Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΕρχονται κέντρα κράτησης μεταναστών στα νησιά

Ερχονται κέντρα κράτησης μεταναστών στα νησιά

|

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κος Γιάννης Μουζάλας μιλάει στους Γερμανούς… Ζητάει από τους ευρωπαίους εταίρους να κάνουν πράξη τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει όσον αφορά την μετεγκατάσταση προσφύγων, αποκαλύπτει όμως ότι έρχονται κλειστά κέντρα κράτησης στα νησιά του Αιγαίου ενώ ρίχνει και ευθύνες στους αιρετούς για καθυστερήσεις στη βελτίωση των συνθηκών 

Σήμερα είναι μία από τις πιο σημαντικές Συνόδους Κορυφής στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη στιγμή που θα δούμε τις αντιδράσεις της Μάλτας, που έχει τη προεδρία και το βασικό θέμα συζήτησης είναι το προσφυγικό. Ο Έλληνας Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μίλησε στην γερμανική εφημερίδα Die Weltκαι εκεί καλεί τους ευρωπαίους εταίρους να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους. Επίσης, δίνει και την είδηση ότι υπάρχει πρόβλημα στα νησιά αλλά και ότι θα δημιουργηθούν κέντρα κράτησης στα νησιά του Αιγαίου… Το ζητούμενο όμως είναι ποια θα είναι αυτά τα νησιά από τη στιγμή που μιλάμε για + 10.000 σήμερα εγκλωβισμένους μετανάστες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και το σχέδιο μιλάει για κέντρα κράτησης 200 ατόμων… Δεν έχουμε ένα λογιστικό πρόβλημα;

Σε εκτενή του συνέντευξη προς την γερμανική εφημερίδα Die Welt ο Γ. Μουζάλας ζητά «να εκπληρώσει η Ευρώπη επιτέλους την υπόσχεσή της. 65.000 μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Τουλάχιστον 25.000 εξ΄ αυτών έχουν το δικαίωμα να μετεγκατασταθούν. 12.000 περιμένουν, ωστόσο δεν συμβαίνει τίποτα. Αυτό δεν δίνει ελπίδα ούτε στους πρόσφυγες, αλλά ούτε και στους Έλληνες», λέει χαρακτηριστικά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο κ. Μουζάλας επισημαίνει ότι η ανακατανομή των προσφύγων στην ΕΕ είναι δεσμευτική και όχι εθελοντική. «Οι χώρες μέλη υπέγραψαν μια νομικά δεσμευτική συμφωνία. Μπορούμε να δεχθούμε ότι ορισμένες χώρες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην ποσόστωση, διότι έχουν υποδεχθεί ήδη πολλούς, όπως η Γερμανία ή επειδή δεν είναι ακόμη έτοιμες, όπως η Πολωνία. Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες (…). Θέλουμε να ξεπεράσουμε μαζί τους τα προβλήματα. Κάθε χώρα θα πρέπει όμως να υποχρεωθεί να ανταποκριθεί τουλάχιστον στο 50% της προβλεπόμενης γι΄ αυτήν ποσόστωσης». «Η ευθύνη βρίσκεται τώρα στις Βρυξέλλες», τονίζει ο κ. Μουζάλας, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να είσαι μέλος της ΕΕ και να κάνεις χρήση δικαιωμάτων χωρίς να εκπληρώνεις τις υποχρεώσεις που τα συνοδεύουν».

Υπέρ μιας προσφυγικής συμφωνίας και με τη Λιβύη

Οι κάτοικοι εμποδίζουν τη βελτίωση των συνθηκών, φοβούμενοι ότι η κατάσταση θα παγιωθεί, λέει ο κ. ΜουζάλαςΟι κάτοικοι εμποδίζουν τη βελτίωση των συνθηκών, φοβούμενοι ότι η κατάσταση θα παγιωθεί, λέει ο κ. Μουζάλας

Ο Γιάννης Μουζάλας χαρακτηρίζει «καλή» την προσφυγική συμφωνία με την Τουρκία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ΕΕ. «Πριν τεθεί σε ισχύ κατέφθαναν στα ελληνικά νησιά καθημερινά 7.0000 – 8.000  πρόσφυγες. Έκτοτε ο αριθμός έχει υποχωρήσει στους 100 την ημέρα. Είναι σωστό να σταματά κανείς τους πρόσφυγες ήδη στις ακτές και να τους αποτρέπει να επιβιβάζονται στα πλοιάρια», λέει ο κ. Μουζάλας, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο υπογραφής παρόμοιας συμφωνίας και με τη Λιβύη.

Παράλληλα επισημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητηθούν και νόμιμες δυνατότητες εισόδου στην ΕΕ. «Η μετανάστευση είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, δεν μπορεί κανείς απλά να το σταματήσει. Πρέπει να το διαχειριστείς. Ο καλύτερος τρόπος είναι να δημιουργηθεί μια νόμιμη, ανθρωπιστική διαδρομή για τους μετανάστες. Και δη όχι μόνον προς συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά προς όλη την Ευρώπη».

 «Έχουμε πρόβλημα στα νησιά»

Ο υπουργός παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα στα νησιά. «Οι δήμαρχοι και ένα μεγάλο μέρος των πολιτών είναι οργισμένοι και φοβισμένοι. Νομίζουν ότι η Ευρώπη θέλει να μετατρέψει τα νησιά τους σε φυλακές, όπως στην Αυστραλία. Οι κάτοικοι εμποδίζουν τη βελτίωση των συνθηκών, φοβούμενοι ότι η κατάσταση θα παγιωθεί».

Απαντώντας, τέλος, στις αιτιάσεις ότι οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου προχωρούν με εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επισημαίνει ότι για να επισπευστούν οι διαδικασίες «χρειαζόμαστε κλειστά κέντρα κράτησης στα νησιά», τα οποία θα δημιουργηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κέντρα αυτά που θα έχουν χωρητικότητα 200 ατόμων έκαστο, θα δημιουργηθούν στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Κω.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα www.dw.com

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Δήμος: Παράταση έως 31 Οκτωβρίου για τις εργασίες στο αεροδρόμιο

Καθυστερήσεις στις πληρωμές οδήγησαν σε διακοπή εργασιών – Ζητήματα με αγωγούς και κτηριακές υποδομές επισημάνθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το «ζήτημα της Σίφνου» στη χαρτογραφία του Πτολεμαίου

Η υπερβολική απεικόνιση του μεγέθους του νησιού στον χάρτη της Οικουμένης και η ιστορική της σημασία λόγω των ορυχείων αργύρου και μολύβδου.

Ξεκινά η μεγάλη επένδυση των 30 εκατ. ευρώ για την αναβίωση του Ξενία Κύθνου

Με άδεια οικοδομής και σε διαβούλευση η ΜΠΕ, δρομολογείται η ανακαίνιση του ιστορικού συγκροτήματος στα Λουτρά Κύθνου με ορίζοντα ολοκλήρωσης 2-3 ετών.

Iσχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ στα Νέα Στύρα – Έγινε αισθητός σε Αττική και Κυκλάδες

Αναστάτωση προκάλεσε η νυχτερινή δόνηση, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται σοβαρές ζημιές – Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι και οι τοπικές αρχές.

Γιατί οι παίκτες επενδύουν σε ακριβές καρέκλες παιχνιδιού;

Εργονομία καρέκλας: Γιατί οι παίκτες ηλεκτρονικών σπορ κάθονται σε θρόνους των 1500 δολαρίων

Ανησυχία στο Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου για το μέλλον της κρουαζιέρας λόγω αυξημένων τελών

Ο Πρόεδρος Αθ. Κουσαθανάς – Μέγας προειδοποιεί πως τα 20€ ανά επιβάτη σε Μύκονο και Σαντορίνη απειλούν να μειώσουν τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων το 2026.

Ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου

Νέος Επικουρικός Μαιευτήρας-Γυναικολόγος και τρεις ειδικευόμενοι γιατροί ανέλαβαν καθήκοντα, συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία της Κλινικής.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Νέα μεταγραφή με τον γκαρντ Χρήστο Μαραβέγια

Ο 25χρονος Μαραβέγιας, με πλούσια εμπειρία στις εθνικές κατηγορίες και δυνατό μακρινό σουτ, ενισχύει το ρόστερ του Πανναξιακού ενόψει της National League 2.

Νάξος: Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή στις 10 Σεπτεμβρίου, ο ΒΙΟΚΑ Απόλλωνα έρχεται στο προσκήνιο

Την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2025, στις 12:00 το μεσημέρι, συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων στο Δημοτικό Κατάστημα.

Καταργείται το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης από τον Ιανουάριο 2026

Τερματισμός μίας αδικίας – Ελάφρυνση για πάνω από 1 εκατ. συνδρομητές

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Σίφνος: Το νησί αποχαιρέτησε με δάκρυα και τραγούδια τον Λευτέρη Λουκατάρη (video)

Μια εξόδιος ακολουθία που έμοιαζε με γάμο – με λευκά ρούχα, βιολιά και λαούτα – για τον αρχηγό της Κ14 του Πανσιφναϊκού, που έφυγε πρόωρα.