Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΚοινωνίαΗ Ελλάδα στο ...κόκκκινο

Η Ελλάδα στο …κόκκκινο

|

Στο 23% από σήμερα ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, τι γίνεται με τα “κόκκινα” δάνεια, και με τις συντάξεις στο όριο των 1000 ευρώ 

Η προθεσμία έληξε και χιλιάδες γονείς καλούνται (τυπικά) από τη Δευτέρα να πληρώσουν αναδρομικά τον “φουσκωμένο” ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να βρει μέχρι την Παρασκευή, οπότε και εξέπνευσε η νέα προθεσμία, ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και τυπικά από Δευτέρα τίθεται σε ισχύ o υψηλός συντελεστής! Είχε προηγηθεί, ωστόσο, και το τελεσίγραφο των δανειστών: “ΦΠΑ 23% ή παντού ή πουθενά”! Την ίδια ώρα, παραμένει το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών όσον αφορά τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και τα “κόκκινα” δάνεια, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος να “ψαλιδιστούν” οι συντάξεις κάτω των 1000 ευρώ (!!!) “Κόκκινα” δάνεια και ΦΠΑ στην εκπαίδευση είναι δύο σοβαρά ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά, μετά την τριήμερη επίσκεψη των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα. Μετά το “χάσμα” που διαπιστώθηκε μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, εκτιμάται πως η αξιολόγηση θα καθυστερήσει, ενδεχομένως μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου, κάτι που ενδέχεται να παρασύρει και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σε χθεσινό (25/10) της δημοσίευμα η Welt φιλοξενεί δήλωση κορυφαίου Ευρωπαίου πολιτικού, ο οποίος υπό το καθεστώς ανωνυμίας τονίζει ότι “Η Αθήνα δεν έχει κάνει τα μισά από τα συμφωνηθέντα”. “Στην Ελλάδα, πιθανόν όλοι να γνωρίζουν κάποιον ο οποίος δεν πληρώνει φόρους”, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, σχολιάζοντας ακόμη ότι τους προηγούμενους μήνες αυξήθηκαν τα έσοδα από τη φορολογία, καθώς εξαιτίας του φόβου του Grexit και της επιστροφής στη δραχμή, οι πολίτες έσπευδαν να αξιοποιήσουν τις καταθέσεις τους καλύπτοντας τις υποχρεώσεις τους. “Τώρα που δεν υπάρχει πλέον ο φόβος του Grexit, δεν χρειάζεται να είναι τόσο συνεπής στις πληρωμές”, σχολιάζει η Welt.

“Ψαλίδι” και στις συντάξεις κάτω των 1000 ευρώ

Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος το ενδεχόμενο περικοπών και σε συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ το αμέσως επόμενο διάστημα. Mιλώντας στην εφημερίδα Real News είπε ότι δεν μπορεί να δεσμευθεί η κυβέρνηση ότι δεν θα γίνουν περικοπές στις χαμηλές συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ: “Η κυβέρνηση δεσμεύεται για την προστασία των χαμηλότερων συντάξεων. Δεν μπορούμε να θέσουμε κάποιο όριο από τώρα γιατί βρισκόμαστε σε φάση ποσοτικοποίησης των διαφόρων σεναρίων και ο στόχος μας είναι να θέσουμε τον πήχυ της προστασίας όσο ψηλότερα γίνεται”.

Όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, σύντομα θα αποτελέσουν… παρελθόν, καθώς η κυβέρνηση αδυνατεί να βρει ισοδύναμα 370 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως προκείμενου να καταργήσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Θρίλερ με τους πλειστηριασμούς

Την επιχειρηματολογία της απέναντι στους δανειστές ετοιμάζει η κυβέρνηση σχετικά με το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Η εμπλοκή που παρουσιάστηκε κατά τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών, ανεβάζει κατακόρυφα την αγωνία χιλιάδων δανειοληπτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στο EWG της Πέμπτης θα γίνει το πρώτο μπρα ντε φερ, και εφόσον δεν υπάρξει και εκεί συμφωνία, το θέμα θα συζητηθεί σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών (Eurogroup) το οποίο δεν αποκλείεται να συγκληθεί εκτάκτως προκειμένου να εγκριθεί η αποδέσμευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ. Η νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ως εξειδίκευση του νόμου Κατσέλη, συνδέεται άμεση με τη δόση καθώς αποτελεί προταπαιτούμενο του Οκτωβρίου. Εντούτοις αν δεν βρεθεί λύση που να ικανοποιεί πολιτικά την κυβέρνηση, είναι πιθανό η “εμπλοκή” να παραμείνει, και όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, η λύση να αναζητηθεί με πρωτοβουλία Τσίπρα σε επίπεδο ηγετών με σύγκληση ακόμη και Συνόδου Κορυφής.

Η απόσταση που χωρίζει τις προτάσεις της κυβέρνησης από αυτές των δανειστών είναι τεράστια. Το εισοδηματικό κριτήριο των 35.000 ευρώ που προτείνει η κυβέρνηση να θεσπιστεί για την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από την αντίστοιχη πρόταση του κουαρτέτου (έως 8.180 για άγαμο και έως 23.947 για πενταμελή οικογένεια), και το όριο προστασίας με βάση την  αντικειμενική αξία (από 200.000 έως 320.000 για οικογένεια με τρία παιδιά προτείνει η κυβέρνηση) είναι μέχρι και τριπλάσιο από την πρόταση των δανειστών για προστασία σε σπίτια αντικειμενικής αξίας μέχρι 120.000 ευρώ.

Απαίτηση – βόμβα του ΔΝΤ

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Αγορά” η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, επιμένει να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα το “μοντέλο Κύπρου” για τα “κόκκινα” δάνεια, το οποίο υλοποιήθηκε στη Μεγαλόνησο ύστερα από τις δικές της απαιτήσεις και εκμηδένισε στην πράξη το “δίχτυ προστασίας” για την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών. 
Μάλιστα, για τη χώρα μας η κ. Βελκουλέσκου θέτει τον πρόσθετο όρο να υπολογίζεται η αξία των ακινήτων σε τιμές αγοράς -που έχουν βρεθεί στο ναδίρ- και όχι στις αντικειμενικές, γεγονός το οποίο θα πολλαπλασιάσει τις εκποιήσεις ακινήτων. Το χάσμα για το θέμα αυτό μεταξύ Ελλάδας και δανειστών κατέστη έτσι αγεφύρωτο και ώθησε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να το θέσει στον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Ο τελευταίος ανέλαβε να στηρίξει τις ελληνικές θέσεις στο Eurogroup και σε πολιτικό επίπεδο. Η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις μετά τη νέα απαίτηση-βόμβα του ΔΝΤ για τους πλειστηριασμούς καθυστερεί περαιτέρω και τη διαδικασία για την 1η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, καθώς παραμένουν ανοικτά βασικά προαπαιτούμενα της συμφωνίας.
Με την αξιολόγηση αυτή συνδέεται ευθέως το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους για να αποφευχθείτο “κούρεμα” των καταθέσεων. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών είναι εύκολο να καλυφθούν, καθώς δεν αναμένεται να υπερβούν τα 15 δισ. ευρώ.

 Τελεσίγραφο των δανειστών! ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ή… καθόλου!

Στους εκπροσώπους των δανειστών φαίνεται να προσκρούει το σχέδιο της κυβέρνησης για κλιμακωτό ΦΠΑ 6% στα φροντιστήρια και 13% στα ιδιωτικά σχολεία, όπως προέκυψε από τις συζητήσεις των δυο πλευρών στην Αθήνα. Διαβάστε αναλυτικά το παρασκήνιο…

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έφεραν… αντιρρήσεις στο σχέδιο, τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Οδηγία για την επιβολή του ΦΠΑ δεν προβλέπει την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών στην εκπαίδευση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η υπόδειξη του κουαρτέτου υπογραμμίζει δύο επιλογές: Ή 23% ΦΠΑ παντού ή καθόλου.

Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι με βάση την οδηγία, οι κυβερνήσεις μπορούν είτε να μην επιβάλουν καθόλου ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είτε να εφαρμόσουν τον κανονικό συντελεστή –23% για την Ελλάδα– εφόσον επιλέξουν την ένταξη των συγκεκριμένων υπηρεσιών σε καθεστώς ΦΠΑ.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, λοιπόν, βρίσκεται και πάλι στο μηδέν καθώς καλείται να διαλέξει την επιβολή ΦΠΑ 23% στις εκπαιδευτικές υπηρεσίες ή να ψάξει ξανά για νέα ισοδύναμα. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέο πονοκέφαλο, αφού η κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει την επιβολή ΦΠΑ 23% στις επιχειρήσεις που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες ή να ξεκινήσει από την αρχή και πάλι η συζήτηση για τον εντοπισμό ισοδύναμων μέτρων, ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Με πληροφορίες από Mega, Real News, Capital και Ημερησία

Πηγή: Newsit.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

“Μπάρμπαρα”: Σύσταση για προσέλευση στην εργασία μετά τις 10 το πρωί της Δευτέρας

Μαζί με τον υδράργυρο, «παγώνει» η λειτουργία υπηρεσιών, καταστημάτων και σχολείων σε όλη τη χώρα και κυρίως στην Αττική τη Δευτέρα.

Λέρος: Κατέληξαν τρία παιδιά που είχαν εντοπιστεί σε ναυάγιο

Λέρος: Πέθαναν τα τρία παιδιά παρά την υπερπροσπάθεια των γιατρών

Κλειστά τα σχολεία σε Φολέγανδρο, Κύθνο και Σίφνο

Τρεις ακόμη δήμοι στις Δυτικές και Νότιες Κυκλάδες προχώρησαν σε αναστολή λειτουργίας των σχολικών τους μονάδων

Απαγορευτικό απόπλου από Ραφήνα αύριο Δευτέρα

Δεμένα και αύριο Δευτέρα (06/02) τα πλοία από την Ραφήνα προς Ανδρο, Τήνο και Μύκονο

Κλειστά τα σχολεία αύριο (06/02) στο Δήμο Θήρας

Η "Μπάρμπαρα" κλείνει τα σχολεία και στο Δήμο Θήρας

Μήλος: Κλειστά τα σχολεία αύριο Δευτέρα (06/02)

Ο Δήμος Μήλου ανακοίνωσε ότι αύριο Δευτέρα θα είναι κλειστα τα σχολεία όλων των βαθμίδων

“Μπάρμπαρα”: Πώς θα λειτουργήσει το Δημόσιο αύριο

Οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και τα δικαιώματα των εργαζομένων - Ισχυρή σύσταση προς τον ιδιωτικό τομέα για τηλεργασίας

Σίφνος: Η προσέγγιση του “Ανεμος” στο λιμάνι και η επιβίβαση της ιερής εικόνας του Αγίου Συμεών

Στο λιμάνι των Καμαρών βρέθηκε σήμερα το πλοίο "Ανεμος" που έρχεται από τη Φινλανδια και έχει προορισμό τον Πειραιά - Η παράδοση που θέλει την εικόνα του Αγίου Συμεών να επιβιβάζεται στο πλοίο (photo)

Εκτακτο: Κλειστά τα σχολεία σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες

Η "Μπάρμπαρα" κλείνει αύριο Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου τις σχολικές μονάδες σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες

Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας: Κόβει τη πίτα του μετά μουσικής

Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας θα κόψει την πρωτοχρονιάτική του

EOES 2023: Τα παιδιά του ΓΕΛ Νάξου πήραν το πρώτο βραβείο και πάνε Λετονία

Η τριάδα των μαθητών της Νάξου (ΓΕΛ "Μανώλης Γλέζος") έκαναν το καθήκον τους, κέρδισαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό (EOES 2023) και θα διεκδικήσουν το μετάλλιο στην Λετονία

Γιατί στη Νάξο είναι ωραία και τον χειμώνα

Επιλέγουμε τη Νάξο, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, που δεν χάνει την ζωντάνια του τον χειμώνα, για την πρώτη εξόρμηση-αστραπή του 2023

Blue Star Ferries: Οι αλλαγές στα δρομολόγια του διημέρου 8-9 Φεβρουαρίου

Η 48ωρη απεργία αλλάζει τα δεδομένα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυκλάδων - Τι προβλέπει η ανακοίνωση από την Blue Star Ferries

Η μάχη της ακτοπλοϊας, νέο πεδίο δράσης η γραμμή Πειραιάς – Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Μπορεί να είμαστε στις αρχές του έτους, όμως ήδη φουντώνει ο ανταγωνισμός σε Κυκλάδες και Κρήτη - Νέα πλοία μπαίνουν στο «παιχνίδι», ανοίγουν καινούριες γραμμές και η Minoan Lines ετοιμάζεται για τουλάχιστον 20 δρομολόγια στις Δυτικές Κυκλάδες

Τα λιμάνια της … οργής, επιτακτική η ανάγκη για βελτίωση υποδομών

Γερασμένες, ελλιπείς ή κακοσυντηρημένες λιμενικές υποδομές θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Εγγαρές: Κόβει ο σύλλογος τη πίτα του την προσεχή Κυριακή (05/02)

Ο Σύλλογος Εγγαριτών Νάξου «Άγιος Τρύφων» κόβει τη πίτα του.. Πότε και που

Σίφνος: Η προσέγγιση του “Ανεμος” στο λιμάνι και η επιβίβαση της ιερής εικόνας του Αγίου Συμεών

Στο λιμάνι των Καμαρών βρέθηκε σήμερα το πλοίο "Ανεμος" που έρχεται από τη Φινλανδια και έχει προορισμό τον Πειραιά - Η παράδοση που θέλει την εικόνα του Αγίου Συμεών να επιβιβάζεται στο πλοίο (photo)

Το μπάτουδο από τα χέρια της κας Μαριάννας Βαλέρη (video)

Μπάτουδο... πρόκληση από ναξιώτικα υλικά στο Action 24! (video)

Γλινάδο – ΕΑΣ Νάξου: Το νέο τυροκομείο είναι γεγονός (video)

Ξεκινά την λειτουργία του το νέο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου! (video)

Θεατρικός Όμιλος Νάξου “Ο Διόνυσος”: Νέο ξεκίνημα με πρόεδρο την Ελένη Ανδριανοπούλου

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Θεατρικό Ομιλο Νάξου "Ο Διόνυσος"... Ποια και πότε η πρώτη κίνηση