Έντονος προβληματισμός εκφράστηκε, σχετικά με τα μεγάλα ζητήματα που προκύπτουν στη διακομιδή των ασθενών, κατά τη συνεδρίαση του πρόσφατου Δημοτικού Συμβουλίου Αμοργού – Η τοποθέτηση του Δημάρχου κου Καραϊσκου αλλά και της κας Ψυχογιού – Η αναφορά για τον γειτονικό δήμο της Ανδρου και το πρόβλημα του ελικοδρομίου
Οι διακομιδές και πάλι στο προσκήνιο…. Ιδιαίτερη ανασφάλεια προκαλείται στην τοπική κοινωνία της Αμοργού – και όχι μόνο – αναφορικά με τις μεγάλες καθυστερήσεις και στη δυσκολία με την οποία ανταποκρίνεται το ΕΚΑΒ, για τη συνδρομή με πτητικό μέσο σε περιστατικά που χρήζουν διακομιδής από το Κέντρο Υγείας Αμοργού.
Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμοργού, εκφράστηκε η έντονη ανησυχία των δημοτικών συμβούλων, ενώ παράλληλα δόθηκαν και διευκρινίσεις από τον Δήμαρχο Αμοργού, κ. Ελευθέριο Καραΐσκο, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στον τομέα των αεροδιακομιδών.
Σύμφωνα με το Δήμαρχο Αμοργού, ένα από τα κυριότερα ζητήματα αφορά και στην ακαταλληλότητα του ελικοδρομίου, κάτι που δεν επηρεάζει μόνο την Αμοργό, αλλά και τα άλλα νησιά των Κυκλάδων, εφόσον τα ελικοδρόμια κατασκευάστηκαν σε όλα τα νησιά με ίδιες διαστάσεις. Ο ίδιος, πρότεινε το ζήτημα να αντιμετωπιστεί συλλογικά από τους φορείς των Κυκλάδων, ενώ ενημέρωσε, ότι ο Δήμος βρίσκεται στη διαδικασία χωροθέτησης νέου, σύγχρονου και κατάλληλου ελικοδρομίου, προκειμένου να εξυπηρετούνται τα πτητικά μέσα και κατά συνέπεια και οι ασθενείς.
Έντονος προβληματισμός και ανησυχία για δυσάρεστα σενάρια
Το θέμα έθεσε πρώτη η δημοτική σύμβουλος, κ. Ελευθερία Ψυχογιού, η οποία τόνισε, ότι «υπάρχει ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα με τις αεροδιακομιδές. Δεν είναι, ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία τα περιστατικά, στα οποία το ΕΚΑΒ καθυστέρησε επικίνδυνα και απαράδεκτα. Αυτό προσβάλει και ανησυχεί τους κατοίκους, αναφορικά με το ζήτημα της υγείας. Θεωρώ, ότι έχει “κακοφορμίσει” όλη αυτή η κατάσταση».
Όπως εξήγησε, «αναγνωρίζω ότι έχει γίνει μία πολύ σοβαρή προσπάθεια, τόσο από το Δήμο Αμοργού, όσο και από τη Διοικούσα Επιτροπή του Κέντρου Υγείας Αμοργού, ώστε να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες υγείας, ωστόσο όλο αυτό που συμβαίνει με την καθυστέρηση των διακομιδών προκαλεί ανησυχία. Δεν είναι δυνατόν να παρακαλάμε για να μη χάσουμε άλλον άνθρωπο. Θα πρότεινα να υπάρξει μία συνολική καταγγελία προς το ΕΚΑΒ για όλες αυτές τις κωλυσιεργίες, προτού χάσουμε άνθρωπο».
Στα λεγόμενα της κ. Ψυχογιού συνηγόρησε και ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Γαβαλάς Ιωάννης, ο οποίος αναφέρθηκε σε περιστατικό εμφράγματος στο Κέντρο Υγείας Αμοργού, προ λίγων ημερών, για το οποίο «οι γιατροί της Αμοργού κάλεσαν ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, το οποίο απάντησε ότι δεν θα σηκώσει ελικόπτερο. Μας απάντησαν, ότι θα στείλουν σκάφος του Λιμενικού σε ένα κρίσιμο περιστατικό. Τελικώς το ελικόπτερο σηκώθηκε, πολύ δύσκολα και μετά από πολλή ώρα».
Όπως σημείωσε, «γνωρίζω, ότι το Κέντρο Υγείας θα στείλει έγγραφο προς το ΕΚΑΒ, ώστε να υπάρξουν διευκρινίσεις για αυτή τη συμπεριφορά, όπως και για αντίστοιχες περιπτώσεις που ξανά έχουν καλέσει για ελικόπτερο και δεν έχει στείλει το ΕΚΑΒ, ή έχουν στείλει μετά από πολλή δυσκολία», προτείνοντας «να μαζευτούμε όλοι οι σύλλογοι, οι ΑΜΚΕ, οι πολίτες και ο Δήμος και να στείλουμε μία επιστολή κι εμείς προς το ΕΚΑΒ ή οπουδήποτε αλλού χρειάζεται; Διότι πρέπει να νιώθουμε ασφαλείς στην Αμοργό. Νιώθουμε ήδη τυχεροί που ζούμε εδώ, αλλά να νιώθουμε και ασφαλείς».
Τέλος, ο κ. Γαβαλάς αναφέρθηκε στη δωρεά δύο ελικοπτέρων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, προτείνοντας να βρεθεί ένας καταλληλότερος χώρος για την προσεδάφισή τους, δεδομένου ότι τα μεγάλα ελικόπτερα αντιμετωπίζουν δυσκολία να προσεδαφιστούν στο ελικοδρόμιο.
«Ζήτημα που πρέπει να δούμε συλλογικά και συνολικά όλα τα νησιά»
Σχετικά με το ζήτημα των αεροδιακομιδών, ο Δήμαρχος Αμοργού, κ. Ελευθέριος Καραΐσκος, υπογράμμισε, ότι «ήταν ένα από τα πρώτα θέματα που θέσαμε στο Υπουργείο Υγείας, ένα από τα πρώτα Υπουργεία που είχαμε επισκεφτεί το καλοκαίρι του 2019, πριν αναλάβουμε επισήμως τη διοίκηση του Δήμου, ήταν αυτό και το είχαμε συζητήσει με τον αν. Υπουργό, κ. Κοντοζαμάνη».
Όπως υποστήριξε ο κ. Καραΐσκος, «δυστυχώς, ο προγραμματισμός εδώ έχει πάει πίσω λόγω πανδημίας, καθώς όλα τα διαθέσιμα κονδύλια πήγαν στην αντιμετώπιση του covid-19 και στο κομμάτι της διαχείρισης. Πιστεύω, ότι σύντομα, όταν θα έχει τεθεί σε έλεγχο αυτή η κατάσταση θα μπορέσουμε από κοινού, μαζί με τα άλλα νησιά να αναλάβουμε πρωτοβουλίες σε αυτό το κομμάτι».
Σχετικά με τη δωρεά των πτητικών μέσων από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο Δήμαρχος διευκρίνισε, ότι «έχουν παραληφθεί δύο ελικόπτερα, ένα εξ αυτών θα είναι για τις Κυκλάδες, έγιναν οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις στη Σίφνο, θα γίνουν κάποιες δράσεις εκπαίδευσης για το προσωπικό μέσα στο καλοκαίρι και θα τεθούν έως το τέλος Αυγούστου σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και δράση».
Παράλληλα, ο ίδιος έδωσε και διευκρινίσεις, σχετικά με το ενδεχόμενο σύμβασης με ιδιωτική εταιρεία για την ανάληψη των διακομιδών που αδυνατεί να πραγματοποιήσει το ΕΚΑΒ, επισημαίνοντας ότι και σε αυτή την περίπτωση προκύπτουν προβλήματα.
Ειδικότερα ανέφερε:
«Πρόσφατα ο Δήμος Άνδρου έλαβε μία πρωτοβουλία – παλαιότερα το είχε κάνει και ο Δήμος Σίφνου – προκειμένου να ασφαλίσει τους κατοίκους του νησιού στο θέμα των διακομιδών. Αυτό σημαίνει, ότι όταν το ΕΚΑΒ κληθεί για μία διακομιδή και δεν μπορεί να την κάνει, να την αναλαμβάνει ιδιωτική εταιρεία. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν δύο περιορισμοί. Ο πρώτος περιορισμός αφορά στο γεγονός ότι οι αεροδιακομιδές μπορούν να γίνονται μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας από την ιδιωτική εταιρεία και όχι την νύχτα. Αυτό αφορά σε ένα μεγάλο κομμάτι των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε εδώ, διότι ένας μεγάλος αριθμός περιστατικών που χρήζουν διακομιδής εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εκεί έχουμε πρόβλημα και με τις διαστάσεις του ελικοδρομίου, διότι τη νύχτα, τα μεγάλα ελικόπτερα όπως αυτό που βρίσκεται στη Σύρο, δεν έρχονται. Όχι μόνο στην Αμοργό, αλλά σε όλα τα ελικοδρόμια των Κυκλάδων, διότι όλα έχουν τις ίδιες διαστάσεις. Ο δεύτερος περιορισμός είναι ότι αυτό θα πρέπει να γίνει μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Η νομοθεσία προβλέπει ότι τη διαχείριση την κάνει το ΕΚΑΒ. Όταν τέθηκε τέτοιο ζήτημα το Υπουργείο η απάντηση ήταν, ότι ο Δήμος δεν μπορεί να αναλάβει να κάνει σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία. Έτσι έγινε στην Άνδρο, ένα νησί με περίπου 9.000 κατοίκους. Η σύμβαση ήταν περίπου στις 15.000 ευρώ, δεν είναι τεράστιο το κόστος και τα χρήματα δόθηκαν μέσα από χορηγία. Και πάλι όμως τα προβλήματα παραμένουν».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του επί του θέματος, ο Δήμαρχος Αμοργού τόνισε, ότι «αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το δούμε συλλογικά και συνολικά όλα τα νησιά. Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε», ενώ όπως ενημέρωσε, «αυτό που εμείς έχουμε δρομολογήσει ήδη από το Φεβρουάριο όταν επισκεφτήκαμε τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κεφαλογιάννη, είναι να μας ενισχύσει το Υπουργείο, ώστε να κατασκευάσουμε ένα καινούριο ελικοδρόμιο, μεγαλύτερων διαστάσεων το οποίο θα φτάνει τα 70×70 μέτρα και θα μπορεί να εξυπηρετήσει και τα μεγαλύτερα πτητικά μέσα. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε διαδικασία εύρεσης του κατάλληλου χώρου για να γίνει αυτό. Είναι κάτι το οποίο είναι εφικτό, το κόστος δεν είναι μεγάλο, υπάρχει χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τον Υπουργό ώστε να το καλύψουμε, μόλις τελειώσει η διαδικασία χωροθέτησής του».
Με πληροφοριες από την εφημερίδα “Κοινή Γνώμη”