Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚοινωνίαΧάλκη: Το μικρό νησί του Αιγαίου που δεν είχε ούτε ένα κρούσμα...

Χάλκη: Το μικρό νησί του Αιγαίου που δεν είχε ούτε ένα κρούσμα κορωνοϊού

|

Ηχηρό μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού και της τήρησης των μέτρων προστασίας ενάντια στον κορωνοϊό στέλνει η Χάλκη – Το μήνυμα για τον εμβολιασμό 

 

Το μικρό νησί του νοτιοανατολικού Αιγαίου κατάφερε να παραμείνει ανέγγιχτο από την πανδημία του κορωνοϊού καθώς όπως σημειώνει ο ο δήμαρχος Άγγελος Φραγκάκης δεν υπήρξαν κρούσματα. «Τηρήσαμε και τηρούμε τα μέτρα με μεγάλη αυστηρότητα και οι κόποι μας ανταμείφθηκαν. Δεν νοσήσαμε, εμβολιαστήκαμε και συνεχίζουμε να προσέχουμε τον εαυτό μας και τον συνάνθρωπο μας», λέει χαρακτηριστικά.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η πανδημία δεν τρόμαξε τον πληθυσμό του νησιού ο οποίος κατά βάση είναι γηραιός. «Ο φόβος ήταν το πρώτο συναίσθημα κυρίως ως απόρροια της άγνοιας της επικινδυνότητας και φυσικά ελλείψει εμβολίου την στιγμή που ξεκινούσε η πανδημία. Οι κάτοικοι της Χάλκης αντιλήφθηκαν από την πρώτη κιόλας στιγμή την επικινδυνότητα και την σοβαρότητα της κατάστασης διότι στον αντίποδα γνωρίζουν πως οι δομές υγείας του νησιού δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν καταστάσεις σαν και αυτές που έβλεπαν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Έτσι οπλίστηκαν με υπομονή και έπραξαν τα δέοντα διατηρώντας πάντα την αισιοδοξία τους», περιγράφει ο κ. Φραγκάκης στο iefimerida.gr.

Ξεκαθαρίζει παράλληλα ότι το νησί δεν λειτούργησε σε καμία περίπτωση σαν καταφύγιο για όσους λόγω πανδημίας επιθυμούσαν να απομονωθούν σε απομακρυσμένες περιοχές. «Στην αρχή της πανδημίας όλα τα μικρά απομονωμένα ακριτικά νησιά είχαν κάνει αλλεπάλληλες εκκλήσεις σε όλους, να μην τα αντιμετωπίσουν έτσι», υπενθυμίζει και σημειώνει: «Θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για εμάς να δεχόμασταν έναν όγκο ανθρώπων από μεγαλύτερα μέρη της χώρας μας, τα οποία ήδη είχαν δείξει πως αντιμετώπιζαν προβλήματα εξάπλωσης του ιού. Φυσικά και τα ίδια τα μέτρα δεν επέτρεπαν μετακινήσεις από τα μεγαλύτερα μέρη προς τα μικρότερα, βασιζόμενα στην παραπάνω λογική».

Το ηχηρό μήνυμα της Χάλκης υπέρ του εμβολιασμού

Και μπορεί η Χάλκη να κέρδισε την πρώτη μάχη απέναντι στον κορωνοϊό, η προσπάθεια όμως έπρεπε να συνεχιστεί με εφόδιο αυτή τη φορά το εμβόλιο. Όπως και άλλα μικρά νησιά έως 1.000 κατοίκους έγινε μέρος του σχεδίου «Ελευθερία» ώστε να εμβολιαστεί ο πληθυσμός. «Με την ορθή απόφαση της Κυβέρνησης, ο εμβολιασμός για τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 1.000 κατοίκων ήταν οριζόντιος δηλαδή θα μπορούν να εμβολιαστούν όλοι οι κάτοικοι που το επιθυμούσαν, ανεξαρτήτως ηλικίας και επαγγελματικής ιδιότητας σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα όπου η προτεραιότητα έχει δοθεί σε συγκεκριμένες επαγγελματικές και ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού», υπενθυμίζει σχετικά με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης ο κ. Φραγκάκης και εξηγεί: «Αυτό συνέβη διότι σε περίπτωση νόσησης από κορωνοϊό, τα μικρά νησιά της χώρας μας δεν διαθέτουν τις απαραίτητες δομές υγείας και τις υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες που απαιτούνται. Ως εκ τούτο το ασφαλέστερο μέσο αντιμετώπισης είναι ο εμβολιασμός μας και το μόνο συναίσθημα που οφείλαμε όλοι μας να έχουμε ήταν αυτό της ανακούφισης και της χαράς».

Ο δήμαρχος Χάλκης Άγγελος Φραγκάκης

Ωστόσο ο κ. Φραγκάκης με ειλικρίνεια αναφέρει στο iefimerida.gr ότι, αρχικά, ο κατά βάση γηραιός πληθυσμός του νησιού ήταν λίγο φοβισμένος και διστακτικός απέναντι στα εμβόλια. «Όταν όμως ξεκίνησε η διαδικασία αμέσως ένιωσαν ανακούφιση και εμπιστεύθηκαν τους ειδικούς. Εγώ από την μεριά μου το μόνο συναίσθημα που είχα ήταν η χαρά και η ανακούφιση γιατί έβλεπα τους ανθρώπους του τόπου μου να θωρακίζονται και να έχουν ένα εφόδιο παραπάνω στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

Στη Χάλκη εμβολιάστηκαν τελικά εθελοντικά με την πρώτη δόση 350 περίπου κάτοικοι, δηλαδή ο πλήρης χειμερινός πληθυσμός του νησιού. Ήδη ένα μέρος από αυτούς έχει κάνει και τη δεύτερη δόση, ενώ τις επόμενες ημέρες θα εμβολιαστεί για δεύτερη φορά και ο υπόλοιπος πληθυσμός. « Το μόνο που οφείλουμε είναι σεβασμό στην επιστημονική κοινότητα που έδωσε την μάχη της εντός των εργαστηρίων, που ενώθηκε και κατάφερε τόσο σύντομα να δώσει λύση σε ολόκληρο τον πλανήτη. Λόγος ανησυχίας δεν υπάρχει. Ας κάνουμε όλοι το καλύτερο που μπορούμε ώστε άμεσα να έχουμε τον κορωνοϊό μόνο ως ανάμνηση στην συνείδηση μας», λέει για όσους φοβούνται τον εμβολιασμό ο κ. Φραγκάκης.

Παρά το γεγονός ωστόσο ότι χτίζεται ανοσία στο νησί, οι κάτοικοι συνεχίζουν να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας ενάντια στον κορωνοϊό. «Καθώς ολοκληρώθηκε ο καθολικός εμβολιασμός στο νησί μας με πλήρη επιτυχία, οφείλουμε όλοι να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα της ατομικής προστασίας και της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Και αυτό γιατί κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό όσο ο ιός θα εξακολουθεί να κυκλοφορεί στην κοινότητα μέχρι να εμβολιαστεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.Επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί παρά τον εμβολιασμό τους να ασθενήσουν από COVID-19 έστω και ηπιότερα. Κατά συνέπεια ακόμα και όσοι εμβολιάστηκαν καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για τον περιορισμό της διασποράς στο ελάχιστο, τόσο του κορωνοϊού, όσο και των μεταλλαγμένων στελεχών του. Είναι κάτι το οποίο κατέστη σαφές από την αρχή και τηρείται από όλους χωρίς εξαιρέσεις», επισημαίνει ο δήμαρχος.

Με το βλέμμα στον τουρισμό

Πλέον, για το μικρό νησί του Αιγαίου όπως και για κάθε παραθεριστική περιοχή στη χώρα το βλέμμα στρέφεται στα επόμενα βήματα και συγκεκριμένα στον σχεδιασμό για τον τουρισμό. Η Χάλκη αισιοδοξεί ότι, μετά τους εμβολιασμούς και αφού μπορεί να χαρακτηρίζεται ως covid free, θα κερδίσει και αυτό το στοίχημα. «Ας μην ξεχνάμε πως το νησί μας αποτελεί έναν δημοφιλή καλοκαιρινό τουριστικό προορισμό, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα έρθουμε σε επαφή με χιλιάδες ανθρώπους σε λίγο καιρό. Άρα οφείλαμε να προστατευτούμε. Το πράξαμε με απόλυτη σύνεση και αυτό που βλέπουμε στον ορίζοντα πλέον είναι μόνο το ελπιδοφόρο μέλλον που διαφαίνεται», σχολιάζει σχετικά ο κ. Φραγκάκης.

Όπως αναφέρει το σημαντικότερο κομμάτι και όγκος του τουρισμού που δέχεται η Χάλκη αποτελείται από Βρετανούς. «Εμείς από την μεριά μας είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε την νέα τουριστική σεζόν και διατηρούμε την αισιοδοξία μας κυρίως διότι η προηγούμενη χρονιά ήταν εξαιρετική παρότι ξεκίνησε αργά. Είμαι σίγουρος και αισιόδοξος ότι φέτος, θα έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με πέρσι. Στόχος μας, βέβαια, είναι να υπερ-διπλασιαστεί ο αριθμός των τουριστών φέτος, αλλά δεν εξαρτώνται όλα από εμάς. Ήδη έχει ξεκινήσει ένα εξαιρετικά στενευμένο μάρκετινγκ και προβολή των ελληνικών covid free νησιών μας από την Κυβέρνηση και τηρουμένων των αναλογιών είναι αυτονόητο ότι όλοι θα προτιμήσουν τους ασφαλείς ελληνικούς προορισμούς μας», αναφέρει.

Εν αναμονή των πρωτοκόλλων που θα ισχύσουν για τον τουρισμό, παραδέχεται όμως ότι το άνοιγμα αποτελεί μία «περίπλοκη εξίσωση». «Ωστόσο εάν τηρηθούν τα ίδια υγειονομικά πρωτόκολλα εφαρμόζοντας παράλληλα το πιστοποιητικό υγείας το οποίο χαρακτηρίστηκε ως μια μορφή «fast lane» λωρίδας για όσους το διαθέτουν, με ταυτόχρονη αύξησης των μαζικών τεστ και λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι οι εμβολιασμοί ανά τον κόσμο συνεχίζονται, τότε η εξίσωση μπορεί να λυθεί».

Όπως ενημερώνει πάντως οι κρατήσεις για την εφετινή τουριστική σεζόν έχουν ξεκινήσει ήδη για την Χάλκη και σημειώνουν ανοδική πορεία. «Το 2021 θα είναι μια καλύτερη χρονιά από την προηγούμενη για τον ελληνικό τουρισμό. Η ροή των εμβολιασμών θα δώσει τον τόνο και την αχτίδα της αισιοδοξίας στους ελληνικούς νησιωτικούς προορισμούς», καταλήγει με αισιοδοξία. 

 

 

loading...

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη – Ενωση Ξενοδόχων: Κυβερνητικές δράσεις που δημιουργούν πολλών ταχυτήτων ξενοδοχεία

Η Ένωση Ξενοδόχων Θήρας για την εξειδίκευση των εξαγγελθέντων μέτρων καθώς και του πρασίνου τέλους - Η στάση της προς τους πληγέντες στη Θεσσαλία

Ναυμαχία Σαλαμίνας: Ο ρόλος της Νάξου στην πιο σημαντική ναυμαχία της Αρχαιότητας

Ποιος ο ρόλος της Νάξου στη ναυμαχία της Σαλαμίνας; Η παρουσία του τριήραρχου Δημόκριτου

Νάξος – Δ. Λιανός: Ξεκινάει η υλοποίηση του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου

Η ανακοίνωση του Δημάρχου Δημήτρη Λιανού σχετικά με το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Terra Pontica: Κάτι νέο γεννιέται στη Νάξο, πότε είναι η πρώτη συνάντηση

Terra Pontica σημαίνει θαλάσσια γη ή Γη μέσα στη θάλασσα ή Νησί. - Πότε είναι η πρώτη συνάντηση

Γ. Βρούτσης: Συνάντηση με τα μέλη του Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών

Συνάντηση του αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, με τον Σύνδεσμο Αθλητικών Συντακτών

Ενωση Ξενοδόχων Νάξου: Οι ξενοδόχοι πάνε (24/09) στη κάλπη

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου από 10:30 ως 15:30) θα διεξαχθούν στα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου, οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ και των εκπροσώπων μας στην Π.Ο.Ξ

Ανδρος: Κλείνει η πιο …μεγάλη πληγή για το νησί των Κυκλάδων

Με την κατασκευή ΧΥΤΥ στο νησί δίνεται τέλος στη λειτουργία της παράνομης χωματερής

OTA AWARDS – Χάλκη: Καλύτερος δήμαρχος για το 2023 ο Αγγελος Φραγκάκης

Καλύτερος Δήμαρχος της Ελλάδας 2019-2023 ο κ. Φραγκάκης Ευάγγελος (Δήμαρχος Χάλκης)

Τήλος: Κέρδισε μία θέση στα σχολικά βιβλία

Η Τήλος των διακρίσεων κερδίζει θέση ακόμα και στα σχολικά βιβλία

Ελλάδα “ψήφισαν” 16,1 εκατ. επισκέπτες μόνο το πρώτο επτάμηνο

Τράπεζα της Ελλάδας: 16,17 εκατ. τουρίστες «ψήφισαν» Ελλάδα στο 7μηνο – Οι αγορές που έδωσαν «φτερά» στα τουριστικά έσοδα
loading...

Blue Star Naxos: Βρέθηκε και ανασύρθηκε η άγκυρά του

Εξω από το φάρο της Νάξου εντοπίστηκε από δύτη και βρέθηκε η άγκυρα του Blue Star Naxos

Πάρος – Νέο επιβατικό λιμάνι: Οι οκτώ επιλογές, η πρόβλεψη για 2.5 εκατ. επιβάτες το 2035

Πάρος: Πρόβλεψη για διακίνηση 2,5 εκατομμυρίων επιβατών έως το 2035 – Που θα κατασκευαστεί το νέο επιβατικό λιμάνι του νησιού;

Μονοήμερη (01/10) εκδρομή με το “Naxos Star” στην Τήνο

Naxos Star... Μονοήμερη εκδρομή στην Τήνο.. Πότε και κόστος μετακίνησης

Νάξος – Φιλώτι: Το “παράπονο” του Αγίου Πολυκάρπου (Photos)

Η "εικόνα" του Αγίου Πολυκάρπου στο δρόμο για τον Καλαντό - Τι πρέπει να γίνει ώστε να μην καταστραφεί ότι έχει απομείνει; (photos)

Μήλος – Super Jet: Μέλος πληρώματος έπεσε στη θάλασσα κι έσωσε επιβάτη

SUPER JET: Διάσωση ατόμου από τη θάλασσα στoν λιμένα Αδάμαντα Μήλου

Εκτακτο – “Blue Star Naxos”: Αναχώρηση απόψε (15/09) από τον Πειραιά μετά τις 9 το βράδυ

Blue Star Naxos - Πως διαμορφώνεται το σημερινο και αυριανο δρομολόγιο με επίκεντρο τις Μικρές Κυκλάδες

Sea Jets: Απόδοση ευσήμων και αναγνώριση σε μέλος πληρώματος

Η SEAJETS συγχαίρει το πλήρωμα του ταχύπλοου "SUPER JET" για τη διάσωση επιβάτη στο λιμάνι της Μήλου

ΔΕΘ – Μητσοτάκης: ΦΠΑ στα καταλύματα Airbnb από την 1η Ιανουαρίου

ΦΠΑ στα καταλύματα Airbnb από την 1η Ιανουαρίου- Αυξάνεται το τέλος διαμονής στα ξενοδοχεία

Κυκλάδες: Πως θα κινηθεί τον Οκτώβριο ο “Ανεμος” (Πίνακας)

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του "Ανεμος" για τον Οκτώβριο και αφορούν τις Δυτικές Κυκλάδες

Αμοργός – “Νέα Πνοή”: ” Τι δυσάρεστες εκπλήξεις, περιμένουν τους πολίτες της Αμοργού;”

Η τοποθέτηση της παράταξης "Νέα Πνοή" Δήμου Αμοργού σχετικά με το χωροταξικό και τη θέση της Δημοτικής Αρχής
loading...