Σε αναμονή του ανοίγματος της πλατφόρμας για τους +65 σε πανελλαδικό επίπεδο – Τι γίνεται στις Κυκλάδες … Που σημειώθηκε το Σάββατο ρεκόρ εμβολιασμών
Καλά νέα…. Με το καλημέρα της εβδομάδας και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, ανακοίνωσε την ημερομηνία του ανοίγματος της πλατφόρμας των εμβολιαστικών ραντεβού για τις ηλικίες 65-69. Τα ραντεβού θα μπορούν να κλείνονται από τις 2 Απριλίου ενώ όπως είπε ο επιχειρησιακός σχεδιασμός περιλαμβάνει πως μια μέρα νωρίτερα θα ενταχθούν νέα εμβολιαστικά κέντρα.
Από την πρώτη μέρα της έναρξης των εμβολιασμών μέχρι και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 1.630.000 εμβολιασμοί. Την πρώτη δόση του εμβολίου έχει λάβει το 10,14% του πληθυσμού. Για τον Απρίλιο είναι προγραμματισμένοι 1.500.000 εμβολιασμοί ενώ όσοι άνθρωποι πάσχουν από σοβαρή αλλεργία θα δοθεί η δυνατότητα να το δηλώνουν και να πραγματοποιείται ο εμβολιασμός τους σε κάποιο νοσοκομείο.
Τέλος, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι το επόμενο διάστημα η Pfizer θα παραδώσει περισσότερες από 1.100.000 δόσεις, η εταιρεία AstraZeneca 450.000 δόσεις και η Moderna 100.000 δόσεις. Η εταιρεία Johnson & Johnson θα παραδώσει 1,2 εκατομμύρια δόσεις προς τη χώρα μας μέχρι τον Ιούνιο.
Κυκλάδες: περάσαμε τους 12.000 εμβολιασμούς
Το βασικό πρόβλημα στις Κυκλάδες δεν είναι τόσο ο ρυθμός εμβολιασμών (σ.σ. έχει βελτιωθεί σημαντικά καθότι έκλεισε η εβδομάδα με σχεδόν 500 εμβολιασμούς την ημέρα) αλλά το γεγονός ότι 60 – 64 ετών εμβολιάζονται μόνο στη Σύρο. Κι αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Με βάση τα δεδομένα που έχουμε μόνο στη Σύρο μπορούν να εμβολιαστούν όσοι ανήκουν στην συγκεκριμένη εμβολιαστική ομάδα. Κάτι που δημιουργεί ζήτημα όσον αφορά τη μετακίνηση στη πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Με δεδομένο μάλιστα ότι έχουμε μόνο ένα πλοίο στα ενδοκυκλαδικά και με το σκεπτικό ότι το Εμβολιαστικό Κέντρο στην Ερμούπολη, λειτουργεί μόνο το πρωί (έως τις 12) κατανοεί κανείς ότι για τη μετακίνηση στη Σύρο για εμβολιασμό χρειάζεται κάποιος από τη Νάξο τουλάχιστον τρεις ημέρες…
Και βέβαια μεγάλο ερωτηματικό είναι τι γίνεται με τα μικρότερα νησιά και το πότε θα εμβολιαστούν. Ευθύνη βέβαια της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων Αιγαίου, όμως η ουσία είναι ότι υπάρχει αγωνία και έλλειψη ενημέρωσης. Το υπουργείο Τουρισμού μιλάει για covid free νησιά στις Κυκλάδες, αλλά έως τώρα την 1η δόση έχουν λάβει οι κάτοικοι σε Θηρασιά, Κίμωλο, Σίφνο και Σέριφο. Οι υπόλοιποι; Τι γίνεται αλήθεια; Υπάρχει χρονοδιάγραμμα;
Με βάση την εικόνα που έχουμε από την ιστοσελίδα emvolio.gov.gr έως και το Σάββατο 27 Μαρτίου είχαμε 12.216 εμβολιασμούς (σ.σ. το ξαναλέμε δεν είναι ισάριθμοι πολίτες). Κι αυτό γιατί έγιναν 622 και στα εννέα Περιφερειακά Κέντρα εμβολιασμού όπως βλέπετε και στην σχετική ανάρτηση στο τέλος του άρθρου…
Για την πρώτη δόση είχαμε 466 εμβολιασμούς και πλέον στις Κυκλάδες έχουμε 8400 συμπολίτες μας που έχουν κάνει έστω κι ένα εμβόλιο.
Η Περιφερειακή Ενότητα Κέας – Κύθνου ήταν αυτή που έκλεψε την παράσταση με 125 εμβολιασμούς το Σάββατο (προφανώς κι έχουμε εμβολιασμούς στην Κύθνο), έναντι 107 της Σύρου, ενώ η Περιφερειακή Ενότητα Μήλου πηγαίνει …τρένο καθότι έφτασε τους 1500 όσον αφορά τη μία δόση εμβολίου (!!!) και είναι η 2η ενότητα στις Κυκλάδες σε σχέση με την κίνηση εμβολιασμών μπροστά από Σαντορίνη και Νάξο.
Να σημειωθεί τέλος ότι το Σάββατο δεύτερη δόση εμβολιασμού δεν είχαμε σε Τήνο, Άνδρο, Κέα – Κύθνο και Μύκονο. Πάρος, Άνδρος και Τήνος έστω και με καθυστέρηση πέρασαν το όριο των 800 εμβολιασμών
Αναλυτικά ο πίνακας με τους εμβολιασμούς της τελευταίας ημέρας (26/03) στις Κυκλάδες ανά περιφερειακή ενότητα