Σάββατο, 16 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΚΕΔΕ: Οχι στη ΠΝΠ έως να γίνει νόμος

ΚΕΔΕ: Οχι στη ΠΝΠ έως να γίνει νόμος

|

Εμμένει στο “Οχι” η ΚΕΔΕ μετά την έκτακτη σημερινή (27/04) συνεδρίαση της ζητώντας εξαίρεση πόρων και νομοθετική ρύθμιση ώστε να διαθέσει τα ταμειακά αποθέματα

Να ρυθμιστούν νομοθετικά οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού αναφορικά με τη μεταφορά των ανταποδοτικών τελών από τα ταμειακά διαθέσιμα των στην Τράπεζα της Ελλάδας, ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες τηςaftodioikisi.gr, με απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η ΚΕΔΕ στην απόφαση της αν και αποτιμά ως θετικότατο το αποτέλεσμα της συνάντησης με τον πρωθυπουργό , επαναλαμβάνει την αντίθεση της στην επιβολή αποφάσεων της κυβέρνησης μέσω της ΠΝΠ και κρίνει ότι δεν έχουν ακόμη εκλείψει οι λόγοι της αρχικής της απόφασης δηλώνει ότι αναμένει νομοθετική τακτοποίηση μεταξύ άλλων για τα εξής θέματα:

-Την εξαίρεση των ανταποδοτικών τελών από τα διαθέσιμα που θα μεταφερθούν

– Την εξαίρεση των προϋπολογισμών των Δήμων που έχουν οικονομικές δεσμεύσεις

– Την ανάληψη από το Δημόσιο της ευθύνης να καλύψει νομικά ζητήματα που αφορούν πληρωμή από ρήτρες ή ευθύνες Δήμων και Δημάρχων

-Να διασαφηνιστεί ο μηχανισμός με τον οποίο θα γίνεται η διαχείριση των χρημάτων μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος,

-Η μεταφορά των διαθέσιμων να μην γίνει για παραπάνω από λίγους μήνες

-Να μην μεταφερθούν διαθέσιμα δήμων από τις Συνεταιριστικές Τράπεζες

Όπως αποφάσισε στη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή του το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ “εάν δεν ολοκληρωθούν οι εν λόγω νομοθετικές ρυθμίσεις για την αποδέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων θα αποφασίσουμε για την τελική μας στάση στις 7 Μαΐου, στο Συνέδριό μας, από το σύνολο της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, στο κυρίαρχο όργανό μας….Εμμένει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, με σημερινή του απόφαση, στη θέση να μη μεταφέρουν οι δήμοι τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι να προχωρήσει η νομοθετική τακτοποίηση των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού, καθώς και να διασαφηνιστεί ο μηχανισμός με τον οποίο θα γίνεται η διαχείριση των χρημάτων των δήμων μέσω της Τράπεζα της Ελλάδος, εφόσον αυτά κατατεθούν”, προστίθεται στην απόφαση.

Τροπολογία από την κυβέρνηση

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, ήδη συντάσσεται τροπολογία από την κυβέρνηση που θα περιληφθεί στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, η οποία, σύμφωνα με τα όσα συμφωνήθηκαν με τον Α. Τσίπρα, θα συζητηθεί πρώτα με τους δημάρχους και μετά θα κατατεθεί. Ωστόσο, πηγές της ΚΕΔΕ έλεγαν στην aftodioikisi.gr, ότι δεν έχει υπάρξει καμία επικοινωνία με την Ένωση από την κυβέρνηση αναφορικά με την τροπολογία.

Το πλήρες κείμενο της απόφασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ είναι το εξής: 

Το ΔΣ της ΚΕΔΕ δηλώνει τη στήριξή του στην εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια, με προϋπόθεση την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και την ευρωζώνη, ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΟΧΙ στη μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος,

των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων από την Κ.Ε.Δ.Ε. έως τακτοποιηθούν νομοθετικά οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης.

Στις 7 Μαΐου, στο τακτικό συνέδριο, θα αποφασιστεί εάν αλλάξει η θέση των Δήμων.

Εμμένει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, με σημερινή του απόφαση, στη θέση να μη μεταφέρουν οι δήμοι τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι να προχωρήσει η νομοθετική τακτοποίηση των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού, καθώς και να διασαφηνιστεί ο μηχανισμός με τον οποίο θα γίνεται η διαχείριση των χρημάτων των δήμων μέσω της Τράπεζα της Ελλάδος, εφόσον αυτά κατατεθούν.

Την τελική της στάση θα την καθορίσει στις 7 Μαΐου, στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Παράλληλα το ΔΣ της ΚΕΔΕ δηλώνει τη στήριξή του στην εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια, με προϋπόθεση την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και την ευρωζώνη, ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου, έγινε αναλυτική ενημέρωση από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη για τα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και ακολούθησε αναλυτική συζήτηση.

Ειδικότερα το ΔΣ της ΚΕΔΕ αποφάσισε τα εξής:

To Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. μετά από αναλυτική συζήτηση μεταξύ των μελών του και αφού έλαβε υπόψη τις θέσεις των Προέδρων των Π.Ε.Δ. και των Δημάρχων που παρευρέθηκαν στην έκτακτη συνεδρίασή του και συνεκτιμώντας τη διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχει άμεσος οικονομικός κίνδυνος για τη χώρα:

  • Αποτίμησε ως θετικότατο το αποτέλεσμα της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό.
  • Επανέλαβε την άποψη ότι κρίνει θεσμικά απαράδεκτη την πρακτική της επιβολής των απόψεων της Κεντρικής Εξουσίας στην Αυτοδιοίκηση, μέσα από την ψήφιση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.
  • Αναμένουμε άμεσα να προχωρήσει η νομοθετική τακτοποίηση των ζητημάτων που τέθηκαν στον Πρωθυπουργό , όπως μεταξύ άλλων η εξαίρεση των ανταποδοτικών τελών από τις προβλέψεις του Νόμου, η εξαίρεση των προϋπολογισμών των Δήμων που έχουν οικονομικές δεσμεύσεις, η ανάληψη από το Δημόσιο της ευθύνης να καλύψει νομικά ζητήματα που αφορούν πληρωμή από ρήτρες ή ευθύνες Δήμων και Δημάρχων, να διασαφηνιστεί ο μηχανισμός με τον οποίο θα γίνεται η διαχείριση των χρημάτων μας μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος, εφόσον αυτά κατατεθούν, να εξασφαλιστεί η άμεση ταμειακή διαχείριση όπως γίνεται σήμερα από τις εμπορικές τράπεζες, να εξαιρεθούν τα διαθέσιμα που είναι στις συνεταιριστικές τράπεζες. Θεωρούμε θετική τη δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι η ισχύς της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου θα είναι ολιγόμηνη και θα μετατραπεί σε προαιρετική κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
  • Εάν δεν ολοκληρωθούν οι εν λόγω νομοθετικές ρυθμίσεις για την αποδέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων θα αποφασίσουμε για την τελική μας στάση στις 7 Μαΐου, στο Συνέδριό μας, από το σύνολο της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, στο κυρίαρχο όργανό μας.
  • Παράλληλα θα αποστείλουμε επιστολή στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου θα ζητούμε απαντήσεις σε μία σειρά ερωτημάτων που τίθενται για τα repos στα οποία πρόκειται να επενδυθούν τα χρήματα των Δήμων.
  • Να αναζητηθούν άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία βοήθειας των ΟΤΑ Α’ Βαθμού τα οποία δεν προσβάλλουν την αυτοτέλεια, την καταστατική και συνταγματική τους θέση.

Τέλος, δηλώνουμε τη στήριξη μας στην εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια, με προϋπόθεση την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και την ευρωζώνη, ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: aftodioikisi.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φάρος του Αλυκού: Ρεκόρ επισκεψιμότητας και τζίρου τον Δεκαπενταύγουστο

Tο ιστορικό εστιατόριο στον Αλυκό της Νάξου «έσπασε το φράγμα» φέτος και επιβεβαίωσε τη θέση του στην κορυφή της γαστρονομίας του νησιού.

Κ. Τσίγκας: 242 πυρκαγιές σε 4 ημέρες – «Ο μηχανισμός έφτασε στα όριά του»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος περιγράφει το δύσκολο πενθήμερο με εκατοντάδες μέτωπα φωτιάς και δεκάδες συλλήψεις για εμπρησμούς.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Αποχωρεί το Ελ Νίνιο, έρχεται η Λα Νίνια: Προειδοποίηση μετεωρολόγων

Το ψυχρό καιρικό φαινόμενο φέρνει ανατροπές στα παγκόσμια μοτίβα – Στην Ευρώπη συνδέεται με ψυχρότερους χειμώνες

Παροναξία – Υδρολογικό Ετος 2025: Σταθερά κάτω από τον μέσο όρο τα ύψη υετού (πίνακες)

Σύμφωνα με το NaxosWeather, η υδρολογική χρονιά 2024-25 ολοκληρώνεται με χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων σε Νάξο και Πάρο, εντείνοντας την ανησυχία για το μέλλον.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Δονούσα: Πεζοπορία στον Φάρο της Καλοταρίτισσας για την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων

Μια ξεχωριστή πρόσκληση από την Κοινότητα Δονούσας για να γνωρίσουμε το βορειότερο άκρο του νησιού μέσα από μια μοναδική διαδρομή.

Με ένα πρόβατο στην αγκαλιά: Η εικόνα που συγκίνησε όλη την Ελλάδα (video)

Ο 33χρονος Ολσιέν Μουτσομπέγκα έσωσε ζώα μέσα από τις φλόγες και έγινε σύμβολο ανθρωπιάς και ελπίδας

Ρόδος – Κρεμαστή: Τέσσερις άνθρωποι εκσφενδονίστηκαν από το «ταψί» (video)

Από τη γιορτή στον πανικό – Συλλήψεις για το σοβαρό ατύχημα σε λούνα παρκ

Ο κρυμμένος θησαυρός του Χαϊδαρίου: Ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους (video)

Ένας παράδεισος 1.860 στρεμμάτων, με περισσότερα από 550 είδη φυτών, λίγα μόλις λεπτά από το κέντρο της Αθήνας

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Χρήστος Σπανός: «Προσπαθώ να χτίσω μια γέφυρα επικοινωνίας με τη Νάξο» (video)

Ο γνωστός ηθοποιός βρέθηκε στο νησί για τη συναυλία της κόρης του Μαρίνας Σπανού, μιλά για τη δουλειά του, τις συνεργασίες του και την καταγωγή του από τον Κυνίδαρο (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Ρεκόρ αφίξεων τον Ιούλιο στη Νάξο: +7,2% οι επιβάτες – Στο «κόκκινο» το λιμάνι και οι υποδομές

Τα στοιχεία του Λιμεναρχείου δείχνουν νέα άνοδο στην επιβατική και οδική κίνηση, αλλά και αυξανόμενη πίεση σε λιμάνι και οδικό δίκτυο, επηρεάζοντας την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών.

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Θυρανοίξια στο ανακαινισμένο μοναστηριακό συγκρότημα των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στο Γλινάδο Νάξου

Παρουσία του Βουλευτή Κυκλάδων Μάρκου Καφούρου και πλήθους πιστών – Συγχαρητήρια σε Μητρόπολη, Τοπική Αυτοδιοίκηση και εθελοντές

Καθυστερήσεις, χαμένα δρομολόγια και δύο μέρες «αναγκαστική παραμονή» – Η περιπέτεια επιβάτη με το Blue Star Delos

Αναγνώστης του naxospress καταγγέλλει την πολύωρη καθυστέρηση του πλοίου που τον οδήγησε να χάσει τη μετεπιβίβαση για την Ηρακλειά, με σοβαρές οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες.