Οι τέσσερις βουλευτές του Νομού Κυκλάδων εξέφρασαν την ομοθυμία τους στο ζήτημα της χερσαίας ζώνης λιμένος Νάξου, εξομαλύνεται η κατάσταση μέσω νομοθετικής ρύθμισης που …. έρχεται για όλους και κλειδί η παραχώρησή της στο Λιμενικό Ταμείο
Όποιος πίστευε ότι μία τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να αποφέρει άμεσους καρπούς προφανώς και δεν γνωρίζει τελικά πως λειτουργούν οι Δημόσιες υπηρεσίες. Κι αυτό γιατί αρέσκονται σε υποσχέσεις και γενικόλογες τοποθετήσεις χωρίς ουσιαστικά να λένε τίποτα. Και γιατί να το κάνουν; Κερδίζουν όλοι χρόνο, το καθεστώς ουσιαστικά παραμένει το ίδιο, η …ομηρεία συνεχίζεται έως κάποια στιγμή να βρεθεί η πολιτική βούληση και όλα να βρουν το δρόμο τους..
Τι είδαμε χθες; Δύο συναντήσεις… Μία στα γραφεία της Βουλής όπου η αντιπροσωπεία της Νάξου με επικεφαλής τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κο Μαργαρίτη συναντήθηκε με τους τέσσερις βουλευτές του Νομού Κυκλάδων. Από τη μία δηλαδή είχαμε τους κους Μαργαρίτη, Νίκο Σέργο (πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου), Γιάννη Παπαδόπουλο (Γενικό Γραμματέα Συλλόγου «Φιλοξενία» της Μαζικής Εστίασης Νάξου) κι από την άλλη τους τέσσερις βουλευτές: Νίκος Μανιό, Αντώνη Συρίγο, Νίκο Συρμαλένιο εκ μέρους της Κυβέρνησης και Γιάννη Βρούτση από την αξιωματική αντιπολίτευση. Και εκεί ουσιαστικά ενημερώθηκαν οι βουλευτές για το τι συμβαίνει στη Νάξο, ποια είναι η σημερινή εικόνα με τις διώξεις των επιχειρηματιών (σ.σ. τις τελευταίες ημέρες είχαμε κι άλλα λουκέτα για φορολογικές κι άλλες παραβάσεις) για παραβάσεις που έχουν σχέση με τα κακώς κείμενα των προηγούμενων ετών και βέβαια το ζήτημα με τη χερσαία ζώνη του Λιμανιού όπου από το 1990 ουσιαστικά είναι στον αέρα. Ποια ήταν η απάντηση των Βουλευτών; Ότι είναι όλοι μαζί στο πλευρό των Ναξίων για να δοθεί το συντομότερο δυνατόν λύση. Και η λέξη που χρησιμοποιήθηκε και στο δελτίο Τύπου του Δήμου ήταν «Ομοθυμία» και «σύμπνοια».
Και περνάμε στη 2η χρονικά και πιο κρίσιμη συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας απόντος κάθε μέλους κυβέρνησης (Υπουργός και υφυπουργός)… Εκ του Υπουργείου κάθισαν στο τραπέζι της συζήτησης ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής κος Λαμπρίδης και ο Νομικός Σύμβουλος κος Θαλασινός ενώ στην αντιπροσωπεία της Νάξου είχαν προστεθεί και οι βουλευτές κοι Μανιός και Συρίγος. Και εκεί οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν γενικές… Από το υπουργείο, τονίστηκε ότι γίνεται προσπάθεια να υπάρξει ενιαία λύση για όλο το Αιγαίο ώστε να νομιμοποιηθούν όλες οι λιμενικές εγκαταστάσεις,… Και μέσα σ’ αυτό το κλίμα είναι και το ζήτημα της Νάξου. Επίσης, στο παιχνίδι θα μπει και το γραφείο Νησιωτικής Πολιτικής ώστε να υπάρχει η ανάλογη «ομπρέλα» προστασίας. Επίσης τονίστηκε ότι θα γίνει προσπάθεια να περάσει από την Κτηματική Υπηρεσία στο Δήμο και δη στο Λιμενικό Ταμείο η δυνατότητα παραχώρηση χρήση γης για να δοθούν και οι προσωρινές άδειες χώρου στους επιχειρηματίες για ορισμένο χρονικό διάστημα κάτι που αιτούνται και οι επιχειρηματίες. Ο χρόνος παραχώρησης; Εξαρτάται τόσο από τη ταχύτητα ολοκλήρωσης της μελέτης που ξεκίνησε από το Λιμενικό Ταμείο για την αλλαγή στις πέργκολες (νέο μοντέλο) όσο και από τη Κτηματική Υπηρεσία για την μεταφορά αρμοδιοτήτων… Για το θέμα των διώξεων και της ανατολής, από το Υπουργείο τονίστηκε ότι δεν «μπορεί να παρακωλύσει κανείς την Δικαιοσύνη» όμως θα γίνει μία προσπάθεια να γίνει νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του προβλήματος στο μέλλον…
Όπως είναι αυτονόητο όλα έχουν σχέση με το … μέλλον. Και κανείς ουσιαστικά δεν αναφέρθηκε στην ταμπακιέρα που είναι η νομιμοποίηση της χερσαίας ζώνης που είναι και η καυτή πατάτα και προφανώς θα λυθεί μέσα από το Master Plan. Οπότε; Το καθεστώς παραμένει αυτή τη στιγμή ως έχει, οι διαδικασίες από το Λιμενικό Ταμείο για την κατάθεση μελέτης για νέες πέργκολες που θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες ξεκινούν και όλοι ευελπιστούν ότι ο κρατικός μηχανισμός θα κινήσει τα βαριά του πόδια για το θέμα της Νομιμοποίησης των λιμενικών εγκαταστάσεων στο σύνολο της Ελληνικής επικράτειας…
Αναλυτικά το δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τις δύο συναντήσεις στην Αθήνα με τίτλο «Συναντήσεις για τη νομιμοποίηση των λιμενικών εγκαταστάσεων και της παραλίας της Χώρας Νάξου». Και αναφέρει:
« Μέσα σε κλίμα ομοθυμίας και σύμπνοιας πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντηση της Ναξιακής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλη Μαργαρίτη με τους τέσσερις Βουλευτές Κυκλάδων, στη Βουλή, για το ζήτημα της νομιμοποίησης των λιμενικών εγκαταστάσεων και των στεγάστρων της παραλίας της Χώρας.
Ειδικότερα, ο Μανόλης Μαργαρίτης, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Νίκο Σέργη και τον Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου Μαζικής Εστίασης Γιάννη Παπαδόπουλο επισκέφθηκαν του Βουλευτές Νίκο Μανιό, Νίκο Συρμαλένιο, Αντώνη Συρίγο και Γιάννη Βρούτση στη Βουλή, όπου τους παρέθεσαν το ζήτημα της νομιμοποίησης της παραλίας και των στεγάστρων που έχουν τοποθετηθεί. Συμμεριζόμενοι τις απόψεις της ναξιακής αντιπροσωπείας και μετά από εκτεταμένη συζήτηση υπήρξε σύμπλευση όλων των Βουλευτών στον τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος, εν όψει μάλιστα της συνάντησης στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων Χρήστο Λαμπρίδη, το Νομικό Σύμβουλο Μ. Θαλασσινό και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που ακολούθησε στο Υπουργείο, συζητήθηκε η νομιμοποίηση των λιμενικών εγκαταστάσεων στην επικράτεια, καθώς και το ζήτημα διευθέτησης και αναστολής των επικείμενων κυρώσεων προς τους επιχειρηματίες της παραλίας εξ αιτίας των στεγάστρων στη χερσαία ζώνη. Ο Γενικός Γραμματέας δεσμεύθηκε ώστε με νομοθετική ρύθμιση να επιλυθεί το θέμα των νομιμοποιήσεων των λιμενικών εγκαταστάσεων σε όλη τη χώρα. Αναφορικά με τις πέργκολες και τα στέγαστρα στην Παραλία, ο Χρήστος Λαμπρίδης προσανατολίστηκε στην παράταση και διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης με προσωρινές άδειες παραχώρησης χώρου μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη στεγάστρων που έχει αναθέσει το Λιμενικό Ταμείο, που θα εξασφαλίζει όλες οι νόμιμες διαδικασίες και αδειοδοτήσεις για τις κατασκευές στη χερσαία ζώνη και την νόμιμη παραχώρηση χώρου στους επιχειρηματίες».