για νοσηλεία», περιγράφει η κ. Μαράκη. Τα σοβαρά περιστατικά μεταφέρονται εκτός νησιού. Ευτυχώς αυτήν περίοδο δεν χρειάστηκε. Μόνο μία έγκυος έπρεπε να επισκεφθεί τον μαιευτήρα της στη Σαντορίνη. «Εμειναν με τον σύζυγό της στο αυτοκίνητο μέχρι την ώρα που θα έβλεπαν τον γιατρό κι όταν επέστρεψαν μπήκαν σε καραντίνα για 15 ημέρες. Ο κόσμος εφαρμόζει τα μέτρα, στο παντοπωλείο μπαίνουν μόνο δύο άτομα, οι άλλοι περιμένουν απέξω. Ο κόσμος βγαίνει μόνο για τα ψώνια του. Είχα στείλει με το παιδί εμπόρευμα στη χώρα και μου είπε ότι δεν είδε άνθρωπο, δεν κυκλοφορεί ψυχή. Μένουμε μέσα και είμαστε υγιείς».
ΠΑΞΟΙ
«Φοβάμαι τα “παραθυράκια”»
Η καθημερινότητα έχει αλλάξει πολύ στους Παξούς. «Οχι τόσο για εμένα, που δουλεύω κανονικά στο σούπερ μάρκετ, αλλά σίγουρα για τον περισσότερο κόσμο», σημειώνει η ιδιοκτήτρια του καταστήματος Αναστασία Μπογδάνου. «Δεν έχουμε κρούσματα, αλλά ο κόσμος προσέχει πάρα πολύ, γιατί έχει φοβηθεί. Στο σούπερ μάρκετ δεν αφήνω κανέναν να μπει μέσα χωρίς να φορέσει γάντια, δεν θέλω να αγγίζουν τα προϊόντα με γυμνό χέρι, όσοι δεν θέλουν να το κάνουν, τους βάζω να πλύνουν τα χέρια τους ή να τα απολυμάνουν καλά με αντισηπτικό. Κατά τα άλλα είμαστε καλά, δεν έχουμε ελλείψεις, τα πλοία έρχονται τρεις φορές την εβδομάδα, εγώ τροφοδοτούμαι μία φορά την εβδομάδα, τις υπόλοιπες άλλα καταστήματα τροφίμων του νησιού», λέει η κ. Μπογδάνου, η οποία για ένα πράγμα ανησυχεί. «Φοβάμαι ότι το Πάσχα τα μέτρα δεν θα τηρηθούν και πολλοί θα βρουν διάφορα “παραθυράκια” στις απαγορεύσεις και θα έρθουν στο νησί. Οσο είμαστε ήσυχοι, είμαστε υγιείς». Το πρώτο κύμα αφίξεων, όταν έκλεισαν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια και επέστρεψαν φοιτητές από τη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη, οικογένειες ντόπιων, αλλά και δύο Ιταλοί που έχουν σπίτι στο νησί, ένας επώνυμος επιχειρηματίας και ένας διάσημος αρχιτέκτονας («τότε, όλοι τρομάξαμε»), τους άφησε αλώβητους. Ο δήμαρχος Σπύρος Βλαχόπουλος είχε δώσει σαφείς οδηγίες και έμειναν όλοι σε καραντίνα για 14 μέρες. «Τώρα φοβόμαστε το επόμενο κύμα αφίξεων. Πολλοί δεν καταλαβαίνουν. Μα, δεν μπορούν να κάνουν λίγη υπομονή; Σε λίγες εβδομάδες η κατάσταση θα εξομαλυνθεί και θα ηρεμήσουμε. Πιστεύω», καταλήγει η ίδια.
ΚΙΜΩΛΟΣ
«Ούτε παιδάκι δεν βλέπεις έξω»
Ούτε στην Κίμωλο υπάρχει μέχρι στιγμής πρόβλημα τροφοδοσίας. «Τα πλοία έρχονται κανονικά τρεις φορές την εβδομάδα, έχουμε απ’ όλα» αναφέρει η Ελένη Παπαδιούλη, ιδιοκτήτρια σούπερ μάρκετ. Και εκεί ο κόσμος είναι «πολύ μαζεμένος, κλεισμένος στο σπίτι, δεν κυκλοφορεί, ούτε παιδάκι δεν βλέπεις έξω».
ΚΥΘΗΡΑ
«Λίγο πιο άνετα από την Αθήνα»
Κύματα εισερχομένων κατά την πρώτη περίοδο της κρίσης του κορωνοϊού δέχθηκαν και τα Κύθηρα. Κυρίως Αθηναίους ή κατοίκους χωρών της Ε.Ε., της Ιταλίας, της Μ. Βρετανίας, που έχουν τα εξοχικά τους στο νησί. Τότε δεν γίνονταν ακόμη αυστηροί έλεγχοι στο αεροδρόμιο και στο λιμάνι. Κάποιοι έμειναν σε εθελουσία καραντίνα, ορισμένοι, λίγοι, όχι. Πάντως δεν υπήρξε πρόβλημα. «Τώρα όλος ο κόσμος προσέχει, δεν τους βλέπεις να κυκλοφορούν, ο κόσμος είναι φοβισμένος γιατί υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι στο νησί», λέει ο Τ. Π., κάτοικος της χώρας Κυθήρων. «Απλά είναι λίγο πιο άνετα από την Αθήνα γιατί υπάρχει ελεύθερος χώρος, μπορεί να περπατήσει κανείς τηρώντας μεγάλες αποστάσεις. Αλλωστε είναι όλα κλειστά, τα μόνα που δουλεύουν είναι τα βενζινάδικα, για τους αγρότες που πηγαίνουν στα χωράφια τους, οι μεταφορείς που διανέμουν τις προμήθειες, τα σούπερ μάρκετ» αναφέρει ο ίδιος.
Αρθρο στην εφημερίδα “Καθημερινή”