Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΙωάννινα: νέος ισχυρός (4.5 R) μετασεισμός τη νύχτα

Ιωάννινα: νέος ισχυρός (4.5 R) μετασεισμός τη νύχτα

|

Ισχυρός μετασεισμός 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε 23 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (20.10.2016) στα Γιάννενα. Ο σεισμός έγινε στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, την Κέρκυρα και την Λευκάδα.

Και ο χορός των Ρίχτερ συνεχίζεται…  Ισχυρή μετασεισμική δόνηση 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα 23 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα στα Ιωάννινα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Ο σεισμός ήταν επιφανειακός με εστιακό βάθος περίπου 10 χλμ, και σημειώθηκε βορειοδυτικά των Ιωαννίνων, στο επίκεντρο του μεγάλου σεισμού του περασμένου Σαββάτου. Να σημειωθεί ότι οι σεισμολόγοι σε δηλώσεις τους εμφανίζονται καθυσηχαστικοί και επισημαίνουν ότι η μετασεισμική ακολουθία ειναι φυσιολογική. Η δόνηση έγινε αισθητή στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, την Κέρκυρα και την Λευκάδα.

Να σημειώσουμε ότι και τα ξημερώματα της Τρίτης 18/10 είχαμε έναν ακόμη μεγάλο μετασεισμό, όχι όμως ανάλογης έντασης: Στις 03:02 συγκεκριμένα είχαμε δόνηση της τάξης των  3,5 Ρίχτερ με τους μετασεισμούς να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και εκείνος ο σεισμός προέρχεται απ’ την ίδια περιοχή και σημειώθηκε σε βάθος μόλις 5 χιλιομέτρων.

Συνολικά, οι δονήσεις που έχουν καταγραφεί από το Σάββατο το βράδυ ξεπερνούν τους τριακόσιους, ωστόσο όπως αναφέρουν σεισμολόγοι η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται πλέον ομαλά και όλα δείχνουν ότι η σεισμική δραστηριότητα βαίνει προς εκτόνωση.

Όπως είχε τονίσει τη περασμένη Δευτέρα στην ιστοσελίδα protothema.gr ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, που βρίσκεται στα Ιωάννινα από τα ξημερώματα της Κυριακής, πέρα από τις μορφολογικές αλλαγές που έχει επιφέρει ο σεισμός στο όρος Μιτσικέλι είναι πλέον αντικείμενο των επιστημόνων να το μελετήσουν με ακρίβεια,«αυτό που θα μείνει ως χαρακτηριστικό του σεισμού των Ιωαννίνων είναι το πλήθος των μετασεισμών». Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο κατά το πρώτο εικοσιτετράωρο από τον κύριο σεισμό καταγράφηκαν περίπου 15 δονήσεις, της τάξης των 4 -5 Ρίχτερ. Το γεγονός ότι αυτές οι δονήσεις έχουν πλέον περιορισθεί βοηθά σημαντικά στην βελτίωση τη ψυχολογίας των πολιτών, που σιγά- σιγά επιστρέφουν στους ρυθμούς της καθημερινότητάς τους. 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κέα: Η πρώτη τρισδιάστατη αποτύπωση του σπηλαίου «Τρυποσπηλιές»

Αποστολή του ΕΚΠΑ με επικεφαλής τον καθηγητή Εμμανουήλ Βασιλάκη κατέγραψε με τεχνολογία αιχμής το σπήλαιο και άνοιξε τον δρόμο για την ανάδειξη ενός μνημείου γεωλογικής κληρονομιάς.

Σύρος: 3ο «Σκάκι στα Τυφλά» και «Νότες στο Αιγαίο» – Μια γιορτή αλληλεγγύης, μουσικής και σκακιού

Η ΑΡΩΓΗ, με τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, διοργανώνει για τρίτη χρονιά το ξεχωριστό αυτό τριήμερο εκδηλώσεων με σκάκι, μουσική και μηνύματα ζωής.

Αύγουστος στα αεροδρόμια Fraport: Ρεκόρ 6,78 εκατ. επιβατών – Σε πτώση Σαντορίνη και Μύκονος

Η κορύφωση της τουριστικής σεζόν έφερε αύξηση 4% στην κίνηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, αλλά και έντονες διαφοροποιήσεις ανά προορισμό.

Η Κέρος «μίλησε», συναυλία-ορόσημο στο 10ο Φεστιβάλ Κουφονησίων

Η μνήμη του Lord Colin Renfrew τιμήθηκε σε μια μοναδική μουσική εμπειρία στον ιερό τόπο της Κέρου, όπου η μουσική έγινε φωνή της Ιστορίας.

Ο ΑΠ.Α.Σ. Νάξου ενισχύεται με τον Ντίνο Ολύμπιο

Ο 27χρονος forward με εμπειρία σε πολλές ομάδες και άνοδο στην Elite League, έρχεται να δώσει νέα δυναμική στο ρόστερ της ομάδας.

Πιπεριές Φλωρίνης με ξινοτύρι Πιτταρά και με την υπογραφή της Μαριέττας Γαλάνη

Η συνεργάτιδα του naxospress και ερευνήτρια της τοπικής κουζίνας μας χαρίζει μια παραδοσιακή συνταγή με ιστορία, μυστικά και γεύση που ταξιδεύει.

Νάξος – Σαγκρί: Μαθήματα προσφοράς από τα παιδιά, δώρισαν στο σχολείο πολυμηχάνημα από το χαρτζιλίκι τους

Πέντε μικρές φίλες πέρασαν το καλοκαίρι τους δημιουργικά και στήριξαν με αγάπη το Δημοτικό Σχολείο του χωριού.

Λεβερκούζεν – Άιντραχτ Φρανκφούρτης: Η αλλαγή προπονητή φέρνει νέα δεδομένα και πίστη στην έδρα

Οι «ασπιρίνες» ψάχνουν την πρώτη νίκη, απέναντι στην αήττητη Άιντραχτ που βρίσκεται στην κορυφή.

Νάξος – Κωμιακή: “Έφυγε” πλήρης ημερών η Μαρία Κορρέ

Μέσα σε λίγες ώρες, το χωριό βυθίστηκε στη θλίψη με τον χαμό δύο αγαπημένων μορφών της τοπικής κοινωνίας.

Ηρακλειά: Με έναν μαθητή ξεκίνησε το Δημοτικό Σχολείο, δύο στο νηπιαγωγείο, τη Δευτέρα (15/09) ο αγιασμός (video)

Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει τη μικρή Ηρακλειά με μόλις τρία παιδιά σε σχολική τάξη – Ο πρόεδρος της κοινότητας Δημήτρης Γαβαλάς μιλά για τη μοναξιά του ενός μαθητή και τις προκλήσεις της νησιωτικότητας (video)

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας