Η Διεύθυνση της Τράπεζας Πειραιώς μετά την πλήρη ενημέρωση (τηλεφωνική και μέσω αλληλογραφίας) από τους αιρετούς της Νάξου προχώρησε σε αναθεώρηση της απόφασής της και το υποκατάστημα Πειραιώς στο Φιλώτι θα λειτουργεί χωρίς περιορισμούς
Μία χαρά τα κατάφεραν τελικά οι αιρετοί (και όχι μόνο) της Νάξου… Άνδρος και Νάξος βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε μία διαρκή επαφή με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τους περιφερειακούς προϊσταμένους της Τράπεζας Πειραιώς είτε διά ζώσης είτε μέσω αλληλογραφίας και τηλεφωνικών επαφών. Και όπως φαίνεται κάτι κατάφεραν σε σχέση με την αρχική πρόταση της Τράπεζας να …υποβαθμίσει τη λειτουργία των υποκαταστημάτων σε Γαύριο και Φιλώτι αντίστοιχα ενόψει της χειμερινής περιόδου. Η αλήθεια είναι ότι δεν μίλησαν ποτέ για …λουκέτο. Απλά επικαλούμενοι μνημονιακές υποχρεώσεις και καλύτερη διαχείριση προσωπικού λόγω αδειών επιλέγουν (σε όλη την Ελλάδα) να μειώνουν τις ημέρες λειτουργίας σε υποκαταστήματα που είναι έξω από τη πρωτεύουσα Νομού ή νησιού ή μεγαλούπολης. Στην Άνδρο όπως γράψαμε χθες μετά τη συνάντηση που είχε ο Περιφερειακός Διευθυντής Αιγαίου κος Γιάννης Φουντουλάκης με τον Δήμαρχο κο Σουσούδη έγινε γνωστό ότι το υποκατάστημα στο Γαύριο θα λειτουργεί συγκεκριμένες ημέρες από την 13η Οκτωβρίου αλλά όταν είναι ανάγκη λόγω καταβολής επιδοτήσεων ή επιχορηγήσεων και μεγαλύτερης κίνησης, τότε οι δύο ημέρες εργασίας εύκολα θα γίνονται τρεις ή και τέσσερις έως τη λήξη της χειμερινής περιόδου.
Το ίδιο λίγο πολύ έγινε και στη περίπτωση του Φιλωτίου της Νάξου μετά από ανταλλαγή αλληλογραφίας, τόσο του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Φιλωτίου κου Κρασσά, όσο και του Συλλόγου Φιλωτιτών με τον κο Τζιώτη αλλά και του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Μάλιστα, η σχετική επιστολή του Δημάρχου δεν είδε ακόμη το φως της δημοσιότητας αλλά είναι δεδομένη η επαφή που υπήρξε.
Παράλληλα είχαμε μπαράζ τηλεφωνικών επαφών με το σύνολο των φορέων του Φιλωτίου κυρίως με τον Περιφερειακό Διευθυντή Αιγαίου κο Γιάννη Φουντουλάκη, ο οποίος όπως μας πληροφόρησαν υποσχέθηκε ότι από τις 25 Σεπτεμβρίου θα λειτουργεί κανονικά το υποκατάστημα και δεν τίθεται καμία πρόθεση αλλαγής στον τρόπο λειτουργίας του. Και θα ενισχύεται όταν υπάρχει ανάγκη για καταβολή επιδοτήσεων ή άλλων χρηματικών αποζημιώσεων. Και από τη πλευρά τους οι παράγοντες του μεγαλύτερου χωριού της Ορεινής Νάξου υποσχέθηκαν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν όσο μπορούν την τράπεζα από τη στιγμή που έρχεται ως συνέχεια της Αγροτικής, τράπεζας όπου το σύνολο των παραγόντων του πρωτογενή τομέα είχε και έχει άμεση εμπλοκή. Να σημειώσουμε εδώ ότι οι παράγοντες του Φιλωτίου ζήτησαν και έγγραφη απάντηση της Τράπεζας, οπότε και περιμένουμε την δημοσιοποίησή της…
Παραθέτουμε τέλος την επιστολή που έστειλε στον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργο Πουλόπουλο, ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου, όπου επικαλείται τους εξής λόγους για την ακύρωση της …υποβάθμισης στις ημέρες και τους όρους λειτουργίας του υποκαταστήματος:
1) Το Φιλώτι, ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της ελληνικής περιφέρειας (1.800 κάτοικοι, τον χειμώνα), με εντυπωσιακή οικονομικοκοινωνική και πολιτιστική πρόοδο, αποτελεί έναν δυναμικό χώρο στήριξης του Καταστήματός σας που λειτουργεί εκεί.
2) Το Κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στο Φιλώτι, εξυπηρετεί και τα υπόλοιπα χωριά της Ορεινής και πολλά της Κεντρικής Νάξου, περιοχές οι οποίες δοκιμάζονται αγρίως κατά τους χειμερινούς μήνες, με αποτέλεσμα να αδυνατούν οι κάτοικοι να μεταβαίνουν στη Χώρα (πρωτεύουσα του νησιού) για τραπεζικές δοσοληψίες.
3) Η πελατειακή κίνηση στο εν λόγω Κατάστημα, κατά πως εμείς βλέπομε εξωτερικά την εικόνα, είναι πολύ καλή, με πληρότητα αναμονής. Εσείς ασφαλώς διαθέτετε σαφή στατιστικά δεδομένα επ’ αυτού και ελπίζομε αυτά να σας πείθουν για την προαναφερόμενη ικανοποιητική δοσοληπτική κίνηση εκεί.
4) Η πολλαπλώς χειμαζόμενη ελληνική επαρχία χρειάζεται την πρακτική και ηθική στήριξη των ισχυρών οικονομικών παραγόντων του τόπου μας. Ιδιαίτερα, μάλιστα, έχει ανάγκη την στήριξη αυτή ο νησιωτικός μας κόσμος, ο οποίος, παρά τις αντίξοες συνθήκες ζωής που βιώνει, παραμένει Ακρίτας – φρουρός της θαλασσινής μας επικράτειας και ψυχή και ελπίδα της ελληνικής συνέχειας του Αιγαίου μας.