Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΚοινωνίαΧάλκη: Το μικρό νησί του Αιγαίου που δεν είχε ούτε ένα κρούσμα...

Χάλκη: Το μικρό νησί του Αιγαίου που δεν είχε ούτε ένα κρούσμα κορωνοϊού

|

Ηχηρό μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού και της τήρησης των μέτρων προστασίας ενάντια στον κορωνοϊό στέλνει η Χάλκη – Το μήνυμα για τον εμβολιασμό 

 

Το μικρό νησί του νοτιοανατολικού Αιγαίου κατάφερε να παραμείνει ανέγγιχτο από την πανδημία του κορωνοϊού καθώς όπως σημειώνει ο ο δήμαρχος Άγγελος Φραγκάκης δεν υπήρξαν κρούσματα. «Τηρήσαμε και τηρούμε τα μέτρα με μεγάλη αυστηρότητα και οι κόποι μας ανταμείφθηκαν. Δεν νοσήσαμε, εμβολιαστήκαμε και συνεχίζουμε να προσέχουμε τον εαυτό μας και τον συνάνθρωπο μας», λέει χαρακτηριστικά.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η πανδημία δεν τρόμαξε τον πληθυσμό του νησιού ο οποίος κατά βάση είναι γηραιός. «Ο φόβος ήταν το πρώτο συναίσθημα κυρίως ως απόρροια της άγνοιας της επικινδυνότητας και φυσικά ελλείψει εμβολίου την στιγμή που ξεκινούσε η πανδημία. Οι κάτοικοι της Χάλκης αντιλήφθηκαν από την πρώτη κιόλας στιγμή την επικινδυνότητα και την σοβαρότητα της κατάστασης διότι στον αντίποδα γνωρίζουν πως οι δομές υγείας του νησιού δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν καταστάσεις σαν και αυτές που έβλεπαν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Έτσι οπλίστηκαν με υπομονή και έπραξαν τα δέοντα διατηρώντας πάντα την αισιοδοξία τους», περιγράφει ο κ. Φραγκάκης στο iefimerida.gr.

Ξεκαθαρίζει παράλληλα ότι το νησί δεν λειτούργησε σε καμία περίπτωση σαν καταφύγιο για όσους λόγω πανδημίας επιθυμούσαν να απομονωθούν σε απομακρυσμένες περιοχές. «Στην αρχή της πανδημίας όλα τα μικρά απομονωμένα ακριτικά νησιά είχαν κάνει αλλεπάλληλες εκκλήσεις σε όλους, να μην τα αντιμετωπίσουν έτσι», υπενθυμίζει και σημειώνει: «Θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για εμάς να δεχόμασταν έναν όγκο ανθρώπων από μεγαλύτερα μέρη της χώρας μας, τα οποία ήδη είχαν δείξει πως αντιμετώπιζαν προβλήματα εξάπλωσης του ιού. Φυσικά και τα ίδια τα μέτρα δεν επέτρεπαν μετακινήσεις από τα μεγαλύτερα μέρη προς τα μικρότερα, βασιζόμενα στην παραπάνω λογική».

Το ηχηρό μήνυμα της Χάλκης υπέρ του εμβολιασμού

Και μπορεί η Χάλκη να κέρδισε την πρώτη μάχη απέναντι στον κορωνοϊό, η προσπάθεια όμως έπρεπε να συνεχιστεί με εφόδιο αυτή τη φορά το εμβόλιο. Όπως και άλλα μικρά νησιά έως 1.000 κατοίκους έγινε μέρος του σχεδίου «Ελευθερία» ώστε να εμβολιαστεί ο πληθυσμός. «Με την ορθή απόφαση της Κυβέρνησης, ο εμβολιασμός για τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 1.000 κατοίκων ήταν οριζόντιος δηλαδή θα μπορούν να εμβολιαστούν όλοι οι κάτοικοι που το επιθυμούσαν, ανεξαρτήτως ηλικίας και επαγγελματικής ιδιότητας σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα όπου η προτεραιότητα έχει δοθεί σε συγκεκριμένες επαγγελματικές και ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού», υπενθυμίζει σχετικά με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης ο κ. Φραγκάκης και εξηγεί: «Αυτό συνέβη διότι σε περίπτωση νόσησης από κορωνοϊό, τα μικρά νησιά της χώρας μας δεν διαθέτουν τις απαραίτητες δομές υγείας και τις υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες που απαιτούνται. Ως εκ τούτο το ασφαλέστερο μέσο αντιμετώπισης είναι ο εμβολιασμός μας και το μόνο συναίσθημα που οφείλαμε όλοι μας να έχουμε ήταν αυτό της ανακούφισης και της χαράς».

Ο δήμαρχος Χάλκης Άγγελος Φραγκάκης

Ωστόσο ο κ. Φραγκάκης με ειλικρίνεια αναφέρει στο iefimerida.gr ότι, αρχικά, ο κατά βάση γηραιός πληθυσμός του νησιού ήταν λίγο φοβισμένος και διστακτικός απέναντι στα εμβόλια. «Όταν όμως ξεκίνησε η διαδικασία αμέσως ένιωσαν ανακούφιση και εμπιστεύθηκαν τους ειδικούς. Εγώ από την μεριά μου το μόνο συναίσθημα που είχα ήταν η χαρά και η ανακούφιση γιατί έβλεπα τους ανθρώπους του τόπου μου να θωρακίζονται και να έχουν ένα εφόδιο παραπάνω στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

Στη Χάλκη εμβολιάστηκαν τελικά εθελοντικά με την πρώτη δόση 350 περίπου κάτοικοι, δηλαδή ο πλήρης χειμερινός πληθυσμός του νησιού. Ήδη ένα μέρος από αυτούς έχει κάνει και τη δεύτερη δόση, ενώ τις επόμενες ημέρες θα εμβολιαστεί για δεύτερη φορά και ο υπόλοιπος πληθυσμός. « Το μόνο που οφείλουμε είναι σεβασμό στην επιστημονική κοινότητα που έδωσε την μάχη της εντός των εργαστηρίων, που ενώθηκε και κατάφερε τόσο σύντομα να δώσει λύση σε ολόκληρο τον πλανήτη. Λόγος ανησυχίας δεν υπάρχει. Ας κάνουμε όλοι το καλύτερο που μπορούμε ώστε άμεσα να έχουμε τον κορωνοϊό μόνο ως ανάμνηση στην συνείδηση μας», λέει για όσους φοβούνται τον εμβολιασμό ο κ. Φραγκάκης.

Παρά το γεγονός ωστόσο ότι χτίζεται ανοσία στο νησί, οι κάτοικοι συνεχίζουν να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας ενάντια στον κορωνοϊό. «Καθώς ολοκληρώθηκε ο καθολικός εμβολιασμός στο νησί μας με πλήρη επιτυχία, οφείλουμε όλοι να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα της ατομικής προστασίας και της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Και αυτό γιατί κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό όσο ο ιός θα εξακολουθεί να κυκλοφορεί στην κοινότητα μέχρι να εμβολιαστεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.Επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί παρά τον εμβολιασμό τους να ασθενήσουν από COVID-19 έστω και ηπιότερα. Κατά συνέπεια ακόμα και όσοι εμβολιάστηκαν καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για τον περιορισμό της διασποράς στο ελάχιστο, τόσο του κορωνοϊού, όσο και των μεταλλαγμένων στελεχών του. Είναι κάτι το οποίο κατέστη σαφές από την αρχή και τηρείται από όλους χωρίς εξαιρέσεις», επισημαίνει ο δήμαρχος.

Με το βλέμμα στον τουρισμό

Πλέον, για το μικρό νησί του Αιγαίου όπως και για κάθε παραθεριστική περιοχή στη χώρα το βλέμμα στρέφεται στα επόμενα βήματα και συγκεκριμένα στον σχεδιασμό για τον τουρισμό. Η Χάλκη αισιοδοξεί ότι, μετά τους εμβολιασμούς και αφού μπορεί να χαρακτηρίζεται ως covid free, θα κερδίσει και αυτό το στοίχημα. «Ας μην ξεχνάμε πως το νησί μας αποτελεί έναν δημοφιλή καλοκαιρινό τουριστικό προορισμό, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα έρθουμε σε επαφή με χιλιάδες ανθρώπους σε λίγο καιρό. Άρα οφείλαμε να προστατευτούμε. Το πράξαμε με απόλυτη σύνεση και αυτό που βλέπουμε στον ορίζοντα πλέον είναι μόνο το ελπιδοφόρο μέλλον που διαφαίνεται», σχολιάζει σχετικά ο κ. Φραγκάκης.

Όπως αναφέρει το σημαντικότερο κομμάτι και όγκος του τουρισμού που δέχεται η Χάλκη αποτελείται από Βρετανούς. «Εμείς από την μεριά μας είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε την νέα τουριστική σεζόν και διατηρούμε την αισιοδοξία μας κυρίως διότι η προηγούμενη χρονιά ήταν εξαιρετική παρότι ξεκίνησε αργά. Είμαι σίγουρος και αισιόδοξος ότι φέτος, θα έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με πέρσι. Στόχος μας, βέβαια, είναι να υπερ-διπλασιαστεί ο αριθμός των τουριστών φέτος, αλλά δεν εξαρτώνται όλα από εμάς. Ήδη έχει ξεκινήσει ένα εξαιρετικά στενευμένο μάρκετινγκ και προβολή των ελληνικών covid free νησιών μας από την Κυβέρνηση και τηρουμένων των αναλογιών είναι αυτονόητο ότι όλοι θα προτιμήσουν τους ασφαλείς ελληνικούς προορισμούς μας», αναφέρει.

Εν αναμονή των πρωτοκόλλων που θα ισχύσουν για τον τουρισμό, παραδέχεται όμως ότι το άνοιγμα αποτελεί μία «περίπλοκη εξίσωση». «Ωστόσο εάν τηρηθούν τα ίδια υγειονομικά πρωτόκολλα εφαρμόζοντας παράλληλα το πιστοποιητικό υγείας το οποίο χαρακτηρίστηκε ως μια μορφή «fast lane» λωρίδας για όσους το διαθέτουν, με ταυτόχρονη αύξησης των μαζικών τεστ και λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι οι εμβολιασμοί ανά τον κόσμο συνεχίζονται, τότε η εξίσωση μπορεί να λυθεί».

Όπως ενημερώνει πάντως οι κρατήσεις για την εφετινή τουριστική σεζόν έχουν ξεκινήσει ήδη για την Χάλκη και σημειώνουν ανοδική πορεία. «Το 2021 θα είναι μια καλύτερη χρονιά από την προηγούμενη για τον ελληνικό τουρισμό. Η ροή των εμβολιασμών θα δώσει τον τόνο και την αχτίδα της αισιοδοξίας στους ελληνικούς νησιωτικούς προορισμούς», καταλήγει με αισιοδοξία. 

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

“Μπάρμπαρα”: Σύσταση για προσέλευση στην εργασία μετά τις 10 το πρωί της Δευτέρας

Μαζί με τον υδράργυρο, «παγώνει» η λειτουργία υπηρεσιών, καταστημάτων και σχολείων σε όλη τη χώρα και κυρίως στην Αττική τη Δευτέρα.

Λέρος: Κατέληξαν τρία παιδιά που είχαν εντοπιστεί σε ναυάγιο

Λέρος: Πέθαναν τα τρία παιδιά παρά την υπερπροσπάθεια των γιατρών

Κλειστά τα σχολεία σε Φολέγανδρο, Κύθνο και Σίφνο

Τρεις ακόμη δήμοι στις Δυτικές και Νότιες Κυκλάδες προχώρησαν σε αναστολή λειτουργίας των σχολικών τους μονάδων

Απαγορευτικό απόπλου από Ραφήνα αύριο Δευτέρα

Δεμένα και αύριο Δευτέρα (06/02) τα πλοία από την Ραφήνα προς Ανδρο, Τήνο και Μύκονο

Κλειστά τα σχολεία αύριο (06/02) στο Δήμο Θήρας

Η "Μπάρμπαρα" κλείνει τα σχολεία και στο Δήμο Θήρας

Μήλος: Κλειστά τα σχολεία αύριο Δευτέρα (06/02)

Ο Δήμος Μήλου ανακοίνωσε ότι αύριο Δευτέρα θα είναι κλειστα τα σχολεία όλων των βαθμίδων

“Μπάρμπαρα”: Πώς θα λειτουργήσει το Δημόσιο αύριο

Οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και τα δικαιώματα των εργαζομένων - Ισχυρή σύσταση προς τον ιδιωτικό τομέα για τηλεργασίας

Σίφνος: Η προσέγγιση του “Ανεμος” στο λιμάνι και η επιβίβαση της ιερής εικόνας του Αγίου Συμεών

Στο λιμάνι των Καμαρών βρέθηκε σήμερα το πλοίο "Ανεμος" που έρχεται από τη Φινλανδια και έχει προορισμό τον Πειραιά - Η παράδοση που θέλει την εικόνα του Αγίου Συμεών να επιβιβάζεται στο πλοίο (photo)

Εκτακτο: Κλειστά τα σχολεία σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες

Η "Μπάρμπαρα" κλείνει αύριο Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου τις σχολικές μονάδες σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες

Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας: Κόβει τη πίτα του μετά μουσικής

Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας θα κόψει την πρωτοχρονιάτική του

EOES 2023: Τα παιδιά του ΓΕΛ Νάξου πήραν το πρώτο βραβείο και πάνε Λετονία

Η τριάδα των μαθητών της Νάξου (ΓΕΛ "Μανώλης Γλέζος") έκαναν το καθήκον τους, κέρδισαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό (EOES 2023) και θα διεκδικήσουν το μετάλλιο στην Λετονία

Blue Star Ferries: Οι αλλαγές στα δρομολόγια του διημέρου 8-9 Φεβρουαρίου

Η 48ωρη απεργία αλλάζει τα δεδομένα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυκλάδων - Τι προβλέπει η ανακοίνωση από την Blue Star Ferries

Η μάχη της ακτοπλοϊας, νέο πεδίο δράσης η γραμμή Πειραιάς – Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Μπορεί να είμαστε στις αρχές του έτους, όμως ήδη φουντώνει ο ανταγωνισμός σε Κυκλάδες και Κρήτη - Νέα πλοία μπαίνουν στο «παιχνίδι», ανοίγουν καινούριες γραμμές και η Minoan Lines ετοιμάζεται για τουλάχιστον 20 δρομολόγια στις Δυτικές Κυκλάδες

Ερχεται η … έξυπνη μαρίνα στη Νάξο

Συνεργασία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου με την Εurobank... Ποιος είναι ο λόγος;

Γιατί στη Νάξο είναι ωραία και τον χειμώνα

Επιλέγουμε τη Νάξο, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, που δεν χάνει την ζωντάνια του τον χειμώνα, για την πρώτη εξόρμηση-αστραπή του 2023

Θεατρικός Όμιλος Νάξου “Ο Διόνυσος”: Νέο ξεκίνημα με πρόεδρο την Ελένη Ανδριανοπούλου

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Θεατρικό Ομιλο Νάξου "Ο Διόνυσος"... Ποια και πότε η πρώτη κίνηση

Τα λιμάνια της … οργής, επιτακτική η ανάγκη για βελτίωση υποδομών

Γερασμένες, ελλιπείς ή κακοσυντηρημένες λιμενικές υποδομές θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Εγγαρές: Κόβει ο σύλλογος τη πίτα του την προσεχή Κυριακή (05/02)

Ο Σύλλογος Εγγαριτών Νάξου «Άγιος Τρύφων» κόβει τη πίτα του.. Πότε και που

Το μπάτουδο από τα χέρια της κας Μαριάννας Βαλέρη (video)

Μπάτουδο... πρόκληση από ναξιώτικα υλικά στο Action 24! (video)

Γλινάδο – ΕΑΣ Νάξου: Το νέο τυροκομείο είναι γεγονός (video)

Ξεκινά την λειτουργία του το νέο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου! (video)