Τις προτάσεις του Συνδέσμου Σμυριδεργατών Ορμου Λυώνα και οι οποίες κατατέθηκαν την 6η Μαρτίου προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος μετέφεραν στην Βουλή οι βουλευτές του Κ.Κ.Ε. Σταύρος Τάσσος και Χρήστος Κατσώνης με σχετική αναφορά στον αρμόδιο υπουργό
Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν …μαγειρεύουν και ο Σύνδεσμος Σμυριδορυκτών Όρμου Λυώνα την 6η Μαρτίου μετά από συνεδρίασή του συνέταξε σχετικό έγγραφο με τα βασικά αιτήματά του ενόψει της νέας περιόδου (2017) και το οποίο έστειλε προς το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος. Και τα αιτήματα παραμένουν τα ίδια.. κοινώς; αύξηση της ποσότητα σμύριδας σε 8.100 τόνους, έναρξη εξορυκτικής δραστηριότητας από τον Μάιο για να αποφεύγουν τις κακές καιρικές συνθήκες είτε του καλοκαιριού (Αύγουστος – ζέστη) είτε του φθινοπώρου (Νοέμβριος – βροχές) και βέβαια τη συστηματική παρακολούθηση της λειτουργίας των ορυχείων….. Και το τελευταίο πλέον μετά το ατύχημα της περσινής χρονιάς κρίνεται ιδιαίτερα απαραίτητο για την σωστή λειτουργία ενώ για πρώτη φορά μπαίνει και θέμα περιβάλλοντος…
Το συγκεκριμένο μάλιστα έγγραφο στις 15 Μαρτίου κατατέθηκε στο Προεδρείο της Βουλής από τους βουλευτές του Κ.Κ.Ε. Σταύρο Τάσσο και Χρήστο Κατσώνη… Και το έγγραφο με τίτλο «Προτάσεις για την εύρυθμη λειτουργία των ορυχείων» που φέρει τις υπογραφές των κ Πάσουλα (Πρόεδρος) και Κουφόπουλου (Γ. Γραμματέας) αναφέρει τα εξής:
«Ενόψει της εξορυκτικής σμυριδικής περιόδου 2017 και προκειμένου για την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των Σμυριδορυχείων Νάξου, σας γνωστοποιούμε ότι κρίνουμε απολύτως αναγκαία:
1. – Την αύξηση της ποσότητας που παραλαμβάνει η υπηρεσία από τους σμυριδεργάτες σε 8.100 τόνους, καθώς η ποσότητα που παραλαμβάνει τώρα δεν επαρκεί.
2. – Την έναρξη εξόρυξης σμύριδας το πολύ μέχρι το Μάιο κάθε έτους ούτως ώστε να είναι ασφαλέστερη η πρόσβαση στα ορυχεία από τους εργάτες οι οποίοι δεν θα βρίσκονται αντιμέτωποι με αντίξοες καιρικές συνθήκες (καταιγίδες κ.λπ.)
3. – Τη συστηματική παρακολούθηση της λειτουργίας τους για όλο το διάστημα εξόρυξης της σμύριδας. Συγκεκριμένα, θεωρούμε απαραίτητη, καθ’ όλη τη διάρκεια της σμυριδικής περιόδου, την καθημερινή παρουσία μόνιμου ή συμβασιούχου υπαλλήλου (Μηχανικού Μεταλλειολόγου ΠΕ ή Μηχανικού Ορυχείων ΤΕ), ο οποίος θα εποπτεύει όλα τα εν ενεργεία ορυχεία, θα παρέχει οδηγίες στους αρχηγούς των ορυχείων και θα επιβλέπει τις σχετικές εργασίες.
Με αυτό τον τρόπο αφενός αποφεύγεται τυχόν κίνδυνος πρόκλησης ατυχημάτων (όπως άλλωστε είχαμε κατά την προηγούμενη εξορυκτική περίοδο) και αφετέρου προστατεύεται με τον καλύτερο τρόπο το περιβάλλον».