Προβληματισμό προκαλούν τα επιδημιολογικά δεδομένα σε νησιωτικές περιοχές της χώρας, με φόντο την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα – Ποια νησιά των Κυκλάδων είναι σε κίνδυνο
Προβληματισμό προκαλούν τα επιδημιολογικά δεδομένα σε νησιωτικές περιοχές της χώρας, με φόντο την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα. Και δεν αποκλείεται σήμερα να έχουμε εξελίξεις… Το ενδιαφέρον στρέφεται στα νησιά λόγω της τουριστικής κίνησης, αλλά και στα χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδας, τα οποία γεμίζουν από κόσμο που επισκέπτεται τις ιδιαίτερες πατρίδες τους και όπου παραδοσιακά στήνονται μεγάλα πανηγύρια στη γιορτή της Παναγίας…
Ο φόβος διασποράς εκτός της Αττικής και άλλων μεγάλων νομών και της μεταφοράς του ιού σε ειδικά σε ηλικιωμένους είναι μεγάλος. Η κυβέρνηση απευθύνει έκκληση για εμβολιασμό, έστω και με την πρώτη δόση, πριν από τις διακοπές του Αυγούστου.
Και αυτό γίνεται με βάση τον δείκτη μεταδοτικότητας που αγγίζει το 1.16 για την επικράτεια, βάσει των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης. Ωστόσο, προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν τα δεδομένα σχετικά με την εβδομάδα 19 Ιουλίου-25 Ιουλίου, καθώς το ποσοστό θετικότητας ήταν 3.26% σε σύνολο 540.283 εργαστηριακών ελέγχων και 0.79% σε σύνολο 894.838 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων.
Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1.46%. Συγκεκριμένα, στα ύψη βρίσκεται η θετικότητα στην Πάρο, όπου φτάνει το 5,51%, στη Μύκονο, που φτάνει το 4,27%, στην Τήνο, που αγγίζει το 4,20%, και στο Ρέθυμνο με 3,76%. Την ίδια ώρα, στο «κόκκινο» βρίσκεται η περιφερειακή ενότητα Νήσων (τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα) με σύνολο θετικότητας 2,64%, αλλά και η Νάξος με μ.ο. 6,82,48%.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 19 Ιουλίου 2021 – 25 Ιουλίου 2021 το ποσοστό θετικότητας ήταν 3,26% σε σύνολο 540.283 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0,79% σε σύνολο 894.838 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1,46%. Υπενθυμίζεται ότι την εβδομάδα 12 Ιουλίου 2021 – 18 Ιουλίου 2021 το ποσοστό θετικότητας ήταν 3.41% σε σύνολο 512.794 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0,81% σε σύνολο 1.008.857 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1,26%.
To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1,16 (1,23 την προηγούμενη Τετάρτη).
Καμπανάκι
Οι ειδικοί έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για εκρηκτικούς αριθμούς κρουσμάτων μέσα στον Αύγουστο. Ίος, Πάρος, Μύκονος, Τήνος, Ρόδος, Ζάκυνθος είναι πολύ κοντά σε lockdown, ενώ σταθερά υψηλό είναι το ιικό φορτίο στην Κρήτη.
Στη σημερινή συνεδρίαση των Επιστημόνων θα γίνει αξιολόγηση της κατάστασης στα νησιά μας, και ενδεχομένως να υπάρξουν εισηγήσεις για νέα, τοπικά lockdown, έτσι ώστε μέσα στην καρδιά του Αυγούστου να μην καταστεί ανεξέλεγκτη η κατάσταση.
Εκτός από τα lockdown σε τοπικό επίπεδο, αυξάνονται οι έλεγχοι σε νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση. ‘Ήδη ξεκίνησε η ενίσχυση των τμημάτων με αποστολή αστυνομικών δυνάμεων, προκειμένου να επιβλέψουν την τήρηση των μέτρων προστασίας κατά της διασποράς του κορονοιού.
Ειδικοί έχουν εισηγηθεί στην κυβέρνηση να γίνονται πολλά τεστ για να σταματούν οι εστίες διασποράς, ενώ η σύσταση προς τους πολίτες είναι να κάνουν διακοπές με την… κοινωνική τους φούσκα, με τους ανθρώπους δηλαδή με τους οποίους έχουν στενή, καθημερινή επαφή.