Σάββατο, 7 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίακαι οι δικηγόροι συνεχίζουν

και οι δικηγόροι συνεχίζουν

|

Εως τις 24 Μαϊου θα συνεχίσουν την αποχή τους οι δικηγόροι από τις δικαστικές αίθουσες – Δεν πήρε απόφαση του ΣτΕ για την νομιμότητα της αποχής των δικηγόρων 

Και η μάχη καλά κρατεί…. Το ασφαλιστικό μπορεί να ψηφίστηκε αλλά οι δικηγόροι συνεχίζουν την αποχή τους συμπληρώνοντας τέσσερις ολόκληρους μήνες και θα το ξαναδούν την 24η Μαϊου όταν και θα συνεδριάσουν εκ νέου για τη παράταση της αποχής. Κοινό μυστικό ότι δύσκολα πριν τον Σεπτέμβριο θα μπουν στις αίθουσες… Η συνεδρίαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, υπό την προεδρία του προέδρου της Βασίλη Αλεξανδρή και η παράταση ήταν ομόφωνη με την αιτιολογία ότι το νέο ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο αντιβαίνει το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή δημόσια τάξη. Η Ολομέλεια ακολούθησε την προχθεσινή απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, που είχε αποφασίσει την παράταση της αποχής των δικηγόρων της Αθήνας μέχρι την ίδια ημερομηνία (24 Μαίου).

Ειδικότερα, η Ολομέλεια κατά συνεδρίαση της σήμερα το απόγευμα της Πέμπτης αφού αποτίμησε τις εξελίξεις, μετά την εσπευσμένη ψήφιση του ασφαλιστικού-φορολογικού νόμου στη Βουλή και υιοθετώντας την εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής, αποφάσισε τα εξής:

1. Την δημόσια καταγγελία του ψηφισθέντος νόμου, επισημαίνοντας ότι ο εν λόγω νόμος: α) αντιβαίνει το Σύνταγμα και την Ευρωπαική δημόσια τάξη, β) αγνοεί την φοροδοτική και εισφοροδοτική ικανότητα των ασφαλισμένων δικηγόρων – ελευθέρων επαγγελματιών και οδηγεί σε επαχθή, μη βιώσιμη, φορολογική και εισφοροδοτική επιβάρυνσή τους, γ) δεν κατοχυρώνει, ως έδει, αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, δ) δεν διασφαλίζει την ανταποδοτικότητα ασφαλιστικών εισφορών και παροχών και ε) δεν θεμελιώθηκε σε αναλογιστική μελέτη για την τεκμηρίωση του επαχθούς ασφαλιστικού συστήματος.

2. Την άσκηση όλων των προβλεπόμενων ενδίκων βοηθημάτων και μέσων κατά των διοικητικών πράξεων, που πρόκειται να εκδοθούν κατ’ εφαρμογή του νέου νόμου, προβάλλοντας την αντισυνταγματικότητά του.

3. Την αποχή των εμμίσθων δικηγόρων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης από όλες τις ενέργειες που εμπίπτουν στα καθήκοντά τους και αφορούν την εφαρμογή του νέου νόμου (σύνταξη γνωμοδοτήσεων, σχεδίων διοικητικών πράξεων, κ.λπ.).

4. Με δεδομένη τη δημόσια εκπεφρασμένη δέσμευση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής την 8.5.2016, σχετικά με τις τροπολογίες που κατατέθηκαν και αφορούσαν τους δικηγόρους-ελεύθερους επαγγελματίες, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων ζητεί την άμεση υιοθέτηση και νομοθέτηση αυτών και συγκεκριμένα: α) την κατάργηση της υποχρέωσης των νέων ασφαλισμένων να επιστρέψουν τα ποσά των “εκπτώσεων” που τους παρέχονται για τα πρώτα πέντε έτη ασφάλισης, β) τη δυνατότητα σύστασης επαγγελματικού ταμείου, με ταυτόχρονη απαλλαγή από τις εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής και γ) τη δυνατότητα επιστροφής (ή συμψηφισμού με τις εισφορές του επομένου έτους) των τυχόν επιπλέον καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών.

5. Εξέφρασε την πολιτική αποδοκιμασία της προς τους βουλευτές δικηγόρους που υπερψήφισαν τον ως άνω, κατάφωρα αντισυνταγματικό ασφαλιστικό-φορολογικό νόμο.

Αναμονή

Σήμερα όμως είχαμε τη συζήτηση ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας των προσφυγών δύο δικηγόρων των Αθηνών, των Παναγιώτη Καλαντζάκου και Αντώνη Ξενάκη, που ζήτησαν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι αποφάσεις για την πανελλαδική αποχή των δικηγόρων. Την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας εκπροσώπησαν στο δικαστήριο ο πρόεδρός της και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής, ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών Φίλιππος Σπυρόπουλος και ο Αλέξανδρος Λεοντόπουλος-Βαβμέτσος, ενώ από την άλλη πλευρά παραστάθηκαν οι δύο δικηγόροι που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ.

Αρχικά ο κ. Καλαντζάκος ζήτησε μια σύντομη αναβολή. Αντίθετα δεν συντάχθηκε με το αίτημα αναβολής ο δεύτερος εκ των προσφευγόντων ο κ. Ξενάκης. Η Ολομέλεια διέκοψε για να αποφασίσει επί του αιτήματος αναβολής και με παρεμπίπτουσα απόφασή του απέρριψε το αίτημα. Στην συνέχεια οι δυο πλευρές ανέπτυξαν τις αντίθετες απόψεις τους. Στη δικαστική αίθουσα παραβρέθηκαν και ορισμένοι πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων της περιφέρειας. Και πλέον περιμένουν την απόφαση 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος, αισθητός σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας

Ακολούθησε δόνηση 3,8 Ρίχτερ – Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί

6ο Νηπιαγωγείο Νάξου: «Όλα τα παιδιά είναι Καλλιτέχνες» (φωτογραφίες)

Μια μοναδική έκθεση ζωγραφικής από τους μικρούς δημιουργούς του νηπιαγωγείου που απέδειξαν πως η Τέχνη δεν έχει ηλικία (φωτογραφίες)

Η Σίκινος επενδύει στον βιώσιμο τουρισμό με δημιουργία οργανισμού διαχείρισης προορισμού

Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού – Στόχος η ολοκληρωμένη και στρατηγική ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος του νησιού

ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ: Το Ελικοδρόμιο Θηρασιάς, επανέρχεται στην υπηρεσία των πολιτών

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες αναβάθμισης – Έτοιμο να εξυπηρετήσει ανάγκες ΕΚΑΒ, Σωμάτων Ασφαλείας και Πολιτικής Προστασίας

Κατερίνα Μονογυιού: “Αναγκαία η Δίκαιη Αναμοριοδότηση των Σχολείων στις Κυκλάδες”

Παρέμβαση της Κατερίνας Μονογυιού για τη στήριξη των εκπαιδευτικών σε Θήρα και Νησιά – Έκκληση για άμεση αναθεώρηση μοριοδότησης με γνώμονα την ισότιμη εκπαίδευση

Με την Υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη συναντήθηκε ο Φίλιππος Φόρτωμας

Συζητήθηκαν εκτενώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά των Κυκλάδων αναφορικά με ζητήματα εκπαίδευσης

Τα νησιά της σιωπής. Εκεί όπου ακόμα μπορείς να ακούσεις τον εαυτό σου – Ηρακλειά και Σίκινος ανάμεσά τους

Κι όμως υπάρχουν ακόμα νησιά στο Αιγαίο που δεν τα έχει αγγίξει η τουριστική λαίλαπα.

Naxos Summer Camp 2025: Καλοκαίρι γεμάτο θάλασσα, παιχνίδι και νέες εμπειρίες!

Από 30 Ιουνίου στον Άη Γιώργη – Κολύμβηση, survivor games, ποδόσφαιρο, ζωγραφική, χορός και πολύ γέλιο για παιδιά 4-14 ετών!

Αμοργιανό Φεστιβάλ 2025: Τιμώντας την Παναγία και τους Ήρωες της Κινάρου

Η Αμοργός γιορτάζει με τέχνη, μουσική και μνήμη — Ένα τριήμερο πολιτιστικής συγκίνησης από 7 έως 9 Ιουνίου

«Το Μυστικό του Αρχιπελάγους»: Ιστορικό μυθιστόρημα με την υπογραφή του Γ. Καστελλάνου

Μια πρώτη συγγραφική εμφάνιση που εντυπωσιάζει με ιστορικό βάθος και λογοτεχνική ωριμότητα

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.