Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΕργα υποδομών σε μικρά νησιά

Εργα υποδομών σε μικρά νησιά

|

Ημερίδα με θέμα την «Υποστήριξη Μικρών Νήσων» πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) – Τι δήλωσαν οι αρμόδιοι φορείς – τι ανέφεραν οι εκπρόσωποι των μικρών νησιών της νησιωτικής Ελλάδας

Την έναρξη του προγράμματος «Υποστήριξη Μικρών Νήσων» σηματοδότησε η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), στην οποία συμμετείχαν τα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και η ΜΟΔ (Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων). Το πρόγραμμα αφορά τους νησιωτικούς δήμους που έχουν έως 3.000 κατοίκους, οι οποίοι με την τεχνική βοήθεια των παραπάνω φορέων θα μπορούν να συμμετάσχουν στο ΕΣΠΑ 2014-2020 για έργα υποδομής και αναπτυξιακού χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, στόχος του προγράμματος είναι η υποστήριξη των μικρών νησιωτικών δήμων, οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν μόνοι τους σε ζητήματα όπως, η εκπόνηση των αναγκαίων μελετών, η ωρίμανση των έργων, η προετοιμασία φακέλου υποβολής προτάσεων, η υλοποίηση και η επίβλεψη των έργων, κυρίως λόγω ανεπαρκούς στελέχωσης και έλλειψης κατάλληλης τεχνικής υπηρεσίας.

Ο πρόεδρος του ΕΕΤΑΑ, Δημήτρης Καλογερόπουλος ο οποίος άνοιξε τις εργασίες της ημερίδας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σημερινή εκδήλωση, καθώς, όπως τόνισε, «μετά από συζητήσεις, το πρόγραμμα για τη στήριξη των μικρών νησιών θα υλοποιηθεί» και επεσήμανε ότι πλέον τα προβλήματα της τεχνικής βοήθειας ξεπερνώνται, καθώς η ΕΕΤΑΑ και οι ΜΟΔ θα έχουν τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου, προκειμένου τα μικρά νησιά να μπορούν να τύχουν της επιθυμητής ανάπτυξης. Αναφερόμενος στη στήριξη των τεσσάρων υπουργείων, ο κ. Καλογερόπουλος είπε πως όλες οι δομές του κράτους μπορούν να βοηθήσουν μαζί σαν μία συνισταμένη, ώστε τα νησιά να έχουν την ανάπτυξη που τους πρέπει και σημείωσε πως η τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς τον κρατικό μηχανισμό δεν μπορεί να λειτουργήσει.

 «Πολύτιμη» χαρακτήρισε τη χθεσινή εκδήλωση ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος, αφού εξήρε τον ρόλο της ΕΕΤΑΑ κάνοντας λόγο για ένα «διαχρονικό εργαλείο» στον χώρο της αυτοδιοίκησης, υποστήριξε ότι για να πετύχει το πρόγραμμα χρειάζονται συνέργειες. «Εχθρός μας είναι τα λόγια και οι εξαγγελίες. Πρέπει να ξεπεράσουμε υπαρκτά προβλήματα για τους νησιωτικούς δήμους, έτσι ώστε να διαδραματίσουν τον ρόλο που πρέπει», πρόσθεσε. Ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε πως υπάρχει ανάγκη οι δήμοι να κατηγοριοποιηθούν, ώστε να δημιουργηθούν τα αντίστοιχα εργαλεία ενίσχυσης της δουλειάς τους και αυτό είναι μία συζήτηση που ήδη γίνεται, και με αφορμή την τελική συζήτηση για τον νέο Καλλικράτη. Αναφέρθηκε, επίσης, στην επιδότηση με 20 εκατ. ευρώ στους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, υπογραμμίζοντας ότι θα γίνει ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του καθενός.

Περί νησιωτικότητας

Για τη νησιωτικότητα, ο κ. Σκουρλέτης είπε πως αποτελεί ένα κομμάτι της ταυτότητας της Ελλάδας και αυτό είναι ένα πλεονέκτημα. «Θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε όλες εκείνες τις πολιτικές για να την αναδείξουμε, να γίνουν πόλοι ανάπτυξης τα νησιά, να επανακατοικηθούν, να τα σεβαστούμε ώστε να υπάρχουν και τις επόμενες δεκαετίες. Να μην βλέπουμε μόνο το πρόσκαιρο όφελος, αλλά να αισθανόμαστε αυτήν την πολύ μεγάλη αλήθεια, ότι αυτά τα βρήκαμε από τους προηγούμενους και πρέπει να τα αφήσουμε για τους επόμενους, διαφυλάσσοντας αυτήν τη διαχρονική ταυτότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Και όλα αυτά μπορούν να γίνουν μέσα από τον διάλογο, αφού, όπως τόνισε ο υπουργός, «ο διάλογος είναι στο DNA της αυτοδιοίκησης. Η αυτοδιοίκηση προσφέρεται για μία αυθεντική, ανοιχτή, δημιουργική συζήτηση, που μπορεί να οδηγήσει σε ευρύτατες συναινέσεις». «Πιστεύω ότι με καλές προθέσεις μπορούμε να ανοίξουμε μία νέα μεταρρυθμιστική περίοδο για την αυτοδιοίκηση», κατέληξε ο κ. Σκουρλέτης.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, ανέφερε πως η νησιωτικότητα είναι κάτι σημαντικό. «Τα νησιά μας είναι αυτά που δίνουν την ομορφιά στην Ελλάδα και ειδικά τα μικρά νησιά. Είμαστε η πλέον πολυνησιακή χώρα στην Ευρώπη και αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε. Για να γίνει, όμως, αυτό πρέπει να διαφυλάξουμε ότι οι κάτοικοι θα μπορέσουν την επόμενη μέρα να είναι εκεί, και με τέτοιες δράσεις αυτό προσπαθούμε να κάνουμε», σημείωσε.

Αδυναμία εκτέλεσης

Ο δήμαρχος Αστυπάλαιας, Πανορμίτης Κονταράτος, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε πως το ζήτημα της τεχνικής υποστήριξης των μικρών νησιών είναι ένα πρόβλημα διαχρονικού χαρακτήρα. «Οι μικροί δήμοι, δυστυχώς, έχουν τεράστια αδυναμία στην υλοποίηση μελετών, την ωρίμανση φακέλων, προκειμένου να διεκδικήσουν χρηματοδοτήσεις από προγράμματα, αλλά και στην υλοποίηση μικρών τοπικών παρεμβάσεων. Τώρα, μάλιστα, και με τον νέο νόμο ανάθεσης και υλοποίησης των έργων, ουσιαστικά αδρανοποιούμαστε παντελώς. Μέχρι τώρα στηριζόμαστε επικουρικά από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας. Είμαστε σε απόγνωση και ελπίζουμε ότι μετά από τη σημερινή εκδήλωση θα βρεθούν λύσεις που θα μας ανακουφίσουν και θα υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα», επεσήμανε.

 «Οι μικροί νησιωτικοί δήμοι βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία να εκτελέσουν το έργο, το οποίο έχουν αναλάβει και έχουν υποσχεθεί στους δημότες τους. Δεν έχουμε στελέχωση και δυνατότητες δικής μας δομής για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες μας. Είναι κρίμα να έχουμε σχεδιάσει, να έχουμε προχωρήσει σε ώριμες μελέτες με μεγάλο κόπο και να μην έχουμε τον τρόπο να τις υλοποιήσουμε», δήλωσε ο δήμαρχος Κέας, Γιάννης Ευαγγέλου.

Ο δήμαρχος Νισύρου, Χριστοφής Κορωναίος, εξήρε τη σπουδαία πρωτοβουλία που θα βοηθήσει τα νησιά, καθώς, όπως είπε, τα προβλήματα των νησιών είναι πολύ διαφορετικά από αυτά των άλλων δήμων.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της σημερινής εκδήλωσης, ο γγ ΕΣΠΑ και Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας, Παναγιώτης Κορκολής, ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να εκδοθεί η τεχνική τεκμηρίωση, βάσει της οποίας οι νησιωτικοί και ορεινοί δήμοι θα μπορούν να μετέχουν, χωρίς τη μεσολάβηση των περιφερειών, στη διεκδίκηση κοινοτικών κονδυλίων ΕΣΠΑ με τεχνικούς συμβούλους την ΕΕΤΑΑ και την ΜΟΔ.

Υποστελέχωση και ΕΣΠΑ

Από την πλευρά της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος μίλησε ο δήμαρχος Μήλου, Γ. Δαμουλάκης, ο οποίος μετέφερε χαιρετισμό του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στα προβλήματα υποστελέχωσης των νησιωτικών δήμων, γεγονός που καθιστά απαγορευτικό στα μικρά νησιά να μπορούν να διεκδικήσουν κοινοτικά κονδύλια. Ωστόσο, εξέφρασε την επιθυμία του το πρόγραμμα να αποτελέσει ένα ρεύμα ανάπτυξης και να μπορούν οι μικροί δήμοι να βοηθηθούν μέσα από το ΕΣΠΑ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ, Θεόδωρος Γκοτσόπουλος, στην ομιλία του, παρουσίασε το σκεπτικό του προγράμματος, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει και τόνισε ότι «οι δήμοι θα είναι κυρίαρχοι των επιλογών τους». «Ο μηχανισμός που δημιουργείται θα σας βοηθήσει να υλοποιήσετε τα έργα που εσείς θα επιλέξετε», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις δράσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα του προγράμματος που υλοποιεί η ΕΕΤΑΑ.

Μετά τις τοποθετήσεις στην ημερίδα ακολούθησε διάλογος με τους δημάρχους νησιωτικών περιοχών, οι οποίοι ζήτησαν διευκρινήσεις για το πρόγραμμα και συζήτησαν λεπτομέρειες με στελέχη της ΕΕΤΑΑ και της ΜΟΔ.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κουφονήσια: Δέκα χρόνια ελληνικός ήχος, από τη Νήσο Κέρο στο αύριο του πολιτισμού

Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων γιορτάζει τη δεκαετία του με ένα οραματικό αφιέρωμα σε 5.000 χρόνια ελληνικής μουσικής

Αεροδρόμια Κυκλάδων: Πτώση στη Σαντορίνη, στασιμότητα στη Μύκονο και ο παράγοντας “Ισραήλ”

Γεωπολιτικές εξελίξεις και διαφοροποιήσεις φέρνουν "ανισόρροπη" σεζόν στα περιφερειακά αεροδρόμια – Η Fraport Greece δίνει τους αριθμούς

Βουρβουριά Νάξου: Εκεί που ο Άγιος Προκόπιος συναντά την πίστη και τη μνήμη

Μια λιτανεία που διασχίζει τον χρόνο – Ο Μητροπολίτης Καλλίνικος, οι κληρικοί της Νάξου και οι άνθρωποι του χωριού τίμησαν τη μνήμη του Αγίου με τρόπο που μόνο οι νησιώτες ξέρουν

Νέο ξενοδοχείο 3 αστέρων στα Κουφονήσια, επένδυση στην περιοχή “Βάρδια”

Η ανάπτυξη συνεχίζεται στα Κουφονήσια με την έγκριση νέας ξενοδοχειακής μονάδας σε έκταση σχεδόν 7 στρεμμάτων – Εγκεκριμένη η οικοδομική άδεια από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Η Κέα στο προσκήνιο με τον Happy Traveller, Κυριακή 13 Ιουλίου στον ΣΚΑΪ (video)

Ο Ευτύχης Μπλέτσας και η Ηλέκτρα εξερευνούν το νησί της Κέας, σε ένα ταξίδι με φάρους, μονοπάτια, αρχαία και ονειρικά τοπία – Μια τηλεοπτική ωδή στο κυκλαδίτικο νησί των αντιθέσεων (video)

Αθανασούλης: «Η διάσωση των Κούρων δεν διαπραγματεύεται – Η λύση πρέπει να είναι οριστική»

Κινητά ή ακίνητα; Το ΥΠΠΟΑ απαντά στην τοπική κοινωνία της Νάξου, ενώ Φλεριανός, Κορρές και Μαυρογιαννόπουλος επανέρχονται με αιχμές και ερωτήματα

Σημαντική δράση για την προστασία της Ποσειδωνίας στην Κέα

Ο Δήμος Κέας, σε συνεργασία με φορείς και επιστημονικούς οργανισμούς, προχωρά σε πρωτοβουλία βιώσιμης διαχείρισης και προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος στον κόλπο του Αγίου Νικολάου

Μύκονος κατά του τέλους κρουαζιέρας, «Τιμωρητικό και άδικο μέτρο» καταγγέλλει το Λιμενικό Ταμείο

Αίτημα αναστολής του τέλους επιβατών κρουαζιέρας από το Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου προς τον Υπουργό Ναυτιλίας – Κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και πλήγμα στην τοπική οικονομία

Νάξος: Έκρηξη αφίξεων (30% το πρώτο εξάμηνο) στο αεροδρόμιο, οι υποδομές στο … κόκκινο

Με αύξηση 45% τον Ιούνιο και 30% στο εξάμηνο, η τουριστική ζήτηση απογειώνεται, αλλά το αεροδρόμιο της Νάξου φτάνει στα όριά του – Επιτακτική η ανάγκη για αναβάθμιση

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Blackout στη Χώρα Νάξου τα πρώτα λεπτά της Κυριακής, αντιδράσεις επιχειρηματιών

Στο σκοτάδι για μισή ώρα το κέντρο της τουριστικής ζωής – Αυξάνονται τα παράπονα επαγγελματιών

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο