Τετάρτη, 6 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΕλλάδα - Υπόθεση Τοπαλούδη: Ο ιατροδικαστής μίλησε για ακραία απάνθρωπη συμπεριφορά

Ελλάδα – Υπόθεση Τοπαλούδη: Ο ιατροδικαστής μίλησε για ακραία απάνθρωπη συμπεριφορά

|

Στην ακροαματική διαδικασία με την έναρξη των πρώτων μαρτυρικών καταθέσεων εισήλθε σήμερα, έπειτα από τρεις διακοπές που έχουν προηγηθεί, η δίκη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου των δύο κατηγορουμένων για τον βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη τον Νοέμβριο του 2018 στη Ρόδο

Στην ακροαματική διαδικασία με την έναρξη των πρώτων μαρτυρικών καταθέσεων εισήλθε σήμερα, έπειτα από τρεις διακοπές που έχουν προηγηθεί, η δίκη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου των δύο κατηγορουμένων για τον βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη τον Νοέμβριο του 2018 στη Ρόδο.

Από το δικαστήριο ήταν απόντες σήμερα, όπως είχαν ενημερώσει κατά την προηγούμενη δικάσιμο, οι γονείς τής φοιτήτριας λόγω κόπωσης, οι οποίοι ζήτησαν να καταθέσουν στις 28 Μαρτίου. Έτσι το δικαστήριο προχώρησε στην εξέταση του ιατροδικαστή που διενήργησε τη νεκροψία-νεκροτομή στη σορό του θύματος αλλά και του Λιμενικού που επιλήφθηκε της υπόθεσης αμέσως μόλις εντοπίστηκε “πτώμα άγνωστης γυναίκας” να επιπλέει στην παραλία Φώκια της Λίνδου.

Κατά τη σημερινή δικάσιμο ήταν παρών, μαζί με τον 26χρονο Ροδίτη συγκατηγορούμενο του που παρίσταται από την έναρξη της δίκης, ο 24χρονος αλβανικής καταγωγής κατηγορούμενος, ο οποίος δεν είχε ζητήσει να μεταχθεί τις προηγούμενες φορές.

Ο νεαρότερος σε ηλικία κατηγορούμενος δήλωσε πως ήρθε σήμερα για πρώτη φορά στη δίκη για «να σας πω την αλήθεια όπως έγιναν τα γεγονότα. Θα αποδεχθώ τις ευθύνες μου». Είχε μάλιστα έναν διάλογο με την πρόεδρο όταν συμπλήρωσε ότι «ήρθα με όλο τον σεβασμό στο δικαστήριό σας να πω τα γεγονότα όπως έγιναν. Υπήρξε αυτή η καθυστέρηση αλλά ο συνήγορός που είχα διορίσει αρχικά, δεν είχε χρόνο να μελετήσει τη δικογραφία».

– Πρόεδρος: Ένα μήνα και δε πρόλαβε;

– Κατηγορούμενος: Έτσι μου είπε.

– Πρόεδρος: Πάντως το να ομολογήσετε την αλήθεια είναι ένας τρόπος αποκατάστασης.

– Κατηγορούμενος: Ναι, θέλω να συνεργαστώ με το δικαστήριο σας.

– Πρόεδρος: Θα το δούμε.

Το δικαστήριο αρνήθηκε το αίτημα του Ροδίτη κατηγορούμενου για διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης ενώ επιφυλάχθηκε να αποφανθεί για αίτημα κλήτευσης φίλων τού θύματος και εξέτασης ηλεκτρονικών αρχείων της φοιτήτριας.

Η κατάθεση του ιατροδικαστή

Ο ιατροδικαστής Παναγιώτης Κοτρέτσος κατέθεσε στο δικαστήριο ότι από τη νεκροψία διαπιστώθηκε εξ αρχής εγκληματική ενέργεια. Όπως ανέφερε ο μάρτυρας, από τη νεκροψία και εν συνεχεία τη νεκροτομή «τα ευρήματα φώναζαν για εγκληματική ενέργεια. Υπήρχαν χαρακιές στο λαιμό ήταν από αιχμηρό όργανο. Υπήρχαν και οι εκχυμώσεις στον τράχηλο του λαιμού που έδειχναν απόπειρα στραγγαλισμού», προσθέτοντας ότι εντόπισε σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι.

Ο κ. Κοτρέτσος κατέθεσε ότι αιτία θανάτου ήταν ο πνιγμός: «Υπήρχαν ευρήματα πνιγμού. Τα τραύματα της κεφαλής, όπως προείπα, θα μπορούσαν να είναι δυνητικά θανατηφόρα. Δεν πρόλαβαν όμως γιατί μεσολάβησε ο πνιγμός».

– Πρόεδρος: Αν πήγαινε νοσοκομείο;

– Μάρτυρας: Θα έμπαινε σε ΜΕΘ χωρίς να ξέρουμε αν θα ζούσε.

Απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου, ο μάρτυρας είπε πως η Ελένη μεταφέρθηκε από δύο ανθρώπους, στα χέρια, στην κορυφή του γκρεμού από όπου την πέταξαν στην θάλασσα.

– Πρόεδρος: Οι κακώσεις στο κρανίο έγιναν για εξαναγκασμό σε σεξ;

– Μάρτυρας: Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Το ότι τα τραύματα ήταν πολλαπλά δείχνει, το λιγότερο, βασανισμό. Τον βασανίζεις τον άλλο έτσι, ακόμη και αν δε θες να τον σκοτώσεις; Δεν υπάρχει συναίνεση στο θάνατο.

– Πρόεδρος: Η παρουσία τόσου αίματος σε όλους τους χώρους, στο μπάνιο, στο δωμάτιο τι μας λέει;

– Μάρτυρας: Χαρακτηριστικό των κακώσεων της κεφαλής είναι η μεγάλη απώλεια αίματος. Το ότι τα αίματα βρίσκονταν σε διαφόρους χώρους δείχνει ότι πρόκειται για κάτι με διάρκεια μεγαλύτερη από αυτό που λέμε “μια στιγμή”, καθώς και ότι υπήρχε μετακίνηση.

– Πρόεδρος: Δείχνει ότι έγινε μάχη;

– Μάρτυρας: Η συγκεκριμένη περίπτωση δείχνει μια ακραία απάνθρωπη συμπεριφορά, δεν υπήρχε ίχνος ανθρωπισμού. Να πάρεις ένα σώμα και να το πετάξεις; Δεν υπήρχε συναίνεση, οποιαδήποτε ερωτική πράξη που έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεν μπορεί να έχει συναίνεση.

Ο κατάθεση στελέχους του Λιμενικού

Ο λιμενικός, μέλος του Κλιμακίου ειδικών αποστολών του Σώματος, Θωμάς Ζόβας, κατέθεσε ότι ταυτοποίησε τη σορό από το τατουάζ που είχε η αδικοχαμένη φοιτήτρια στο πόδι της, απευθυνόμενος σε ιδιοκτήτες μαγαζιών για τατουάζ και αμέσως άρχισε να συλλέγει υλικό καμερών καθώς τα χτυπήματα που έφερε η 21χρονη δεν άφηναν καμία αμφιβολία ότι είχε ενώπιον του ένα έγκλημα. «Από τις κάμερες -είπε ο μάρτυρας- φαινόταν να περνούν εκείνη τη μέρα μόνο δυο αυτοκίνητα. Ένα τέτοιο αυτοκίνητο φαινόταν και στο βίντεο κάτω από το σπίτι της Ελένης, και εκεί άρχισε να ξετυλίγεται η υπόθεση…».

Ο λιμενικός τόνισε πως κανένας από τους δύο κατηγορούμενους δεν ήταν συνεργάσιμος στην αρχή και ότι στην συνέχεια ο νεαρότερος σε ηλικία είπε μία εκδοχή για όσα έγιναν το μοιραίο βράδυ, αναφέροντάς τους πως αφού ήρθε ο ίδιος σε συνουσία με την Ελένη εκείνη αρνήθηκε να πάει με τον Ροδίτη. «Μας είπε ότι την χτύπησαν και οι δυο, γιατί τους είπε ότι θα πάει στην Αστυνομία. Μας είπε ότι την κρατούσε ο ένας και ο άλλος τη χτυπούσε. Από τα ευρήματα φαινόταν ότι η κοπέλα έχει χτυπηθεί πολύ άσχημα… Μας είπε ότι μετά αποφάσισαν να την τελειώσουν. Πήραν και το μαχαίρι για να τη μαχαίρωσαν αλλά στράβωσε γιατί “ήταν χοντρόπετση”, έτσι μου το είπε, ακριβώς. Πήγαμε στο σημείο με τον 24χρονο, αν και αυτός δεν ήξερε καλά τη διαδρομή και μετά από κόπο βρήκαμε τον γκρεμό όπου την έριξαν. Μου είπε ότι την πέταξαν μαζί και μετά επέστρεψαν να καθαρίσουν το σπίτι…».

Ο λιμενικός αναφέροντας πως μέσα στο σπίτι, εξοχικό που ανήκε στην οικογένεια του Ροδίτη, «έγινε μακελειό» είπε πως εκτιμά ότι η κοπέλα «χτυπήθηκε κινούμενη… Σας μιλάω για δύσκολες καταστάσεις, βασανιστήριο… Είναι φως φανάρι, τι έγινε. Η κοπέλα πιέστηκε να κάνει σεξ και με τους δύο, αντιστάθηκε και τη σακατέψανε».

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 28 Μαρτίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς–Πάρος–Νάξος–Κουφονήσια–Κατάπολα για 6 & 13 Αυγούστου

Το “HIGHSPEED 4” θα εκτελέσει τα δρομολόγια του “HELLENIC HIGHSPEED” – Δείτε τις ώρες αναχώρησης και άφιξης

Βασιλική Κατερίνη: «Όταν τραγουδάω στο νησί μου, αυτό χτυπάει στην καρδιά!» (video)

Μια ειλικρινής συζήτηση για την οικογένεια, τη μουσική, τις ρίζες και το μέλλον μέσα από τη συχνότητα της Ραδιοφωνίας Κυκλάδων 101,3.

ΥΠΑ: Σε εξέλιξη οι αναβαθμίσεις σε αεροδρόμια Σύρου, Κυθήρων και Ιωαννίνων

Επιθεωρήσεις από τη Διοίκηση της ΥΠΑ σε κρίσιμες υποδομές της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας – Στόχος η αναβάθμιση λειτουργίας, αισθητικής και τουριστικής διασύνδεσης

Γ. Πολυχρονάκος: «Η Δημόσια Υγεία στις Κυκλάδες είναι ο μεγάλος ασθενής»

Καταγγελία από τον Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. για τεράστια κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νησιά – Προειδοποίηση για επιδείνωση το φθινόπωρο

Νάξος – Ο Γιάννης Κασιδάκης στα «Φανάρια»: Ενίσχυση με φόντο το μέλλον

Ο ΑΠ.Α.Σ. Νάξου υποδέχεται τον 20χρονο forward με εμπειρία και φιλοδοξίες – Χτίζει ομάδα που παίζει, διεκδικεί και εμπνέει!

Συρματόπλεγμα στην Πορτάρα: «Έκνομη ενέργεια» λέει ο Δήμαρχος Νάξου Δ. Λιανός (video)

Αντιδράσεις για την πρόχειρη περίφραξη στο εμβληματικό μνημείο – Τι είπε ο Δήμαρχος στην εκπομπή του OPEN και ποια μέτρα ζητά να ληφθούν άμεσα. (video)

Επίκαιρο ερώτημα αφελούς πολίτη: Ο τουρίστας βεβήλωσε την Πορτάρα; ή, οι αρχαιολόγοι την βεβηλώνουν διαχρονικά;

Εμείς βλέπουμε να εξαφανίζεται όλο  και πιο πολύ, από την αιολική ενέργεια, το κονίαμα της λιθοδομής θεμελίωσης. Μπορεί να μας διαβεβαιώσει η αρχαιολογική υπηρεσία ότι αδίκως ανησυχούμε;

«Νότες του Καλοκαιριού» στο Σαγκρί – Μουσικές διακοπές για παιδιά απόψε στα Δημήτρια

Διαδραστική μουσική εκδήλωση στο πλαίσιο των Θερινών Εργαστηρίων Μουσικής Νάξος 2025 – Από τις κατασκευές μέχρι τα τραγούδια και τα θαλασσινά παιχνίδια!

Ναός Απόλλωνα: Άμεση αντικατάσταση των συρματοπλεγμάτων με ένα καλαίσθητο καθορισμό του μνημειακού χώρου.

Ο Μιχάλης Φραγκίσκος γράφει για τον ναό του Απόλλωνα, την εικόνα που προσβάλει και τι πρέπει να γίνει ...

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα