Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΚοινωνίαΚουφονήσια: Οδικό έργο πνοής που ενώνει "Πλατύ δρόμο" - "Χαροκόπου"

Κουφονήσια: Οδικό έργο πνοής που ενώνει “Πλατύ δρόμο” – “Χαροκόπου”

|

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τα Κουφονήσια αναμένεται σύντομα να αποκτήσουν ένα δρόμο μήκους 1259 μέτρων που θα ενώνει τη περιοχή “Πλατύς Δρόμος” (Ελικοδρόμιο) με του “Χαροκόπου¨” (παράλια)… Ποιους ευχαριστεί ο πρόεδρος της Κοινότητας Αντώνης Κωβαίος

Μία καινούργια ημέρα ξημερώνει για το Κουφονήσι… Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπισε η κοινότητα ήταν η απουσία δρόμου που θα μπορούσε να μεταφέρει το βάρος των μετακινήσεων από τον ιστό της κοινότητας χωρίς να περνάει μέσα από αυτήν. Κι όπως αποδεικνύεται (σ.σ. καλό θα ήταν για ένα τέτοιο νησί να μειωθεί στο ελάχιστο η παρουσία των οχημάτων στο άμεσο μέλλον) κάτι τέτοιο γίνεται πραγματικότητα… Και χρειάστηκαν αρκετά μεγάλη προσπάθεια και σε συλλογικό επίπεδο. Το βλέπουμε μέσα από την ανάρτηση που έκανε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αντώνης Κωβαίος που εξηγεί με τον πλέον περιγραφικό τρόπο τι έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια… Στόχος; “η υλοποίηση ενός οδικού έργου τεράστιας σπουδαιότητας για το νησί μας, που θα αλλάξει ριζικά την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής μας προς το καλύτερο. …… Η λειτουργία του θα απομακρύνει την οδική κυκλοφορία από τους στενούς δρόμους του οικισμού και τις ακτές κολύμβησης, βελτιώνοντας έτσι αισθητά την ποιότητα του περιβάλλοντος και τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων και των επισκεπτών”.
 
Ποιο είναι το έργο; Διάνοιξη κοινοτικής οδού συνολικού μήκους 1,259km, η οποία διασχίζει αγροτική περιοχή εκτός ορίων οικισμού Χώρας Κουφονησίου. Η νέα οδός θα συνδέσει την περιοχή ‘’Πλατύς Δρόμος’’ (του ελικοδρομίου) με την παραλιακή περιοχή του ‘’Χαρακόπου’’ στα ανατολικά της Χώρας, παρακάμπτοντας τον οικισμό και τις δομημένες εκτάσεις της παραλιακής ζώνης, συνδέοντας 5 βασικούς οδικούς άξονες μεταξύ τους.  Η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί εδώ και χρόνια, οπότε πιάνουμε δουλειά…
 
Αναλυτικά η ανάρτηση στη σελίδα του Προέδρου της Κοινότητας Αντώνη Κωβαίου, αναφέρει:
“Σήμερα στο Δημοτικό συμβούλιο Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων λάβαμε μια πολύ σπουδαία απόφαση για τα φιλικά Κουφονήσια του μέλλοντος, της ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης που επιδιώκουμε και επιθυμούμε.

 
Μετά τη μακρά και αδιάκοπη πολυετή προσπάθεια μας, τουλάχιστον δέκα ετών, με επικεφαλής την κα. Φραγκίσκου Αικατερίνη, Αγρ. & Τοπογράφο Μηχανικό, υπάλληλο της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας. Σε συνεργασία με πλήθος φορέων και υπηρεσιών, κλείνουμε επιτέλους έναν μεγάλο γραφειοκρατικό κύκλο (αδειοδοτήσεων, εγκρίσεων, αποφάσεων κ.ο.κ.) και ανοίγουμε έναν μικρότερο, βαδίζοντας όλο και πιο κοντά στον τελικό στόχο μας. Της υλοποίησης ενός οδικού έργου τεράστιας σπουδαιότητας για το νησί μας, που θα αλλάξει ριζικά την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής μας προς το καλύτερο.
 
Το έργο αφορά στη διάνοιξη κοινοτικής οδού συνολικού μήκους 1,259km, πλάτους ασφαλτικού 4,5m και συνολικού πλάτους 6m (μετά των ερεισμάτων), η οποία διασχίζει αγροτική περιοχή εκτός ορίων οικισμού Χώρας Κουφονησίου. Η νέα οδός θα συνδέσει την περιοχή ‘’Πλατύς Δρόμος’’ (του ελικοδρομίου) με την παραλιακή περιοχή του ‘’Χαρακόπου’’ στα ανατολικά της Χώρας, παρακάμπτοντας τον οικισμό και τις δομημένες εκτάσεις της παραλιακής ζώνης, συνδέοντας 5 βασικούς οδικούς άξονες μεταξύ τους.

 
Η λειτουργία του θα απομακρύνει την οδική κυκλοφορία από τους στενούς δρόμους του οικισμού και τις ακτές κολύμβησης, βελτιώνοντας έτσι αισθητά την ποιότητα του περιβάλλοντος και τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων και των επισκεπτών.

 
Η ολοκλήρωση του είναι ζωτικής σημασίας για την βιώσιμη και ήπια ανάπτυξη του νησιού μας έχοντας ως κύριο στόχο την βελτίωση του οδικού δικτύου, την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών, την διέξοδο και αποσυμφόρηση του οικισμού από τα οχήματα (και ειδικά τα βαρέα), ώστε να διατηρηθεί ο παραδοσιακός χαρακτήρας του.

 
Η χρηματοδότηση του έργου αξίας 400.000€ έχει ήδη εξασφαλιστεί (από 24-05-2018) με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών (Διεύθυνση Οδικών Υποδομών) για την απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου.  Το προεκτιμώμενο κόστος για την απαλλοτρίωση εκτιμήθηκε από την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας και θα καλυφθεί από ιδίους πόρους.

 
Εκ μέρους της κοινωνίας των Κουφονησίων εκφράζουμε από καρδιάς τις θερμότερες ευχαριστίες μας :

 
# Στον Δήμαρχο μας Δημήτρη Λιανό για την άριστη συνεργασία μας και την άμεση προώθηση αυτού του σπουδαίου έργου στο δημοτικό συμβούλιο (πριν κλείσει το 2020 όπως μας είχε υποσχεθεί).
 
# Στον πρώην Δήμαρχο μας Μανώλη Μαργαρίτη για τις ενέργειες του και την πολύτιμη βοήθεια του στην ωρίμανση του έργου.
 
# Στην κα. Φραγκίσκου Αικατερίνη, Αγρ. & Τοπογράφο Μηχανικό, υπάλληλο της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας ως επικεφαλής στη μακρά και αδιάκοπη δεκαετή προσπάθεια μας.

 
# Σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες του Δήμου μας (Δ/νση οικονομικών – Δ/νση Τεχνικής Υπηρεσίας – Δ/νση Περιβάλλοντος).

 
# Σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες της Π.Ν.Αιγαίου.

 
# Στον αντιδήμαρχο Μανώλη Πολυκρέτη και τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου μας.

 
# Στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Φώτη Μαυρομάτη για την προώθηση του θέματος.
 
# Στον Τοπικό Αντιδήμαρχο Ιωάννη Ταγκούλη για την συνεργασία μας και την εισήγηση του στο Δ.Σ.

 
# Στους επικεφαλής των παρατάξεων και στο σύνολο των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου για την θετική διάθεση και την ομόφωνη λήψη της απόφασης από όλους.

 
# Στο Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών & στη Διεύθυνση Οδικών Υποδομών για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης.

 
# Ο νέος δρόμος 1.259m διαγράφεται με το κίτρινο χρώμα όπως βλέπετε στην σχετική φωτογραφία στο τέλος του άρθρου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟ – Παλαίμαχοι: “8×8 αύριο κιόλας…”

Οι παλαίμαχοι του Πανναξιακού ΑΟ παίρνουν θέση για το υπό κατασκευή γήπεδο "8χ8" στη Νάξο

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου: Οι “ΧοροΝάξιοι” γιορτάζουν με μία υπέροχη θεατρική παράσταση

Θεατρική παράσταση αύριο Κυριακή 26 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Νάξου από τους "ΧοροΝάξιους"... Τι ώρα...

Αμοργός: Σε διαβούλευση οι μελέτες για την βελτίωση του λιμανιού στα Κατάπολα

Μελέτη Αναβάθμισης λιμενικών εγκαταστάσεων στα Κατάπολα Αμοργού - ποιες είναι οι προτάσεις (Pdf)

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)

Νάξος – ΣΒΑΚ: Σε διαβούλευση από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Σε διαβούλευση τέθηκαν τα μέτρα για το ΣΒΑΚ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Το ερωτηματολόγιο στον αέρα

Ακαδημία Αθηνών: Βράβευσε τους τρεις νέους που βοήθησαν συνανθρώπους τους στα Τέμπη

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τους τρεις νέους για τον ηρωισμό τους και το αίσθημα ανθρωπιάς τους - Ανάμεσά τους και φοιτητής από τους Λειψούς

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Στοίχημα: Με στρατηγική και μεθοδολογία το ποντάρισμα

Πόσα χρήματα να ποντάρω στο στοίχημα; Σκέψεις γύρω από τον τρόπο που παίζει κάποιος τα λεφτά του

Γ. Πολυχρονάκος: “Θα δοθούν απαντήσεις για τα ερωτήματα που αφορούν το αεροδρόμιο Νάξου;”

Γιάννης Πολυχρονάκος - Υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ στις Κυκλάδες: "Θα απαντήσει ο αρμόδιος Υπουργός στα ερωτήματα για το αεροδρόμιο Νάξου;"

Αρκιοί: Ο μικρός Αγγελος φέτος θα κάνει παρέλαση με τα παιδιά του 1ου Δημοτικού Βούλας

Ο μοναδικός μαθητής των Αρκιών δεν θα παρελάσει μόνος - Η πρωτοβουλία του 1ου Δημοτικού Βούλας που συγκινεί και που στέλνει μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Δονούσα: Οι επαγγελματίες του νησιού θέλουν περισσότερα δρομολόγια του “Σκοπελίτη” στο νησί τους

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι επαγγελματίες της Δονούσας με την οποία ζητούν επιπλέον προσεγγίσεις (έξι) του Express Skopelitis στο νησί τους - Εφτασαν έως το Υπουργείο Ναυτιλίας

Εκτακτο: Αλλαγή ώρας στην αναχώρηση του Blue Star Naxos από Πειραιά

Αλλάζει η ώρα αναχώρησης σήμερα του Blue Star Naxos από τον Πειραιά για Παροναξία και άγονη γραμμή

“Πρέβελης”: Δεμένο και ανεκτέλεστα δρομολόγια

Τροποποίηση δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Η Νάξος στους προορισμούς του κρουαζιερόπλοιου “Gemini” που μεταφέρει εργαζόμενους εξ αποστάσεως

Ήρθε η πρώτη 3ετής κρουαζιέρα στον κόσμο! Απευθύνεται και σε ταξιδιώτες με εργασία εξ αποστάσεως Πότε και που θα βρίσκεται στην Ελλάδα

ΑΝΕ Καλύμνου: Εκπτωτη σε δύο γραμμές του Νοτίου Αιγαίου

Κήρυξη έκπτωτης της ΑΝΕ Καλύμνου στις γραμμές Κάλυμνος-Σάμος και Κάλυμνος- Αστυπάλαια.

Εκτακτη δρομολόγηση (23/03) του “Διονύσιος Σολωμός”

Το βράδυ της Πέμπτης (23/03) το "Διονύσιος Σολωμός" θα φύγει για Σίφνο - Μήλο και επιστροφή