Κυριακή, 17 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΧίος - Μυτιλήνη: Αστυνόμευση με ...ποδήλατο

Χίος – Μυτιλήνη: Αστυνόμευση με …ποδήλατο

|

Για πρώτη φορά έχουμε αστυνόμευση με ποδήλατα σε Χίο και Μυτιλήνη – Από το 2015 στη Θεσσαλονίκη έως το 2018 και σε συνολικά 17 πόλεις με 64 αστυνομικούς –  Ποια είναι η αποστολή τους 

Αστυνόμευση με ποδήλατα… Ένα μοντέλο που κάνει θραύση στο εξωτερικό ήρθε και στην Ελλάδα. Αρχικά στην Θεσσαλονίκη πριν από τρία χρόνια (Σεπτέμβριος του 2015) και σήμερα επεκτείνεται σε 17 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Και μάλιστα σε νησιωτικές περιοχές, όπως η Μυτιλήνη, η Χίος, η Ρόδος…

Και πριν από μερικές ημέρες είχαμε την επισημοποίησης της επέκτασης του θεσμού της εμφανούς αστυνόμευσης με ποδήλατα σε άλλες δέκα πόλεις της Ελλάδας, φτάνοντας συνολικά τις δεκαεπτά, σε παρουσίαση που έγινε από τη πολιτική και φυσική ηγεσία της Αστυνομίας. Μάλιστα, χαρακτήρισε απόλυτα επιτυχημένη την πορεία του μέτρου που απέσπασε πολύ καλές κριτικές από τις τοπικές κοινωνίες, αλλά κυρίως από ξένους επισκέπτες στην Ελλάδα, στα δυόμισι χρόνια της εφαρμογής του.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ενισχύεται η εν λόγω υπηρεσία με 64 καινούργια συμβατικά και ηλεκτροκίνητα ποδήλατα, που αγοράστηκαν με κονδύλια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε περιοχές που το έχουν ζητήσει, ενώ αναμένεται πως το μέτρο θα επεκταθεί και σε άλλες πόλεις της επικράτειας, με μεγάλο αριθμό επισκεπτών, κυρίως τη θερινή περίοδο.

Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πιλοτικά στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2015, αλλά η επιτυχία της σε χώρους με τουριστική κίνηση και στο κέντρο πόλεων, την καθιέρωσε και επεκτάθηκε σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, ενώ ακολούθησαν τα Χανιά, η Κέρκυρα, η Ρόδος, το Ναύπλιο και η Κατερίνη. Τώρα, με τα νέα 64 ποδήλατα το μέτρο επεκτείνεται σε Σπέτσες, Καστοριά, Χαλκίδα, Μυτιλήνη, Χίο, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Τρίκαλα, Λευκάδα και Ύδρα.

Οι αστυνομικοί, άνδρες και γυναίκες, που στελεχώνουν τις ομάδες με τα ποδήλατα, είναι νέοι, με μόρφωση και γνώση τουλάχιστον αγγλικών, ενώ όλοι σχεδόν μαθαίνουν και ξένες άλλες γλώσσες, εμφανίσιμοι και υπάγονται στα κατά τόπους τμήματα Τουριστικής Αστυνομίας.

Βασικές προτεραιότητες των ποδηλατών αστυνομικών είναι:

– η εξυπηρέτηση επισκεπτών και τουριστών, παρέχοντας τις κατάλληλες οδηγίες και τις απαραίτητες πληροφορίες, τόσο τουριστικού, όσο και ευρύτερου ενδιαφέροντος,

– η συνεργασία και συνδρομή σε άλλες Υπηρεσίες της Αστυνομίας ή άλλους φορείς, ώστε να διευθετούνται προβλήματα, κυρίως τουριστικού ενδιαφέροντος και να διευκολύνονται οι επισκέπτες των περιοχών αυτών, και

– η ανάλογη επιχειρησιακή ετοιμότητα και η αποτελεσματική ανταπόκριση στη διαχείριση ήπιων περιστατικών αστυνομικής φύσεως.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ και φωτογραφίες από το Eurokinisi


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φάρος του Αλυκού: Ρεκόρ επισκεψιμότητας και τζίρου τον Δεκαπενταύγουστο

Tο ιστορικό εστιατόριο στον Αλυκό της Νάξου «έσπασε το φράγμα» φέτος και επιβεβαίωσε τη θέση του στην κορυφή της γαστρονομίας του νησιού.

Κ. Τσίγκας: 242 πυρκαγιές σε 4 ημέρες – «Ο μηχανισμός έφτασε στα όριά του»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος περιγράφει το δύσκολο πενθήμερο με εκατοντάδες μέτωπα φωτιάς και δεκάδες συλλήψεις για εμπρησμούς.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Αποχωρεί το Ελ Νίνιο, έρχεται η Λα Νίνια: Προειδοποίηση μετεωρολόγων

Το ψυχρό καιρικό φαινόμενο φέρνει ανατροπές στα παγκόσμια μοτίβα – Στην Ευρώπη συνδέεται με ψυχρότερους χειμώνες

Παροναξία – Υδρολογικό Ετος 2025: Σταθερά κάτω από τον μέσο όρο τα ύψη υετού (πίνακες)

Σύμφωνα με το NaxosWeather, η υδρολογική χρονιά 2024-25 ολοκληρώνεται με χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων σε Νάξο και Πάρο, εντείνοντας την ανησυχία για το μέλλον.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Δονούσα: Πεζοπορία στον Φάρο της Καλοταρίτισσας για την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων

Μια ξεχωριστή πρόσκληση από την Κοινότητα Δονούσας για να γνωρίσουμε το βορειότερο άκρο του νησιού μέσα από μια μοναδική διαδρομή.

Με ένα πρόβατο στην αγκαλιά: Η εικόνα που συγκίνησε όλη την Ελλάδα (video)

Ο 33χρονος Ολσιέν Μουτσομπέγκα έσωσε ζώα μέσα από τις φλόγες και έγινε σύμβολο ανθρωπιάς και ελπίδας

Ρόδος – Κρεμαστή: Τέσσερις άνθρωποι εκσφενδονίστηκαν από το «ταψί» (video)

Από τη γιορτή στον πανικό – Συλλήψεις για το σοβαρό ατύχημα σε λούνα παρκ

Ο κρυμμένος θησαυρός του Χαϊδαρίου: Ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους (video)

Ένας παράδεισος 1.860 στρεμμάτων, με περισσότερα από 550 είδη φυτών, λίγα μόλις λεπτά από το κέντρο της Αθήνας

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Χρήστος Σπανός: «Προσπαθώ να χτίσω μια γέφυρα επικοινωνίας με τη Νάξο» (video)

Ο γνωστός ηθοποιός βρέθηκε στο νησί για τη συναυλία της κόρης του Μαρίνας Σπανού, μιλά για τη δουλειά του, τις συνεργασίες του και την καταγωγή του από τον Κυνίδαρο (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Ρεκόρ αφίξεων τον Ιούλιο στη Νάξο: +7,2% οι επιβάτες – Στο «κόκκινο» το λιμάνι και οι υποδομές

Τα στοιχεία του Λιμεναρχείου δείχνουν νέα άνοδο στην επιβατική και οδική κίνηση, αλλά και αυξανόμενη πίεση σε λιμάνι και οδικό δίκτυο, επηρεάζοντας την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών.

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Θυρανοίξια στο ανακαινισμένο μοναστηριακό συγκρότημα των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στο Γλινάδο Νάξου

Παρουσία του Βουλευτή Κυκλάδων Μάρκου Καφούρου και πλήθους πιστών – Συγχαρητήρια σε Μητρόπολη, Τοπική Αυτοδιοίκηση και εθελοντές

Καθυστερήσεις, χαμένα δρομολόγια και δύο μέρες «αναγκαστική παραμονή» – Η περιπέτεια επιβάτη με το Blue Star Delos

Αναγνώστης του naxospress καταγγέλλει την πολύωρη καθυστέρηση του πλοίου που τον οδήγησε να χάσει τη μετεπιβίβαση για την Ηρακλειά, με σοβαρές οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες.