Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΚάλυμνος - covid 19: Κλειστές έξι εκπαιδευτικές δομές και ο ...Δήμος (!!!)

Κάλυμνος – covid 19: Κλειστές έξι εκπαιδευτικές δομές και ο …Δήμος (!!!)

|

Σε κατάσταση συναγερμού και πάλι η Κάλυμνος – Μέχρι 18 Δεκεμβρίου κλειστές έξι εκπαιδευτικές δομές – Ανάμεσα στα θετικά κρούσματα κι ένα νήπιο πέντε ετών – Κλειστές οι δομές στο Δήμο αλλά κι ένας Ιερός Ναός
 

Δύο δημοτικά σχολεία, δύο νηπιαγωγεία, ένα γυμνάσιο και ένα τμήμα λυκείου έκλεισαν στην Κάλυμνο λόγω «συρροής» κρουσμάτων του κορωνοϊού Covid-19! Συγκεκριμένα έχουν κλείσει  μέχρι και τις 18/2 με απόφαση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, Χαράλαμπου Ψαρά, το πρώτο και δεύτερο δημοτικό σχολείο καθώς επίσης το πρώτο νηπιαγωγείο της Χώρας και το 7ο νηπιαγωγείο πόλεως Καλύμνου. Επίσης, έκλεισε το 3ο Γυμνάσιο και ένα τμήμα του 1ου ΓΕΛ με την «υπογραφή» του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, Γιάννη Παπαδομαρκάκη λόγω κρουσμάτων μεταξύ των εκπαιδευτικών και μαθητών.

Όπως είναι γνωστό, το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, ο ΕΟΔΥ έδωσε στη δημοσιότητα τον χάρτη της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με τον οποίο 19 κρούσματα εντοπίζονταν στο νησί της Καλύμνου. Η συρροή κρουσμάτων σύμφωνα με τον κ. Ψαρά, έθεσε σε εγρήγορση την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τις διευθύνσεις των σχολείων της Καλύμνου και τις τοπικές αρχές, καθώς διαπιστώθηκε ότι πολλά κρούσματα σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την σχολική κοινότητα (ανάμεσα στα κρούσματα και ένα νήπιο πέντε ετών!). Με απόφαση της δημοτικής αρχής έκλεισαν χθες προληπτικά τα παραπάνω σχολεία ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών των κρουσμάτων και να γίνουν οι αναγκαίες απολυμάνσεις.

«Το Σαββατοκύριακο, έπειτα από τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥΥ, διαπιστώθηκε συρροή κρουσμάτων στο νησί της Καλύμνου. Καθώς η πλειονότητα των κρουσμάτων βρίσκεται σε άμεση επαφή με την σχολική κοινότητα, καθώς πρόκειται για μαθητές, για γονείς ή συγγενείς μαθητών και εκπαιδευτικούς ήμασταν σε εγρήγορση για την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων. Η απόφαση της δημοτικής αρχής για το προληπτικό κλείσιμο των σχολείων και την απολύμανσή τους, μας βοήθησε στη διαδικασία της ιχνηλάτισης και μας οδήγησε στην  απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων», δήλωσε ο κ. Ψαρράς στη «δημοκρατική», συμπληρώνοντας ότι από σήμερα ξεκινά η τηλεκπαίδευση για όλους τους μαθητές  των σχολείων των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί.

Στο τρίτο γυμνάσιο βρέθηκαν δύο μαθητές και δύο εκπαιδευτικοί θετικοί στον κορωνοϊό. Στο πρώτο λύκειο υπήρχε κρούσμα σε μαθητή, αδελφό ενός εκ των δύο μαθητών που φοιτούν στο 3ο γυμνάσιο και βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19. Το 3ο γυμνάσιο θα παραμείνει κλειστό για 12 ημέρες και το 1ο Λύκειο έκλεισε μόνο χθες, ώστε να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες απολυμάνσεις των αιθουσών διδασκαλίας και των κοινόχρηστων χώρων και θα ανοίξει σήμερα ξανά. Αναστέλλεται μόνο η λειτουργία ενός τμήματος όπου εντοπίστηκε κρούσμα του Covid-19. Όπως δήλωσε στη «δ», ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, Γιάννης Παπαδομαρκάκης, όλοι οι μαθητές του γυμνασίου και της τάξης του 1ου ΓΕΛ που έχει τεθεί σε αναστολή θα παρακολουθούν από σήμερα μαθήματα μέσω της πλατφόρμας Webex Meetings.

«Εφαρμόζουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και προσπαθούμε να είμαστε πάντα δίπλα στους μαθητές, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς. Θα πρέπει και ο καθένας ξεχωριστά να προσπαθεί να τηρεί σχολαστικά όλα τα αναγκαία μέτρα για την διασφάλιση της ατομικής και δημόσιας υγείας», είπε ο κ. Παπαδομαρκάκης, σημειώνοντας ότι τόσο στη Ρόδο, όσο και στα υπόλοιπα νησιά, η πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των γυμνασίων και των λυκείων κύλησε χωρίς κανένα πρόβλημα.

Κλειστός και ο Δήμος Καλύμνου

Σημειώνεται ότι κλειστές παραμένουν από τις 5 μέχρι και την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου και οι κεντρικές Υπηρεσίες του Δήμου της Καλύμνου, μετά την εμφάνιση θετικού κρούσματος του ιού covid-19 σε υπάλληλο του Δήμου ο οποίος είχε επαφή λόγω της φύσεως της εργασίας του με τα περισσότερα τμήματα του. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Δήμαρχος της Καλύμνου, κ. Δημήτριος Διακομιχάλης και η εκτελεστική επιτροπή του Δήμου, μετά από έκτακτη συνεδρίαση, εφαρμόζοντας το υγειονομικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών που στεγάζονται στο κεντρικό κτίριο του Δήμου για το διάστημα των 5 πέντε ημερών.

Υπενθυμίζεται ότι «Λουκέτο» μπήκε και στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου στην Κάλυμνο μετά την απόφαση του Μητροπολίτη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας Παϊσιου. Ο λόγος που οδήγησε τον μητροπολίτη στη συγκεκριμένη απόφαση ήταν η παρουσία ενός ιερέα αρνητή του κορονοϊού, ο οποίος καλούσε τους πιστούς να μπαίνουν στην εκκλησία, χωρίς να φορούν μάσκα και χωρίς να τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού. Και μάλιστα όπως αναφέρουν και οι πληροφορίες συνελήφθη…

«Όλα τα κρούσματα Covid που διαγνώσθηκαν μέχρι τώρα στην Κάλυμνο είναι ευτυχώς ελαφράς μορφής. Κανείς όμως δεν μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η εξέλιξη και η πορεία των πραγμάτων. Θέλω να απευθύνω έκκληση σε όλους τους πολίτες, σε λαϊκούς και κληρικούς να τηρούν τα μέτρα προστασίας. Όλοι θα πρέπει να σεβόμαστε την ατομική και δημόσια υγεία, να αναλογιζόμαστε την ατομική και συλλογική ευθύνη που φέρουμε όσον αφορά τη μετάδοση του ιού. Όσοι αγαπούν τον πλησίον δεν τον εκθέτουν σε κίνδυνο», δήλωσε ο κ. Διακομιχάλης στη «δ». Επίσης, είπε ότι θα υποβάλει πρόταση στο Μητροπολίτη, κ. Παϊσιο να πραγματοποιούνται «κυλιόμενες» Θείες λειτουργίες τις Κυριακές με περιορισμένο αριθμό πιστών και με μικρή διάρκεια. Καθώς οι Κάτοικοι της Καλύμνου θέλουν να βρίσκονται κοντά στην Εκκλησία, αναζητούνται ασφαλείς εναλλακτικές για τη συμμετοχή των Πιστών στην Κυριακάτικη Λειτουργία με ασφάλεια.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Ναξιακά» 2025 – Τιμητικός 14ος τόμος αφιερωμένος στον Στέφανο Εμμ. Ψαρρά

Η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων τιμά τον φιλόλογο, ιστορικό και ποιητή Στέφανο Ψαρρά με έναν αναμνηστικό τόμο γεμάτο συγκίνηση, λόγο και μνήμη

Καλοκαίρι στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες: Πολιτισμός, παράδοση και φως σε κάθε γωνιά

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων παρουσιάζει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων για το καλοκαίρι 2025, με συναυλίες, θεατρικά δρώμενα, φεστιβάλ, αφιερώματα και πολιτιστικές δράσεις σε όλα τα νησιά του δήμου.

Νάξος – Αστυνομικό Τμήμα: Σύλληψη 34χρονου για διακίνηση ναρκωτικών και παράνομη διαμονή

Εντοπίστηκε με κοκαΐνη, κεταμίνη, MDMA και κάνναβη – Κατασχέθηκε και πλαστό διαβατήριο

Βρούτσης: Επίσκεψη στη Νάξο για τις εορταστικές εκδηλώσεις του Αγίου Νικοδήμου

Ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τον Πολιούχο της Νάξου – Επαφές με φορείς και πολίτες

Νάξος – Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου: Ομόφωνη αντίθεση στη μεταφορά των Κούρων (video)

Συζήτηση για τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ με θέμα τη συντήρηση και προστασία των αρχαϊκών Κούρων – Σαφές μήνυμα από τον Δήμο, τους φορείς και την τοπική κοινωνία υπέρ της παραμονής τους στον φυσικό τους χώρο.

Euro Γυναικών: Τελευταία πράξη με combo αξίας στο Πολωνία – Δανία

Η Δανία αποχαιρετά τη διοργάνωση με στόχο τη νίκη – Combo επιλογή στο 2 & Over 2,5 για ποντάρισμα με απόδοση διπλασιασμού

Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF): Ο σύγχρονος δρόμος προς τη γονεϊκότητα, βήμα προς βήμα

Μία από τις πιο εξελιγμένες μεθόδους αντιμετώπισης της υπογονιμότητας, που προσφέρει ελπίδα σε χιλιάδες ζευγάρια στην Ελλάδα και διεθνώς

Κουφονήσια: Δέκα χρόνια ελληνικός ήχος, από τη Νήσο Κέρο στο αύριο του πολιτισμού

Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων γιορτάζει τη δεκαετία του με ένα οραματικό αφιέρωμα σε 5.000 χρόνια ελληνικής μουσικής

Αεροδρόμια Κυκλάδων: Πτώση στη Σαντορίνη, στασιμότητα στη Μύκονο και ο παράγοντας “Ισραήλ”

Γεωπολιτικές εξελίξεις και διαφοροποιήσεις φέρνουν "ανισόρροπη" σεζόν στα περιφερειακά αεροδρόμια – Η Fraport Greece δίνει τους αριθμούς

Βουρβουριά Νάξου: Εκεί που ο Άγιος Προκόπιος συναντά την πίστη και τη μνήμη

Μια λιτανεία που διασχίζει τον χρόνο – Ο Μητροπολίτης Καλλίνικος, οι κληρικοί της Νάξου και οι άνθρωποι του χωριού τίμησαν τη μνήμη του Αγίου με τρόπο που μόνο οι νησιώτες ξέρουν

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Blackout στη Χώρα Νάξου τα πρώτα λεπτά της Κυριακής, αντιδράσεις επιχειρηματιών

Στο σκοτάδι για μισή ώρα το κέντρο της τουριστικής ζωής – Αυξάνονται τα παράπονα επαγγελματιών

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Η Πηγή του Ακεψιμά: Το νερό που “μίλησε” στην ιστορία του νησιού

Ένα ταξίδι στο Φυλλαδάκι, στην ξεχασμένη πέτρινη πηγή του Αγίου Ακεψιμά, μέσα από τη μαρτυρία του Αντώνη Σαλτερή και την ευαισθησία του Γιώργου Καρνέζη.