Παρασκευή, 22 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΕβδομήντα δύο μετανάστες αφέθηκαν στην Ανάφη

Εβδομήντα δύο μετανάστες αφέθηκαν στην Ανάφη

|

Χθες το πρωί εντοπίστηκαν από ξένους τουρίστες 72 πρόσφυγες (Σύριοι και Αφγανοί) και παράτυποι μετανάστες στην Ανάφη – Σήμερα μετακινήθηκαν εκτός Σαντορίνης από τη στιγμή που δεν μπορούν να μείνουν σε κατάλυμα για να περαιωθούν οι τυπικές διαδικασίες ταυτοποίησης και είναι καθοδόν προς την Κω με σκάφος της Frontex 

Για δεύτερη φορά σε οκτώ χρόνια έχουμε εμφάνιση προσφύγων και παράτυπων μεταναστών στην Ανάφη, Η πρώτη φορά ήταν τον Οκτώβριο του 2009 όταν σαράντα πέντε μετανάστες, εντόπισαν πάνω στη βραχονησίδα Μακρά, νότια της Ανάφης. Και είχαν εντοπιστεί από στρατιώτες που λάμβαναν μέρος σε άσκηση και οι οποίοι ειδοποίησαν στη συνέχεια, το Λιμενικό. Τώρα οκτώ χρόνια μετά έχουμε το ίδιο σκηνικό… Χθες το πρωί ξύλινο δουλεμπορικό σκάφος (το οποίο και διέφυγε) άφησε 72 πρόσφυγες (η συντριπτική πλειοψηφία Συριακής και Αφγανικής καταγωγής) σε ερημική παραλία της Ανάφης… Οι αρμόδιες αρχές ενημερώθηκαν από ξένους τουρίστες… όμως ο Δήμος Ανάφης διά του δημάρχου κου Ρούσσου δήλωσε αδυναμία κάλυψης των αναγκών και έτσι ζητήθηκε η συνδρομή της γειτονικής… Σαντορίνης. Όμως αποφασίστηκε ότι είναι πιο λογικό να μεταβούν σε νησί που έχει τη δυνατότητα να γίνουν οι τυπικές διαδικασίες ταυτοποίησης και έτσι μέσω σκάφους της Frontex έφυγαν σήμερα το πρωί προς την Κω όπου και υπάρχει κέντρο φιλοξενίας. Στη Σαντορίνη όμως μεταφέρθηκαν τρία άτομα (μία έγκυος και δύο παιδιά) και δη στο Νοσοκομείο του νησιού γιατί έχουν ανάγκη ιατρικής φροντίδας…

Ας δούμε τι αναφέρει η ιστοσελίδα neasantorinis.gr που αναφέρεται στο γεγονός…

«Σε επίσημο σημείο προσωρινής παραμονής, εκτός νησιών οδηγήθηκαν οι  72 πρόσφυγες και ίσως και παράτυποι μετανάστες που εντοπίστηκαν χτες το πρωί, σε ερημική παραλία της Ανάφης. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τους εγκατέλειψε εκεί, ξύλινο δουλεμπορικό σκάφος, το οποίο εν συνεχεία διέφυγε, ενώ τους 72 (η συντριπτική πλειοψηφία Συριακής και Αφγανικής καταγωγής) είδαν ξένοι τουρίστες που ειδοποίησαν τις αρχές.

  Αμέσως, έσπευσε την Ανάφη κλιμάκιο του Λιμεναρχείου, προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες πρώτες ενέργειες. Ο Δήμαρχος του νησιού, δήλωσε αδυναμία εξεύρεσης προσωρινού χώρου για την περαίωση των διαδικασιών (λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, διασταύρωση στοιχείων, ταυτοποίηση), κι έτσι αναζητήθηκε λύση στη Σαντορίνη.

  Ο Δήμαρχος κ. Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος, ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Μάρκος Καφούρος, ο Αντιδήμαρχος κ Νίκος Καμπουράκης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Νομικός, έχοντας και την πλήρη συναίνεση του επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Αντώνης Σιγάλας, έδρασαν άμεσα και αποτελεσματικά. Συγκάλεσαν σύσκεψη με όλες τις Δημόσιες Δυνάμεις του νησιού και έλαβαν κάθε πιθανό μέτρο, ενώ παράλληλα βρίσκονταν σε επαφή με το Υπουργείο.

   Παράλληλα προετοίμασαν κλιματιζόμενη αίθουσα σε κατάλληλο σημείο του νησιού, εξασφάλισαν στοιχειώδη ξενοδοχειακό ιματισμό για τη βραχύβια παραμονή τους και ήλθαν σε επαφή με εταιρίες εστίασης για τη διατροφή τους. Άλλωστε, σε κάθε περίπτωση, η παραμονή τους δεν θα κρατούσε πάνω από 4-5 μέρες, χρονικό διάστημα ικανό ώστε να ταυτοποιηθούν οι 72, οι οποίοι θα προωθούνταν στη συνέχεια στα ειδικά σημεία προσωρινής παραμονής που έχουν προετοιμαστεί στην ηπειρωτική Ελλάδα.

   Ωστόσο, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έκρινε πως αυτή η διπλή διαπεραίωση (Ανάφη-Σαντορίνη- Ηπειρωτική Ελλάδα) ήταν και χρονοβόρα και αντιπαραγωγική. Έτσι διατάχτηκε ειδικό σκάφος της FRONTEX (είναι η κοινή Ευρωπαϊκή δύναμη, που επιλαμβάνεται τέτοιων ζητημάτων στη Μεσόγειο), το οποίο βρισκόταν στην Κω, να παραλάβει τους φυγάδες και να τους οδηγήσει κατευθείαν σε επίσημο σημείο προσωρινής παραμονής, εκτός Σαντορίνης. Εκεί θα γίνουν  όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες, για τους αιτούντες άσυλο πρόσφυγες, η αναγνώριση και ταυτοποίηση, καθώς η συνεργασία με την Interpol και τις διεθνείς αρχές.

   Θεωρήθηκε όμως πως μια έγκυος (σε στάδιο λίγο πριν τον τοκετό) και δύο μικρά παιδιά, χρήζουν άμεσα  υγειονομικής περίθαλψης κι έτσι το ειδικά εξοπλισμένο σκάφος της Ένωσης Λεμβούχων “Κάπτεν Κούλης”, τους μετέφερε στο Νοσοκομείο Σαντορίνης και αυτή τη στιγμή, λαμβάνουν ιατρική φροντίδα.

   Πρέπει να επισημανθεί, η άμεση και αποτελεσματική κινητοποίηση του Δήμου Θήρας, η εποικοδομητική στάση της Αντιπολίτευσης, αλλά και η εξαιρετική ετοιμότητα του Νοσοκομείου, του Λιμεναρχείου και της Αστυνομίας.  Η όλη επιχείρηση, ήταν περισσότερο μια χρήσιμη άσκηση ετοιμότητας για όλους, καθώς η πικρή αλήθεια είναι, πως οι δουλέμποροι θα συνεχίζουν να οργώνουν το Αιγαίο και ίσως κάποιοι από αυτούς πλέοντας μέσα από τα διεθνή ύδατα, θα ξεφεύγουν από το δίχτυ ασφαλείας που έχει στηθεί στο Ανατολικό Αιγαίο φτάνοντας μέχρι τις Κυκλάδες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τόσο ο κρατικός μηχανισμός, όσο και οι τοπικές αρχές, αντέδρασαν με επαγγελματισμό και ψυχραιμία».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Παρά την πτώση της τιμής του Dogecoin, οι χρήστες του PAXMINING εξακολουθούν να κερδίζουν 6.800 δολάρια ημερησίως — Κυκλοφόρησε νέο συμβόλαιο εξόρυξης DOGE

Παρά την πτώση της τιμής του Dogecoin, οι χρήστες του PAXMINING εξακολουθούν να κερδίζουν 6.800 δολάρια ημερησίως — Κυκλοφόρησε νέο συμβόλαιο εξόρυξης DOGE

Σε οριακό σημείο οι αγρότες με το ΟΣΔΕ 2025 – Κίνδυνος απώλειας ενισχύσεων τον Οκτώβριο

Γραφειοκρατία, τεχνικά προβλήματα και το «αγκάθι» του ΑΤΑΚ απειλούν την έγκαιρη πληρωμή – Οργή στον αγροτικό κόσμο

Φεστιβάλ Νάξου 2025: «Ο Γιάννης το Βούδι» στον Πύργο Μπαζαίου

Η συγκλονιστική παράσταση της Ναξιώτισσας Ευαγγελίας Γατσωτή ανεβαίνει στο Φεστιβάλ Νάξου την Κυριακή 24 Αυγούστου

Τουρκία: Άδεια για Θεία Λειτουργία (23/08) στην Παναγία Σουμελά

Οι τουρκικές αρχές επέτρεψαν ξανά τη Λειτουργία στα «Εννιάμερα της Παναγίας» – Θα προεξάρχει ο Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών

Σαντορίνη: Πρώτη παρουσίαση του «Ελαιολάδου Σαντορίνης»

Ο πρόεδρος Μάρκος Καφούρος παρουσίασε το νέο προϊόν υγείας στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Τουρισμού Πολυτελείας

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Στα ύψη οι τιμές κατοικιών στα ελληνικά νησιά – Πρωταθλήτρια η Μύκονος με 7.143 €/τ.μ.

Ανοδικές οι τάσεις σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη και Ιόνιο – Άλματα έως και 50% μέσα σε έξι χρόνια (πίνακας)

Επίσκεψη του Υπουργού Περιβάλλοντος Στ. Παπασταύρου στην Αμοργό και τα ακριτικά νησιά Λιάδια, Κίναρο και Λέβιθα

Στο επίκεντρο το νέο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο «Νότιο Αιγαίο 1 – Νότιες Κυκλάδες» και η πρωτοβουλία «Αμοργόραμα»

Φιλώτι Νάξου: Βραδιά μνήμης (22/08) για την ποιήτρια Ειρήνη Μαστοροπούλου – Ναυπλιώτη

Ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου τιμά την ποιήτρια που ύμνησε με τους στίχους της τη ζωή, την αγάπη και τον τόπο της

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι