Την Κυριακή 30 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην Κόρωνο, με σκοπό να τιμηθούν όσοι χάθηκαν στη διάρκεια της Ιταλό – γερμανικής κατοχής 1941 – 1944 / Το πρόγραμμα της εκδήλωσης
Κόρωνος… Ένα χωριό της Ορεινής Νάξου που πλήρωσε ακριβά την Ιταλική και Γερμανική κατοχή από το 1941 έως το 1944… Αξιοσημείωτο είναι ότι έχασε το 1/4 του πληθυσμού της και αυτό αποδεικνύεται μέσα από την επίσημη απογραφή: 1903 κάτοικοι το 1940 και 1311 κάτοικοι το 1945… ποιες οι βασικές αιτίες; Η έλλειψη πόρων λόγω του κλεισίματος των σμυριδωρυχείων (κύρια απασχόλησης των Κορωνιδιατών) έφερε την πείνα και την ασιτία που θέρισαν τους κατοίκους και πολλές από τις οικογένειες που απέμειναν, εγκατέλειψαν τη Κόρωνο. Ένας πληθυσμός με πολυμελής οικογένειες και με κύρια ασχολία την σμύριδα βρέθηκε ξαφνικά με χρήματα που είχαν χάσει την αξία τους, χωρίς μεγάλη αγροτική παραγωγή, με έναν κατακτητή του πλιάτσικου (τους Ιταλούς) , με καμία βοήθεια από το διορισμένο κράτος των Γερμανών, με έναν βαρύ χειμώνα (ιδιαίτερα ο χειμώνας 1942 -1943) και με τον Ερυθρό Σταυρό να μη καταφέρνει να βρίσκει το δρόμο για τη Κόρωνο…
Η πείνα
Αρχικά ο θάνατος χτύπησε τα νεογέννητα, τα μικρά παιδιά τους αρρώστους και τους γηραιότερους, έπειτα έκαναν την εμφάνιση τους οι αρρώστιες της εξάντλησης και της ασιτίας. Σε όσες οικογένειες χάθηκε ο πατέρας, ξεκληρίστηκαν μέσα σε ελάχιστους μήνες. Υπάρχουν οικογένειες που έχασαν πατέρα και τέσσερα παιδιά, ενώ δεν υπάρχει οικογένεια χωρίς να έχασε κάποιο μέλος της. Ακόμα και οι οικογένειες κτηνοτρόφων που αρχικά δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα δέχτηκαν σοβαρό πλήγμα όταν έπεσε επιδημία άνθρακα στα κοπάδια τους. Πρέπει να σημειώσουμε ότι επέζησαν κυρίως όσοι επέλεξαν το δρόμο της φυγής είτε εντός του νησιού στα πεδινά, είτε προς τας… εξοχάς όπως Ατσιπάπη, Σίφωνες, Πεντακρήνες, Λυώνας, και Μέση όπου μπορούσαν να προστατέψουν την ελάχιστη αγροτική παραγωγή τους. Το να πεθάνουν τόσοι άνθρωποι σε δύο μόνο χωριά (Κόρωνος και Σκαδό άνω των πεντακοσίων ανθρώπων) από την ασιτία είναι εγκληματικό από τη στιγμή που σε όλη την υπόλοιπη Νάξο από την ίδια αιτία, την ίδια περίοδο, δεν πέθαναν πάνω από 20 άνθρωποι. Βέβαια, να αναφέρουμε ότι η Κόρωνος και γενικά η Ορεινή Νάξος είχε αρκετούς στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στα πεδία των μαχών και οι οποίοι τιμώνται ως ήρεως πολέμου.
Εκδήλωση / πρόγραμμα
Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Μα πολύ απλά γιατί την επόμενη Κυριακή 30 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Κορώνου εκδήλωση που θα είναι αφιερωμένη στα εκατοντάδες θύματα της περιόδου της Κατοχής. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 6 και τέταρτο το απόγευμα και όπως διαβάζουμε στο πρόγραμμα που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο:
1. Ευχαριστήριοι δοξολογικοί ύμνοι προς την υπερμάχο στρατηγό τη Παναγία μας
2. Ιστορικό του τορπιλισμού του πολεμικού πλοίου ΕΛΛΗ στην Τήνο στις 15 Αυγούστου 1940
3. Ομιλία από τον ιστορικό Μανώλη Δ. Μανωλά με θέμα : ” Οι μάρτυρες Κορωνιδιάτες ήρωες της Κατοχής”
4. Αφηγήσεις και μνήμες από το έπος του 40 , τις διαβάζουν Κορωνιδιάτες εκπαιδευτικοί
5. Τραγικές Κορωνιδιάτικες ημέρες , αφηγητής το Δημήτριος Μελισσουργός
6. Απαγγελίες ποιημάτων από τους μαθητες της Κορώνου
7. Χαιρετισμός από τους φορείς της Κορώνου
8. Προσευχή υπέρ αναπαύσεως των Μαρτύρων Ηρώων της Κατοχής
9. Εθνικός Ύμνος
10. Δεξίωση – φιλοξενία απάντων από τις ευγενέστατες κυρίες της Κορώνου
11. Λαχειοφόρος αγορά για την αγιογράφιση της εικόνας της Αγίας Σκέπης
Ο πρόεδρος του εκκλησιαστικού Συμβουλίου Κορώνου Νάξου
Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Βελαλόπουλος
Για περισσότερες πληροφορίες πάντως μπορείτε να μπείτε στην ιστοσελίδα: https://koronostragodia.blogspot.gr/