Για πρώτη φορά έχουμε αστυνόμευση με ποδήλατα σε Χίο και Μυτιλήνη – Από το 2015 στη Θεσσαλονίκη έως το 2018 και σε συνολικά 17 πόλεις με 64 αστυνομικούς – Ποια είναι η αποστολή τους
Αστυνόμευση με ποδήλατα… Ένα μοντέλο που κάνει θραύση στο εξωτερικό ήρθε και στην Ελλάδα. Αρχικά στην Θεσσαλονίκη πριν από τρία χρόνια (Σεπτέμβριος του 2015) και σήμερα επεκτείνεται σε 17 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Και μάλιστα σε νησιωτικές περιοχές, όπως η Μυτιλήνη, η Χίος, η Ρόδος…
Και πριν από μερικές ημέρες είχαμε την επισημοποίησης της επέκτασης του θεσμού της εμφανούς αστυνόμευσης με ποδήλατα σε άλλες δέκα πόλεις της Ελλάδας, φτάνοντας συνολικά τις δεκαεπτά, σε παρουσίαση που έγινε από τη πολιτική και φυσική ηγεσία της Αστυνομίας. Μάλιστα, χαρακτήρισε απόλυτα επιτυχημένη την πορεία του μέτρου που απέσπασε πολύ καλές κριτικές από τις τοπικές κοινωνίες, αλλά κυρίως από ξένους επισκέπτες στην Ελλάδα, στα δυόμισι χρόνια της εφαρμογής του.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ενισχύεται η εν λόγω υπηρεσία με 64 καινούργια συμβατικά και ηλεκτροκίνητα ποδήλατα, που αγοράστηκαν με κονδύλια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε περιοχές που το έχουν ζητήσει, ενώ αναμένεται πως το μέτρο θα επεκταθεί και σε άλλες πόλεις της επικράτειας, με μεγάλο αριθμό επισκεπτών, κυρίως τη θερινή περίοδο.
Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πιλοτικά στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2015, αλλά η επιτυχία της σε χώρους με τουριστική κίνηση και στο κέντρο πόλεων, την καθιέρωσε και επεκτάθηκε σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, ενώ ακολούθησαν τα Χανιά, η Κέρκυρα, η Ρόδος, το Ναύπλιο και η Κατερίνη. Τώρα, με τα νέα 64 ποδήλατα το μέτρο επεκτείνεται σε Σπέτσες, Καστοριά, Χαλκίδα, Μυτιλήνη, Χίο, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Τρίκαλα, Λευκάδα και Ύδρα.
Οι αστυνομικοί, άνδρες και γυναίκες, που στελεχώνουν τις ομάδες με τα ποδήλατα, είναι νέοι, με μόρφωση και γνώση τουλάχιστον αγγλικών, ενώ όλοι σχεδόν μαθαίνουν και ξένες άλλες γλώσσες, εμφανίσιμοι και υπάγονται στα κατά τόπους τμήματα Τουριστικής Αστυνομίας.
Βασικές προτεραιότητες των ποδηλατών αστυνομικών είναι:
– η εξυπηρέτηση επισκεπτών και τουριστών, παρέχοντας τις κατάλληλες οδηγίες και τις απαραίτητες πληροφορίες, τόσο τουριστικού, όσο και ευρύτερου ενδιαφέροντος,
– η συνεργασία και συνδρομή σε άλλες Υπηρεσίες της Αστυνομίας ή άλλους φορείς, ώστε να διευθετούνται προβλήματα, κυρίως τουριστικού ενδιαφέροντος και να διευκολύνονται οι επισκέπτες των περιοχών αυτών, και
– η ανάλογη επιχειρησιακή ετοιμότητα και η αποτελεσματική ανταπόκριση στη διαχείριση ήπιων περιστατικών αστυνομικής φύσεως.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ και φωτογραφίες από το Eurokinisi