Τετάρτη, 23 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΕΝΦΙΑ: έρχονται επιβαρύνσεις για τα δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων

ΕΝΦΙΑ: έρχονται επιβαρύνσεις για τα δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων

|

Έχεις ακίνητο κοντά στη θάλασσα ή στη νησιωτική Ελλάδα; Ο ΕΝΦΙΑ που έρχεται φέρνει αλλαγές λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών από τον προσεχή Μάρτιο – Κερδισμένοι και χαμένοι από τα νέα δεδομένα 

Μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ θα δουν το 2018 όσοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία που βρίσκεται σε παραθαλάσσια μέρη, είτε πρόκειται για περιοχές κοντά στα αστικά κέντρα είτε στη νησιωτική Ελλάδα, εξαιτίας των νέων αντικειμενικών αξιών, που θα ισχύσουν από τον ερχόμενο Μάρτιο. Αλλαγές, όμως, θα έλθουν και στις περιοχές η αντικειμενική αξία των οποίων βρίσκεται στο κατώτατο όριο των 450 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, καθώς η Συντονιστική Επιτροπή Αξιών σχεδιάζει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Realnews, να ανεβάσει το κατώτατο όριο στα 650 ευρώ.

Η επί τα χείρω αλλαγή του ορίου αναμένεται να επηρεάσει πολλές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως στην επαρχία, και θα «φουσκώσει» τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ για δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το «τρικ» που έχουν βρει στην αρμόδια επιτροπή, βάσει του οποίου οι αυξήσεις των συντελεστών στις νέες αντικειμενικές αξίες θα αφορούν όχι ολόκληρες περιοχές, αλλά ζώνες, εξ ου και θα υπάρξει αύξηση των ζωνών σε 13.000, από 10.000 που είναι σήμερα. Για παράδειγμα, αν σήμερα μια περιοχή έχει τρεις ζώνες με διαφορετικούς συντελεστές φορολόγησης, με τις νέες αντικειμενικές οι ζώνες θα γίνουν τέσσερις και η νέα θα έχει αυξημένο συντελεστή!

Νησιά και εκτός σχεδίου

Τη µεγαλύτερη αύξηση -έως και 30%- στους συντελεστές των νέων αντικειµενικών αξιών και εντέλει στον λογαριασµό του ΕΝΦΙΑ θα την υποστούν, σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, τα ακίνητα που βρίσκονται σε παραλιακές περιοχές. Κι αυτό διότι, αν και ανήκουν στην κατηγορία των «φιλέτων», οι σηµερινές εµπορικές τους αξίες είναι υψηλές – µε βάση τα συµβόλαια αγοραπωλησίας, τα οποία έχουν µπει στο µικροσκόπιο της επιτροπής. Μάλιστα, η ψαλίδα µεταξύ των υφιστάµενων αντικειµενικών αξιών και των εµπορικών τιµών είναι ιδιαίτερα µεγάλη και η διαφορά φθάνει σε ορισµένες περιοχές µέχρι και το 30%.

Ετσι, µε τις αλλαγές που έρχονται, µεγαλύτερο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν όσοι διαθέτουν ακίνητα σε δηµοφιλή νησιά στις Κυκλάδες, όπως στη Μύκονο και στη Σαντορίνη, στην Κρήτη, όπου υπάρχουν ακόµα ακίνητα µε αντικειµενική αξία 500 ευρώ, καθώς και στα περισσότερα νησιά του Ιονίου Πελάγους (Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ιθάκη), αλλά και στη Χαλκιδική. Οι επιβαρύνσεις, όµως, δεν σταµατούν εδώ. Προκειµένου να εξασφαλιστεί το ποσό των 2,65 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ (ποσό για το οποίο υπάρχει δέσµευση απέναντι στους δανειστές), το οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης µελετά, όπως εξηγούν στην «R» οι ίδιες πηγές, σοβαρά το ενδεχόµενο να εντάξει στο σχέδιο πόλης πολλά ακίνητα που αυτή τη στιγµή είναι εκτός.

Εφόσον τελικά υλοποιηθεί ο σχεδιασµός αυτός, αυτοµάτως θα επέλθουν µεγάλες αυξήσεις στους συντελεστές των αντικειµενικών αξιών στο µεγαλύτερο µέρος της χώρας. «Τα περισσότερα σπίτια και οικόπεδα που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα είναι εκτός σχεδίου», αναφέρει ο Νίκος Μανοµενίδης, πρόεδρος των µεσιτών πιστοποιηµένων πραγµατογνωµόνων. Εκτός σχεδίου βρίσκονται ακίνητα σε παραθαλάσσιες περιοχές στην Περιφέρεια Αττικής (Μαρκόπουλο, Πόρτο Ράφτη, Σαρωνίδα, Λαύριο και αλλού), ενώ όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη οι µεγαλύτερες εκτάσεις στους δήµους Πανοράµατος, Πυλαίας και αλλού βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως, µε αποτέλεσµα ακόµα και στις ακριβές κατοικίες ο ΕΝΦΙΑ να υπολογίζεται µε χαµηλές αντικειµενικές αξίες. Ως εκ τούτου, πρόκειται για περιοχές που το υπουργείο Οικονοµικών έχει ήδη βάλει στο µικροσκόπιο και αναµένεται αύξηση των αντικειµενικών αξιών.

Οι κερδισµένοι

Στο σχέδιο που επεξεργάζεται η Συντονιστική Επιτροπή του υπουργείου Οικονοµικών, σε συνεργασία µε τους ιδιώτες εκτιµητές ακινήτων, οι οποίοι θα προσδιορίσουν τους νέους συντελεστές των αντικειµενικών αξιών, περιλαµβάνεται και η µείωση των τιµών για µια σειρά από περιοχές.

Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, κερδισµένοι θα είναι όσοι έχουν ακίνητα σε πυκνοκατοικηµένες περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και άλλων µεγάλων πόλεων, καθώς στις περιοχές αυτές οι εµπορικές αξίες έχουν υποστεί µείωση και απέχουν σηµαντικά από τις τωρινές αντικειµενικές τιµές. Ενδεικτικά αναφέρονται οι γειτονιές των Πατησίων, της Κυψέλης και του δήµου Αχαρνών, ενώ στη Θεσσαλονίκη µείωση στις αντικειµενικές αξίες αναµένεται να δουν όσοι διαθέτουν ακίνητα στη δυτική πλευρά της πόλης και κυρίως στους κεντρικούς δρόµους, καθώς η περιορισµένη ζήτηση έχει οδηγήσει τις εµπορικές αξίες σε ιδιαίτερα χαµηλά επίπεδα, χαµηλότερα των αντικειµενικών αξιών.

Οριζόντια αύξηση

Η οριζόντια αύξηση, κατά 44%, του κατώτατου ορίου τιµής -στα 650 ευρώ το τετραγωνικό από 450ευρώ που είναι σήµερα- αφορά δήµους και περιοχές σε ολόκληρη την επικράτεια, από τα Γρεβενά, την Καστοριά, την Πέλλα, την Πρέβεζα, την Κοζάνη, το Σουφλί, µέχρι τη Σαµοθράκη, τη Θεσσαλία και τη Μονεµβασιά.

Φόρος υπεραξίας

Ανατροπές, όµως, έρχονται και για τον φόρο υπεραξίας, καθώς αναστέλλεται εκ νέου για το 2018 η ισχύς του, η οποία είχε ανασταλεί και παλαιότερα, µέχρι το τέλος του 2017. Η νέα αναβολή έρχεται καθώς, σύµφωνα µε συµβολαιογραφικούς κύκλους, οι θεσµοί µετά από σχετική άποψη του υπουργείου Οικονοµικών έκριναν ότι η επιβολή του φόρου υπεραξίας δεν θα προσφέρει στα έσοδα. Αντίθετα, θα δηµιουργήσει γραφειοκρατικά προβλήµατα στις µεταβιβάσεις ακινήτων. Σύµφωνα µε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η απώλεια εσόδων για το 2018 από την αναστολή αυτή εκτιµάται στα 24 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά τον φόρο υπεραξίας, να σηµειωθεί ότι προκύπτει από τη µεταβίβαση ακινήτων. Ουσιαστικά δεν εφαρµόστηκε ποτέ, καθώς η εφαρµογή των διατάξεων για την επιβολή του ανεστάλη αρχικά το 2015, ακολούθως το 2016 και µετά το 2017. Πρόκειται για έναν φόρο που σχεδιαζόταν να επιβληθεί στο κέρδος που προκύπτει ανάµεσα στην τιµή κτήσης και την τιµή πώλησης κάθε ακινήτου, µε συντελεστή 15%. Ο φόρος θα επιβάρυνε τον πωλητή του ακινήτου, ενώ ο αγοραστής θα όφειλε φόρο µεταβίβασης 3% επί της αντικειµενικής αξίας του.

Πηγή: Εφημερίδα RealNews


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σε πύρινο κλοιό η Κορινθία – Εκκενώνονται οικισμοί λόγω μεγάλης φωτιάς στο δάσος της Καστανιάς

Δραματικές ώρες για την ορεινή Κορινθία – Μπαράζ εκκενώσεων μέσω του 112, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να ενισχύονται συνεχώς

Αμοργός: Σε κατάσταση επιφυλακής λόγω λειψυδρίας, έκκληση του Δήμου για συνετή κατανάλωση νερού

Ο Δήμος Αμοργού καλεί πολίτες και επιχειρήσεις να αποφύγουν τη σπατάλη νερού ενόψει της δύσκολης θερινής περιόδου λόγω χαμηλών αποθεμάτων

Κυκλοφόρησαν τα εισιτήρια διαρκείας του ΑΠΑΣ Νάξου για τη σεζόν 2025-26

Η ομάδα των Φαναριών ετοιμάζεται για ένα δυνατό πρωτάθλημα στη National League 1 και καλεί τους φιλάθλους να σταθούν και φέτος στο πλευρό της

Καύσωνας στην Παροναξία: Ο Ιούλιος “βράζει” τις Κυκλάδες, στους 39 βαθμούς στον Δαμαριώνα, στους 45 στη Φθιώτιδα

Σαρωτική ζέστη σε Αιγαίο και Ελλάδα – Πού «χτύπησε κόκκινο» ο υδράργυρος σε Νάξο και Πάρο, ποια νησιά ξεπέρασαν τους 38°C, τι καταγράφει το meteo.gr για τις ακραίες θερμοκρασίες

Σύρος: Αποχώρηση Ισραηλινού κρουαζιερόπλοιου λόγω φιλοπαλαιστινιακής διαμαρτυρίας

Οι διαδηλώσεις στο λιμάνι της Ερμούπολης ανάγκασαν το “Crown Iris” με 1.700 Ισραηλινούς επιβάτες να αποχωρήσει πρόωρα από τη Σύρο. Πώς το κατέγραψαν τα διεθνή ΜΜΕ.

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Η Φολέγανδρος υποδέχθηκε την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη

Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Δήμαρχο Κυριάκο Μαρινάκη, οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για έναν βιώσιμο και ποιοτικό τουρισμό στο νησί

Φίλ. Φόρτωμας: Επίσκεψη στη Σαντορίνη για τον Προφήτη Ηλία, ενημέρωση για ανάγκες της τοπικής κοινωνίας

Ο Βουλευτής Κυκλάδων συμμετείχε στις θρησκευτικές εκδηλώσεις, επισκέφθηκε το μοναστήρι στον Πύργο και συζήτησε με φορείς για τουρισμό, αγορά και υποδομές

Θα βρω γιατρό στις διακοπές; Η υγειονομική εικόνα στα νησιά το καλοκαίρι του 2025

Περισσότερες προσλήψεις, ασθενοφόρα και κίνητρα για γιατρούς θωρακίζουν τη νησιωτική Ελλάδα – Πού παραμένουν τα προβλήματα

Θηρασία: Πρωτοκυκλαδικά σύμβολα σε αγγείο με ρίζες από τη Νάξο

Σημαντικό σφράγισμα σε λαβή αγγείου από την Κοίμηση Θηρασίας αποκαλύπτει πρώιμες μορφές επικοινωνίας και κοινωνικής οργάνωσης στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Καμπανάκι Γιαννάκου για το Νοσοκομείο Σύρου: “Αν εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, κλείνει”

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό – Η υπερπροσπάθεια των βοηθών νοσηλευτών κρατά όρθιο το νοσοκομείο αναφοράς των Κυκλάδων

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Ηρακλειά: Ειρηνική διαμαρτυρία στο λιμάνι με επίκεντρο την μη έλευση του Tera Jet 2

Μεγάλη αναστάτωση στην Ηρακλειά λόγω της αιφνίδιας διακοπής του καθημερινού δρομολογίου της SeaJets. Εκατοντάδες επισκέπτες χωρίς εισιτήρια, καταλύματα με ακυρώσεις και οι κάτοικοι σε κινητοποιήσεις για να σωθεί η τουριστική σεζόν.

Νάξος: Ψήφισμα του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου για τον θάνατο του Γεωργίου Δημητροκάλλη

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην Προέδρου και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Γεωργίου Δημητροκάλλη (Μίχαλου)

Η SEAJETS εξασφαλίζει δωρεάν μετακίνηση από και προς Ηρακλειά για όλους τους επιβάτες

Πρωτοβουλία ευθύνης από την εταιρεία και το Ίδρυμα Τάκης Ηλιόπουλος για τη στήριξη της τουριστικής σύνδεσης με τις Μικρές Κυκλάδες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της