Η Ρηνιώ Κατσατούρχη ζει μόνη στην Κίναρο (νησί ανάμεσα σε Αμοργό – Λέβιδα – Λέρο) βρίσκεται απέναντι στην Ελληνική γραφειοκρατία, ο ΟΠΕΚΕΠΕ δύο χρόνια δεν της δίνει το επίδομα κτηνοτρόφου και έχουμε παρέμβαση Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου
Μόνη της ζει στην Κίναρο πλέον η Ρηνιώ Κατσατούρχη, μετά την αποχώρηση του γιου της από την ακριτική βραχονησίδα του Αιγαίου, με το νησάκι να βρίσκεται ανάμεσα σε Αμοργό – Λέρο και δη κοντά σε μία άλλη βραχονησίδα που θέλουν ακατοίκητη οι γείτονες, την Λέβιθα. Η γυναίκα που ασχολείται με την κτηνοτροφία είναι απόγονος της οικογένειας που κρατά το νησάκι εδώ και δεκαετίες, βρίσκεται αντιμέτωπη με τη γραφειοκρατία, που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια του επιδόματός της και το αίτημα καταβολής από μέρους της ενοικίου. Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε μιλώντας στο «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ-1 και στον Γιώργο Παπαδάκη, λόγω λάθους που έχει γίνει σε δήλωση Ε9 του γιου της, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει δύο χρόνια να τους δώσει το επίδομα που δικαιούνται. Καθώς το βοσκοτόπι το οποίο εκμεταλλεύονται φαίνεται να ανήκει στις τοπικές Αρχές, τους ζητείται επιπλέον να καταβάλουν ενοίκιο γι’αυτό.
Το μόνο που ζητεί η γυναίκα –φύλακας της ακριτικής βραχονησίδας είναι το δικαίωμα της ίδιας και της οικογένειάς της να παραμείνουν στο νησί. Ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, μιλώντας στο Καλημέρα Ελλάδα έδωσε το «πράσινο φως» για την παραχώρηση του βοσκότοπου στην οικογένεια, διαβεβαιώνοντας ότι θα επιληφθεί του θέματος.
Παρέμβαση όμως είχαμε κι από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κο Χατζημάρκο μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του realfm 97,8 και τον Νίκο Στραβελάκη. «Ο γιος της κυρίας Ειρήνης έπαιρνε επιδότηση για την κτηνοτροφική του δραστηριότητα και με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα, που γίνονται πλέον οι καταβολές αυτές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πρέπει να αναρτηθεί, μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά, είτε τίτλος ιδιοκτησίας, είτε μισθωτήριο συμβόλαιο του τόπου στον οποίο βοσκούν τα ζώα τους», είπε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Στην περίπτωση αυτή, είναι μία πάρα πολύ δύσκολη περίπτωση, διότι το υπουργείο Οικονομικών επιτίθεται με μεγάλη σφοδρότητα στην περιοχή μας και ειδικά στα Δωδεκάνησα, διεκδικώντας όλες τις νησίδες ακόμα και νησιά κατοικημένα και συχνά και εις ολόκληρον».
Και εξήγησε: «Το υπουργείο Οικονομικών πιστεύει πως όλα αυτά είναι δικά του, οι κάτοικοι αυτών των νησιών οι οποίοι έχουν δικαιώματα πάνω σε αυτά τα νησιά, όπως είναι η οικογένεια της κα Ειρήνης, δυσκολεύονται να αποδείξουν τις ιδιοκτησίες τους εκεί». Ο ίδιος δήλωσε ότι «εμείς αναζητούμε τη νομική οδό, να στηρίξουμε οικονομικά τη διαβίωση της κυρίας Ειρήνης στην Κίναρο με δικούς μας πόρους. Να το πω απλά, να αντικαταστήσουμε την οικονομική απώλεια που έχει υποστεί η κα Ειρήνη και η οικογένειά της, να την αντικαταστήσουμε εμείς». Ο Γιώργος Χατζημάρκος δεσμεύτηκε για την επίλυση του θέματος εντός δύο – τριών μηνών.