Από την 1η Ιανουαρίου όλο το Αιγαίο θα έχει ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ όμως οι αντιδράσεις κυρίως από τους κατοίκους του Βορείου Αιγαίου που δέχονται μεταναστευτικές ροές εντείνονται – Ποια η απάντηση της Κυβέρνησης αλλά και το καρφί του Χουντή που τα «χώνει» στην πολιτική της Κυβέρνησης
Θύελλα αντιδράσεων και σφοδρή κριτική προς την Κυβέρνηση συνεχίζει να προκαλεί στα ακριτικά νησιά η επικείμενη αύξηση συντελεστών ΦΠΑ (από 1/01/2017 καταργείται το ειδικό καθεστώς που προβλέπει μείωση 30% και οι φορολογικοί συντελεστές εξομοιώνονται με αυτούς που ισχύουν και στην υπόλοιπη χώρα), που εκτός από ανατιμήσεις σε υπηρεσίες και καταναλωτικά αγαθά, θα επιφέρει- όπως αναφέρουν κάτοικοι και επιχειρηματίες- σαρωτικό χτύπημα στον τομέα του Τουρισμού. Στα νησιά εξάλλου που θα ισχύουν οι κανονικοί συντελεστές περιλαμβάνονται και όσα είχαν εξαιρεθεί λόγω του μεταναστευτικού από τα δύο προηγούμενα «κύματα” των αυξήσεων, δηλαδή η Λέσβος, η Χίος, η Κως και η Σάμος.
Όπως αναφέρουν τοπικοί φορείς, το μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ θα είναι ολέθριο για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ειδικά σε όσες στηρίζονται στον Τουρισμό, ενώ παράλληλα θα καταστήσει μη ανταγωνιστικά πολλά τοπικά προϊόντα. Πιο συγκεκριμένα, οι μεταβολές αφορούν στην αύξηση του ΦΠΑ από 5% σε 6% για φάρμακα και βιβλία, από 9% σε 13% για υπηρεσίες, νωπά προϊόντα, διαμονή σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα και από 17% σε 24% (δηλαδή αύξηση 50%) για καύσιμα, συσκευασμένα είδη διατροφής, εστίαση, κόμιστρα ταξί και μεταφορές. Για όσα νησιά αποτελούν τουριστικούς προορισμούς, η πτώση των εσόδων λόγω περιορισμού της τουριστικής κατανάλωσης, εκτιμάται πως θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή. Ήδη η υψηλή φορολόγηση στην Ελλάδα (σε σύγκριση με τους υπόλοιπους προορισμούς της Μεσογείου) θεωρείται ο βασικός λόγος για τη μεγάλη βουτιά στα έσοδα από τον Τουρισμό που καταγράφεται τη φετινή σεζόν.
Οι αριθμοί
Είναι άλλωστε ενδεικτικό πως παρά τη σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης στο σύνολο της χώρας (τα τελευταία στοιχεία του δεκαμήνου δείχνουν αύξηση έκλεισε 8,8% ή περίπου +1,3 εκατ. αφίξεις, όπου η Κρήτη, το Ιόνιο και οι Κυκλάδες παρουσιάζουν αύξηση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων 12,9%, 13,2% και 11,3% αντίστοιχα σε σχέση με πέρσι), τα νησιά που βρέθηκαν στο επίκεντρο του μεταναστευτικού κατέγραψαν τεράστια πτώση στις αφίξεις: Κως, Σάμος και Μυτιλήνη κινούνται με αρνητικό πρόσημο 11,2%, 23% και 57,3% αντίστοιχα.
Οι επιχειρηματίες προσθέτουν πως η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος θα προκαλέσει αλυσιδωτές, πολλαπλάσιες της αύξησης των 7 ποσοστιαίων μονάδων, αυξήσεις, που θα μετακυλιθούν στα προϊόντα και υπηρεσίες, συρρικνώνοντας κατανάλωση, ζήτηση, τζίρους, εισοδήματα και απασχόληση, και αδειάζοντας δημόσια και ασφαλιστικά ταμεία. Στον αντίποδα ζητούν επιστροφή στους συντελεστές ΦΠΑ του Σεπτεμβρίου 2015.
Πρόκειται για τον τρίτο γύρο κατάργησης του ειδικούς καθεστώτος που προέβλεπε κατά 30% μειωμένους φορολογικούς συντελεστές. Είχε προηγηθεί η αναπροσαρμογή των συντελεστών σε Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο, Σκιάθο (1-10-2015), Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο (από 1-6-2016). Οι μειωμένοι συντελεστές είχαν θεσπιστεί το μακρινό 1987 ως ένα μικρό αντιστάθμισμα των σοβαρών μειονεκτημάτων που προκαλεί η «νησιωτικότητα» στους ακρίτες, όρος που αναγνωρίστηκε και νομικά στο άρθρο 101 του Συντάγματος, αλλά και από το σχετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 4ης Φεβρουαρίου του 2016 σχετικά με την Ειδική Κατάσταση των νησιών. Ψήφισμα που βρήκε πρακτική εφαρμογή σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., με την παραχώρηση προνομίων και άλλων μέτρων σε αυτά, εκτός από την Ελλάδα όπου η μοναδική «παροχή» όλα αυτά τα χρόνια είναι οι μειωμένοι συντελεστές.
Δεν γίνεται να υπάρχουν δύο ταχύτητες
Εντούτοις στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης θεωρείται πως δεν μπορούν πλέον να υφίσταται ΦΠΑ «δύο ταχυτήτων” στη χώρα και να συνεχίζεται η φορολογική ανισότητα, ενώ από την πλευρά τους και οι θεσμοί έχουν ασκήσει μεγάλες πιέσεις για πρόσθετα έσοδα στα κρατικά ταμεία.
Πάντως, κάτοικοι και επιχειρηματίες των νησιών που ανήκουν στην άγονη γραμμή κατηγορούν την Κυβέρνηση για εμπαιγμό. Είναι εξάλλου ακόμη νωπές οι δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου, που τον περσινό Ιούνιο έλεγε πως «Ο ΦΠΑ δεν θα αλλάξει όσο υπάρχω» και πως θα παραιτηθεί, εν συνεχεία ψήφισε το μέτρο για να δηλώσει έπειτα πως «η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι μία πράξη εγκληματική, μία απόφαση αντισυνταγματική”. Τα επιμελητήρια Χίου, Λέσβου και Σάμου έχουν μάλιστα στείλει επιστολές στους βουλευτές των νησιών, προκειμένου να κινήσουν τις διαδικασίες για κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή, με την οποία δεν θα υλοποιείται η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, χωρίς όμως να έχουν λάβει απάντηση.
Και το κάρφωμα Χουντή
Και μέσα σε όλα έρχεται ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ Νίκος Χουντής, ο οποίος με αφορμή τις κινητοποιήσεις στα νησιά του Β. Αιγαίου, εναντίον της κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, τονίζει ότι με δική του παρέμβαση το ΕΚ έχει υιοθετήσει ευνοϊκό ψήφισμα, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να αξιοποιήσει (!!!) Με ανακοίνωσή του, ο κ. Χουντής αναφέρει: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις 4 Φεβρουαρίου 2016, στο Ψήφισμά του περί Νησιωτικότητας, υπερψήφισε την τροπολογία που κατέθεσα και τάσσεται ενάντια στην κατάργηση των ειδικών φορολογικών διατάξεων στα νησιά και ειδικά σε χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση. Μη λαμβάνοντας υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες των μικρών νησιωτικών κοινωνιών και οικονομιών, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ», συνεχίζει ο ευρωβουλευτής ο οποίος θεωρεί ότι «η κυβέρνηση είναι έκθετη γιατί, ενώ συνεχώς ζητά την εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για θέματα «διαπραγμάτευσης» με την Τρόικα και εφαρμογής του Μνημονίου, επιλέγει να μην αξιοποιεί το εν λόγω Ψήφισμα».
Ο κ. Χουντής καταλήγει στην ανακοίνωσή του: «Στηρίζουμε τον αγώνα των κατοίκων των νησιών του Β. Αιγαίου και συμμεριζόμαστε την αγωνία τους σχετικά με τις δραματικές επιπτώσεις που θα επιφέρει από 01/01/17, η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στις οικονομίες των νησιών μας και ιδιαίτερα στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις».