Χωρίς ελληνικά αμνοερίφια το Πάσχα του 2017, προειδοποιούν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι – Σταθερή η τιμή του αρνιού στην αγορά
Το Πασχαλινό τραπέζι είναι έτοιμο με το … αρνάκι να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο… Πόσο όμως κοστίζει; Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης τονίζει ότι οι τιμές είναι σταθερές και ουσιαστικά η άνοδος είναι στο 1,02% υψηλότερα, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο επίπεδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την πραγματοποίηση δειγματοληπτικών ελέγχων σε σούπερ μάρκετ αλλά και στην Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος), η μέση συγκριτική μεταβολή των κρεατικών είναι ανοδική και κυμαίνεται στο 7,51%.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη μεταβολή προέρχεται από την αξιοσημείωτη άνοδο της τιμής του κοτόπουλου (21,05%) και της χοιρινής μπριζόλας (4,65%) και πολύ λιγότερο από την αύξηση της τιμής του ντόπιου αρνιού (1,54%) και κατσικιού (2,82%). Η σημαντική υποχώρηση των τιμών στα λαχανικά και στα φρούτα αποτέλεσε την κυριότερη παράμετρο συγκράτησης της ανοδικής πορείας του κόστους του φετινού τραπεζιού. Ενδεικτικά, αναφέρεται πως ο μέσος ρυθμός μείωσης των τιμών στα οπωροκηπευτικά και στα φρούτα είναι της τάξεως του 18,79%, με τις πλέον αξιομνημόνευτες πτωτικές επιδόσεις να αφορούν τα κολοκυθάκια (48,65%), το μαρούλι (46,15%) και το λάχανο (42,31%), ενώ στον αντίποδα αυξητικά κυμάνθηκαν οι τιμές στα κρεμμύδια (12,00%) και στα μήλα (4,76%).
Όπως επισημαίνει η ΕΣΕΕ: «εάν υποθέσουμε πως πραγματοποιείται μετάταξη προϊόντων από το 23% ΦΠΑ στο 24% ΦΠΑ, τότε η επιπλέον επιβάρυνση είναι της τάξεως των 0,21Euro ή 0,20% σε σχέση με το υπολογισθέν πασχαλινό τραπέζι του 2016. Κι αυτό γιατί θα αυξηθεί το κόστος για τα 2 πασχαλινά τσουρέκια κατά 0,05 ευρώ, το κόστος για αναψυκτικά κατά 0,02 ευρώ, το κόστος για το συσκευασμένο ελαιόλαδο κατά 0,04 ευρώ, το κόστος για τα συσκευασμένα (επεξεργασμένα) αυγά 0,03 ευρώ και το κόστος για μπύρες κατά 0,07 ευρώ: σύνολο 0,21 ευρώ. Η τιμοληψία πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 22 με 26 Απριλίου 2016 και περιλαμβάνει προϊόντα που ανήκουν τόσο στην κατηγορία των λαχανικών – φρούτων όσο και σε αυτή των κρεατικών.
Απογοήτευση
Και μία που μιλάμε για κρεατικά, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετέφερε την απογοήτευση και αγανάκτηση των κτηνοτρόφων της χώρας, καθώς, όπως τονίζει «εκβιαστικά μας ανάγκασαν να πουλήσουμε σε τιμή 5 ευρώ το κιλό, ενώ η υψηλότερη διαμορφώθηκε στα 5,5 ευρώ το κιλό». Και πρόσθεσε «το 2017 δεν θα κυκλοφορούν ελληνικά αμνοερίφια και οι Έλληνες καταναλωτές ή θα τρώνε τα ντουβάρια ή αμφιβόλου ποιότητας κρέατα»
Έτσι, μπορεί φέτος να καταγράφηκε μικρότερη, σε ποσοστό ίσως και άνω του 30%, η ελληνική παραγωγή αμνοεριφίων σε σχέση με πέρυσι, αλλά «δεν φαίνεται να ίδρωσε το αυτί κανενός. Το 2017 λοιπόν δεν θα υπάρξουν καθόλου ελληνικά κρέατα» υπογράμμισε ο κ. Μόσχος.
Οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν ότι η μείωση των τιμών οφείλεται στις «προσφορές» των σούπερ μάρκετ, αλλά και στις «ελληνοποιήσεις» ελλείψει, όπως υποστηρίζουν, αυστηρών ελέγχων στην αγορά. Πάντως, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι μετά από ελέγχους οι υπηρεσίες του εντόπισαν 5.500 αμνοερίφια άγνωστης προέλευσης και προορισμού.
«Για να ασχοληθεί ο κτηνοτρόφος και να μεγαλώσει ένα αρνί, ώστε να το πουλήσει το Πάσχα στα 9 με 9,5 κιλά, θα πρέπει να πάρει τιμή άνω των 6 ευρώ το κιλό, αφού κάτω των 5 ευρώ το κιλό θα βρεθεί ζημιωμένος και θα χάσει και τα λεφτά που έβαλε» επανέλαβε ο κ. Μόσχος, προσθέτοντας ότι «αφανίζεται ο κλάδος».
Με πληροφορίες από το News247.gr