Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΗ ψευδαίσθηση των 840 ευρώ (!!!)

Η ψευδαίσθηση των 840 ευρώ (!!!)

|

Από τους περιορισμούς εξαιρείται το νέο χρήμα, θα υπάρχει δυνατότητα ανάληψης ως 30% από κεφάλαια του εξωτερικού και δυνατότητα πλήρους αποπληρωμής των δανείων. Παράλληλα, διευκολύνεται γενικά η ανάληψη μετρητών, καθώς θα μπορεί να γίνεται στο ύψος των 840 ευρώ ανά δυο εβδομάδες.

Νέο τοπίο ορίζεται σταδιακά στην καθημερινότητα των Ελλήνων όσον αφορά τις τραπεζικές τους συναλλαγές. Αρχικά είχαμε την εισήγηση (προαναγγελία) της χαλάρωσης κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες από τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Στη συνέχεια ήρθε η επίσημη εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδας και στη συνέχεια έρχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που άναψε το πράσινο φως για χαλάρωση των capital controls η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, πλήρη άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων, και αύξηση του ορίου ανάληψης. Ωστόσο ας μην βιαζόμαστε να… χαρούμε. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα μπορούμε πλέον να κάνουμε ανάληψη 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδων αντί του περιοριστικού 420 εβδομαδιαίως, κάτι που σημαίνει πως δεν αυξάνεται το όριο ανάληψης, αλλά ο χρονικός περιορισμός. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη ψευδαίσθηση όλων…

Σημειώνεται ότι, πρόκειται για την 11η, κατά σειρά, υπουργική απόφαση που αφορά στους περιορισμούς στην ανάληψη και τη μεταφορά κεφαλαίων, ενώ έχουν προηγηθεί και δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με το ίδιο θέμα, από τον Ιούλιο 2015.

Στη νέα υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 2282, της 22ης Ιουλίου) περιλαμβάνονται οι εξής ρυθμίσεις:

–  Επιτρέπεται η ανάληψη ποσού έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες.

– Επιτρέπεται η πρόωρη, μερική ή ολική, εξόφληση δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα.

– Επιτρέπονται αναλήψεις μετρητών έως του ποσοστού του 100% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά τις 22/07/2016, κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων νομικών και φυσικών προσώπων, σε μετρητά.

– Επιτρέπεται, υπό προϋποθέσεις, η ανάληψη μετρητών, έως του ποσοστού 30% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία,  μετά τις 22/07/2016, μεταφέρονται από το εξωτερικό με μεταφορά πίστωσης σε υφιστάμενους λογαριασμούς στην Ελλάδα.

– Επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού όψεως ή καταθέσεως σε φοιτητές ή σπουδαστές που, κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών-σπουδαστών ERASMUS.

– Επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού σε συνταξιούχους που είναι κάτοικοι εξωτερικού, για την καταβολή της σύνταξής τους στην Ελλάδα.

– Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, επιτρέπονται οι πληρωμές συντάξεων και προνομιακών επιδομάτων πάσης φύσεως στο εξωτερικό από φορείς κοινωνικής ασφάλισης που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, με πίστωση λογαριασμού που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που εδρεύει και λειτουργεί εκτός Ελλάδος.


 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Β. Κατσαράς: «Η Νάξος προσφέρει αυθεντικές εμπειρίες, σωστή τιμή, μεγάλος πλούτος επιλογών»

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού μιλά για τη στροφή των Αμερικανών σε πιο «αυθεντικούς» προορισμούς, τη δυναμική της Νάξου και την πολυεπίπεδη προβολή στο εξωτερικό.

Πανναξιακός ΑΟΚ στο Δημοτικό Σχολείο Κορώνου για την 12η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Ο προπονητής Ανδρέας Καρακατσάνης και οι αθλητές Στράτος Πολιτόπουλος & Χρήστος Σβάρνας έπαιξαν, μίλησαν και ενέπνευσαν τους μαθητές της Κορώνου.

Κυκλοφόρησε το 55ο τεύχος του περιοδικού «Ναξιακά Γράμματα»

Πρωτότυπες επιστημονικές μελέτες, λογοτεχνία και συνέχεια της έρευνας για τη σύγχρονη γυναικεία ποίηση στην Απείρανθο.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Τιμές όπως πέρυσι αλλά μείωση σε 19 νησιά από το ’26 λόγω ΦΠΑ

Οι πρώτες εκτιμήσεις δίνουν 1,11–1,12 €/λτ. (κάτω από 1,15 €/λτ.) Τι αλλάζει σε ΦΠΑ από 1/1/2026 και τι ισχύει για το επίδομα θέρμανσης 2025–2026.

ΑΔΜΗΕ: Στη Hellenic Cables η υποβρύχια διασύνδεση Λαύριο–Σέριφος & Σέριφος–Μήλος (Δ’ φάση Κυκλάδων)

Turnkey έργο 170 χλμ. στα 150 kV: ενεργειακή ένταξη Μήλου & Σερίφου στο ηπειρωτικό σύστημα, αναβάθμιση ηλεκτροδότησης σε 7 νησιά και σταδιακή απόσυρση παλαιών σταθμών.

Κρήτη: Νεκρή φάλαινα 6 μ. ξεβράστηκε στον Κερατόκαμπο

Το περιστατικό σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης 25/9/2025 νότια του Ηρακλείου. Στο σημείο ο Λιμενικός Σταθμός Ιεράπετρας· σε ετοιμότητα κτηνίατροι του «ΑΡΙΩΝ».

Οι «Μιμίαμβοι» του Ηρώνδα από τους Χορονάξιους, το διήμερο (27 & 28) Σεπτεμβρίου στο «Ιάκωβος Καμπανέλλης»

Αιχμηρό χιούμορ, σάτιρα και στιγμές καθημερινότητας από την ελληνιστική εποχή ζωντανεύουν στη Νάξο. Ακατάλληλο για ανηλίκους.

ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή ρεύματος σε Άγιο Προκόπιο & Στελίδα (29/9) λόγω εργασιών

Τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2025 θα γίνει προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης 09:00–12:00 σε Άγιο Προκόπιο και Στελίδα Αγίου Προκοπίου.

Στη Βουλή οι αυξήσεις νερού στη Νάξο & Μικρές Κυκλάδες — Ερώτηση από το «Κίνημα Δημοκρατίας»

Ανεξάρτητοι βουλευτές κατέθεσαν Ερώτηση & ΑΚΕ προς ΥΠΕΣ και ΥΠΟΙΚ για τις υπερβολικές αυξήσεις σε ύδρευση–αποχέτευση, ζητώντας επανεξέταση τιμολογίων και έλεγχο κόστους αφαλατώσεων.

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Νέα ωράρια στα Δημοτικά Μουσεία (27/9–20/10/2025) & επισκέψεις με ραντεβού τον χειμώνα

Ο Δήμος ανακοινώνει τα ανανεωμένα ωράρια για Καμπανέλλη, Απειράνθου, Κορώνου και Σκαδού. Μετά τις ημερομηνίες, λειτουργία με ραντεβού.

Μελάνες Νάξου: Κάτοικοι διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις στο νερό και πάνε σε .. δημοψήφισμα

Κάτοικοι ζητούν επιστροφή στις παλιές τιμές και δίκαιη τιμολόγηση· ετοιμάζεται ηλεκτρονική ψηφοφορία για συλλογική στάση

Ονοματοθεσία ανώνυμων οδών στη Νάξο: Κάλεσμα για συμμετοχή των πολιτών

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προχωρά στη διαδικασία ονοματοθεσίας και αρίθμησης οδών στη Χώρα και τα Αγγίδια, με στόχο τη διευκόλυνση κατοίκων και επισκεπτών.

ΔΕΔΔΗΕ: Τρίωρη διακοπή ρεύματος αύριο (22/09) στα χωριά της πεδινής Νάξου

Νάξος: Προσωρινή διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 22/09 (09:00–12:00) σε Γλινάδο, Άγιο Αρσένιο, Μύλους & Αργάνι Τριπόδων

Κουφονήσι: Ομόφωνο «ναι» σε μειώσεις και δίκαιη τιμολόγηση νερού

Έκτακτη συνεδρίαση της Τοπικής Κοινότητας (22/09) – αιτήματα για επανέκδοση λογαριασμών, δόσεις χωρίς προσαυξήσεις, έλεγχο μετρητών και ειδικό καθεστώς «νησιωτικότητας»

Κυκλάδες: Ένα έμφραγμα, τρία νησιά, μία σωτηρία στο Ιπποκράτειο (video)

Σίφνος → Σύρος (4–5 μέρες) → Μύκονος → Αθήνα: καταγγελίες της οικογένειας για χαοτικές διακομιδές και κενά στο σύστημα υγείας των νησιών.

Τραγωδία στον Πειραιά: Νεκρός 20χρονος ναυτικός στο «Blue Star Chios»

Εγκλωβίστηκε σε υδατοστεγή συρόμενη πόρτα στο γκαράζ – Προανάκριση από το Λιμενικό· μήνυμα για απόλυτη προτεραιότητα στην ασφάλεια

Νάξος: Θεατρικά εργαστήρια για παιδιά & ενήλικες — 3η χρονιά το Δημοτικό Εργαστήρι

Μαθήματα υποκριτικής, ορθοφωνίας & αυτοσχεδιασμού με τον σκηνοθέτη Θανάση Αντωνίου. Δύο τμήματα: 13–15 & 16+ με δωρεάν συμμετοχή.

Νάξος – «Μια βραδιά κάτω από την ελιά»: το λιοΐρι γίνεται σκηνή πολιτισμού

Στο κτήμα Κάμπονες, ανάμεσα σε υπεραιωνόβιες ελιές, η Νάξος γιορτάζει με μουσική, γεύσεις και μνήμες (1–3 Οκτωβρίου)

Ψίθυροι φθινοπώρου στο νησί: φως, ησυχία και επιστροφή στην απλότητα

Όταν σβήνουν τα καλοκαιρινά πλήθη, το νησί ανασαίνει: θάλασσα που ψιθυρίζει, δρόμοι που ησυχάζουν, στιγμές που βαθαίνουν. Σκέψεις από τη Στέλλα Νικολάκη

Αθηνιός σε φόρμα, Νάξος σε… προσπέραση: ο Αύγουστος γύρισε το παιχνίδι στη Σαντορίνη

Μετά από μήνες πτώσης, ο Αύγουστος ’25 έφερε άνοδο στην κίνηση του λιμανιού της Σαντορίνης (+6% συνολικά)· Ηράκλειο Νο1 προορισμός και η Νάξος… πάνω από τη Σαντορίνη σε Ιούλιο & Αύγουστο!