Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΙκαρία: Τρεις Νομικοί ζητούν από το Κράτος να αναλάβει ο 25χρονος το...

Ικαρία: Τρεις Νομικοί ζητούν από το Κράτος να αναλάβει ο 25χρονος το κόστος της αεροδιακομιδής

|

Συνεχίζουν οι αντιδράσεις στην Ικαρία αλλά και εκτός νησιού για την εν γένει συμπεριφορά του 25χρονου που έθεσε σε κίνδυνο ένα νησί – Τρεις Νομικοί ζητούν να αναλάβει το κόστος της αεροδιακομιδής ο ίδιος

Να αναλάβει το κόστος μεταφοράς του με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας από την Ικαρία στην Αθήνα, ο ίδιος ο 25χρονος (Αν.Χατζ τα αρχικά του όπως έγιναν γνωστά μέσα από τηλεοπτική εκπομπή),  που νόσησε από τον Κορωνοϊό, ζητούν δικηγόροι με αίτησή τους, στη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η δαπανηρή για το Δημόσιο Ταμείο αερομεταφορά του 25χρονου, που παρά τα ύποπτα συμπτώματα που εμφάνισε παραβίασε την καραντίνα και ταξίδεψε από τη Μεγάλη Βρετανία στην Αθήνα και από εκεί στην Ικαρία, έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Ο δικηγόρος και Επίκουρος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Τιμολέων Κοσμίδης και οι συνάδελφοι δικηγόροι κ.κ. Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης και Χρήστος Χασάπης – Διδάκτορας Νομικής κατέθεσαν χθες, Παρασκευή, αίτηση στη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την διερεύνηση της υπόθεσης.

Ειδικότερα, ζητούν να διερευνηθεί η δυνατότητα ανάκτησης της προκληθείσας δαπάνης (κόστος καυσίμων, κόστος πληρώματος κλπ) καθώς και να δοθεί ένα μήνυμα εμπέδωσης της ατομικής ευθύνης που βαρύνει τον καθένα μας απέναντι στην κοινωνία και στην πατρίδα πάντοτε, αλλά προπάντων στις ιδιαίτερα κρίσιμες καταστάσεις που βιώνει ο ελληνικός λαός.

Παράλληλα, τονίζουν ότι θα ήταν αδιανόητο μία τέτοια αντικοινωνική συμπεριφορά, όπως του 25χρονου, να επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις κρατικές δομές και τον Έλληνα φορολογούμενο.

Θεωρούν ότι θα ήταν απαράδεκτο τη στιγμή που η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού υποβάλλεται σε πρωτόγνωρους περιορισμούς και θυσίες, προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία και να διαφυλαχθεί η κρατική ευστάθεια και η κοινωνική συνοχή, κάποιοι μεμονωμένοι συμπολίτες να αγνοούν επιδεικτικά να συμμορφωθούν σύμφωνα με τα αναγραφόμενα, θέτοντας σε κίνδυνο τα παραπάνω αγαθά.

Υπενθυμίζεται ότι ο 25χρονος είχε επιστρέψει από το Λονδίνο στην Αθήνα στις 12 Μαρτίου και στις 17 Μαρτίου φέρεται να έσπασε την καραντίνα και να ταξίδεψε με το Blue Star Mykonos στο νησί μαζί με την Ολλανδέζα φίλη του, ίσως και με ένα ακόμη άτομο βρετανικής καταγωγής.

Σύμφωνα με μαρτυρίες προσώπων που ήρθαν σε επαφή μαζί του, ο νεαρός ήταν ήδη άρρωστος και η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε λίγες μέρες μετά όταν και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο όπου και διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικός.

Το πρωί του Σαββάτου με ειδική πτήση της Πολεμικής Αεροπορίας με C-27, ο 25χρονος ταξίδεψε μέσα σε ειδική κάψουλα και μόλις το αεροπλάνο προσγειώθηκε στην Ελευσίνα, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Θριάσιο νοσοκομείο όπου και νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα γι’ αυτό και του χορηγήθηκε οξυγόνο, ωστόσο η κατάσταση του δεν εμπνέει ιδιαίτερες ανησυχίες.

Η πτήση της Πολεμικής Αεροπορίας μέσα σε ειδική κάψουλα του ΕΚΑΒ είναι η μοναδική που υπάρχει γι’ αυτές τις περιπτώσεις και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μια φορά τη μέρα.

Η αίτηση που κατέθεσαν οι τρεις νομικοί στο Ελεγκτικό Συνέδριο

ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΣΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΑΙΤΗΣΗ-ΑΝΑΦΟΡΑ

1. Αλεξάνδρου-Γεωργίου Σπυριδωνίδη του Χαραλάμπους, Δικηγόρου Παρ’ Αρείω Πάγω, κατοίκου Θεσσαλονίκης,
2. Τιμολέοντος Κοσμίδη του Θεοδώρου, Επίκουρου Καθηγητή του Αστικού Δικαίου στο Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δικηγόρου Παρ’ Αρείω Πάγω, κατοίκου Θεσσαλονίκης και
3. Χρήστου Χασάπη του Στεφάνου, Διδάκτορος Νομικής, Δικηγόρου Παρ’ Αρείω Πάγω, κατοίκου Αθηνών.

Κυρία Επίτροπε,

Περιήλθε σε γνώση μας από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο ότι στις 27-3-2020 έλαβε χώρα αεροδιακομιδή από τη νήσο Ικαρία στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Ελευσίνας, με χρήση στρατιωτικού μεταφορικού αεροσκάφους C-27 J, άρρενος ασθενούς πάσχοντος από μολυσματική ασθένεια.

Το συγκεκριμένο πρόσωπο, σύμφωνα με τις τεκμηριωμένες πληροφορίες εγκρίτων εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας, εμπροθέτως παραβίασε τις σαφείς υποδείξεις και οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Διότι ο προαναφερόμενος ασθενής, καίτοι είχε επιστρέψει στην Αθήνα στις 12 Μαρτίου 2020, προερχόμενος από το Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλαδή από αστικό χώρο, στον οποίο κατά τα παγκοίνως γνωστά η ρηθείσα μολυσματική ασθένεια ευρίσκεται σε έξαρση, και συνεπώς όφειλε να παραμείνει απομονωμένος στην κατοικία του για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, εντούτοις ενσυνειδήτως επέλεξε να ταξιδεύσει στη Νήσο Ικαρία, στις 20-3-2020, ήτοι μόλις οκτώ ημέρες μετά την έλευσή του από το Ηνωμένο Βασίλειο και μάλιστα με χρήση δημόσιου συγκοινωνιακού μέσου (πλοίου).

Τούτο δε παρότι, αυτονοήτως, εγνώριζε άριστα ότι ενεργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο εξέθετε σε άμεσο κίνδυνο τα απόλυτα έννομα αγαθά (ζωής και υγείας) πλήθους προσώπων, δηλαδή τόσο αυτών που συνεπέβαιναν στο πλοίο με προορισμό την Ικαρία ή και άλλες νήσους του Αιγαίου, όσο και εκείνων που ήρθαν σε συναλλακτική επαφή μαζί του στη μνησθείσα νήσο.

Περαιτέρω, σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες τεκμηριωμένες ειδησεογραφικές αναφορές, το προαναφερόμενο πρόσωπο εξεδήλωσε, ενόσω ευρίσκετο στη νήσο Ικαρία, συμπτώματα της ρηθείσας μολυσματικής νόσου.

Ακολούθως δε, αποφασίστηκε η διακομιδή του στην Αττική με πτητικό μέσο της Πολεμικής Αεροπορίας. Ενόψει των ανωτέρω, γίνεται φανερό ότι η ιδιαιτέρως δαπανηρή για το Δημόσιο Ταμείο αερομεταφορά του συγκεκριμένου ασθενούς τελεί σε ευθεία και αδιαμεσολάβητη αιτιακή σχέση προς την ιδιάζουσας απαξίας αντικοινωνική συμπεριφορά τούτου, η οποία ήδη αναλυτικώς ιστορήθηκε.

Αιτούμεθα, συνεπώς, όπως κατ’ ενάσκηση της αρμοδιότητας της Γενικής Επιτροπείας, που ρητώς τυποποιείται στο άρθρο 7 παρ.1 του Κανονισμού Λειτουργίας (ΦΕΚ Β’ 3471/4-10-2017) αυτής, παράσχετε τις κατάλληλες οδηγίες προς τον σκοπό της αναζήτησης του συνόλου της προκληθείσας δαπάνης από το υπαίτιο πρόσωπο στους οικείους στρατιωτικούς υπολόγους του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας [βλ. ως προς την αρμοδιότητα περί την οργάνωση αεροδιακομιδής άρθρο 1 της κανονιστικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης Φ.290/12/163819 Σ.2265 (ΦΕΚ Β’ 2758/18-12-2015)], καθώς και σε οποιονδήποτε άλλο πολιτικό ή στρατιωτικό υπάλληλο (Οικονομικού και Λογιστικού Κέντρου Αεροπορίας ή έτερης εμπλεκόμενης υπηρεσιακής μονάδας), στην αρμοδιότητα του οποίου ανάγεται η μέριμνα για την ανάκτηση από το Δημόσιο Ταμείο του κόστους της γενόμενης αερομεταφοράς.

Η δαπάνη αυτή, της οποίας η ανάκτηση είναι κατά νόμον εφικτή με την έκδοση μονομερούς πράξεως καταλογισμού σε βάρος του υπαιτίου ασθενούς, περιλαμβάνει όλα τα έξοδα στα οποία υποβλήθηκε το Ελληνικό Δημόσιο (κόστος καυσίμων, κόστος πληρώματος κ.λπ.) για την αεροδιακομιδή τούτου.

Δοθέντος ότι το διατυπούμενο αίτημα συνέχεται με τη διαφύλαξη του δημοσίου χρήματος και την αποφυγή επίρριψης στο κοινωνικό σύνολο των οικονομικών συνεπειών, που πηγάζουν από εγωιστικές και εχθρικές προς τα ιερά έννομα αγαθά της ζωής και της υγείας συμπεριφορές μεμονωμένων προσώπων, προσβλέπουμε στις άμεσες ενέργειές σας για την περιφρούρηση της δημοσιολογιστικής νομιμότητας.

Αθήνα, 3-4-2020

Οι αιτούντες-αναφέροντες
Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης, Χρήστος Χασάπης, Τιμολέων Κοσμίδης”


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κλιματική κρίση: Οι έξι πληγές του Αιγαίου, μπορούν να επουλωθούν;

Ποιες είναι οι έξι πληγές του Αιγαίου; Πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε;

Νάξος – Κωμιακή (Σύλλογος Γυναικών): Η διαδρομή του Επιταφίου φωτισμένη με αυτοσχέδια φαναράκια

Μεγάλη Παρασκευή και ο Σύλλογος Γυναικών Κωμιακής θα φωτίσει τη διαδρομή με αυτοσχέδια φαναράκια για την περιφορά του Επιτάφιου

Κυκλάδες: Μηχανική βλάβη για το “Power Jet”, τι συνέβη;

Μηχανική βλάβη στο Power Jet – Συνεχίζει με μειωμένη ταχύτητα για τα νησιά των Κυκλάδων

Πένυ Ρόγκα: Ανακοίνωσε ότι έχει καρκίνο και σημειώνει “Η μάχη μόλις ξεκίνησε”

Η λίμπερο του Παναθηναϊκού, Πέννυ Ρόγκα, γνωστοποίησε ότι έχει καρκίνο και έχει ξεκινήσει χημειοθεραπεία

Πάσχα χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές στη νησιωτική χώρα

Παρά τα όποια κίνητρα που ανακοινώνονται τα νησιά στην Ελλάδα δεν έχουν επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό - Τι φταίει;

Εκτακτο – Κυριακή Πάσχα: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Naxos από τον Πειραιά

Το Blue Star Naxos αναμένεται να αναχωρήσει από τον Πειραιά την Κυριακή του Πάσχα στις 20:30 το βράδυ για Σύρο - Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες

SKY Express: Μεταφέρει το Αγιο Φως σε Σαντορίνη – Μύκονο

Πως θα μεταφερθεί το Αγιο Φως το Μεγάλο Σάββατο στις Κυκλάδες

Πιτταράς – Τυροκομείο: Προσφορά γαλακτοκομικών προϊόντων σε δομές της Νάξου

Μία ακόμη κίνηση αγάπης από την επιχείρηση "Τυροκομείο Πιτταράς" προς την τοπική κοινωνία και τις δομές της

Νάξος – Kerras Cruises: Εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή από τη Νάξο προς Κουφονήσι για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου

Νάξος – Μεγάλη Πέμπτη: Η Κωμιακίτισσα θα κάνει το βάψιμο των αυγών με ρίζες από το Καψάλι

Μικρές ιστορίες από την Μεγάλη Εβδομάδα μέσα από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

Stoiximan AegeanBall Festival 2024: Ανοιξαν οι έγγραφές

Κορυφαία διοργάνωση 3Χ3 με 13 βραβεία σε πολλαπλές κατηγορίες - Το χρονοδιάγραμμα

Νάξος – “Λαϊκή Συσπείρωση”: Ανακοίνωση για Πρωτομαγιά, καταγγελία για επικείμενη αύξηση δημοτικών τελών

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση" Νάξου σχετικά με την Πρωτομαγιά - Γιατί καταγγέλλει τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. Νάξου: Πάει στη βουλή με παρέμβαση του Φίλιππου Φόρτωμα

Ο Φίλιππος Φόρτωμας φέρνει στη Βουλή το στεγαστικό πρόβλημα του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Νάξου

Play Offs: Ε όχι έτσι, να αποκλειστείς από τον τελικό Πανναξιακέ (!!!)

Απίστευτη εξέλιξη στον σημερινό αγώνα με τον Ηλυσιακό... Δέχτηκε σερί 12 -1 στις τελευταίες φάσεις και έχασε 67-65... Με ψηλά το κεφάλι αποχαιρετά τα πλέι οφ η ομάδα του Πανναξιακού ΑΟΚ

Πανναξιακός ΑΟ: Πρώτη θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου στη Μήλο (επιδόσεις)

Συγχαρητήρια στην ομάδα στίβου για την 1η θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου

Πάσχα: ασθένειες και θεραπείες τους σε σχέση στη παράδοση της Νάξου

ασθένειες και θεραπείες τους σε σχέση με το Πάσχα στη παράδοση της Νάξου

Πάσχα – Ταξίδι: Στη Νάξο η πληρότητα εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το 90%

Που θα τα ταξιδέψουν για το Πάσχα οι Ελληνες; Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση - Τα νησιά και πάλι κέρδισαν τις υπηρωτικές περιοχές

Νάξος: Πρωτομαγιά στη Δημοτική Επιτροπή η …μάχη για την αύξηση των δημοτικών τελών

Συνεδρίαση την Πρωτομαγιά της Δημοτικής Επιτροπής Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Βασικό θέμα; Η αύξηση στα δημοτικά τέλη