Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΚαστελόριζο… SOS μείναμε από νερό

Καστελόριζο… SOS μείναμε από νερό

|

Αύριο Παρασκευή (14/07) το Καστελόριζο δεν θα έχει νερό. Οι κάτοικοι εκπέμπουν σήμα κινδύνου καθώς το μηχάνημα αφαλάτωσης είναι χαλασμένο και από την κυβέρνηση το πιο σύντομο που τους έχουν υποσχεθεί πως θα πάει υδροφόρα είναι την Δευτέρα.

Εδώ και μία εβδομάδα στο Καστελόριζο λένε το νερό νεράκι…. Όπως διαβάσαμε προχθές στην εφημερίδα Ροδιακή, «τρεις ολόκληρες ημέρες χωρίς νερό έμειναν οι κάτοικοι, οι επισκέπτες και οι επιχειρηματίες του Καστελλορίζου». Ο λόγος; Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν οι ίδιοι, το προηγούμενο τριήμερο οι δεξαμενές του νησιού «στέγνωσαν» με αποτέλεσμα να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση στο πολύτιμο αυτό αγαθό. Παράλληλα όπως σημείωσαν, μετά από πολλές δικές τους εκκλήσεις η υδροφόρα ξεκίνησε χθες (σ.σ. Τρίτη 11/07) το ταξίδι για το Καστελλόριζο, ώστε να γεμίσουν και πάλι οι δεξαμενές με πόσιμο νερό. Ωστόσο αυτό αναμένεται να επαρκέσει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους το πολύ μέχρι το Σάββατο (!), καθώς στο νησί υπάρχουν πολλοί στρατιώτες λόγω της γεωπολιτικής του θέσης, ενώ τα καταλύματα και τα σπίτια είναι γεμάτα από επισκέπτες.
Και σήμερα, ο εκτελών χρέη δημάρχου Δημήτρης Αχλαδιώτης μιλώντας στον realfm 97,8 τόνισε ότι σε δύο ημέρες δεν θα υπάρχει τίποτα… Αποκάλυψε δε ότι υπό αυτές τις συνθήκες οι τουρίστες εγκαταλείπουν το νησί. «Έχει χαλάσει η αφαλάτωσή μας εδώ και 20 ημέρες και το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συνήθως μας ρωτά τι υδροφόρες θα χρειαστούμε για κάθε μήνα του καλοκαιριού.

Τον προηγούμενο μήνα μας στείλανε 5 υδροφόρες δηλαδή περίπου 10 χιλιάδες κυβικά και αυτόν τον μήνα μας έχουν βάλει μόνο 4 χιλιάδες κυβικά. Όλοι ψάχνουν για ΑΟΖ και πετρέλαιο αλλά το νερό είναι το βασικότερο πράγμα. Μόλις χειμωνιάσει θα αρχίσουν πάλι να λένε για την ΑΟΖ του Καστελορίζου και τώρα ζητάμε να μας φέρουν νερό και δεν μας φέρνουνε. Είμαστε στον 21ο αιώνα και ψάχνουμε να βρούμε νερό, είναι εξωφρενικό. Βγάζουμε πετρέλαια και νερό δεν έχουμε. Το να πάρουμε νερό από την Τουρκία είναι το πιο εύκολο είναι 700-800 μέτρα αλλά αυτό γίνεται μόνο στα παραμύθια. Καμιά φορά στα νεύρα μας επάνω λέμε διάφορα αλλά δεν γίνονται αυτά» Και πρόσθεσε: «Έχουμε ένα πρόβλημα πολύ σοβαρό, αφού στα καφενεία γινόταν ένας πανικός, περνούσαμε και μας βρίζανε. Κινδυνεύουμε σε 2 ημέρες να μείνουμε χωρίς νερό». Στο ερώτημα πως αντιδρούν οι τουρίστες που βρίσκονται στο νησί; «Χθες είχαμε το καταμαράν εδώ. Ήλθαν 50 άτομα και φύγαν 200, γιατί τέσσερις ημέρες ήταν χωρίς νερό».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και βουλευτής Δωδεκανήσων, Νεκτάριος Σαντορινιός, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, αποκάλυψε ότι εκτός από το Καστελόριζο μία υδροφόρα καλείται να καλύψει τις ανάγκες ακόμη τριών άνυδρων νησιών, της Αμοργού, των Λειψών και του Αγαθονησίου.

Και σημείωσε: «Δύο χιλιάδες κυβικά δόθηκαν στο Καστελόριζο πριν από 2 ημέρες. Ταυτόχρονα όμως επειδή, δυστυχώς ακόμα πηγαίνουμε με υδροφόρες, έχουμε και άλλα νησιά που αυτή τη στιγμή έχουν στερέψει. Είναι οι Λειψοί, είναι το Αγαθονήσι, είναι η Αμοργός που πρέπει να πάμε τώρα. Αυτή τη στιγμή. Ήδη αυτή τη στιγμή η υδροφόρα νομίζω ότι έχει φύγει, νομίζω χθες το βράδυ, από τη Ρόδο και πηγαίνει προς Αμοργό-Θηρασιά. Θα πάρει νερό θα πάει στους Λειψούς και αμέσως μετά θα πάρει νερό και θα πάει στο Καστελόριζο. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι την Κυριακή, το πολύ τη Δευτέρα θα εφοδιαστεί το Καστελόριζο με ακόμη 2000 κυβικά νερό. Δεν σταματάμε να στέλνουμε νερό στο Καστελόριζο, δεν το έχουμε κάνει ποτέ και δεν πρόκειται να το κάνουμε ποτέ μέχρι να λυθεί οριστικά το πρόβλημα».

Στο ερώτημα προς τον δήμαρχο Καστελόριζου αν αυτά τα 2 χιλιάδες κυβικά νερού που θα έρθουν στο νησί το καλύπτει ο κ. Αχλαδιώτης απάντησε: «Θα είναι πολύ αργά. Είναι αργά. Αν ξεκινήσουν την Παρασκευή και δεν έχει νερό θα φύγουν όλοι με το καράβι».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σ.Τ.Ε.Κ. Κουφονησίου: «Το νερό δεν είναι εμπόρευμα – Είναι αγαθό ζωής»

Έκτακτη Γενική Συνέλευση των επιχειρηματιών του νησιού – Σκληρή διαμαρτυρία για τα εξοντωτικά τιμολόγια ύδρευσης και αιτήματα προς τον Δήμο Νάξου και την Πολιτεία.

Εκλογική διαδικασία και κινηματογραφική προβολή στην Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου

Τα μέλη καλούνται να δηλώσουν υποψηφιότητα έως την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και την Εξελεγκτική Επιτροπή.

SEAJETS και Δήμος Αλοννήσου ένωσαν δυνάμεις για την υγεία των νησιωτών

Παιδιά και ενήλικες εξετάστηκαν δωρεάν από 13 διαφορετικές ειδικότητες, με στόχο τη θωράκιση της υγείας στο νησί.

Από τη Μαρία Κάλλας στο ψηφιακό ευρώ – Η νέα εποχή του κοινού νομίσματος

Στα 5 ευρώ θα απεικονίζεται η «La Divina», ενώ το ευρώ θα συνεχίσει να αναγράφεται και στα ελληνικά

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο βουνό του Ζα μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

ΒΙΟ.ΚΑ. Απόλλωνα: Μήνυση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά της “Κίνησης Πολιτών”

Η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε την άσκηση μήνυσης για ψευδή καταμήνυση, δυσφήμηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων – Αντιδράσεις μετά το Δελτίο Τύπου της Κίνησης «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου».

Στο 16ο φεστιβάλ Ελληνικού μελιού και προϊόντων μέλισσας η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Η Περιφέρεια δίνει βήμα στους παραγωγούς του Νοτίου Αιγαίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, 5–7 Δεκεμβρίου 2025.

Η Σύρος γίνεται σκηνικό δημιουργικού τουρισμού με ένα μοναδικό “κυνήγι θησαυρού”

Ένα διαδραστικό διήμερο με δώρα και εμπειρίες δημιουργικού τουρισμού, από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων και το πρόγραμμα ENERDECA.

Νάξος – Θερινά Εργαστήρια: «Από το Χάος …στη Δημιουργία του Κόσμου»

Παιδική θεατρική παράσταση στο Θεατρικό Μουσείο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» – Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου, στις 20:00.

Forbes: Η Οία της Σαντορίνης στα 50 πιο όμορφα χωριά του κόσμου

Στη λίστα με τα 50 πιο όμορφα χωριά του κόσμου ξεχωρίζουν οι ευρωπαϊκοί προορισμοί, με την Οία να εκπροσωπεί την Ελλάδα.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο βουνό του Ζα μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Το «Τσικάλι» της Νάξου: Εκεί όπου το μαγειρείο γίνεται εμπειρία

Σπιτικά φαγητά, ντόπιες πρώτες ύλες και η τέχνη του σεφ Διομήδη Ανέστη σε ένα μαγειρείο που μυρίζει Ελλάδα και θαλασσινή αύρα Αιγαίου.

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.