Από την 1η Ιουνίου ουκ ολίγα αλλάζουν στην καθυμερινότητα του Ελλάδα – Εγκύκλιος από την ΕΣΕΕ για τις αλλαγές στον ΦΠΑ – Τι πρέπει να ξέρουν οι έμποροι
«Μπαράζ» αυξήσεων σε πολλά είδη και υπηρεσίες θα επιφέρει από αύριο, Τετάρτη 1 Ιουνίου, η αύξηση του ΦΠΑ από 23% σε 24% και η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ σε 11 νησιά. Ο φόρος διαμονής σε ξενοδοχεία θα ισχύσει από 1-1-2018 ενώ το τέλος σταθερής τηλεφωνίας μετατίθεται για την 1-7-2017.
Μάλιστα, η ΕΣΕΕ έστειλε εγκύκλιο στα μέλη της για τις μεταβολές, οι οποίες έρχονται στο φορολογικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς και προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές του μηχανογραφικού ή άλλου υλικού των εμπορικών επιχειρήσεων στις νέες απαιτήσεις.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εγκύκλιος, από αύριο, 1η Ιουνίου 2016:
– Ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται από 23% σε 24%.
– Καταργείται η μείωση κατά 30% των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Σύρο, Θάσο, ‘Ανδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο (έχει ήδη καταργηθεί από 1-10-2015 για τα νησιά Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο και Σκιάθο).
Δεδομένα
Επιπροσθέτως, βάσει των νέων διατάξεων:
– Ο μειωμένος κατά 30% συντελεστής ΦΠΑ αναπροσαρμόζεται από 16% σε 17% για όσα νησιά εξακολουθεί να ισχύει το ευνοϊκό καθεστώς μέχρι 31-12-2016. Τα νησιά αυτά είναι τα πλέον απομακρυσμένα, καθώς και αυτά της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που διατηρούν το ευνοϊκό καθεστώς, λόγω της πίεσης που δέχονται τα τρία μεγαλύτερα νησιά της Περιφέρειας (Λέσβος, Χίος, Σάμος, όπου και οι έδρες των Δ.O.Y) από το προσφυγικό πρόβλημα.
– Ο διαμορφούμενος συντελεστής ΦΠΑ για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα αναπροσαρμόζεται από 18,70% σε 19,35% στην τιμή λιανικής πώλησης.
Με τις διατάξεις του νέου νόμου δεν επέρχεται αλλαγή στους δύο μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ 13% και 6%, οι οποίοι εξακολουθούν να εφαρμόζονται για τα αγαθά που προβλέπονται στο Παράρτημα ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, οποιοδήποτε φορολογικό στοιχείο εκδίδεται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος των νέων συντελεστών και εφ’ εξής, ο ΦΠΑ θα υπολογίζεται με τους νέους συντελεστές, ανεξαρτήτως αν αφορά συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο διάστημα. Επίσης, σε πιστωτικά τιμολόγια που εκδίδονται από 1/6/2016 και αφορούν συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν πριν από την ημερομηνία αυτή υπολογίζεται ΦΠΑ με τους νέους συντελεστές.
Εφόσον συντρέχει λόγος έκδοσης παραστατικού για την ακύρωση συναλλαγής (π.χ. λογιστικού σημειώματος κλπ) πρέπει να αναγράφεται σε αυτό ο ίδιος συντελεστής ΦΠΑ που είχε η αρχική συναλλαγή, ανεξάρτητα της ημερομηνίας έκδοσής του, δεδομένου ότι στην περίπτωση αυτή ακυρώνεται η συναλλαγή στο σύνολό της.
Συνακόλουθα, όλοι οι έμποροι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στις αναγκαίες προσαρμογές του εξοπλισμού τους, καθώς τα πρόστιμα είναι σημαντικά και σε αυτές τις δύσκολες εποχές δεν επιτρέπονται λάθη.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 58α ν. 4174/2013, σε περίπτωση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου ή έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο 50% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα.
Παράλληλα με τα παραπάνω, κατά τις νέες διατάξεις, η αυξημένη παρακράτηση φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις θα ισχύσει από τις μισθοδοσίες του Ιουνίου και δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Ειδικότερα, διευκρινίστηκε ότι οι παρακρατήσεις φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις με τις νέες διατάξεις διενεργούνται για μισθοδοσίες και συντάξεις που εκκαθαρίζονται από τις 27-5-2016, ημερομηνία που έχει δεσμευτεί για την δημοσίευση του νέου νόμου και όχι αναδρομικά.
Τα παρακρατηθέντα ποσά φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα δηλωθούν στις ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016 και θα συμψηφιστούν κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων αυτών. Αυτό σημαίνει πως τα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2016 θα πληρωθούν με την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων, δηλαδή το 2017
Αλλαγές
Τι άλλο όμως αλλάζει στη ζωή μας; Κρατείστε την ανάσα σας:
– Από 1η Ιουλίου 2017 θεσπίζεται τέλος σε κάθε μηνιαίο λογαριασμό σταθερής τηλεφωνίας με πρόσβαση σε υπηρεσίες φωνής ή /και ευρυζωνικής πρόσβασης (Internet) και υπολογίζεται ως ποσοστό 5% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού.
– Αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2016 προβλέπεται ότι σε όλα τα τυχερά παίγνια η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στα έσοδα κλιμακώνεται σε 30% επί μικτού κέρδους μέχρι 100 εκατ. ευρώ, σε 32,5% από 100 εκατομμύρια και ένα λεπτό έως 200 εκατ. ευρώ και 35% για το υπερβάλλον.
– Από 1η Ιανουαρίου 2018 θεσπίζεται φόρος διαμονής ανά ημερήσια χρήση του δωματίου, σουίτας, διαμερίσματος ή ενιαίας κατοικίας. Σε ξενοδοχεία ενός και δύο αστέρων προβλέπεται φόρος διαμονής 0,50 ευρώ, για τα τρία αστέρια 1,5 ευρώ, για τέσσερα αστέρια τρία ευρώ ενώ για ξενοδοχεία πέντε αστέρων τέσσερα ευρώ. Για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ο φόρος είναι 0,25 ευρώ για δωμάτια 1-2 κλειδιών, ενώ για τρία κλειδιά αυξάνεται σε 0,5 ευρώ και για τέσσερα κλειδιά σε 1 ευρώ.
– Καταργείται ο φόρος στα μικρά ζυθοποιεία και αυξάνεται ο ΕΦΚ στην μπίρα σε 5 ευρώ ανά βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο μπίρας ( από 2,6 ευρώ που είναι σήμερα). Επίσης αυξάνεται σε 2,5 ευρώ ανά βαθμό Plato κατά όγκο και εκατόλιτρο μπίρας από 1,30 ευρώ που είναι σήμερα, ο μειωμένος συντελεστής ΕΦΚ που επιβάλλεται στη μπίρα που παράγεται στη χώρα μας ή σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία, εφόσον η παραγωγή τους δεν υπερβαίνει τα 200.000 εκατόλιτρα μπίρας ετησίως.
Σημειώνεται ότι από 1η Ιουλίου 2017 θεσπίζεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων ίσος με δέκα λεπτά του ευρώ ανά χιλιοστόλιτρο προϊόντος. και φόρος 2 ευρώ ανά κιλό καθαρού βάρους στον μη καβουρδισμένο καφέ, 3 ευρώ στον καβουρδισμένο και 4 ευρώ για τον στιγμιαίο καφέ καθώς και σε παρασκευάσματα με βάση εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.
Τέλη για ΙΧ
Παράλληλα, από 1η Ιουνίου τα τέλη ταξινόμησης των Ι.Χ. θα υπολογίζονται με βάση την λιανική τιμή προ φόρων και τους ρύπους. Ειδικότερα τα νέα τέλη ταξινόμησης, είναι τα ακόλουθα:
4% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει τα 14.000 ευρώ
8% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή κυμαίνεται από 14.001 έως και 17.000 ευρώ
16%% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή προ φόρων από 17.001 έως και 20.000 ευρώ
24% της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή από 20.001 έως και 25.000 ευρώ
32% για Ι.Χ με λιανική τιμή από 25.000 ευρώ και πάνω.
Για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως 100 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο θεσπίζεται έκπτωση στα τέλη ταξινόμησης 5%. Τα τέλη ταξινόμησης θα αυξάνονται:
10% για εκπομπές ρύπων από 121 έως και 140 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο
20% για εκπομπές ρύπων από 141 έως και 160 γραμμάρια
30% για ρύπους από 161 έως 180 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο
40% για ρύπους από 181έως και 200 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο και
60% για ρύπους από 201 έως και 250 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο.
100% για ρύπους άνω των 250 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο.
Σημειώνεται ότι τα υβριδικά αυτοκίνητα θα απαλλάσσονται μόνο από το 50% του προβλεπόμενου τέλους ταξινόμησης αντί για πλήρη απαλλαγή που προβλέπεται σήμερα για την κατηγορία αυτή.
Βενζίνη
Από την 1η Ιουνίου 2016, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στη βενζίνη αυξάνεται από τα 670 ευρώ ανά χιλιόλιτρο σε 700 ευρώ. Η επίπτωση επί της τελικής τιμής εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 5 λεπτών ανά λίτρο. Στο πετρέλαιο κίνησης, ο φόρος αυξάνεται από τα 330 στα 410 ευρώ το λίτρο (εκτιμάται ότι επιβάρυνση θα ανέλθει σε 8 λεπτά ανά λίτρο). Στο πετρέλαιο θέρμανσης ο ΕΦΚ αυξάνεται από τα 230 στα 280 ευρώ ( επιβάρυνση έξι λεπτών ανά λίτρο). Στα υγραέρια τα οποία χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κινητήρων ο ΕΦΚ αυξάνεται από 330 σε 430 ευρώ ανά χιλιόλιτρο ενώ από την 1η Ιουνίου απαλλάσσεται από τον ΕΦΚ το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυξήσεις και στα ράφια των σούπερ – μάρκετ
Οι αυξήσεις του ΦΠΑ αναμένεται να προκαλέσουν ευρύτερες αλυσιδωτές ανατιμήσεις σε εκατοντάδες προϊόντα πρώτης ανάγκης. Από τον κατάλογο των ανατιμήσεων από την αύξηση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ εξαιρούνται κατά βάση οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και ύδρευσης που μένουν στον ΦΠΑ 13% (αν και κατά ένα μέρος τους επιβάλλεται και ΦΠΑ 24%). Θα αυξηθούν όμως χιλιάδες άλλα προϊόντα και υπηρεσίες αφού ΦΠΑ 24% επιβάλλεται:
– σε Κονσέρβες, ζυμαρικά γεμιστά, Φρυγανιές- Ψωμί τοστ, Μπισκότα- Σοκολάτες, Παγωτά, Σάλτσες, Μαρμελάδες, Καφέ- Κακάο-Τσάι, Μαργαρίνες, Αναψυκτικά- Χυμούς
-Ρούχα- Παπούτσια
-Καύσιμα
-Ηλεκτρονικά- Ηλεκτρικά είδη
-Εστιατόρια
-Μεταφορές κλπ.
Διόδια
Ανατιμήσεις στα διόδια φέρνει η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ σε 24% από την Τετάρτη 1η Ιουνίου 2016, οι οποίες κυμαίνονται από 5 έως 10 σεντς ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος. Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις επιβάλλονται σε φορτηγά και άλλα οχήματα με τέσσερις ή περισσότερους άξονες, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις -ως επί το πλείστον- σε πλευρικά διόδια, όπου δίκυκλα, τρίκυκλα και ελαφρά οχήματα δεν έχουν επιβάρυνση. Οι οδηγοί θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι οι αυξήσεις θα ισχύσουν από τα μεσάνυχτα Τρίτης (31η Μαΐου 2016) προς Τετάρτη.
Προσαρμογή γίνεται, τηρουμένου του τιμολογιακού πλαισίου της σύμβασης παραχώρησης, και στην Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», όπου η αύξηση θα κυμανθεί από 10 σεντς έως 1 ευρώ για πολύ μεγάλα λεωφορεία. Η απλή διέλευση για επιβατικά Ι.Χ. από 13,20 θα αυξηθεί κατά 0,10 ευρώ, δηλαδή στα 13,30 ευρώ. Όσοι χρησιμοποιούν τακτικά την Γέφυρα θα δουν ανατίμηση και στις εβδομαδιαίες κάρτες, τα εισιτήρια μετ’ επιστροφής και το «Γέφυρα e-pass».
Επίσης, η εταιρεία λαμβάνοντας υπόψη την ευρεία αποδοχή του συνδρομητικού – εκπτωτικού προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ e-pass», το οποίο έχει καλύψει τη χρησιμότητα άλλων προϊόντων, από την 1η Ιουνίου αποσύρονται η μηνιαίες κάρτες 10 διελεύσεων για επιβατικά Ι.Χ. και για φορτηγά 2 αξόνων, επίσης η εβδομαδιαία και η μηνιαία κάρτα 10 διελεύσεων για φορτηγά 3ων, 4ων και 5 αξόνων και άνω. Οι κάρτες που θα έχουν πωληθεί μέχρι και την 31η Μαΐου, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν πλήρως μέχρι το τέλος του 2016.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ