Μετά από καταγγελία από μέλη της Πανελλαδικής Φιλοζωϊκής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας προς την Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων είχαμε τη σύλληψη χθες δύο ημεδαπών για κακοποίηση ζώων (παστούρωμα) στην Κίμωλο
Παστούρωμα… Μία συνήθεια που έρχεται από το παρελθόν… Μία πληγή για τα ζώα αλλά και για την εικόνα της χώρας από τη στιγμή που απαγορεύεται διά ροπάλου με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία να είναι καταπέλτης σε ανάλογα περιστατικά και με δεδομένο ότι το παστούρωμα θεωρείται κακοποίηση και όχι άδικα.. Κι όμως στην Ελλάδα παραμένει μία πληγή… Από το 2012 υπάρχει η σχετική υπουργική απόφαση από την Ελληνική Κυβέρνηση, είναι ενήμεροι όλοι, όμως το αγκάθι υπάρχει. Και οι Κυκλάδες (αλλά και Ρόδος, Κρήτη, Κέρκυρα) έχουν ένα τεράστιο ζήτημα.. Μάλιστα το 2014 είχαμε και θάνατο ζώου σε νησί του νομού μας όταν «το ζώο έχασε τη ζωή του όταν μπλέχτηκε η «παστούρα» σε κάποιο εμπόδιο και παγιδεύτηκε». Οι κτηνίατροι προσπαθούν με κάθε τρόπο να πείσουν τους ιδιοκτήτες των ζώων και δη των ιπποειδών ότι είναι λάθος η συγκεκριμένη συνήθεια… Σέβονται μεν ότι υπάρχει μία παράδοση πίσω από το παστούρωμα, αλλά πλέον είναι ξεπερασμένη… Εχει περάσει στη μορφή της κακοποίησης. Και βέβαια η Ευρωπαϊκή Ένωση καιροφυλακτεί… Και στις 13 Οκτωβρίου έρχεται η Πανελλαδική Φιλοζωϊκή και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο) όπου σε συνεργασία με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων με ανοιχτή της επιστολή ζητάει την βοήθεια όλων των φορέων με συγκεκριμένες ενέργειες για την εξάλειψη της βάρβαρης πρακτικής του «παστουρώματος» στις Κυκλάδες.
Και είχε ζητήσει ανάμεσα στα άλλα
«- Την Αστυνομική Διεύθυνση για την εκ νέου έκδοση οδηγίας προς τα αρμόδια Αστυνομικά Τμήματα και Σταθμούς, ιδιαίτερα στα μικρότερα νησιά των Κυκλάδων ώστε να γίνουν έλεγχοι των συνθηκών διαβίωσης των ζώων. Επειδή συχνότατα οι ιδιοκτήτες εξαφανίζουν τα ζώα μετά από καταγγελίες ,σας παρακαλούμε να καταστεί ξεκάθαρο στα αστυνομικά όργανα ότι όταν τα ζώα απομακρύνονται από τους ιδιοκτήτες τους , θα πρέπει να αναζητηθούν και να ελεγχθούν οι συνθήκες διαβίωσης τους στο νέο τόπο όπου μεταφέρθηκαν. Δυστυχώς πολλοί αστυνομικοί αρκούνται στο ότι τα ζώα δεν είναι πια στο σημείο της καταγγελίας και δεν διερευνούν περαιτέρω που είναι και σε υπό ποιες συνθήκες ζουν. Αν δεν μπορούν οι ιδιοκτήτες να υποδείξουν που βρίσκονται τα ζώα , θα πρέπει να διωχθούν για εγκατάλειψη των ζώων σύμφωνα με τον Ν 1197/81. Η επισήμανση αυτή καλό θα ήταν να γίνεται προκαταβολικά σαν προειδοποίηση προς τους παραβάτες κατά την διάρκεια του πρώτου ελέγχου, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα εξαφάνισης των ζώων μετά την καταγγελία και να διασφαλιστεί η ευζωία τους.
– Είναι επίσης σημαντικό να ασκείται ποινική δίωξη στους παραβάτες και να βεβαιώνονται τα διοικητικά πρόστιμα και να μην παραμένουν τα αστυνομικά όργανα στο επίπεδο των απλών συστάσεων . Η τιμωρία των παραβατών θα δράσει ανασταλτικά και προς παραδειγματισμό των υπολοίπων.
– Επίσης θεωρούμε σημαντικό να έρθουν προ των ευθυνών τους , οι αστυνομικοί οι οποίοι δεν είναι συνεπείς στα καθήκοντά τους.
– Την Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου και Σύρου να εκδώσουν παραγγελίες προς την Κτηνιατρική Διεύθυνση Κυκλάδων για την διεξαγωγή ελέγχων σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ.
– Την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος να ζητήσει την συνεργασία των Δημάρχων στην καταπολέμηση του φαινομένου και στην ενημέρωση των δημοτών τους και των γεωργικών-κτηνοτροφικών συνεταιρισμών. Δυστυχώς πολλοί Δήμαρχοι δεν κατανοούν και οι ίδιοι ότι τα ζώα κακοποιούνται αλλά και ο τόπος τους δυσφημείται. Θεωρούμε ότι την παρέμβαση της Κ.Ε.Δ.Ε. κομβικής σημασίας».
Και την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου είχαμε τη πρώτη δράση… Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων «συνελήφθησαν στην Κίμωλο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Σταθμού Κιμώλου, δυο ημεδαποί ηλικίας 30 και 56 ετών, οι οποίοι όπως διαπιστώθηκε διατηρούσαν-εξέτρεφαν, κατά περίπτωση οικόσιτα ζώα έχοντας περιορίσει με ακατάλληλο τρόπο (παστουρωμα) την κινητικότητα τους».
Είναι κι αυτό μία αρχή… Ετσι δεν είναι;