Οι Κυκλάδες έχουν την πιο ακριβή βενζίνη στην Ελλάδα και 43 πρατήρια με +1,90 ευρώ/λίτρο – Δωδεκάνησα 10 πρατήρια με +1.90 ευρώ /λίτρο – Στους Φούρνους Ικαρίας έφτασε τα 2.009 ευρώ /λίτρο – Στη Λήμνο άνω του 1,90 ευρώ / λίτρο και στη Χίο στο 1,860 ευρώ / λίτρο – Σταθάκης «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για τη φορολογία των καυσίμων»
Από τις αρχές Μαρτίου η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα έχει πάρει …φωτιά. Ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά. Καθημερινά σχεδόν. Και έχει αγγίξει για πρώτη φορά από το 2012 την τιμή των δύο ευρώ (!!!) ανά λίτρο. Και το παράξενο; Σε μικρά νησιά. Όπως η Σίκινος που έχει και το απόλυτο ρεκόρ (2,045) στις Κυκλάδες, η Αμοργός με 2 ευρώ / λίτρο και τώρα και οι Φούρνοι Ικαρίας. Ναι, οι Φούρνοι μπήκαν κι αυτοί στο παιχνίδι των …πρωτοσέλιδων με την τιμή σε πρατήριο να εντοπίζεται με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών στα 2,009 και με ημέρα ανάρτησης στο διαδίκτυο την 23η Μαΐου… Και τα χειρότερα έρχονται.
Το λένε οι επιχειρηματίες που ασχολούνται με τα καύσιμα, το φωνάζουν οι διεθνείς αγορές αλλά η Κυβέρνηση δείχνει ανήμπορη να αντιδράσει. Ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1 ήταν απόλυτος «Δεν μπορεί να γίνει κάτι γι αυτό, δεν μπορούμε έως το Φθινόπωρο και δεν είναι η κατάλληλη στιγμή» τόνισε αναφερόμενος στην υψηλή φορολογία στα καύσιμα που αγγίζει ακόμη και το 65% στην τελική τιμή του προϊόντος… Και όπως έχουμε πει, τα χειρότερα έρχονται… Οι πρατηριούχοι φωνάζουν από την περασμένη εβδομάδα για μείωση των φόρων προειδοποιώντας ότι η τιμή της βενζίνης θα φτάσει ακόμα και τα 2,5 ευρώ (!!!) ενώ η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει φτάσει στα 1,645 ευρώ (σ.σ. με βάση τα στοιχεία του παρατηρητηρίου Τιμών μέχρι την περασμένη Πέμπτη).
Που όμως; Στην Αθήνα. Το πρόβλημα όμως είναι στις Κυκλάδες. Και μόνο στις Κυκλάδες. Σε μία απόσταση μάξιμουμ 120 μιλίων από τον Πειραιά. Κάνοντας μία ακόμη βόλτα στην ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου Τιμών θα δει ότι στις Κυκλάδες και σε 42 από τα 127 πρατήρια η τιμή της αμόλυβδης είναι άνω του 1.90 ευρώ /λίτρο. Όταν στην Φλώρινα η ανώτερη τιμή είναι στο 1,708, στα Γρεβενά 1,789, στον Έβρο 1,820, ή στην Κέρκυρα στα 1,795… Τι συμβαίνει; Γιατί στις Κυκλάδες είναι τόσο ακριβά; Οι περισσότεροι μιλάνε για τα μεταφορικά; Μα σε αυτές τις περιοχές δεν υπάρχει αντιστοιχία μεταφορικών; Και εάν έχουμε μεγάλες αποστάσεις στις Κυκλάδες γιατί στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου η τιμή είναι χαμηλότερη;
Θέλετε παράδειγμα; Στην Λήμνο και στα εννέα πρατήρια του νησιού η τιμή άνω του 1,90 (έως 1,93). Στη Λέσβο στα 45 πρατήρια συνολικά έχουμε τιμές από 1,55 έως 1,935 και δη στο αεροδρόμιο… Σαράντα λεπτά διαφορά μέσα στο ίδιο νησί… Στη Χίο και σε 55 πρατήρια, η τιμή κυμαίνεται από 1,620 έως 1860… Κι εδώ έχουμε σχεδόν 25 λεπτά διαφορά… Στη Σάμο έχουμε το φαινόμενο του Αγίου Κήρυκα και των Φούρνων. Με τιμή 2,009 πρατήριο στους Φούρνους από τις 23 Μαΐου έσπασε το φράγμα των δύο ευρώ και το αστείο είναι ότι Ικαρία και Άγιος Κήρυκας έχουν πάνω από 1,90 την τιμή της βενζίνης ενώ στη Σάμο κυμαίνεται από 1,658 έως 1,808 ευρώ / λίτρο. Άρα; Όπου υπάρχει θάλασσα μπαίνει και ένα …δεκάλεπτο για πλάκα..
Όσο για τα Δωδεκάνησα; Σε 86 συνολικά πρατήρια η τιμή κινείται από 1,546 (Ρόδος) έως 1,949 στη Πάτμο. Δέκα πρατήρια έχουμε με τιμή αμόλυβδης άνω του 1,90 και δη σε Αστυπάλαια (1,920), Κάρπαθο (1,90), Κάλυμνο (1,910) και Πάτμο…. Ενώ η υψηλότερη τιμή στη Ρόδο είναι στο 1,848. Κάτι που σημαίνει ότι η απόσταση τελικά δεν παίζει ρόλο όσον αφορά την μεταφορά των καυσίμων… Η παίζει;
Στις Κυκλάδες πάντως αλλαγές δεν έχουμε… Ίσως γιατί δεν έχει μπει ακόμη η νέα εβδομάδα και επίσημα… Η Σίκινος έχει το ρεκόρ με 2,045, η Αμοργός ακολουθεί με 2 ευρώ και στη συνέχεια έχουμε δώδεκα νησιά με +1,90 τιμή της αμόλυβδης. Ενδεικτικά στην Ανάφη 1,99 όπως κα στη Κίμωλο, στο 1,98 έχουμε Ίο και Μήλο, στο 1,97 έχουμε Σίφνο και Σαντορίνη, στο 1,95 Σχοινούσα και Κουφονήσι ενώ η Νάξος όπως και η Πάρος με την Αντίπαρο στο όριο του 1,93…
Και η νέα εβδομάδα; Η αγορά περιμένει με κομμένη την ανάσα τις νέες τιμές στο βαρέλι του αργού πετρελαίου (αμερικανικό και brent). Διεθνείς παράγοντες εκφράζουν φόβους ότι οι αναταραχές στις διεθνείς χρηματαγορές, το πρόβλημα με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, και η αμφιταλαντευόμενη στάση του Αμερικανού προέδρου για συνάντησή του με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη πιθανόν να οδηγήσουν σε νέα άνοδο στη χονδρική τιμή του αργού πετρελαίου που ήδη από τα 52,6 δολάρια έφτασε στα 80 δολάρια το βαρέλι του brent. Την ίδια ώρα η χώρα μας σύμφωνα με την παγκόσμια λίστα “Global Petrol Prices “κατέχει την 6η θέση πανευρωπαϊκά και την 7η παγκοσμίως αναφορικά με την τιμή πώλησης στη λιανική των καυσίμων με πρώτη ακριβότερη χώρα το Χόνγκ Κόνγκ (μ.ο τιμής 1,81 ευρώ/λίτρο στην αμόλυβδη).