Σάββατο, 19 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΕΝΦΙΑ: σοκ για τους αγρότες

ΕΝΦΙΑ: σοκ για τους αγρότες

|

Οι αγρότες είναι οι μεγάλοι χαμένοι της φετινής …σοδιάς του ΕΝΦΙΑ καθότι για πρώτη φορά εντάσσονται στον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ τα αγροτεμάχια, οι αγροί, τα βοσκοτόπια και οι λοιπές εκτάσεις γεωργικής γης – Ποιοι χάνουν και ποοι κερδίζουν 

Ισχυρό σοκ αναμένεται να υποστούν σε λίγες μέρες πάνω από 1.600.000 φορολογούμενοι όταν θα δουν αναρτημένα στους λογαριασμούς τους, στο ΤAXISnet, τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ. Τα ποσά του φόρου που θα καλούνται να πληρώσουν θα είναι σημαντικά αυξημένα σε σύγκριση με το 2015 και το 2014, καθώς φέτος η κυβέρνηση ψήφισε ρυθμίσεις με τις οποίες αυξάνονται οι συντελεστές υπολογισμού του κύριου και του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, μειώνεται το αφορολόγητο του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και καταργούνται πολλές διατάξεις που προέβλεπαν απαλλαγές από την επιβολή του.

Στο στόχαστρο
Το μεγαλύτερο σοκ θα το υποστούν εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες και λοιποί φορολογούμενοι που είναι ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων, καθώς τα αγροτεμάχια, οι αγροί, τα βοσκοτόπια και οι λοιπές εκτάσεις γεωργικής γης που κατέχουν θα συμπεριληφθούν για πρώτη φορά στον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.
Η προσθήκη των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων αυτών, οι οποίες δεν μειώθηκαν καθόλου, στη συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας των συγκεκριμένων φορολογουμένων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι φέτος το όριο συνολικής αξίας ακινήτων πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ μειώθηκε από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ κι ότι οι συντελεστές υπολογισμού του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ έχουν αυξηθεί σημαντικά, θα έχει ως συνέπεια άλλοι εξ αυτών να κληθούν για πρώτη φορά να καταβάλουν συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ κι άλλοι να υποχρεωθούν να πληρώσουν σημαντικά αυξημένο συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.
Και στις δύο περιπτώσεις το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ που θα πρέπει να καταβληθεί (το άθροισμα κύριου και συμπληρωματικού) θα είναι σημαντικά αυξημένο σε σύγκριση με τα προηγούμενα δύο χρόνια.
Γενικότερα, δε, υπολογίζεται ότι πάνω από 700.000 φορολογούμενοι των οποίων η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας που κατείχαν την 1η-1-2016 ήταν μεγαλύτερη των 200.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με τον νέο σημαντικά αυξημένο συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.
Αντιμέτωποι με αυξήσεις στον καταβλητέο ΕΝΦΙΑ του 2016 θα βρεθούν εξάλλου και πάνω από 900.000 ιδιοκτήτες κενών μη ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων, καθώς φέτος για πρώτη φορά δεν θα ισχύσει για τα ακίνητα αυτά η έκπτωση 20% στον αναλογούντα κύριο και συμπληρωματικό φόρο.
Σε 5 δόσεις
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης σε συνέντευξή του στο Κανάλι της Βουλής, τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν εντός του Ιουλίου στους λογαριασμούς που τηρούν στο σύστημα TAXISnet 6.000.000 φυσικά πρόσωπα και περίπου 250.000 εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα. Συνεπώς, ο ΕΝΦΙΑ του 2016 θα μπορεί να εξοφληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις, καθεμία από τις οποίες θα λήγει την τελευταία εργάσιμη μέρα των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2016.
Χάνουν…
Υπολογίζεται ότι με τα εκκαθαριστικά αυτά θα κληθούν να πληρώσουν σημαντικά αυξημένα ποσά ΕΝΦΙΑ πάνω από 1.600.000 φυσικά πρόσωπα, που είτε κατείχαν την 1η-1-2016 ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ είτε έχουν στην κατοχή τους κενά μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα. Αυξημένο ΕΝΦΙΑ θα υποχρεωθούν να καταβάλουν επίσης και όλες οι εταιρείες και τα λοιπά νομικά πρόσωπα (εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις, ασφαλιστικές εταιρείες, τράπεζες, εταιρείες παροχής υπηρεσιών, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, δικηγορικά γραφεία κ.λπ.) που κατείχαν την 1η-1-2016 ακίνητη περιουσία αξίας οποιουδήποτε ύψους.
Κερδίζουν
Στον αντίποδα, ο ΕΝΦΙΑ του έτους 2016 θα παραμείνει αμετάβλητος για τη συντριπτική πλειονότητα των φυσικών προσώπων με ιδιοκτησίες συνολικής αντικειμενικής αξίας χαμηλότερης των 200.000 ευρώ, στις οποίες δεν περιλαμβάνονται κενά μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, ενώ θα είναι μειωμένος έως και 25% για το 15%-20% των φορολογουμένων που κατέχουν μόνο μία ή δύο το πολύ ηλεκτροδοτούμενες κατοικίες.
Τι αλλάζει
Στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ επέρχονται φέτος οι ακόλουθες αλλαγές:

* Αυξάνονται κατά 23% – 25% οι συντελεστές υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ επί των οικοπέδων.
* Καταργείται η ευνοϊκή διάταξη που εφαρμόστηκε το 2014 και το 2015 και προέβλεπε έκπτωση 20% στον κύριο και τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για τα κενά και μη ρευματοδοτούμενα (συνήθως ξενοίκιαστα) διαμερίσματα και λοιπά κτίσματα.
* Μειώνεται από τα 300.000 στα 200.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, ο οποίος υπολογίζεται επί του αθροίσματος των αντικειμενικών αξιών όλων των ακινήτων του φορολογούμενου. Στα φυσικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 200.000 ευρώ και μέχρι 300.000 ευρώ θα επιβάλλεται πλέον συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ με συντελεστές 0,1%-0,15%.
* Αυξάνονται κατά 15% έως και 200%, από 0,1%-1% σε 0,3%-1,15%, οι συντελεστές του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για όσα φυσικά πρόσωπα έχουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 300.000 ευρώ.
* Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ των φυσικών προσώπων θα επιβαρύνει πλέον και τα αγροτεμάχια και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.
* Αυξάνεται από 0,5% σε 0,55% ο συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, ενώ για τα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα καθώς και τις Α.Ε. Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας ο συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ αυξάνεται από το 0,25% στο 0,35%.
* Επιβάλλεται για πρώτη φορά συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ με συντελεστή 0,1% και στα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Πηγή: reporter.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μια βραδιά που είδαμε… με άλλα μάτια στην Αμοργό

Αφιέρωμα στον Γιάννη Πουλόπουλο γεμάτο συγκίνηση, με φόντο τη μουσική, τη συμπερίληψη και την τοπική περηφάνια

Πλοία γεμάτα, πορτοφόλια άδεια: Το κόστος διακοπών «βυθίζει» τις οικογένειες

Σοκ από τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων – Πάνω από 700€ για μια οικογένεια σε νησιωτικό προορισμό

Πάρος: Ο Κ. Μπιζάς για την απένταξη του έργου του αεροδρομίου – Επιτροπή αγώνα συστήνει ο Δήμος (video)

Από το αεροδρόμιο και τα λιμάνια μέχρι τις προκλήσεις της τουριστικής περιόδου – ο Δήμαρχος Πάρου αναλύει τις επόμενες κινήσεις του Δήμου.

Με πυξίδα τη νησιωτικότητα: Ο Στέφανος Γκίκας σε Πάρο και Αντίπαρο

Συγκινητικό προσκύνημα, κρίσιμες συναντήσεις και αιχμές για τη διαχείριση του νερού – Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας ξεκίνησε την περιοδεία του από την «καρδιά» των Κυκλάδων

«Έσπασαν» το καρτέλ της Μυκόνου: Στη συμμορία και 4 αστυνομικοί!

Μεγάλη επιχείρηση των «Αδιάφθορων» εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση διακίνησης κοκαΐνης – Κατασχέθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα που έχει εντοπιστεί ποτέ στο νησί

Η SEAJETS εξασφαλίζει δωρεάν μετακίνηση από και προς Ηρακλειά για όλους τους επιβάτες

Πρωτοβουλία ευθύνης από την εταιρεία και το Ίδρυμα Τάκης Ηλιόπουλος για τη στήριξη της τουριστικής σύνδεσης με τις Μικρές Κυκλάδες

Αστυνομία: Δύο συλλήψεις στη Νάξο για οπλοκατοχή και παστούρωμα

Συνελήφθησαν ένας άνδρας με όπλο και 500 φυσίγγια χωρίς άδεια και μια γυναίκα για κακομεταχείριση αιγών με παστούρωμα

Φ. Ζαννετίδης: «Υποστελεχωμένοι, αλλά θα βοηθήσουμε στους ελέγχους για τη βιολογική κτηνοτροφία»

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο δείγμα ελέγχου για κοινοτικές ενισχύσεις σε Ρόδο, Νάξο και Κάλυμνο – Έκκληση για προσλήψεις γεωτεχνικών

Νάξος – Φράγμα Τσικαλαριού: 16 χρόνια αναμονής, ακόμα ούτε αξινιά

Η ΕΑΣ Νάξου εκπέμπει SOS για την καθυστέρηση του έργου και ζητά άμεση επανεκκίνηση και ολοκλήρωση των αρδευτικών δικτύων

Πολυχρονάκος: «Η ματαίωση του δρομολογίου στην Ηρακλειά αποκαλύπτει την κυβερνητική αδιαφορία»

Ο Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για εγκατάλειψη των μικρών νησιών και για έλλειψη ελέγχου στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Νάξος: Ψήφισμα του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου για τον θάνατο του Γεωργίου Δημητροκάλλη

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην Προέδρου και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Γεωργίου Δημητροκάλλη (Μίχαλου)

Καμπανάκι Γιαννάκου για το Νοσοκομείο Σύρου: “Αν εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, κλείνει”

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό – Η υπερπροσπάθεια των βοηθών νοσηλευτών κρατά όρθιο το νοσοκομείο αναφοράς των Κυκλάδων

Ηρακλειά: Ειρηνική διαμαρτυρία στο λιμάνι με επίκεντρο την μη έλευση του Tera Jet 2

Μεγάλη αναστάτωση στην Ηρακλειά λόγω της αιφνίδιας διακοπής του καθημερινού δρομολογίου της SeaJets. Εκατοντάδες επισκέπτες χωρίς εισιτήρια, καταλύματα με ακυρώσεις και οι κάτοικοι σε κινητοποιήσεις για να σωθεί η τουριστική σεζόν.

Νάξος – Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου: Ομόφωνη αντίθεση στη μεταφορά των Κούρων (video)

Συζήτηση για τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ με θέμα τη συντήρηση και προστασία των αρχαϊκών Κούρων – Σαφές μήνυμα από τον Δήμο, τους φορείς και την τοπική κοινωνία υπέρ της παραμονής τους στον φυσικό τους χώρο.

Νάξος – “Κλεμμένη Άνοιξη”: Μια συγκλονιστική φωτογραφική μαρτυρία για τον πόλεμο και την ελπίδα

Η βραβευμένη έκθεση της Alena Grom φιλοξενείται στον Μουσικό Περίβολο του 1ου Γυμνασίου Νάξου και αποτυπώνει με βαθιά ευαισθησία το τραύμα και την αξιοπρέπεια των γυναικών που επέζησαν του πολέμου.