Τετάρτη, 13 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΧαμόγελα για την Άνδρο

Χαμόγελα για την Άνδρο

|

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λιμεναρχείου, η αύξηση σε τουρίστες της Ανδρου ξεπερνάει το 10% και σε αυτοκίνητα το 20%. και το δεύτερο δεκαπενθήμερο. 

Μπήκαμε στον Αύγουστο… Τον τελευταίο και ωραιότερο μήνα του απαράμιλλου ελληνικού καλοκαιριού που στο Αιγαίο και ιδιαίτερα στις Κυκλάδες, έχει μια σπάνια ομορφιά, ξακουστή σε όλο τον κόσμο. Σε περίπου 15 μέρες, αρχίζει παραδοσιακά, η σταδιακή επιστροφή στην καθημερινότητα και σε 20-30 μέρες, για σχεδόν όλους η ανεμελιά, και η αλμύρα, θα είναι μια ακόμα ανάμνηση.

Στο σημερινό κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι, η λέξη διακοπές ήταν φέτος «όνειρο θερινής νυκτός» για περίπου 4  στους 10 Έλληνες. Πάνω από τους μισούς περιόρισαν την καλοκαιρινή τους ανάπαυση σε 3 με 4 μέρες και σχεδόν οι περισσότεροι, η πήγαν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, η φιλοξενηθήκαν σε φίλους και γνωστούς. Αυτή είναι η πραγματικότητα, σύμφωνα με τις μετρήσεις και τις σχετικές μελέτες.

Το φετινό καλοκαίρι ωστόσο-για να έρθουμε στα δικά μας- ήταν μέχρι στιγμής, ανέλπιστα ευνοϊκό για την Άνδρο. Ο Ιούλιος έκλεισε με θετικό πρόσημο  και οι τουριστικές ροές, την κατατάσσουν στα νησιά, που οι Έλληνες κυρίως, την προτιμούν για επίσκεψη και εξερεύνηση. Όπως θα δούμε παρακάτω στα επίσημα στοιχεία του Λιμεναρχείου, η αύξηση σε τουρίστες ξεπερνάει το 10% και σε αυτοκίνητα το 20%. και το δεύτερο δεκαπενθήμερο.

Αποδεικνύει όμως και κάτι ακόμα. Δυστυχώς φάνηκαν καθαρά οι αδυναμίες του νησιού να ικανοποιήσει απόλυτα τους επισκέπτες, αφού οι υποδομές είναι παλιές και ξεπερασμένες η υπολειτουργούν, λείπει σε αρκετές περιπτώσεις ο επαγγελματισμός, και η τουριστική συνείδηση θέλει ακόμα… πολλή δουλειά!…

Η Διοίκηση (και η αντιπολίτευση) έχουν σοβαρές ευθύνες γι αυτό, γιατί ενώ όλα έδειχναν ότι το φετινό καλοκαίρι «ανήκει» στα κοντινά με την Αθήνα νησιά, δεν προέβλεψαν, δεν κινητοποιήθηκαν, δεν έκαναν τις απαιτούμενες κινήσεις να διορθώσουν ατέλειες. Και αναλώθηκαν όλο τον χειμώνα σε ανούσιες και μικροπολιτικές «κοκορομαχίες». Ομοψυχία και συνεννόηση για τα μεγάλα και το καλό του τόπου, μηδέν.

Δεν είχαν για παράδειγμα το πολιτικό θάρρος να πάρουν μια γενναία ομόφωνη απόφαση, να καταγγείλουν τους λιγοστούς που πουλάνε μουχλιασμένες αποθήκες για δωμάτια, η κάποιους άλλους που εξακολουθούν να «τσιμπάνε» τις τιμές, εις βάρος των επισκεπτών. Δεν τιμώρησαν σκληρά εκείνους που «δολοφονούν» την αισθητική, την παράδοση και την γραφικότητα, καταπατώντας νόμους, η διατάξεις για την προστασία του περιβάλλοντος και των παραδοσιακών οικισμών.(Ταμπέλες  φώτα νέον, κ. λ. π.). Όλα για τα ψηφαλάκια δηλαδή…

Δεν φρόντισαν να βελτιώσουν τους δρόμους που φτάνουν στις δημοφιλείς παραλίες, δεν έδωσαν ρεύμα στα beach bar, δεν τοποθέτησαν επεξηγηματικές πινακίδες να μην χάνεται ο κόσμος στις ερημιές, δεν άλλαξαν αισθητικά τον ηλεκτροφωτισμό στα λιμάνια, δεν ολοκλήρωσαν τα έργα για την άνετη υδροδότηση στις περιοχές που θα δέχονταν τον πολύ κόσμο, και εν τέλει απέδειξαν ότι ο Τουρισμός που αποτελεί την πιο ισχυρή πηγή ευμάρειας για τον τόπο είναι μια υπόθεση που τους ενδιαφέρει ερασιτεχνικά, η δευτερευόντως. Αναλώνονται στο «εσύ φταις και όχι εγώ…»

Παρ όλα αυτά η Άνδρος προχωράει. Παράδειγμα:

15-31  Ιουλίου

2014        29634 επιβάτες    5332 αυτοκίνητα

2015        29543                      5701

2016        32951                      6810  

Αύξηση     +12%                     +21%

Αυξητική η τάση σε επισκέπτες και το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου λοιπόν, σε ποσοστό 12% και σε αυτοκίνητα 21%, σύμφωνα με το Λιμεναρχείο.

Τι δείχνει αυτό;. Ότι το νησί έχει μέλλον και γι αυτό πρέπει να ετοιμάζεται. Το υπέροχο ανοιχτό θέατρο και το διεθνές φεστιβάλ και οι επιτυχημένες εκθέσεις στα μουσεία, του έδωσαν μια τεράστια ώθηση. Το ίδιο και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Γαύριο από τον «φιλοπρόοδο Όμιλο». Δικαιολογίες δεν υπάρχουν πλέον. Φέτος φάνηκαν και κατεγράφησαν οι αδυναμίες. Να διορθωθεί κάτι μέχρι το τέλος της περιόδου δεν γίνεται.

Αν όμως του χρόνου υπάρχει ακόμα πρόβλημα σκουπιδιών, χαλασμένοι η ημιτελείς δρόμοι, μισοφωτισμένα λιμάνια, έλλειψη νερού, κρούσματα αισχροκέρδειας, ατιμωρησία στους παρανομούντες, τότε πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες «για πράξεις και παραλείψεις» όπως ορίζει ο Ποινικός Κώδικας. Και οι ποινές σ αυτές τις περιπτώσεις, είναι ιδιαίτερα αυστηρές.

Αν η Άνδρος θέλει να επιζήσει σ αυτό το σκληρό ανταγωνιστικό περιβάλλον τότε ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να δουλέψουν όλοι σκληρά. Η υπόθεση ανάπτυξη είναι μονόδρομος…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ανώνυμη δωρεά-ανάσα στην Κω: 2 εκατ. ευρώ για στέγαση γιατρών αν δεν βρεθεί κρατική χρηματοδότηση

Όταν η έλλειψη στέγης στα νησιά γίνεται πρόβλημα ζωής, η προσφορά ενός συμπολίτη φέρνει ελπίδα

Ξεπέρασαν το 1,5 εκατ. οι αναχωρήσεις από τα λιμάνια της Αττικής – Άνοδος 3,99% σε σχέση με πέρυσι

Μικρή αύξηση στην ακτοπλοϊκή κίνηση το φετινό καλοκαίρι – Η μεγαλύτερη άνοδος στον Αργοσαρωνικό

Κυκλάδες – Αστυνομικό δελτίο: Συλλήψεις σε Σαντορίνη, Νάξο και Μύκονο, βιασμός, παραβάσεις και κλοπές

Σειρά συλλήψεων από τις τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες των Κυκλάδων για σοβαρά και πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα

Νάξος (Φιλώτι): 20 χρόνια μνήμης και ποδοσφαίρου, το τουρνουά «Μανώλης Μάκαρης» μας συγκίνησε ξανά

Με επετειακό χαρακτήρα, το φετινό τουρνουά τίμησε τη μνήμη του Μανώλη Μάκαρη, συνδυάζοντας αθλητισμό, συγκίνηση και την παρουσία μικρών παιδιών που έδωσαν ξεχωριστό χρώμα στη διοργάνωση.

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Κακολύρι: Το νέο μαρτυρικό χωριό της Ελλάδας, δικαίωση μνήμης και ιστορίας

Μετά από χρόνια αγώνων, το Κακολύρι Εύβοιας εντάσσεται επίσημα στο δίκτυο μαρτυρικών χωριών, τιμώντας τη θυσία των 30 εκτελεσθέντων κατοίκων στις 24 Μαΐου 1944.

Γιώργος Αγγελόπουλος στη Νάξο, στα «Palatia» της Αγίας Άννας για αξώτικες γεύσεις και ερυθρόλευκες στιγμές

Ο πρόεδρος του μπασκετικού Ολυμπιακού επιστρέφει για ακόμη ένα καλοκαίρι στο "νησί-φρούριο" των ερυθρόλευκων, μοιράζοντας χαμόγελα και φωτογραφίες με φίλους και οπαδούς.

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Ο ΑΠ.Α.Σ. Νάξου καλωσορίζει τον 18χρονο Γιάννη Νικολάου!

Ο νεαρός αθλητής ύψους 2,02 μ. ενισχύει τη ρακέτα της ομάδας – Προέρχεται από την ΑΕΚ με εμπειρία στη Stoiximan GBL.

Αιγαίο: Εκτακτα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 αύριο Τετάρτη (13/08)

Έκτακτα δρομολόγια HIGHSPEED 3 & 4 στις 13 Αυγούστου μετά την άρση απαγορευτικού - Αναλυτικά οι ώρες αναχώρησης και άφιξης για την εξυπηρέτηση των νησιών

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Απαράδεκτη η καταγγελία του Δημάρχου Νάξου – Δεν θα μας εκφοβίσουν»

Σφοδρή αντίδραση για την προσαγωγή αρχαιολόγου και υπαλλήλων της ΕΦΑ Κυκλάδων – Ζητούν απόσυρση της καταγγελίας και μόνιμη λύση για την προστασία της Πορτάρας

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

Attica Group: Ανεκτέλεστα τα δρομολόγια της Παρασκευής 8/8 λόγω απαγορευτικού απόπλου

Ανακοινώθηκε η αναστολή σημαντικών ακτοπλοϊκών δρομολογίων προς και από τις Κυκλάδες – Σε αναμονή νεότερων οδηγιών οι επιβάτες.

Blue Star Ferries: Αναστολή δρομολογίων για σήμερα (08/08), στις 4 το απόγευμα αναχωρεί το “Blue Star Delos”

Ακυρώνονται τα περισσότερα δρομολόγια της Blue Star λόγω απαγορευτικού – Το μόνο που ταξιδεύει είναι το Blue Star Delos με καθυστέρηση και τροποποιημένο δρομολόγιο

Απαγορευτικό απόπλου: Νυχτερινές λύσεις για Άνδρο από Ραφήνα

Καθηλωμένα 25 πλοία στον Πειραιά και 13 στη Ραφήνα – Τρία έκτακτα δρομολόγια μεταμεσονύχτια για Άνδρο για να εξυπηρετηθούν αποκλεισμένοι επιβάτες