Τρίτη, 12 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΗλεκτρονικό τσιγάρο τέλος από κλειστούς χώρους

Ηλεκτρονικό τσιγάρο τέλος από κλειστούς χώρους

|

Οι περιορισμοί στο κάπνισμα αγγίζουν πλέον και τους οπαδούς του ηλεκτρονικού τσιγάρου καθότι πλέον αρχίζουμε να εφαρμόζουμε πλήρως τις κοινοτικές οδηγίες

 

Με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή το απόγευμα της Παρασκευής υιοθετείται η Οδηγία της Ε.Ε. (2014/40/ΕΕ) με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα προϊόντα καπνού και άλλα συναφή προϊόντα, μεταξύ αυτών και το ηλεκτρονικό τσιγάρο και την οποία οι χώρες- μέλη είχαν την υποχρέωση να ενσωματώσουν στις εθνικές τους νομοθεσίες έως τις 20 Μαΐου, γεγονός που έχει ήδη συναντήσει τις έντονες αντιδράσεις, κυρίως από τις επιχειρήσεις και τους χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Η πλειοψηφία των αντιδράσεων αφορά στην εξομοίωση από πλευράς Υπουργείου Υγείας μεταξύ ηλεκτρονικού και συμβατικού τσιγάρου που, όπως υποστηρίζουν, αποβαίνει εις βάρος τόσο των καπνιστών όσο και των δομών υγείας. Η πρόθεση του Υπουργείου Υγείας να απαγορεύσει το άτμισμα σε δημόσιους χώρους, όπως αναφέρεται από τον κλάδο του ηλεκτρονικού τσιγάρου, καταδεικνύει το έλλειμμα ενημέρωσης για τις λιγότερο επιβαρυντικές εναλλακτικές του συμβατικού τσιγάρου που μπορούν να σώσουν ζωές.

Για τον λόγο αυτό παράγοντες της αγοράς και εκπρόσωποι καταναλωτών ζητούν να μην γίνουν βιαστικές κινήσεις που δεν θα λαμβάνουν υπόψη το υφιστάμενο σώμα γνώσης καθώς και τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, που υπογραμμίζουν τη σημασία επιλογών για εθισμένους καπνιστές.

Αγωνία για τη νέα νομοθεσία

Παράγοντες της αγοράς και χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων βρίσκονται σε αγωνιώδη αναμονή για την τελική μορφή που θα πάρει η νομοθεσία για τα καπνικά προϊόντα – ιδίως μετά τη θύελλα διαμαρτυριών που καταγράφηκε κατά τη δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου για την ενσωμάτωση της σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο.

Η πλειοψηφία των αντιδράσεων αφορά στην εξομοίωση από πλευράς Υπουργείου μεταξύ ηλεκτρονικού και παραδοσιακού τσιγάρου που αποβαίνει εις βάρος τόσο του κοινού, όσο και των δομών υγείας. Αυτό καταδεικνύει, επισημαίνουν γνώστες του αντικειμένου, η πρόθεση της κυβέρνησης να απαγορεύσει το άτμισμα σε δημόσιους χώρους, αλλά και το έλλειμμα ενημέρωσης για τις λιγότερο επιβαρυντικές εναλλακτικές του συμβατικού τσιγάρου που μπορούν να σώσουν ζωές.

Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που η διεθνής ιατρική κοινότητα εξάρει τη σημασία επιλογών για εθισμένους καπνιστές – πόσω μάλλον όταν πρόκειται για επιτυχημένες λύσεις όπως αυτή του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Κρίσιμη η πρόσβαση σε εναλλακτικές επιλογές για τους καπνιστές

Παράγοντες της αγοράς και εκπρόσωποι καταναλωτών τονίζουν την κρισιμότητα του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της αντικαπνιστικής προσπάθειας, στο πλαίσιο του πνεύματος της Ευρωπαϊκής Οδηγίας που στοχεύει στην προστασία των καταναλωτών από το κάπνισμα – ενεργητικό και παθητικό. Επισημαίνουν ότι οι καπνιστές πρέπει να διευκολυνθούν να επιλέξουν λιγότερο επιβλαβή για την υγεία τους προϊόντα.

Ωστόσο, η απαγόρευση του δημόσιου ατμίσματος δυσχεραίνει την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, η οποία έχει αποδείξει τη σχετικότητα της αυστηροποίησης των ρυθμιστικών πλαισίων. Ταυτόχρονα, καταγγέλλουν οι ατμιστές, περνάει το μήνυμα ότι συμβατικό και ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι εξίσου βλαπτικά προϊόντα, ενώ αποθαρρύνει χιλιάδες εθισμένους στο τσιγάρο ανθρώπους να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των ιδίων αλλά και των γύρω τους, εφόσον σύμφωνα με τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία δεν υφίσταται παθητικό άτμισμα.

Οι… βλαβερές συνέπειες της ελλιπούς πληροφόρησης

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε το Μάιο σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό από τις ερευνητικές ομάδες της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου καταδεικνύει τις ελλιπείς γνώσεις των Ελλήνων επαγγελματιών υγείας σε ό,τι αφορά το κάπνισμα, τη νικοτίνη και το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Πιο συγκεκριμένα, το 35,5% των ερωτηθέντων θεωρεί λανθασμένα ότι ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου αποτελεί προϊόν καύσης, ενώ μόλις 1 στους 3 (33.2%) προτείνει σε εθισμένους καπνιστές το άτμισμα ως εναλλακτική του καπνού, την ίδια στιγμή που μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και Ιταλία) έχουν ενσωματώσει την προώθηση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην εθνική πολιτική τους. Στις χώρες αυτές όπου έχει αναγνωριστεί ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο και οι λοιπές εναλλακτικές αυξάνουν τις πιθανότητες διακοπής του καπνίσματος, διευκολύνεται η πρόσβαση των καπνιστών στα προϊόντα αυτά με αποτέλεσμα να υποχωρούν οι δείκτες των παραδοσιακών καπνιστών.

Στην Ελλάδα, από την άλλη, καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό καπνιστών σε επίπεδο ΟΟΣΑ, το οποίο μεταφράζεται σε θνησιμότητα της τάξης του 20% και ετήσιο υγειονομικό κόστος 1,7 δισ., ίσο με 8%-10% του συνόλου των δαπανών για την υγεία.

Πηγή: Α. Μαραθιάς – Newsit.gr
 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Οι Έλληνες «νομάδες» της μπύρας ταξιδεύουν τις γεύσεις τους σε όλο τον κόσμο

Από το γαλακτομπούρεκο μέχρι το τζατζίκι, η Seven Island Brewery κατακτά φεστιβάλ και ζυθοποιεία σε κάθε ήπειρο

Η αυθεντική Ισπανία κερδίζει έδαφος: Ο αγροτουρισμός μοχλός ανάπτυξης για την Ισπανική ύπαιθρο

Μικρές αγροτικές πόλεις προσελκύουν εκατομμύρια επισκέπτες, αναζωογονώντας την οικονομία και τον πολιτισμό της υπαίθρου

Μ. Καφούρος: Ερώτηση για μείωση ΦΠΑ στις Κυκλάδες μέσω της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/542

Ο Βουλευτής Κυκλάδων ζητά την άμεση ενσωμάτωση της Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο και στοχευμένα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης για τα νησιά

Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Θήρας: «Φωτεινό παράδειγμα» – Η Θήρα βράβευσε την Εύη Νομικού

Σε συγκινητική τελετή, ο Σύλλογος αναγνώρισε το πολυετές έργο και την αφοσίωσή της στην τοπική κοινωνία

Λουλούδια της παραλίας: Μην τα πατάς – Προστάτεψέ τα!

Από το αλμυρίκι και τον κρίνο της θάλασσας, μέχρι την κάπαρη, τα παράκτια φυτά κρατούν ζωντανές τις αμμουδιές και προστατεύουν τη βιοποικιλότητα

Ελληνική ακτοπλοΐα: Ο στόλος γερνά, η ανανέωση είναι μονόδρομος

Με το 83% των πλοίων άνω των 20 ετών, ο κλάδος καλείται να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα την περιβαλλοντική συμμόρφωση, την τεχνολογική μετάβαση και τη χρηματοδότηση νέων ναυπηγήσεων

Αποχή πληρώματος στο «BLUE STAR 1» – Η ΠΕΝΕΝ καταγγέλλει εξαντλητικά δρομολόγια και περικοπές

Στις 14 Αυγούστου, το πλήρωμα καταστρώματος του πλοίου δεν θα εκτελέσει εργασίες φόρτωσης στο λιμάνι του Πειραιά, διαμαρτυρόμενο για εξοντωτικά ωράρια και μείωση αποδοχών.

Κοπεγχάγη – Μάλμε: Ρεβάνς με φαβορί την έδρα για μια θέση στα playoffs του Champions League

Όλα ανοιχτά μετά το 0-0 του πρώτου αγώνα – Οι Δανοί θέλουν να εκμεταλλευτούν την έδρα τους, οι Σουηδοί κυνηγούν την έκπληξη.

Απάτη στην Κρήτη: 92χρονη έχασε 60.000€ για «επέμβαση» του γιου της

Η δράστιδα είχε εξαπατήσει δύο ημέρες νωρίτερα και 88χρονη στον Άγιο Νικόλαο – Εντοπίστηκε με 59.000€ στην κατοχή της

Νάξος – Μενδώνη για Πορτάρα: “θα τοποθετηθεί νέα περίφραξη και θα μπουν κάμερες ασφαλείας”

Περιστατικά βανδαλισμών και έλλειψης σεβασμού σε μνημεία φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη για παιδεία, ευαισθητοποίηση και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Απαράδεκτη η καταγγελία του Δημάρχου Νάξου – Δεν θα μας εκφοβίσουν»

Σφοδρή αντίδραση για την προσαγωγή αρχαιολόγου και υπαλλήλων της ΕΦΑ Κυκλάδων – Ζητούν απόσυρση της καταγγελίας και μόνιμη λύση για την προστασία της Πορτάρας

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

Attica Group: Ανεκτέλεστα τα δρομολόγια της Παρασκευής 8/8 λόγω απαγορευτικού απόπλου

Ανακοινώθηκε η αναστολή σημαντικών ακτοπλοϊκών δρομολογίων προς και από τις Κυκλάδες – Σε αναμονή νεότερων οδηγιών οι επιβάτες.

Blue Star Ferries: Αναστολή δρομολογίων για σήμερα (08/08), στις 4 το απόγευμα αναχωρεί το “Blue Star Delos”

Ακυρώνονται τα περισσότερα δρομολόγια της Blue Star λόγω απαγορευτικού – Το μόνο που ταξιδεύει είναι το Blue Star Delos με καθυστέρηση και τροποποιημένο δρομολόγιο

Απαγορευτικό απόπλου: Νυχτερινές λύσεις για Άνδρο από Ραφήνα

Καθηλωμένα 25 πλοία στον Πειραιά και 13 στη Ραφήνα – Τρία έκτακτα δρομολόγια μεταμεσονύχτια για Άνδρο για να εξυπηρετηθούν αποκλεισμένοι επιβάτες