Τετάρτη, 13 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΕλλάδα - Θεσσαλονίκη: Ο Παπα-Λευτέρης ψάλλοντας "Χριστός Ανέστη" περπάτησε τους έρημους δρόμους...

Ελλάδα – Θεσσαλονίκη: Ο Παπα-Λευτέρης ψάλλοντας “Χριστός Ανέστη” περπάτησε τους έρημους δρόμους της Νεάπολης

|

Το ρολόι χτυπάει 12… Βράδυ Μεγάλου Σαββάτου… Η ώρα της Ανάστασης και στους δρόμους της Νεάπολης στη Θεσσαλονίκη, ο παπά Λευτέρης περπατάει στους άδειους δρόμους ψάλλοντος “Χριστός Ανέστη” και οι πιστοί από τα μπαλκόνια ψέλνουν μαζί του (δείτε το video) 

“… Οφείλω να κάνω όμως και μία διόρθωση: Γράφτηκε στην ανάρτηση που συνόδευε το χτεσινό βίντεο, ότι Ιερέας βγήκε «μόνος» στο δρόμο για το Χριστός Ανέστη. Καταλαβαίνω ότι ο συντάκτης αναφερόταν στο γεγονός ότι δεν υπήρχε κανείς άλλος στο δρόμο εκείνη την ώρα. Αλλά, αδελφοί μου, πιστέψτε με, καθόλου μόνος δεν ήμουν. Είχα πρώτα πρώτα την παρουσία του Αναστημένου Κυρίου μας, ο οποίος ζητά από τους πιστούς να διακηρύττουν με πράξεις και με λόγια ότι η φθορά και η αμαρτία θα νικηθούν από την αγάπη. Είχα την ευλογία του επισκόπου μας, ο οποίος θλίβεται από την εικόνα των άδειων ναών και ζητά από τους Ιερείς του να συμπαραστέκονται με κάθε δυνατό τρόπο στους πιστούς. Είχα τη συγκατάθεση των αδελφών μου συμπρεσβυτέρων του Ι.Μ.Ν. Αγ. Γεωργίου Νεαπόλεως, με τους οποίους μοιραζόμαστε την ευθύνη της παρηγοριάς των ψυχών των Νεαπολιτών. Αλλά κυρίως είχα την αγάπη του πιστού λαού, ο οποίος με συγκινητικό τρόπο βγήκε στα μπαλκόνια και ανταπέδιδε από τα βάθη της καρδιάς του τον πασχάλιο χαιρετισμό”.,,,

Αυτό αναφέρει στην χθεσινή του ανάρτηση στα social media, ο πατέρας Ελευθέριος Κουτσαυτάκης, η ο “μοναχικός ιερέας” που το βράδυ της Ανάστασης όπως περιγράφει το thes.gr σε άρθρο του βρήκε στους έρημους δρόμους της Νεάπολης στη Θεσσαλονίκη και έψαλλε το “Χριστός Ανέστη” με τους πιστούς της ενορίς του Αγίου Γεωργίου να ψάλλουν μαζί του… Τον πατέρα Ελευθερίο έχω την τιμή να τον γνωρίζω από τα χρόνια της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής, ένας κρητίκαρος μικρός το δέμας αλλά με μεγάλη ψυχή και υπέροχη οικογένεια.. Και ήμουν σίγουρος ότι εάν ένας ιερέας έκανε μία τέτοια κίνηση, σίγουρα θα ήταν αυτός.. Και τον ευχαριστώ για την ξεχωριστή αυτή στιγμή.. Το ίδιο άλλωστε αναφέρουν και ενορίτες του… Που αναφέρουν ανάμεσα στα άλλα ” όταν χτυπούσαν οι καμπάνες του Άι-Γιώργη μας κι οι ιερείς μας έψαλλαν το Χριστός Ανέστη, κι ο πατήρ Ελευθέριος το έψελνε στον δρόμο μόνος του, όπως λέει η περιγραφή του YouTube, κάνεις από όλους μας δεν ήταν μόνος. Πλήθος οι ψυχές μας τον ακολουθούσαν, μα αυτά ένα βίντεο δεν μπορεί να τα δείξει. Κατάμεστοι ήταν οι ναοί μας από την πίστη, την ελπίδα, τον πόνο και την λαχτάρα μας”

Ας δούμε τι αναφέρει όμως ο ίδιος ο πατέρας Ελευθέριος στην σχετική ανάρτηση ” Αγαπητοί φίλοι, ενορίτες και ενορίτισσες, οι κατά τόπον εγγύς και μακράν, αλλά πάντα κοντινοί και μέσα στην καρδιά μου,
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλες και όλους για τα θερμά και καλά σας λόγια, στην ανταπόκριση της χτεσινοβραδινής πασχαλιάτικης πράξης, να περιέλθω τους δρόμους της Ενορίας του Ι. Ναού μου και να αναγγείλω το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης στους ενορίτες, που τηρούσαν τα μέτρα προστασίας από τα σπίτια τους.

Επιτρέψτε μου όμως να διευκρινίσω τα εξής:
Εννοείται, καταρχάς, ότι η πρωτοβουλία μου αυτή δεν είχε σκοπό να προκαλέσει τα φώτα της δημοσιότητας. Κάποιος αδελφός πήρε ένα βίντεο, το έστειλε στα μέσα εν αγνοία μου και έτσι το έμαθε ο κόσμος.
Αυτό που ήθελα να κάνω ήταν απλά να συνδέσω την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία που τελούνταν εκείνη την ώρα μέσα στο Ναό με τις κατ’ οίκον Εκκλησίες της Ενορίας μας, αφού οι πιστοί δεν μπορούσαν να προσέλθουν στην κοινή λατρεία, λόγω των γνωστών μέτρων. Επομένως, δεν επρόκειτο για μία ατομική πράξη. Όλοι είμαστε ενωμένοι μέσα στο Σώμα του Χριστού και συνδεόμαστε μεταξύ μας με τους κρίκους της αγάπης. Το μόνο που έκανα λοιπόν ήταν να μεταφέρω στις γειτονιές της Νεάπολης αυτό που τελούσαν οι αδελφοί μου συμπρεσβύτεροι: ο Χριστός Ανεστήθη και ο θάνατος ηττήθηκε! Η Ζωή νικάει και ο Ζωοδότης Χριστός μάς φέρνει το μήνυμα της Ελπίδας και της Ενότητας.

Οφείλω να κάνω όμως και μία διόρθωση: Γράφτηκε στην ανάρτηση που συνόδευε το χτεσινό βίντεο, ότι Ιερέας βγήκε «μόνος» στο δρόμο για το Χριστός Ανέστη. Καταλαβαίνω ότι ο συντάκτης αναφερόταν στο γεγονός ότι δεν υπήρχε κανείς άλλος στο δρόμο εκείνη την ώρα. Αλλά, αδελφοί μου, πιστέψτε με, καθόλου μόνος δεν ήμουν. Είχα πρώτα πρώτα την παρουσία του Αναστημένου Κυρίου μας, ο οποίος ζητά από τους πιστούς να διακηρύττουν με πράξεις και με λόγια ότι η φθορά και η αμαρτία θα νικηθούν από την αγάπη. Είχα την ευλογία του επισκόπου μας, ο οποίος θλίβεται από την εικόνα των άδειων ναών και ζητά από τους Ιερείς του να συμπαραστέκονται με κάθε δυνατό τρόπο στους πιστούς. Είχα τη συγκατάθεση των αδελφών μου συμπρεσβυτέρων του Ι.Μ.Ν. Αγ. Γεωργίου Νεαπόλεως, με τους οποίους μοιραζόμαστε την ευθύνη της παρηγοριάς των ψυχών των Νεαπολιτών. Αλλά κυρίως είχα την αγάπη του πιστού λαού, ο οποίος με συγκινητικό τρόπο βγήκε στα μπαλκόνια και ανταπέδιδε από τα βάθη της καρδιάς του τον πασχάλιο χαιρετισμό.

Στην Εκκλησία εξάλλου ποτέ δεν είμαστε μόνοι. Δεν είμαστε ούτε ξένοι. Μόνος υπήρξε Εκείνος πάνω στον Σταυρό, εγκατελειμμένος από όσους ευεργέτησε. Ξένος για την κόσμο αυτόν υπήρξε μόνο Εκείνος, που ήλθε στη γη να σηκώσει το βάρος των αμαρτιών μας και του ανταποδώσαμε την αδικία μας.

Γι’ αυτό αγαπητοί μου αδελφοί, μην ξεχνάτε τις μέρες του περιορισμού αυτές, να τις εκμεταλλεύεστε για την ωφέλεια της ψυχής σας. Μετανοήστε για τα πάθη σας, πολλαπλασιάστε την προσευχή σας, συμφιλιωθείτε με τους οικείους σας, φροντίστε αυτούς που δεν έχουν στήριγμα. Έτσι θα κερδίσουμε όχι μόνο τον ιό που μας απειλεί, αλλά κυρίως το μικρόβιο του εγωισμού που δηλητηριάζει τις ζωές μας. Έτσι το Αληθώς Ανέστη που μου λέγατε χτες από τα μπαλκόνια σας θα γίνει ζωή και ευλογία στις δυσκολίες του βίου σας.

Κανείς μόνος του και σε αυτή τη δοκιμασία!
Ο Χριστός Ανέστη και έφερε Πάσχα «λύτρον λύπης»


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Χίος: στην άσφαλτο πυροσβέστες για λίγα λεπτά ξεκούρασης

Μια φωτογραφία από το μέτωπο της φωτιάς συγκίνησε χιλιάδες ανθρώπους, αποτυπώνοντας την εξάντληση και την αυταπάρνηση των πυροσβεστών.

Υπουργείο Παιδείας: 10.000 νέοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία, μεγάλη ανάσα

Από σήμερα 13 Αυγούστου ως τις 18 του μήνα, η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για μόνιμο διορισμό σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Ειδική Αγωγή.

Αντίο στη Χρυσούλα Μάνη, μορφή-σύμβολο της Σχοινούσας

Ο σύλλογος Σχοινουσιωτών αποχαιρετά με θλίψη την αγαπημένη Χρυσούλα, που με το χαμόγελό της σημάδεψε το νησί.

Κουφονήσια: Μάχη με τον χρόνο για να ξανατρέξει το νερό – Διπλή βλάβη στις μονάδες αφαλάτωσης

Ο Αντιδήμαρχος Αντώνης Κωβαίος περιγράφει το θρίλερ των τελευταίων ημερών για την αποκατάσταση των βλαβών και καλεί τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις σε περιορισμό της κατανάλωσης.

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: «Πράσινο φως» για ασφαλιστικά μέτρα κατά του συρματοπλέγματος

Η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αποφάσισε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την απομάκρυνση της περίφραξης γύρω από το εμβληματικό μνημείο.

Νίκος Οικονομίδης & Κυριακή Σπανού: 15 Αυγούστου και πάλι στις Εγγαρές με νησιώτικο ρυθμό

Το καθιερωμένο συναπάντημα μουσικής, χορού και συγκίνησης επιστρέφει στις Εγγαρές για μια νύχτα που θα μείνει αξέχαστη.

Cycladic Whispers: Όταν η Νάξος μιλά με τη φωνή της τέχνης

Η Katharina Bolesch και ο Alexander Reichardt γιορτάζουν 25 χρόνια έμπνευσης και δημιουργίας στο νησί, μέσα από την έκθεση που φιλοξενείται στην Fish & Olive Gallery στο Χαλκί.

Κώστας Μπιζάς: Με ευλάβεια η Πάρος τιμά την Παναγία την Εκατονταπυλιανή

Ο Δήμαρχος Πάρου Κώστας Μπιζάς απευθύνει μήνυμα για τη μεγάλη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Αντιπύρ: Η τεχνική που σώζει σπίτια και ζωές – Πότε εφαρμόζεται

«Πώς οι Έλληνες πυροσβέστες χρησιμοποιούν ελεγχόμενη φωτιά για να σταματήσουν την εξάπλωση των πυρκαγιών»

Νάξος: Όταν η “βασίλισσα των Κυκλάδων” σε μαγεύει χωρίς πυξίδα (photos)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

Attica Group: Ανεκτέλεστα τα δρομολόγια της Παρασκευής 8/8 λόγω απαγορευτικού απόπλου

Ανακοινώθηκε η αναστολή σημαντικών ακτοπλοϊκών δρομολογίων προς και από τις Κυκλάδες – Σε αναμονή νεότερων οδηγιών οι επιβάτες.

Blue Star Ferries: Αναστολή δρομολογίων για σήμερα (08/08), στις 4 το απόγευμα αναχωρεί το “Blue Star Delos”

Ακυρώνονται τα περισσότερα δρομολόγια της Blue Star λόγω απαγορευτικού – Το μόνο που ταξιδεύει είναι το Blue Star Delos με καθυστέρηση και τροποποιημένο δρομολόγιο

Απαγορευτικό απόπλου: Νυχτερινές λύσεις για Άνδρο από Ραφήνα

Καθηλωμένα 25 πλοία στον Πειραιά και 13 στη Ραφήνα – Τρία έκτακτα δρομολόγια μεταμεσονύχτια για Άνδρο για να εξυπηρετηθούν αποκλεισμένοι επιβάτες

Τραγωδία στη Σαντορίνη: 45χρονος από τη Μεσοποταμία Καστοριάς βρέθηκε νεκρός σε πισίνα ξενοδοχείου

Ο άνδρας εργαζόταν εποχικά στο νησί – Οι αρχές ερευνούν τις συνθήκες του δυστυχήματος.