Πέμπτη, 29 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΧαμόγελα για την Άνδρο

Χαμόγελα για την Άνδρο

|

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λιμεναρχείου, η αύξηση σε τουρίστες της Ανδρου ξεπερνάει το 10% και σε αυτοκίνητα το 20%. και το δεύτερο δεκαπενθήμερο. 

Μπήκαμε στον Αύγουστο… Τον τελευταίο και ωραιότερο μήνα του απαράμιλλου ελληνικού καλοκαιριού που στο Αιγαίο και ιδιαίτερα στις Κυκλάδες, έχει μια σπάνια ομορφιά, ξακουστή σε όλο τον κόσμο. Σε περίπου 15 μέρες, αρχίζει παραδοσιακά, η σταδιακή επιστροφή στην καθημερινότητα και σε 20-30 μέρες, για σχεδόν όλους η ανεμελιά, και η αλμύρα, θα είναι μια ακόμα ανάμνηση.

Στο σημερινό κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι, η λέξη διακοπές ήταν φέτος «όνειρο θερινής νυκτός» για περίπου 4  στους 10 Έλληνες. Πάνω από τους μισούς περιόρισαν την καλοκαιρινή τους ανάπαυση σε 3 με 4 μέρες και σχεδόν οι περισσότεροι, η πήγαν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, η φιλοξενηθήκαν σε φίλους και γνωστούς. Αυτή είναι η πραγματικότητα, σύμφωνα με τις μετρήσεις και τις σχετικές μελέτες.

Το φετινό καλοκαίρι ωστόσο-για να έρθουμε στα δικά μας- ήταν μέχρι στιγμής, ανέλπιστα ευνοϊκό για την Άνδρο. Ο Ιούλιος έκλεισε με θετικό πρόσημο  και οι τουριστικές ροές, την κατατάσσουν στα νησιά, που οι Έλληνες κυρίως, την προτιμούν για επίσκεψη και εξερεύνηση. Όπως θα δούμε παρακάτω στα επίσημα στοιχεία του Λιμεναρχείου, η αύξηση σε τουρίστες ξεπερνάει το 10% και σε αυτοκίνητα το 20%. και το δεύτερο δεκαπενθήμερο.

Αποδεικνύει όμως και κάτι ακόμα. Δυστυχώς φάνηκαν καθαρά οι αδυναμίες του νησιού να ικανοποιήσει απόλυτα τους επισκέπτες, αφού οι υποδομές είναι παλιές και ξεπερασμένες η υπολειτουργούν, λείπει σε αρκετές περιπτώσεις ο επαγγελματισμός, και η τουριστική συνείδηση θέλει ακόμα… πολλή δουλειά!…

Η Διοίκηση (και η αντιπολίτευση) έχουν σοβαρές ευθύνες γι αυτό, γιατί ενώ όλα έδειχναν ότι το φετινό καλοκαίρι «ανήκει» στα κοντινά με την Αθήνα νησιά, δεν προέβλεψαν, δεν κινητοποιήθηκαν, δεν έκαναν τις απαιτούμενες κινήσεις να διορθώσουν ατέλειες. Και αναλώθηκαν όλο τον χειμώνα σε ανούσιες και μικροπολιτικές «κοκορομαχίες». Ομοψυχία και συνεννόηση για τα μεγάλα και το καλό του τόπου, μηδέν.

Δεν είχαν για παράδειγμα το πολιτικό θάρρος να πάρουν μια γενναία ομόφωνη απόφαση, να καταγγείλουν τους λιγοστούς που πουλάνε μουχλιασμένες αποθήκες για δωμάτια, η κάποιους άλλους που εξακολουθούν να «τσιμπάνε» τις τιμές, εις βάρος των επισκεπτών. Δεν τιμώρησαν σκληρά εκείνους που «δολοφονούν» την αισθητική, την παράδοση και την γραφικότητα, καταπατώντας νόμους, η διατάξεις για την προστασία του περιβάλλοντος και των παραδοσιακών οικισμών.(Ταμπέλες  φώτα νέον, κ. λ. π.). Όλα για τα ψηφαλάκια δηλαδή…

Δεν φρόντισαν να βελτιώσουν τους δρόμους που φτάνουν στις δημοφιλείς παραλίες, δεν έδωσαν ρεύμα στα beach bar, δεν τοποθέτησαν επεξηγηματικές πινακίδες να μην χάνεται ο κόσμος στις ερημιές, δεν άλλαξαν αισθητικά τον ηλεκτροφωτισμό στα λιμάνια, δεν ολοκλήρωσαν τα έργα για την άνετη υδροδότηση στις περιοχές που θα δέχονταν τον πολύ κόσμο, και εν τέλει απέδειξαν ότι ο Τουρισμός που αποτελεί την πιο ισχυρή πηγή ευμάρειας για τον τόπο είναι μια υπόθεση που τους ενδιαφέρει ερασιτεχνικά, η δευτερευόντως. Αναλώνονται στο «εσύ φταις και όχι εγώ…»

Παρ όλα αυτά η Άνδρος προχωράει. Παράδειγμα:

15-31  Ιουλίου

2014        29634 επιβάτες    5332 αυτοκίνητα

2015        29543                      5701

2016        32951                      6810  

Αύξηση     +12%                     +21%

Αυξητική η τάση σε επισκέπτες και το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου λοιπόν, σε ποσοστό 12% και σε αυτοκίνητα 21%, σύμφωνα με το Λιμεναρχείο.

Τι δείχνει αυτό;. Ότι το νησί έχει μέλλον και γι αυτό πρέπει να ετοιμάζεται. Το υπέροχο ανοιχτό θέατρο και το διεθνές φεστιβάλ και οι επιτυχημένες εκθέσεις στα μουσεία, του έδωσαν μια τεράστια ώθηση. Το ίδιο και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Γαύριο από τον «φιλοπρόοδο Όμιλο». Δικαιολογίες δεν υπάρχουν πλέον. Φέτος φάνηκαν και κατεγράφησαν οι αδυναμίες. Να διορθωθεί κάτι μέχρι το τέλος της περιόδου δεν γίνεται.

Αν όμως του χρόνου υπάρχει ακόμα πρόβλημα σκουπιδιών, χαλασμένοι η ημιτελείς δρόμοι, μισοφωτισμένα λιμάνια, έλλειψη νερού, κρούσματα αισχροκέρδειας, ατιμωρησία στους παρανομούντες, τότε πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες «για πράξεις και παραλείψεις» όπως ορίζει ο Ποινικός Κώδικας. Και οι ποινές σ αυτές τις περιπτώσεις, είναι ιδιαίτερα αυστηρές.

Αν η Άνδρος θέλει να επιζήσει σ αυτό το σκληρό ανταγωνιστικό περιβάλλον τότε ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να δουλέψουν όλοι σκληρά. Η υπόθεση ανάπτυξη είναι μονόδρομος…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κατ. Γιαννακά: “Περί ΟΠΕΚΕΠΕ και η Κυβέρνηση των σκανδάλων”

Η Κατερίνα Γιαννακά μιλάει για καταγγελίες συνεταιριστών, έφοδοι στα γραφεία του Οργανισμού και διεθνής έρευνα – Στο στόχαστρο ψευδείς αγροτοκτηνοτροφικές δηλώσεις σε Νάξο, Σέριφο και άλλες περιοχές

Νάξος – Χερσαία Ζώνη: Ασφάλεια και οργάνωση στο επίκεντρο της τροποποιημένης απόφασης του Λιμενάρχη

Ο Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Αλέξιος Αποστολόπουλος επανακαθορίζει τη στάθμευση και την κυκλοφορία στο λιμάνι της Νάξου, δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια και την εξυπηρέτηση ντόπιων και επισκεπτών

Σίφνος: Φωτιά σε φορτηγό κινητοποίησε την Πυροσβεστική στην Απολλωνία

Φωτιά ξέσπασε σε φορτηγό το μεσημέρι της Τετάρτης στην Απολλωνία Σίφνου. Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής εμπόδισε την εξάπλωσή της. Τα αίτια ερευνώνται.

Νάξος: Σημαντική επένδυση 1,8 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των αθλητικών υποδομών

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προχωρά στην προσεισμική ενίσχυση του Κλειστού Γυμναστηρίου και του ΔΑΚ Νάξου, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση μέσω του Υπουργείου Αθλητισμού

Το «ΔΕΗ 3X3 Street Basketball» έρχεται στη Σαντορίνη, Μπασκετικό διήμερο στο Καμάρι!

Ο Δήμος Θήρας και η ΕΟΚ φέρνουν το street basketball στην καρδιά του Αιγαίου. Δηλώστε συμμετοχή και ζήστε τη μοναδική εμπειρία του 3x3 στις 7 & 8 Ιουνίου 2025.

Πανναξιακός ΑΟΚ – Γ. Προδρόμου: “Αξίζαμε την άνοδο 100%, για την ώρα θέλω να ξεκουραστώ”

Ο Πανναξιακός ηττήθηκε στο πέμπτο παιχνίδι των τελικών της National League 2, αλλά κέρδισε τον σεβασμό. Ο αρχηγός της ομάδας μιλά για την πορεία, τις αμφιλεγόμενες στιγμές και την επόμενη μέρα.

Πανελλαδικές: Σε πλήρη ετοιμότητα τα εξεταστικά κέντρα της Νάξου

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Φώτης Μαυρομμάτης απευθύνει μήνυμα στήριξης στους υποψηφίους και τις οικογένειές τους λίγο πριν την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Τήνος: Δικάζονται 30 πολίτες για την ειρηνική διαμαρτυρία κατά των ανεμογεννητριών

Τριάντα Τηνιακοί θα δικαστούν στις 2 Ιουνίου 2025 στη Σύρο, κατηγορούμενοι για «παράνομη βία» επειδή υπερασπίστηκαν το νησί τους το 2019. Φωνές υπέρ της αθώωσής τους πληθαίνουν.

Σαντορίνη: Καμία απάντηση από το ΥΠΕΝ στο αίτημα για αναστολή οικοδομικών αδειών

Ο Δήμος Θήρας ζητά άμεση παρέμβαση για την προστασία του φυσικού και γεωλογικού τοπίου του νησιού, ενώ το Υπουργείο Περιβάλλοντος τηρεί σιγή ιχθύος, εν μέσω αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας και πίεσης στις υποδομές.

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Νάξος: «Έφυγε» ο Αντώνης Καρούσης, θλίψη στην Κωμιακή για τον αγαπητό συγχωριανό

Ο ήσυχος και αγαπητός Αντώνης Καρούσης, με ρίζες στην Κωμιακή και παρουσία στην Αθήνα, έφυγε λίγο πριν επιστρέψει στο χωριό του – Η εξόδιος ακολουθία τελείται σήμερα

Εκτακτο: Σεισμός 6 R ανοιχτά της Κρήτης, αισθητός σε όλο το Νότιο Αιγαίο

Σεισμική δόνηση μεγάλης διάρκειας λίγο μετά τις 6 το πρωί, με επίκεντρο το κρητικό πέλαγος

Πάρος: Ένα νησί στο όριο της αντοχής του

Οι κάτοικοι εκπέμπουν SOS για τον υπερτουρισμό, την άναρχη δόμηση και την απώλεια της ταυτότητας του νησιού

Νάξος – Πλάκα: Καταστροφή στο όνομα της “καθαριότητας”, καταγγελίες για παράνομες παρεμβάσεις

Μαζική απομάκρυνση φυκιών Ποσειδωνίας με τσουγκράνες, εγκαταστάσεις εν μέσω ωοτοκίας και περιβαλλοντική αδιαφορία σε προστατευόμενη ζώνη Natura.

Νάξος: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις από το “Naxos Medical” μέσω του προγράμματος «Προλαμβάνω»

Έγκαιρη πρόληψη για τα καρδιαγγειακά νοσήματα με αξιοπιστία και ανθρώπινη φροντίδα – Δωρεάν αιματολογικός έλεγχος για όλους τους πολίτες

Ιος – Γκίκας Γκίκας: “Μας ενδιαφέρει τι θα γίνει στη “βιτρίνα” του νησιού μας”

Η γνωμοδότηση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων συνοδεύεται από προϋποθέσεις, με αιτήματα για πολεοδομική συνοχή και κοινωνικό σεβασμό.

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Τραγωδία στο λιμάνι της Νάξου: 70χρονος τουρίστας άφησε την τελευταία του πνοή εν πλω

Πολωνός επιβάτης τουριστικού σκάφους υπέστη αδιαθεσία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού – Κατέληξε στο Νοσοκομείο Νάξου παρά τις άμεσες προσπάθειες διάσωσης