Κυριακή, 20 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΕλλάδα - Υπόθεση Τοπαλούδη: Ο ιατροδικαστής μίλησε για ακραία απάνθρωπη συμπεριφορά

Ελλάδα – Υπόθεση Τοπαλούδη: Ο ιατροδικαστής μίλησε για ακραία απάνθρωπη συμπεριφορά

|

Στην ακροαματική διαδικασία με την έναρξη των πρώτων μαρτυρικών καταθέσεων εισήλθε σήμερα, έπειτα από τρεις διακοπές που έχουν προηγηθεί, η δίκη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου των δύο κατηγορουμένων για τον βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη τον Νοέμβριο του 2018 στη Ρόδο

Στην ακροαματική διαδικασία με την έναρξη των πρώτων μαρτυρικών καταθέσεων εισήλθε σήμερα, έπειτα από τρεις διακοπές που έχουν προηγηθεί, η δίκη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου των δύο κατηγορουμένων για τον βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη τον Νοέμβριο του 2018 στη Ρόδο.

Από το δικαστήριο ήταν απόντες σήμερα, όπως είχαν ενημερώσει κατά την προηγούμενη δικάσιμο, οι γονείς τής φοιτήτριας λόγω κόπωσης, οι οποίοι ζήτησαν να καταθέσουν στις 28 Μαρτίου. Έτσι το δικαστήριο προχώρησε στην εξέταση του ιατροδικαστή που διενήργησε τη νεκροψία-νεκροτομή στη σορό του θύματος αλλά και του Λιμενικού που επιλήφθηκε της υπόθεσης αμέσως μόλις εντοπίστηκε “πτώμα άγνωστης γυναίκας” να επιπλέει στην παραλία Φώκια της Λίνδου.

Κατά τη σημερινή δικάσιμο ήταν παρών, μαζί με τον 26χρονο Ροδίτη συγκατηγορούμενο του που παρίσταται από την έναρξη της δίκης, ο 24χρονος αλβανικής καταγωγής κατηγορούμενος, ο οποίος δεν είχε ζητήσει να μεταχθεί τις προηγούμενες φορές.

Ο νεαρότερος σε ηλικία κατηγορούμενος δήλωσε πως ήρθε σήμερα για πρώτη φορά στη δίκη για «να σας πω την αλήθεια όπως έγιναν τα γεγονότα. Θα αποδεχθώ τις ευθύνες μου». Είχε μάλιστα έναν διάλογο με την πρόεδρο όταν συμπλήρωσε ότι «ήρθα με όλο τον σεβασμό στο δικαστήριό σας να πω τα γεγονότα όπως έγιναν. Υπήρξε αυτή η καθυστέρηση αλλά ο συνήγορός που είχα διορίσει αρχικά, δεν είχε χρόνο να μελετήσει τη δικογραφία».

– Πρόεδρος: Ένα μήνα και δε πρόλαβε;

– Κατηγορούμενος: Έτσι μου είπε.

– Πρόεδρος: Πάντως το να ομολογήσετε την αλήθεια είναι ένας τρόπος αποκατάστασης.

– Κατηγορούμενος: Ναι, θέλω να συνεργαστώ με το δικαστήριο σας.

– Πρόεδρος: Θα το δούμε.

Το δικαστήριο αρνήθηκε το αίτημα του Ροδίτη κατηγορούμενου για διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης ενώ επιφυλάχθηκε να αποφανθεί για αίτημα κλήτευσης φίλων τού θύματος και εξέτασης ηλεκτρονικών αρχείων της φοιτήτριας.

Η κατάθεση του ιατροδικαστή

Ο ιατροδικαστής Παναγιώτης Κοτρέτσος κατέθεσε στο δικαστήριο ότι από τη νεκροψία διαπιστώθηκε εξ αρχής εγκληματική ενέργεια. Όπως ανέφερε ο μάρτυρας, από τη νεκροψία και εν συνεχεία τη νεκροτομή «τα ευρήματα φώναζαν για εγκληματική ενέργεια. Υπήρχαν χαρακιές στο λαιμό ήταν από αιχμηρό όργανο. Υπήρχαν και οι εκχυμώσεις στον τράχηλο του λαιμού που έδειχναν απόπειρα στραγγαλισμού», προσθέτοντας ότι εντόπισε σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι.

Ο κ. Κοτρέτσος κατέθεσε ότι αιτία θανάτου ήταν ο πνιγμός: «Υπήρχαν ευρήματα πνιγμού. Τα τραύματα της κεφαλής, όπως προείπα, θα μπορούσαν να είναι δυνητικά θανατηφόρα. Δεν πρόλαβαν όμως γιατί μεσολάβησε ο πνιγμός».

– Πρόεδρος: Αν πήγαινε νοσοκομείο;

– Μάρτυρας: Θα έμπαινε σε ΜΕΘ χωρίς να ξέρουμε αν θα ζούσε.

Απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου, ο μάρτυρας είπε πως η Ελένη μεταφέρθηκε από δύο ανθρώπους, στα χέρια, στην κορυφή του γκρεμού από όπου την πέταξαν στην θάλασσα.

– Πρόεδρος: Οι κακώσεις στο κρανίο έγιναν για εξαναγκασμό σε σεξ;

– Μάρτυρας: Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Το ότι τα τραύματα ήταν πολλαπλά δείχνει, το λιγότερο, βασανισμό. Τον βασανίζεις τον άλλο έτσι, ακόμη και αν δε θες να τον σκοτώσεις; Δεν υπάρχει συναίνεση στο θάνατο.

– Πρόεδρος: Η παρουσία τόσου αίματος σε όλους τους χώρους, στο μπάνιο, στο δωμάτιο τι μας λέει;

– Μάρτυρας: Χαρακτηριστικό των κακώσεων της κεφαλής είναι η μεγάλη απώλεια αίματος. Το ότι τα αίματα βρίσκονταν σε διαφόρους χώρους δείχνει ότι πρόκειται για κάτι με διάρκεια μεγαλύτερη από αυτό που λέμε “μια στιγμή”, καθώς και ότι υπήρχε μετακίνηση.

– Πρόεδρος: Δείχνει ότι έγινε μάχη;

– Μάρτυρας: Η συγκεκριμένη περίπτωση δείχνει μια ακραία απάνθρωπη συμπεριφορά, δεν υπήρχε ίχνος ανθρωπισμού. Να πάρεις ένα σώμα και να το πετάξεις; Δεν υπήρχε συναίνεση, οποιαδήποτε ερωτική πράξη που έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεν μπορεί να έχει συναίνεση.

Ο κατάθεση στελέχους του Λιμενικού

Ο λιμενικός, μέλος του Κλιμακίου ειδικών αποστολών του Σώματος, Θωμάς Ζόβας, κατέθεσε ότι ταυτοποίησε τη σορό από το τατουάζ που είχε η αδικοχαμένη φοιτήτρια στο πόδι της, απευθυνόμενος σε ιδιοκτήτες μαγαζιών για τατουάζ και αμέσως άρχισε να συλλέγει υλικό καμερών καθώς τα χτυπήματα που έφερε η 21χρονη δεν άφηναν καμία αμφιβολία ότι είχε ενώπιον του ένα έγκλημα. «Από τις κάμερες -είπε ο μάρτυρας- φαινόταν να περνούν εκείνη τη μέρα μόνο δυο αυτοκίνητα. Ένα τέτοιο αυτοκίνητο φαινόταν και στο βίντεο κάτω από το σπίτι της Ελένης, και εκεί άρχισε να ξετυλίγεται η υπόθεση…».

Ο λιμενικός τόνισε πως κανένας από τους δύο κατηγορούμενους δεν ήταν συνεργάσιμος στην αρχή και ότι στην συνέχεια ο νεαρότερος σε ηλικία είπε μία εκδοχή για όσα έγιναν το μοιραίο βράδυ, αναφέροντάς τους πως αφού ήρθε ο ίδιος σε συνουσία με την Ελένη εκείνη αρνήθηκε να πάει με τον Ροδίτη. «Μας είπε ότι την χτύπησαν και οι δυο, γιατί τους είπε ότι θα πάει στην Αστυνομία. Μας είπε ότι την κρατούσε ο ένας και ο άλλος τη χτυπούσε. Από τα ευρήματα φαινόταν ότι η κοπέλα έχει χτυπηθεί πολύ άσχημα… Μας είπε ότι μετά αποφάσισαν να την τελειώσουν. Πήραν και το μαχαίρι για να τη μαχαίρωσαν αλλά στράβωσε γιατί “ήταν χοντρόπετση”, έτσι μου το είπε, ακριβώς. Πήγαμε στο σημείο με τον 24χρονο, αν και αυτός δεν ήξερε καλά τη διαδρομή και μετά από κόπο βρήκαμε τον γκρεμό όπου την έριξαν. Μου είπε ότι την πέταξαν μαζί και μετά επέστρεψαν να καθαρίσουν το σπίτι…».

Ο λιμενικός αναφέροντας πως μέσα στο σπίτι, εξοχικό που ανήκε στην οικογένεια του Ροδίτη, «έγινε μακελειό» είπε πως εκτιμά ότι η κοπέλα «χτυπήθηκε κινούμενη… Σας μιλάω για δύσκολες καταστάσεις, βασανιστήριο… Είναι φως φανάρι, τι έγινε. Η κοπέλα πιέστηκε να κάνει σεξ και με τους δύο, αντιστάθηκε και τη σακατέψανε».

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 28 Μαρτίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα από το NaxosPress.gr! 

Η Ανάσταση του Χριστού ας γεμίσει τα σπίτια μας με χαρά και το νησί μας με χαμόγελα και αισιοδοξία.

Ημερομηνία Πάσχα: Μπορούν τελικά να εορτάσουν όλοι οι Χριστιανοί μαζί;

Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, Καθολικοί και Ορθόδοξοι θα γιορτάσουν μαζί το Πάσχα — την Ανάσταση του Χριστού — την ίδια Κυριακή.

Times: “Πάρος: Το κυκλαδίτικο νησί που θα σε κάνει να το ερωτευτείς”

Όχι τόσο πολύβουη όσο η Μύκονος ή η Σαντορίνη, αλλά με απαράμιλλη γοητεία – ένας κυκλαδίτικος παράδεισος που συνδυάζει το παραδοσιακό με το κοσμοπολίτικο

Νάξος – Απόλλων: Συνάντηση διοίκησης και αθλητριών στο ΔΑΚ με Γιάννη Βρούτση (video – photos)

Επίσκεψη του Υπουργού Γιάννη Βρούτση στον Πρωταθλητή Αιγαίου Απόλλων Νάξου (pics-video)

Σίφνος: Παραδοσιακό Πάσχα με κατάνυξη και αυθεντικότητα

Η παραδοσιακή φιλοξενία των Σιφνιών και η μοναδική ομορφιά του τοπίου καθιστούν τη Σίφνο ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν κάτι παραπάνω από μια απλή εξόρμηση.

Ελλάδα: Τα έθιμα του Πάσχα σε κάθε γωνιά της χώρας (videos)

Το σταθερό σε όλη την Ελλάδα τελετουργικό, συμπληρώνεται με πολλά ιδιαίτερα έθιμα σε κάθε γωνιά της χώρας

Στην λειτουργία της πρώτης Ανάστασης στην Τήνο ο Πρωθυπουργός

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε την ακολουθία και περιφορά του Επιταφίου επίσης στο νησί

Καμπανάκι για τους κινδύνους από τη χρήση βεγγαλικών και φωτοβολίδων. Ας επιλέξουμε το φως και όχι τη φλόγα

Η χρήση φωτοβολίδων και βεγγαλικών αποτελεί πολλαπλή απειλή. Η πρόληψη και η συνειδητή αποφυγή χρήσης τους είναι ευθύνη όλων μας.

Μεξικό: Νέος «μνηστήρας» για τον Γιώργο Γιακουμάκη 

Ο Έλληνας φορ δεν διάγει την καλύτερή του περίοδο στο Μεξικό – Ξανά στο προσκήνιο MLS ομάδες

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς