Τετάρτη, 20 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΕρχονται και οι νέες ταυτότητες

Ερχονται και οι νέες ταυτότητες

|

Έτοιμοι να ξεκινήσουν τη  διαδικασία αντικατάστασης των παλαιών ταυτοτήτων από νέες που πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές εμφανίζονται οι αρμόδιο στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη – Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή» της Κυριακής οι νέες ταυτότητες θα πληρούν σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας ενώ η αντικατάστασή τους θα ξεκινήσει από την Αττική.

Αυτή τη φορά, οι αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δηλώνουν αποφασισμένοι να «τρέξουν» τη διαδικασία αντικατάστασης παλαιών ταυτοτήτων με νέες, που θα πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας. Μετά παλινωδίες ετών, το τελικό κείμενο της προκήρυξης θα είναι έτοιμο τις επόμενες ημέρες και, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη στην «Κ», αμέσως μετά θα κληθούν να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να καταθέσουν προσφορές οι 7-8 από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως, με «προϋπηρεσία» στη μαζική έκδοση διαβατηρίων και ταυτοτήτων.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου εγγράφου, όπως και το οικονομικό σκέλος του έργου έχουν ήδη καθοριστεί. «Μένει να προσδιοριστούν τα κριτήρια επιλογής του αναδόχου και αμέσως μετά θα ζητήσουμε από τις μεγάλες εταιρείες του “χώρου” να καταθέσουν προσφορές», δήλωσε στην «Κ» αξιωματούχος.

Η επιτάχυνση των διαδικασιών συμπίπτει χρονικά με την άφιξη –μέσα Φεβρουαρίου– στην Ελλάδα κλιμακίου Αμερικανών εμπειρογνωμόνων από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (Department of Homeland Security), οι οποίοι θα αξιολογήσουν τις επιδόσεις της Ελλάδας στην εφαρμογή του προγράμματος visa waiver, που επιτρέπει στους πολίτες 38 χωρών –και της Ελλάδας– να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στις ΗΠΑ. Οι πρώτες προπαρασκευαστικές συναντήσεις έγιναν μεσοβδόμαδα στη ΓΑΔΑ. Παρότι τόσο οι Ελληνες όσο και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι σπεύδουν να αποσυνδέσουν visa waiver και ταυτότητες, η μη αντικατάσταση των παλιών εγγράφων με νέα, βιομετρικά αποτελεί ένα από τα εναπομείναντα σημεία κριτικής των ΗΠΑ εις βάρος της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι νέες ταυτότητες θα είναι αντίστοιχες με εκείνες των υπολοίπων κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλωστε, η αντικατάσταση των παλιών εγγράφων με νέα, βιομετρικά αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Ελλάδας έναντι της Ε.Ε., ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 2000. Σύμφωνα με τις προτάσεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΛ.ΑΣ., το νέο έγγραφο θα είναι πλαστικό και θα περιέχει μικροτσίπ με αποθηκευμένα τα βιομετρικά στοιχεία του κατόχου. Σε κάθε νέα ταυτότητα θα εμφανίζεται η φωτογραφία και το ονοματεπώνυμο του κατόχου, όχι όμως και το δακτυλικό του αποτύπωμα.

Τον περασμένο Ιούλιο, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία που προέβλεπε ότι οι προδιαγραφές του δελτίου ταυτότητας καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και δίχως να απαιτείται νομοθετική ρύθμιση. Ενας από τους λόγους της κυβερνητικής δυστοκίας, εξάλλου, φέρεται πως ήταν ο φόβος για πιθανές αντιδράσεις της Εκκλησίας και βουλευτών στην έκδοση ταυτοτήτων με ενσωματωμένο μικροτσίπ.

Το κόστος αντικατάστασης των παλιών ταυτοτήτων με νέες υπολογίζεται στα 80 εκατ. ευρώ. Κάθε νέο έγγραφο θα κοστίζει 8 έως 10 ευρώ και το αντίτιμο θα πληρώνει ο πολίτης που ενδιαφέρεται να αποκτήσει για πρώτη φορά ταυτότητα (αφορά τους 18άρηδες) ή να αντικαταστήσει την παλιά του με νέα, βιομετρική. Η έκδοση νέων εγγράφων θα ξεκινήσει πιλοτικά από την Αττική πριν επεκταθεί στην υπόλοιπη χώρα, ενώ πρόθεση των επιτελών του μεγάρου της λεωφόρου Κατεχάκη είναι οι πρώτες βιομετρικές ταυτότητες να έχουν εκδοθεί πριν από το τέλος του χρόνου.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού, πάντως, θα αφορά πέρα από την αντικατάσταση των ταυτοτήτων και την έκδοση των ήδη βιομετρικών διαβατηρίων, καθώς λήγει η σύμβαση της ΕΛ.ΑΣ. με την ανάδοχο εταιρεία, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος του έργου στα 350 εκατ. ευρώ. Παρά την ιδιαίτερα υψηλή δαπάνη, η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε ανοικτό διαγωνισμό αλλά θα επιλέξει τον ανάδοχο με «κλειστή» διαδικασία, ζητώντας από 7-8 μεγάλες εταιρείες του χώρου να καταθέσουν προσφορές. Μάλιστα, οι διπλωματικές αντιπροσωπείες των ισχυρότερων χωρών της Ε.Ε. και όχι μόνο ακονίζουν τα ξίφη τους και ετοιμάζονται να διεκδικήσουν το έργο για λογαριασμό των «δικών τους» εταιρειών.

Η χρηματοδότηση

Ενα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η χρηματοδότηση της διαδικασίας θα γίνει από τα απόρρητα κονδύλια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προκειμένου, σύμφωνα με μια εκδοχή, να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να «βγουν στον αέρα» τα τεχνικά χαρακτηριστικά ασφαλείας της νέας ταυτότητας.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησε σε νέα αυστηροποίηση του προγράμματος visa waiver, αρμόδιοι αξιωματούχοι εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι, μετά και τις εξελίξεις στο πεδίο των ταυτοτήτων, η Ελλάδα θα περάσει τα «stress tests» των Aμερικανών στον τομέα της ασφάλειας. Πρόσφατο δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έθεσε στα τέλη Δεκεμβρίου σε ισχύ νέους κανόνες στις αρχές ασφαλείας των 38 χωρών που μετέχουν στο visa waiver, υποχρεώνοντάς τες να ελέγχουν τα στοιχεία των ταξιδιωτών τους στους καταλόγους υπόπτων για τρομοκρατία των ΗΠΑ.

Η Ελλάδα φέρεται –σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ»– να έχει «ευθυγραμμιστεί» με τη συγκεκριμένη απαίτηση ήδη από το 2016, στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του «σοβαρού εγκλήματος».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μ. Λυκουρόπουλος: «Η προσωρινή διαταγή για την Πορτάρα είναι δικαίωση για κάθε Ναξιώτη»

Νάξος: Ο Εμμανουήλ Λυκουρόπουλος σχολιάζει την απόφαση για την απομάκρυνση της περίφραξης στην Πορτάρα, κάνοντας λόγο για δικαίωση των πολιτών και επικρίνοντας την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Ιστορική πρόκριση για την Ελλάς Σύρου στη League Phase του Κυπέλλου Ελλάδας!

Με «χρυσό» γκολ του Γιώργου Καλού στο 72’, η ομάδα της Σύρου πανηγύρισε τη μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας της, αποκλείοντας τον Νέστο Χρυσούπολης.

Νάξος – Δύναμη Αλλαγής: «Άνθρακας ο θησαυρός» για τη Δημοτική Αρχή στην υπόθεση της Πορτάρας

Η αντιπολίτευση μιλά για «επικοινωνιακή φούσκα» και κατηγορεί τον Δήμαρχο Λιανό για επιπολαιότητα και ανικανότητα.

Νάξος – Terra Pontica: Παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση “Κουρδισμένοι” για μικρούς και μεγάλους

Τρεις καλοκαιρινές βραδιές σε Εγγαρές, Κωμιακή και Τρίποδες με ελεύθερη είσοδο – Βασισμένη στο έργο της Στέλλας Μιχαηλίδου, σε σκηνοθεσία Φιλίππας Καραμολέγκου.

Νάξος: Μουσική βραδιά απόψε (20/08) στο Γλινάδο (αφίσα)

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων διοργανώνει μια ξεχωριστή καλοκαιρινή εκδήλωση με τραγούδι και μελωδίες που θα ταξιδέψουν το κοινό.

Ελλείψεις αίματος τον Αύγουστο: Έκκληση για εθελοντική αιμοδοσία από πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς

Ο ΠΑΣΠΑΜΑ προειδοποιεί για καθυστερήσεις στις μεταγγίσεις λόγω Αυγούστου – Ειδική αιμοδοσία στο Σύνταγμα 20-23 Αυγούστου με διευρυμένο ωράριο

Στη Γ΄ Γυμνασίου το νέο μάθημα Οικονομίας – Αλλαγή σχεδίων στο… παρά πέντε

Από το εκπαιδευτικό έτος 2025-2026 οι μαθητές θα διδάσκονται οικονομικό εγγραμματισμό μία ώρα την εβδομάδα

Συναγερμός στη Δήλο: Φωτιά σε ιστιοφόρο – Σώοι οι δύο επιβαίνοντες χάρη στην άμεση επέμβαση του Λιμενικού

Η έγκαιρη κινητοποίηση του Λιμεναρχείου Μυκόνου και η συμβολή ιδιωτικού σκάφους αποσόβησαν τα χειρότερα – Δήλωση του Γιώργου Βάλλη για την ασφάλεια στη θάλασσα.

Guardian: Οι ξένοι ζουν το όνειρο, οι Έλληνες αποκλείονται από τις διακοπές

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, σχεδόν οι μισοί Έλληνες δεν μπορούν να κάνουν ούτε μια εβδομάδα διακοπές, την ώρα που ο τουρισμός «σπάει ρεκόρ».

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι