Τετάρτη, 21 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΗ Ελλάδα στο ...κόκκκινο

Η Ελλάδα στο …κόκκκινο

|

Στο 23% από σήμερα ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, τι γίνεται με τα “κόκκινα” δάνεια, και με τις συντάξεις στο όριο των 1000 ευρώ 

Η προθεσμία έληξε και χιλιάδες γονείς καλούνται (τυπικά) από τη Δευτέρα να πληρώσουν αναδρομικά τον “φουσκωμένο” ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να βρει μέχρι την Παρασκευή, οπότε και εξέπνευσε η νέα προθεσμία, ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και τυπικά από Δευτέρα τίθεται σε ισχύ o υψηλός συντελεστής! Είχε προηγηθεί, ωστόσο, και το τελεσίγραφο των δανειστών: “ΦΠΑ 23% ή παντού ή πουθενά”! Την ίδια ώρα, παραμένει το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών όσον αφορά τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και τα “κόκκινα” δάνεια, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος να “ψαλιδιστούν” οι συντάξεις κάτω των 1000 ευρώ (!!!) “Κόκκινα” δάνεια και ΦΠΑ στην εκπαίδευση είναι δύο σοβαρά ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά, μετά την τριήμερη επίσκεψη των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα. Μετά το “χάσμα” που διαπιστώθηκε μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, εκτιμάται πως η αξιολόγηση θα καθυστερήσει, ενδεχομένως μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου, κάτι που ενδέχεται να παρασύρει και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σε χθεσινό (25/10) της δημοσίευμα η Welt φιλοξενεί δήλωση κορυφαίου Ευρωπαίου πολιτικού, ο οποίος υπό το καθεστώς ανωνυμίας τονίζει ότι “Η Αθήνα δεν έχει κάνει τα μισά από τα συμφωνηθέντα”. “Στην Ελλάδα, πιθανόν όλοι να γνωρίζουν κάποιον ο οποίος δεν πληρώνει φόρους”, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, σχολιάζοντας ακόμη ότι τους προηγούμενους μήνες αυξήθηκαν τα έσοδα από τη φορολογία, καθώς εξαιτίας του φόβου του Grexit και της επιστροφής στη δραχμή, οι πολίτες έσπευδαν να αξιοποιήσουν τις καταθέσεις τους καλύπτοντας τις υποχρεώσεις τους. “Τώρα που δεν υπάρχει πλέον ο φόβος του Grexit, δεν χρειάζεται να είναι τόσο συνεπής στις πληρωμές”, σχολιάζει η Welt.

“Ψαλίδι” και στις συντάξεις κάτω των 1000 ευρώ

Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος το ενδεχόμενο περικοπών και σε συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ το αμέσως επόμενο διάστημα. Mιλώντας στην εφημερίδα Real News είπε ότι δεν μπορεί να δεσμευθεί η κυβέρνηση ότι δεν θα γίνουν περικοπές στις χαμηλές συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ: “Η κυβέρνηση δεσμεύεται για την προστασία των χαμηλότερων συντάξεων. Δεν μπορούμε να θέσουμε κάποιο όριο από τώρα γιατί βρισκόμαστε σε φάση ποσοτικοποίησης των διαφόρων σεναρίων και ο στόχος μας είναι να θέσουμε τον πήχυ της προστασίας όσο ψηλότερα γίνεται”.

Όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, σύντομα θα αποτελέσουν… παρελθόν, καθώς η κυβέρνηση αδυνατεί να βρει ισοδύναμα 370 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως προκείμενου να καταργήσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Θρίλερ με τους πλειστηριασμούς

Την επιχειρηματολογία της απέναντι στους δανειστές ετοιμάζει η κυβέρνηση σχετικά με το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Η εμπλοκή που παρουσιάστηκε κατά τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών, ανεβάζει κατακόρυφα την αγωνία χιλιάδων δανειοληπτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στο EWG της Πέμπτης θα γίνει το πρώτο μπρα ντε φερ, και εφόσον δεν υπάρξει και εκεί συμφωνία, το θέμα θα συζητηθεί σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών (Eurogroup) το οποίο δεν αποκλείεται να συγκληθεί εκτάκτως προκειμένου να εγκριθεί η αποδέσμευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ. Η νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ως εξειδίκευση του νόμου Κατσέλη, συνδέεται άμεση με τη δόση καθώς αποτελεί προταπαιτούμενο του Οκτωβρίου. Εντούτοις αν δεν βρεθεί λύση που να ικανοποιεί πολιτικά την κυβέρνηση, είναι πιθανό η “εμπλοκή” να παραμείνει, και όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, η λύση να αναζητηθεί με πρωτοβουλία Τσίπρα σε επίπεδο ηγετών με σύγκληση ακόμη και Συνόδου Κορυφής.

Η απόσταση που χωρίζει τις προτάσεις της κυβέρνησης από αυτές των δανειστών είναι τεράστια. Το εισοδηματικό κριτήριο των 35.000 ευρώ που προτείνει η κυβέρνηση να θεσπιστεί για την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από την αντίστοιχη πρόταση του κουαρτέτου (έως 8.180 για άγαμο και έως 23.947 για πενταμελή οικογένεια), και το όριο προστασίας με βάση την  αντικειμενική αξία (από 200.000 έως 320.000 για οικογένεια με τρία παιδιά προτείνει η κυβέρνηση) είναι μέχρι και τριπλάσιο από την πρόταση των δανειστών για προστασία σε σπίτια αντικειμενικής αξίας μέχρι 120.000 ευρώ.

Απαίτηση – βόμβα του ΔΝΤ

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Αγορά” η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, επιμένει να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα το “μοντέλο Κύπρου” για τα “κόκκινα” δάνεια, το οποίο υλοποιήθηκε στη Μεγαλόνησο ύστερα από τις δικές της απαιτήσεις και εκμηδένισε στην πράξη το “δίχτυ προστασίας” για την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών. 
Μάλιστα, για τη χώρα μας η κ. Βελκουλέσκου θέτει τον πρόσθετο όρο να υπολογίζεται η αξία των ακινήτων σε τιμές αγοράς -που έχουν βρεθεί στο ναδίρ- και όχι στις αντικειμενικές, γεγονός το οποίο θα πολλαπλασιάσει τις εκποιήσεις ακινήτων. Το χάσμα για το θέμα αυτό μεταξύ Ελλάδας και δανειστών κατέστη έτσι αγεφύρωτο και ώθησε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να το θέσει στον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Ο τελευταίος ανέλαβε να στηρίξει τις ελληνικές θέσεις στο Eurogroup και σε πολιτικό επίπεδο. Η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις μετά τη νέα απαίτηση-βόμβα του ΔΝΤ για τους πλειστηριασμούς καθυστερεί περαιτέρω και τη διαδικασία για την 1η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, καθώς παραμένουν ανοικτά βασικά προαπαιτούμενα της συμφωνίας.
Με την αξιολόγηση αυτή συνδέεται ευθέως το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους για να αποφευχθείτο “κούρεμα” των καταθέσεων. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών είναι εύκολο να καλυφθούν, καθώς δεν αναμένεται να υπερβούν τα 15 δισ. ευρώ.

 Τελεσίγραφο των δανειστών! ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ή… καθόλου!

Στους εκπροσώπους των δανειστών φαίνεται να προσκρούει το σχέδιο της κυβέρνησης για κλιμακωτό ΦΠΑ 6% στα φροντιστήρια και 13% στα ιδιωτικά σχολεία, όπως προέκυψε από τις συζητήσεις των δυο πλευρών στην Αθήνα. Διαβάστε αναλυτικά το παρασκήνιο…

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έφεραν… αντιρρήσεις στο σχέδιο, τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Οδηγία για την επιβολή του ΦΠΑ δεν προβλέπει την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών στην εκπαίδευση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η υπόδειξη του κουαρτέτου υπογραμμίζει δύο επιλογές: Ή 23% ΦΠΑ παντού ή καθόλου.

Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι με βάση την οδηγία, οι κυβερνήσεις μπορούν είτε να μην επιβάλουν καθόλου ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είτε να εφαρμόσουν τον κανονικό συντελεστή –23% για την Ελλάδα– εφόσον επιλέξουν την ένταξη των συγκεκριμένων υπηρεσιών σε καθεστώς ΦΠΑ.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, λοιπόν, βρίσκεται και πάλι στο μηδέν καθώς καλείται να διαλέξει την επιβολή ΦΠΑ 23% στις εκπαιδευτικές υπηρεσίες ή να ψάξει ξανά για νέα ισοδύναμα. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέο πονοκέφαλο, αφού η κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει την επιβολή ΦΠΑ 23% στις επιχειρήσεις που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες ή να ξεκινήσει από την αρχή και πάλι η συζήτηση για τον εντοπισμό ισοδύναμων μέτρων, ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Με πληροφορίες από Mega, Real News, Capital και Ημερησία

Πηγή: Newsit.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Στη Ρίγα η ελληνική αποστολή για το Eurobasket 2029, “παρών” και ο Γιάννης Βρούτσης

Η Ελλάδα διεκδικεί τη διοργάνωση με ισχυρή πολιτική και αθλητική εκπροσώπηση – Κρίσιμη η απόφαση της FIBA στις 22 Μαΐου

Ο Νικόλας Πιτταράς και τα “κορίτσια” του: Μια τυροκομική ιστορία από το Κουρουνοχώρι που μυρίζει Νάξο

Από τη στάνη στο πιάτο: Ο Νικόλας Πιτταράς φτιάχνει τυριά με την ψυχή του, σέβεται τη γη, τιμά τα ζώα του και αποτυπώνει στα προϊόντα του το γνήσιο ναξιώτικο γευστικό αποτύπωμα

Ιος: Στην κορυφή των κορυφαίων παραλιών της Ευρώπης για το καλοκαίρι 2025

Διεθνής διάκριση για την Ίο από το γερμανικό blog Zauberhaft Reisen – Στην 1η θέση της λίστας με τους 10 καλύτερους παραθαλάσσιους προορισμούς της Ευρώπης

Νάξος: “Το μέρος που με διάλεξε και το διάλεξα κι εγώ”

Η Στέλλα Νικολάκη γράφει για την δική της Νάξο...

Οι Πυξ Λαξ έρχονται στη Νάξο, πότε και που;

Την Κυριακή 11 Αυγούστου στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου – Μουσική, μνήμες και νέες αγάπες με το συγκρότημα-σύμβολο της ελληνικής ροκ σκηνής

Πρόταση Ημέρας: Φασολάκια και αρακάς γιαχνί, με αμπελόφυλλα

Πρόταση ημέρας με την αρωγή του "Γαστρονόμος": Ένα υπέροχο λαδερό της άνοιξης, που συνδυάζει φασολάκια με αρακά και αμπελόφυλλα.

SMK Group: Με τεχνογνωσία και ανθρώπινο πρόσωπο δίπλα σε κάθε επαγγελματία των Κυκλάδων

Από τη μελέτη έως την τελική εγκατάσταση, η SMK Group φέρνει φως και καινοτομία σε κάθε έργο – με 5 καταστήματα στις Κυκλάδες και 30 χρόνια εμπειρίας στο ηλεκτρολογικό υλικό

Καλοκαίρι 2025: Νέες διεθνείς πτήσεις προς τα νησιά των Κυκλάδων

Κέρκυρα, Πάρος, Μύκονος, Σαντορίνη, Νάξος, Ηράκλειο, Κως και Ζάκυνθος στο επίκεντρο των αεροπορικών προγραμμάτων – Δυναμική παρουσία των Κυκλάδων στις φετινές πτητικές συνδέσεις

ΔΕΔΔΗΕ – Φιλώτι: Προγραμματισμένη αύριο 4ωρη διακοπή ρεύματος

Χωρίς ηλεκτροδότηση για τέσσερις ώρες το χωριό λόγω τεχνικών εργασιών στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ – Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες

Τρία νεκρά θαλάσσια ζώα σε Νάξο και Ηρακλειά, Στην κορυφή της λίστας εκβρασμών το 2025

Ρινοδέλφινο στο Αλυκό, φώκια Monachus monachus στην Ηρακλειά και χελώνα Caretta caretta στην Αγιασσό συνθέτουν μια θλιβερή εικόνα για το Αιγαίο.

Νάξος – Αποχαιρετισμός με αγάπη: Η Ιωάννα Καραμανή – Φραγκίσκου αποχαιρετά τη μητέρα της, Κυριακή Δημητροκάλλη

Η Κυριακή Δημητροκάλλη «έφυγε» σε ηλικία 69 ετών, αφήνοντας πίσω της βαθιά αγάπη, μνήμες και αξιοπρέπεια – Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου

Νάξος: Περιπέτεια για το “SuperRunner Jet” – Απώλεσε άγκυρα και παραμένει αρόδου για ώρες

Το ταχύπλοο παρέμεινε εκτός λιμανιού της Νάξου από τις 7.30 περίπου το απόγευμα – Περιμένει ρυμουλκό για ασφαλή πρόσδεση

Νάξος – “Ο Χάρης”: Για 4η συνεχόμενη χρονιά στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Στις Εγγαρές της Νάξου, η παράδοση γίνεται γεύση και η γεύση… βραβείο. Το FNL Awards τίμησε ξανά τη μαγειρική ψυχή μιας οικογενειακής ταβέρνας

Νάξος – Στ. Φουτάκογλου: Μια γιαγιά, μια σφαίρα, μια συγγνώμη, είναι όμως αρκετή;

Η άγρια εκτέλεση της Μαρίας Δημητροκάλλη από τους Γερμανούς στη Νάξο – Μνήμη και καθήκον απέναντι στην Ιστορία

“Ξέφρενη σοροκάδα” σαρώνει την Παροναξία, η ένταση των ανέμων έφτασε τα 117 χιλ την ώρα (!!!)

Ριπές έως 117 km/h σε Πάρο και Νάξο – Πτώση δέντρου στον Άγιο Προκόπιο, ακυρώσεις πτήσεων και δυσκολίες πρόσδεσης πλοίων

Ο Γρηγόρης Σαμόλης στη Νάξο: Μια αυθεντική μουσική στιγμή στο πανηγύρι του Αγίου Παχωμίου (video)

Ο Κρητικός λυράρης επισκέφθηκε το νησί για ζωντανή εμφάνιση και συμμετείχε στο πανηγύρι του Τσικαλαριού, προσφέροντας συγκίνηση και παραδοσιακή μουσική.

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο λόγω μηχανικής βλάβης – Μεταφέρθηκαν οι επιβάτες

Μιχ. Πολυτάρχου: Γράφει ιστορία, νέο πρωτάθλημα, νέα άνοδος (!!!)

Ο Ναξιώτης αρχηγός οδηγεί τη Δάφνη Δαφνίου στη National League 1 με ηγετική εμφάνιση και 19 πόντους στον τελικό

Κυκλάδες και “Γαλάζιες Σημαίες 2025”: 28 βραβευμένες παραλίες, απούσα η Νάξος (πίνακας)

Η Ελλάδα διατηρεί τη 2η θέση παγκοσμίως, οι Κυκλάδες βραβεύονται με 28 παραλίες, αλλά η Νάξος παραμένει εκτός λίστας παρά την ομορφιά και την καθαρότητα των ακτών της

Νάξος: Αίσιο τέλος – με τη βοήθεια ρυμουλκού – για το “SuperRunner Jet” (video)

Μετά από τέσσερις ώρες αδυναμίας πρόσδεσης λόγω θυελλωδών ανέμων, το ταχύπλοο κατέπλευσε με ασφάλεια στη Νάξο μετά τα μεσάνυχτα με την αρωγή ρυμουλκού (video)