Το έκτασης 25 στρεμμάτων αγρόκτημά του και την έπαυλή του στην οποία διέμενε μονίμως τα τελευταία χρόνια με την οικογένειά του, λίγο έξω από τον Βόλο, δώρισε ο γνωστός μεγαλοβιομήχανος Κώστας Λούλης στην «Κιβωτό του Κόσμου»
Η είδηση έσκασε σαν βόμβα… Ένας εκ των πιο σημαντικών επιχειρηματιών της Ελλάδας με βαριά …ιστορία, ο Κώστας Λούλης πήρε την απόφαση μαζί με τη σύζυγό του να δωρίσουν τη μόνιμη κατοικία τους, μία έπαυλη σε αγρόκτημα 25 στρεμμάτων στη περιοχή Διμήνι Μαγνησίας με θέα στη πόλη του Βόλου. Και που το δώρισαν; Στον Εθελοντικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού «Η Κιβωτός του Κόσμου»…. Αυτό όμως που εντυπωσιάζει περισσότερο είναι ότι η είδηση δεν προήλθε από τον ίδιο και όταν χθες η εφημερίδα «Ταχυδρόμος» του Βόλου επικοινώνησε μαζί του για να επιβεβαιώσει την πληροφορία ένιωσε έκπληξη για τη …διαρροή και τόνισε
«Το αποφάσισα μαζί με τη σύζυγό μου και έτσι η δωρεά έγινε πράξη. Η Κιβωτός του Κόσμου» είναι μία οργάνωση που έχει να παρουσιάσει πολύ σπουδαίο έργο. Ο πατήρ Αντώνιος που ηγείται αυτής της οργάνωσης αποτελεί υπόδειγμα αλτρουισμού, εθελοντικής προσφοράς και αλληλεγγύης. Με έχει συγκινήσει το έργο του σε όλη την Ελλάδα, καθώς υπό την σκέπη του έχουν βρει στέγη, θαλπωρή και μία μεγάλη αγκαλιά 400 περίπου παιδιά στις δομές που έχουν δημιουργηθεί στην Αττική, τη Χίο και τα Γιάννενα. Επιτελεί ένα έργο θεάρεστο και είμαι πολύ ευτυχισμένος που μπόρεσα και εγώ με τις δικές μου δυνάμεις να συνδράμω σε αυτό. Πάντα ήθελα να προσφέρω σε αυτό τον τομέα. Η συγκυρία με βοήθησε και αυτό έγινε πράξη»
Ποια είναι η συγκεκριμένη δωρεά; Μιλάμε για ένα αγρόκτημα έκτασης 25 στρεμμάτων που περιλαμβάνει εκτός από το κύριο κτήριο της οικίας και εγκαταστάσεις που λειτουργούν ελαιοτριβείο και τυροκομείο, πετρόμυλος, αλλά και θερμοκήπια οπωρολαχανικών, όπως και εκατοντάδες μικρά και μεγαλύτερα οικόσιτα ζώα. Μάλιστα ο ίδιος υποδέχτηκε τα πρώτα 35 παιδιά που θα εγκατασταθούν στο κτήμα (αναμένεται έως τέλος του χρόνου να βρουν στέγη ακόμη 80) και τα ξενάγησε σε όλους τους χώρους, τους μίλησε για το κτήμα και την ιστορία του και στη συνέχεια τους βοήθησε ώστε να επισκεφθούν και το Πήλιο μαζί με τους συνοδούς του.
Η οικογένεια Λούλη
Η ιστορία της οικογένειάς τεράστια… Αποφεύγουν βασικά τα φώτα της δημοσιότητας όπως ο διάβολος του λιβάνι. Είναι η μακροβιότερη οικογένεια στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας σε τέτοιο μέγεθος στην βιομηχανία καθώς ξεκίνησε την δραστηριότητα της το 1782 από το Γιάννενα. Ξεκίνησαν από ένα πετρόμυλο, στη συνέχεια ίδρυσαν την τράπεζα της ενώ το 1870 με χρήματα της οικογενείας δημιουργείται η Γέφυρα της Κόνιτσας, η αλλιώς το “Γεφύρι της Πλάκας” που κατέρρευσε στις αρχές του 2015 μετά τις έντονες βροχοπτώσεις και που η οικογένεια Λούλη προσφέρθηκε ξανά με δωρεά της να συμβάλει στην αναστήλωση του. Κι από τα Γιάννενα στο Βόλο στις αρχές του 20ου αιώνα και το 1917 δημιουργεί το μεγαλύτερο μύλο στη Θεσσαλία. Παρά τις καταστροφές δεν το βάζουν κάτι και στη διάρκεια του πολέμου προμηθεύουν τον ελληνικό στρατό στο μέτωπο της Αλβανίας… Στην περίοδο της κατοχής η επιχείρηση επιτάχθηκε και εργάστηκε για τον Ερυθρό Σταυρό. Μετά την απελευθέρωση το 1945, ο μύλος επαναλειτουργεί. Και το 1952 δημιουργεί τον πρώτο σιμιγδαλόμυλο στην Ελλάδα, προκαλώντας πραγματική επανάσταση στον χώρο της μακαρονοποιίας. Από το 1975 ο όμιλος έχει περάσει στα χέρια του Κωνσταντίνου Λούλη και το 1988 έφθασαν να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μύλος στην χώρα από την 12η θέση που κατείχε δέκα χρόνια πριν. Το 1999 ήταν ίσως η σημαντικότερη χρονιά στην ιστορία της οικογένειας για δύο ακόμη λόγους: θα έμπαιναν τα θεμέλια του μύλου στην Σούρπη Μαγνησίας, του μεγαλύτερου αλευρόμυλου στην χώρα (σ.σ. στην είσοδο του υπάρχει το εκκλησάκι της Αγίας Υπομονής, για να θυμίζει τα επτά χρόνια και 86 πιστοποιητικά από ισάριθμες επιτροπές που χρειάστηκαν ώστε να πάρει έγκριση το έργο) και οι Μύλοι Λούλη θα εξαγόραζαν τους Μύλους Αγίου Γεωργίου.
Το 2010 τα ηνία θα αναλάβει η 7η γενιά, ο γιος του Κωνσταντίνου, Νίκος Λούλης. Η νέα διοίκηση ήταν αυτή που έφερε ακόμη πιο δυναμικά αποτελέσματα στον κομμάτι της λιανικής πλασάρονταν μείγματα για ψωμιά και γλυκά στα σούπερ μάρκετ ενώ πραγματοποιεί και τα πρώτα βήματα στην αγορά της Ασίας και της Αφρικής είτε σε συνεργασία στην Chipita στην Ινδία είτε σε άλλες χώρες με τους Άραβες της Al Dahra.
Η Κιβωτός του Κόσμου
Η «Κιβωτός του Κόσμου» είναι Εθελοντικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού.
Δραστηριοποιείται και απευθύνεται πρώτα και κύρια στα μικρά απροστάτευτα παιδιά, τα περισσότερα από μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά και πολλά χωρίς γονείς, που βιώνουν δύσκολες συνθήκες, παραμέληση, εγκατάλειψη, χωρίς ιατρική φροντίδα με αβέβαιο μέλλον.
Η Κιβωτός καλύπτει εξ ολοκλήρου και φροντίζει τα απροστάτευτα παιδιά. Σε συνεργασία με Εισαγγελίες Ανηλίκων, φορείς προστασίας και υπηρεσίες για τα δικαιώματα των παιδιών, αναλαμβάνει το μεγάλωμα των ανηλίκων στα τέσσερα μέχρι σήμερα, σπίτια φιλοξενίας. Πρόκειται για παιδιά από βρεφική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση τους, τα οποία έχουν υποστεί κακοποίηση, παραμέληση και πολύ άσχημες συνθήκες διαβίωσης. Τα παιδιά ζουν με παιδαγωγούς –φροντιστές για την καθημερινότητα τους και είναι σαν μια μεγάλη οικογένεια, μη θυμίζοντας σε τίποτα την ιδρυματικού τύπου φροντίδα.
Επίσης, κύριο μέλημα της Κιβωτού είναι όταν υπάρχει γονέας που ενδιαφέρεται για το παιδί και έχει την ικανότητα να το φροντίσει, να μη γίνεται απομάκρυνση από την οικογένεια. Ακόμα και στις περιπτώσεις που είναι μονογονεϊκές οικογένειες με σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, εφόσον απευθυνθούν στις υπηρεσίες, μπορέσουν να έχουν στήριξη σε πολύ βασικές τους ανάγκες, όπως τα τρόφιμα, ο ρουχισμός, η ιατρική περίθαλψη και όλα όσα χρειάζονται για να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Παράλληλα, οι οικογένειες λαμβάνουν υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης, συμμετέχουν σε ομάδες γονέων με ειδικούς σε θέματα οικογενειακών σχέσεων, ενημερώνονται για προγράμματα κατάρτισης, ώστε να ενδυναμωθούν και να αναλάβουν την ευθύνη των παιδιών τους.
Η Κιβωτός του Κόσμου ιδρύθηκε το 1998 στην Αθήνα από τον εικοσιεξάχρονο ιερέα, πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου, με όπλα την αγάπη του για τα παιδιά, την ανιδιοτελή προσφορά και την επιθυμία του για τη δημιουργία μιας φωλιάς στοργής και φροντίδας για το παιδί.
Να σημειώσουμε δε ότι η αναζητεί προσωπικό για την στελέχωσή του Κέντρου που θα λειτουργήσει στη συγκεκριμένη έκταση, στον Βόλο. Ειδικότερα, ζητούνται Νηπιαγωγοί, Παιδαγωγοί, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Μάγειρας/μαγείρισσα, Οδηγός με επαγγελματικό δίπλωμα, Συντηρητής κτιρίων – κηπουρός, με εμπειρία για εργασία σε Σπίτι Φιλοξενίας Παιδιών στον Βόλο. Αποστολή βιογραφικών στο email: kivotospogoniani @gmail.com.
Με πληροφορίες από το news247.gr και το taxydromos.gr