Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΚι όμως δεν ντρέπονται...

Κι όμως δεν ντρέπονται…

|

Οι Ελληνες βουλευτές βρήκαν τρόπο να αυξήσουν τα προνόμια τους: 36.000 ευρώ για διόδια (!!!!!)

 

Την ώρα που η κυβέρνηση αναζητά πόρους για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις βάζοντας χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα Δήμων, Περιφερειών, νοσοκομείων και πανεπιστημίων, η Βουλή εκταμιεύει 36.000 ευρώ για να πληρωθούν τα διόδια βουλευτών επαρχίας (!!!!) Το ποσό δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο καθώς αφορά το σύνολο του 2015, η πράξη όμως αποτελεί μείζον ζήτημα ηθικής καθώς την ίδια ώρα υπάρχουν πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν ακόμα και εισιτήριο αστικού λεωφορείου.

Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι η συγκεκριμένη παροχή δεν αποφασίστηκε από την παρούσα Βουλή αλλά από την προηγούμενη όταν επι Προεδρίας Ευάγγελου Μεϊμαράκη βουλευτές όλων σχεδόν των κομμάτων έθεσαν το ζήτημα των διοδίων. Πρόκειται δηλαδή για ένα προνόμιο που «γεννήθηκε» στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης από εκείνους που την ίδια ώρα ψήφιζαν περικοπές μισθών και συντάξεων των υπολοίπων πολιτών.

Η απόφαση των αρμόδιων υπηρεσιών της Βουλής να εκταμιεύσουν το συγκεκριμένο ποσό επαναφέρει στην επικαιρότητα δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» πρίν από λίγες εβδομάδες με τίτλο «7+1 κινήσεις για να εξοικονομήσει η κυβέρνηση 30 εκατ. ευρώ».

Το δημοσίευμα παρουσίασε επτά απλές κινήσεις με τις οποίες μπορούν να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ και να ενισχυθούν τα κονδύλια για τα επιδόματα σίτισης και στέγασης των χιλιάδων συμπολιτών που διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχιας. Είναι άλλωστε γεγονός ότι τα πέντε τελευταία χρόνια της αδυσώπητης κρίσης το εισόδημα του μέσου νοικοκυριού έχει μειωθεί τουλάχιστον στο μισό. Το σύνολο της κοινωνίας έχει υποστεί αιματηρές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ή έχει βγει στην αμείλικτη ζώνη της ανεργίας. Η μόνη «νησίδα» που παρέμεινε σχεδόν ανέγγιχτη είναι αυτή της Βουλής καθώς οι βουλευτές που ψήφιζαν μέτρα οριζόντιας περιστολής των εισοδημάτων των πολιτών, διατηρούσαν για τους εαυτούς τους τα «χρυσά» προνόμια. Υπο αυτά τα δεδομένα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αλλά και η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου παράλληλα με τον αγώνα που δίνουν για την πάταξη της φοροδιαφυγής και το «τσάκισμα» της διαπλοκής έχουν την ευκαιρία να αποκαταστήσουν μια κατάφορη ανισότητα δεκαετιών που εμποδίζει την αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης πολιτικών και κοινωνίας.

Κατάργηση του Αφορολόγητου βουλευτών: 11, 7 εκατ. ευρώ

Η κατάργηση του προκλητικού αφορολόγητου που απολαμβάνουν οι βουλευτές σε ποσοστό 65% έως 75% των εισοδημάτων τους δεν αποτελεί ζήτημα δημοσιονομικού κέρδους αλλά πρωτίστως φορολογικής δικαιοσύνης. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις επέβαλαν φορολογία για μισθωτούς και συνταξιούχους από το πρώτο ευρώ και την ίδια ώρα – όπως προκύπτει από τις δηλώσεις «πόθεν εσχες» – οι βουλευτές απολαμβάνουν φορολογική ασυλία. Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών «ακόμα και σήμερα από τα περίπου 100.000 ευρώ βουλευτικών εισοδημάτων, τα 30.000 ευρώ φορολογούνται με κλίμακα και τα υπόλοιπα τα λαμβάνουν “μαύρα”». Κατά μέσο όρο κάθε βουλευτής λαμβάνει το χρόνο περίπου 93.000 ευρώ από βουλευτική αποζημίωση, αποζημίωση για συμμετοχή σε κοινοβουλευτικές επιτροπές και διάφορα «χρυσά» επιδόματα. Για το συγκεκριμένο ποσό πληρώνει φόρο περίπου 5.500 ευρώ όσο δηλαδή και ένας μισθωτός ή συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ. Στην περίπτωση που εφαρμοζόταν ο νόμος, ο ίδιος βουλευτής θα έπρεπε να καταβάλει 39.000 ευρώ! Με άλλα λόγια το Δημόσιο εισπράττει σήμερα περίπου 1.650.000 ευρώ από την φορολόγηση των 300 εθνοπατέρων ενώ θα μπορούσε να εισπράξει 11.700.000 ευρώ.

Κατάργηση αποζημίωσης για την συμμετοχή σε κοινοβουλευτικές επιτροπές και  στα θερινά τμήματα 1,4 εκατ. ευρώ

Κάθε βουλευτής λαμβάνει 75 ευρώ για την συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να προσθέσει τουλάχιστον 1.000 ευρώ το μήνα ως έξτρα εισόδημα στα 5.705,6 ευρώ που λαμβάνει ως βασική βουλευτική αποζημίωση. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης άνοιξε και πάλι η συζήτηση για το αν θα πρέπει να καταργηθεί η παροχή καθώς η συμμετοχή στις επιτροπές εντάσσεται στις βασικές υποχρεώσεις των βουλευτών και δεν υπάρχει λόγος να πληρώνονται επιπρόσθετα γι αυτές. Σύμφωνα με πληροφορίες στις προθέσεις της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου είναι η κατάργησή του. Εάν υλοποιηθεί τότε θα εξοικονομηθούν 1.421.000 ευρώ

Επίδομα οργάνωσης γραφείου 6,4 εκατ. ευρώ

Η συγκεκριμένη παροχή σε χρήμα αποτελεί ένα ακόμα από τα χρυσά προνόμια των βουλευτών. Ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια του κάθε ένα, το ποσό που λαμβάνει στο χέρι κυμαίνεται από 738,88 ευρώ εως 923,74 ευρώ. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 6.411.000 ευρώ. Ωστόσο, θα μπορούσε να καταργηθεί καθώς η Βουλή μισθώνει ακίνητα, περιφερειακά του κεντρικού Μεγάρου και παρέχει γραφεία στους βουλευτές.

Μισθώματα ακινήτων 3,8 ευρώ   

Εάν προτιμηθεί η διατήρηση του επιδόματος οργάνωσης γραφείου τότε πρέπει να σταματήσει η δωρεάν διάθεση γραφείων και άρα η μίσθωση ακινήτων. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό η Βουλή δίνει 3.800.000 ευρώ για την ενοικίαση κτηρίων. Εάν σε αυτό προστεθούν και και τα λειτουργικά έξοδα, λογαριασμοί, κόστος συντήρησης κ.α. τότε το ποσό εκτοξεύεται σε διψήφια νούμερα.

Βουλευτικά ΙΧ 3.270.000 ευρώ

Το θέμα της κατάργησης των βουλευτικών αυτοκινήτων το έχει «ανοίξει» ήδη ο πρωθυπουργός. Υπο αυτά τα δεδομένα η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου αναζητά τρόπους για την βέλτιστη λύση που θα επιφέρει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος χωρίς να στερηθεί ένα πολύτιμο εργαλείο για όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη.
20% μείωση στα έξοδα κίνησης βουλευτών 273 χιλ. ευρώ.

Ένα ακόμα επίδομα που λαμβάνουν στο χέρι οι βουλευτές είναι τα έξοδα κίνησης. Οι έλληνες φορολογούμενοι δηλαδή τους πληρώνουν την βενζίνη. Οι ίδιοι μάλιστα έχουν απαιτήσει να απολαμβάνουν δωρεάν διελεύσεις από τα διόδια. Το κόστος ωστόσο δεν έχει ακόμα αποτιμηθεί. Πάντως το επίδομα κίνησης κυμαίνεται από 291 ευρώ εως 648 ευρώ ανάλογα με την χιλιομετρική απόσταση της εκλογικής περιφέρειας. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 1.365.000 ευρώ. Θα μπορούσε όμως να επέλθει μια μείωση τουλάχιστον 20% και να εξοικονομηθούν 273.000 ευρώ.

Ταχυδρομική ατέλεια 3,2 εκατ. ευρώ

Επιπροσθέτως, ο κάθε βουλευτής λαμβάνει 909,31 ευρώ το μήνα για έξοδα ταχυδρομείου! Η παροχή αποτελεί Συνταγματική ατέλεια και η κατάργησή της απαιτεί αλλαγή του συντάγματος. Ωστόσο θα μπορούσε για αρχή να περιοριστεί σημαντικά και στην συνέχεια να καταργηθεί πλήρως καθώς η τεχνολογία και τα emails δίνουν την δυνατότητα αμεσότερης και δωρεάν επικοινωνίας.

Μείωση μετακλητών 2,6 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα της Βουλής ο αριθμός των μετακλητών ανέρχεται περίπου σε 217 άτομα. Πρόκειται για υπάλληλους – πέραν αυτών που είναι μόνιμοι εργαζόμενοι στο κοινοβούλιο – που επιλέγονται από τον Πρόεδρο και τους αντιπρόεδρους του κοινοβουλίου, τις Κοινοβουλευτικές ομάδες αλλά και τους πρώην πρωθυπουργούς, Προέδρους και αντιπροέδρους για να εργάζονται στα γραφεία τους και να πληρώνονται από τα ταμεία της Βουλής. Αν υπολογίσουμε ότι ο μισθός τους κυμαίνεται μεταξύ 1.800 και 2.200 ευρώ το μήνα μικτά τότε το συνολικό ετήσιο  κόστος ανέρχεται σε 5.208.000 ευρώ. Θα μπορούσε ο αριθμός αυτός να μειωθεί τουλάχιστον στο μισό και να εξοικονομηθούν 2,6 εκατ. ευρώ. Μόνο οι πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι της Βουλής μπορούν να απασχολούν 81 μετακλητούς υπαλλήλους(!)

Πηγή: Protothema.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Διήμερη συνάντηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου

Ειδικοί επιστήμονες, φορείς και πολίτες συνδιαμορφώνουν τις προτάσεις για το μέλλον του νησιού – 31 Μαΐου & 1 Ιουνίου 2025 (πρόγραμμα)

Γιάν. Βρούτσης: “Γιορτάζει η Μύκονος, πανηγυρίζει ο αθλητισμός των Κυκλάδων !”

Θερμή υποδοχή του Α.Ο. Μυκόνου στο Υφυπουργείο Αθλητισμού για την ιστορική άνοδο στην Basket League – Ο πρώτος Κυκλαδίτικος σύλλογος στην κορυφαία κατηγορία

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Υπουργείο Ναυτιλίας – Κικίλιας: “2,5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του κεντρικού λιμανιού της Τήνου”

Βασίλης Κικίλιας από Τήνο: «Δημοπρατείται έργο (master plan) 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση του κεντρικού λιμένα της Τήνου»

Νάξος: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τους Παιδικούς Σταθμούς και τον Β.Σ.Ο.Φ. του Δήμου για το σχολικό έτος 2025-2026

Αιτήσεις εγγραφών και επανεγγραφών από τις 12 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου – Για πρώτη φορά πλήρης λειτουργία βρεφικού τμήματος στον Β.Σ.Ο.Φ.

Μάρκος Καφούρος: “Απαραίτητη η άμεση αποκατάσταση του κτιρίου της Δ.Ο.Υ Θήρας”

Σε προβληματική κατάσταση το κτίριο που στεγάζει τη Δ.Ο.Υ και το Τελωνείο Θήρας – Απαιτούνται άμεσα μέτρα και η προσωρινή μεταστέγαση των υπηρεσιών

Εθελοντική αιμοδοσία: Λίγες σταγόνες αίμα, μια θάλασσα ελπίδας

Στα μικρά νησιά γεννιούνται τα μεγάλα θαύματα της ανθρωπιάς. Ξεκινά αύριο Σάββατο η 70η εθελοντική αιμοδοσία από την τράπεζα αίματος Σαντορίνης

Δεύτερο Πανελλήνιο Βραβείο για τον Νικόλα Ρουγκάλα, με παραμύθι αφιερωμένο στον θείο του Δημήτρη Ήμελλο

Ο μαθητής από τη Νάξο διακρίθηκε στον 14ο Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό Λογοτεχνίας «Το Δέντρο της Σοφίας» με το παραμύθι «Σώμα και Αίμα»

ΔΕΔΔΗΕ: Πρωινή διακοπή ρεύματος σε Νότια Νάξο, Σχοινούσα, Ηρακλειά

Πότε και που θα έχουμε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ... Η ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ

“Γιορτή Μητέρας”: 6+1 Ταινίες με την μητέρα στο επίκεντρο

Έφτασε η Γιορτή της Μητέρας και επειδή ο κινηματογράφος ξέρει να πιάνει την καρδιά της μάνας -στην τρυφερότητα, στην αφοσίωση, στη σιωπή της- διαλέξαμε 6 + 1 ταινίες όπου η μητέρα βρίσκεται στο επίκεντρο της ιστορίας. Οπότε σινεφίλ και μη, πάμε να δούμε.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα

Β. Φλεριανός: Ξεκινά το έργο που περίμενε μια ολόκληρη γενιά

Με χρηματοδότηση 2,28 εκατομμυρίων ευρώ, η Νάξος αποκτά επιτέλους το ενιαίο Αθλητικό Κέντρο που αξίζει στους αθλητές, τους συλλόγους και τη νεολαία της - Η τοποθέτηση του Βασίλη Φλεριανού