Φωτιά ξέσπασε νωρίς το πρωί πάνω από το Σκαδό και στο Ανέφαμα προς τη Κωμιακή αλλά είχαμε για μία ακόμη φορά άμεση αντίδραση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας – Πόσο μεγάλη ήταν η φωτιά του περασμένου Νοεμβρίου
Αλλάζουν οι καιροί τελικά… Εκεί που είχαμε τις φωτιές στην ορεινή Νάξο τον Οκτώβριο, φέτος έχουμε νέα δεδομένα. Και αυτό είναι ανησυχητικό. Είχαμε φέτος τον Μάρτιο και τώρα και τον Αύγουστο. Νωρίς σήμερα το πρωί είχαμε ενημέρωση (ιστοσελίδα στα social media του Νίκου Μαϊτού) για φωτιά που ξέσπασε πάνω από το Σκαδό και δη στη περιοχή που ακούει στο όνομα Ανέφαμα και κοιτάζει προς την Κωμιακή. Άμεση ήταν η αντίδραση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου της Νάξου, διατηρεί άλλωστε και πυροσβεστικό όχημα κοντά στη περιοχή και πλέον η φωτιά είναι υπό έλεγχο. Να σημειώσουμε ότι η έκταση που καίγεται είναι χαμηλής βλάστησης και όπως είναι λογικό θα υπάρξει και η σχετική προανάκριση για να βρεθούν τα αίτια της πυρκαγιάς που ανησύχησε όχι μόνο το πυροσβεστικό σώμα αλλά και τους κατοίκους της περιοχής…
Ο απολογισμός
Περισσότερα από 8.000 στρέμματα καμένης γης είναι ο τελικός απολογισμός της πυρκαγιάς που ξέσπασε το Νοέμβριο του 2016 στην περιοχή της Κωμιακής, από το Μαυροβούνι, έως το Αμπράμ και τη Χίλια Βρύση, όπως αναφέρει στην έντυπη έκδοσή της η Ναξιοτυπία. Η πυρκαγιά αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη στην Νάξο τις τελευταίες δεκαετίες…
Η αρχική εκτίμηση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου έκανε λόγο για περίπου 5.000 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης. Όμως, τα αποτελέσματα της λεπτομερής καταγραφής και οριοθέτησης της καμένης περιοχής από τους αρμόδιους υπάλληλους του Δασονομείου Νάξου δείχνουν ότι η πυρκαγιά της 8ης Νοεμβρίου 2016 αποτέφρωσε 8.186 στρέμματα!
Το λόγο πλέον έχει η Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων, η οποία εντός των ημερών καλείται να εκδώσει την πράξη χαρακτηρισμού της περιοχής, κρίνοντάς την αναδασωτέα ή μη, ανάλογα με το είδος και ποσοστό βλάστησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι αναδασωτέες κρίνονται ως επί το πλείστον οι δασικές εκτάσεις, οι οποίες διέπονται από τις προστατευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Και δασικές θεωρούνται οι περιοχές που καλύπτονται από σχίνα, φίδες και αγριελιές σε ποσοστό περισσότερο από 15%.
Ωστόσο, οι περισσότερες καμένες εκτάσεις της Νάξου χαρακτηρίζονται χορτολιβαδικές, καθώς πρόκειται για βραχώδεις περιοχές με χαμηλή βλάστηση και φρύγανα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των καμένων περιοχών του νησιού, από το 2004 μέχρι σήμερα μόλις το 2% (περίπου 370 στρέμματα) των περιοχών που κάηκαν κηρύχθηκε αναδασωτέο (Μαραθός -2015, Καστράκι – 2010, κ.α.).