Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΕλλάδα: Στο ΣτΕ προσφυγή για τον αντικαπνιστικό

Ελλάδα: Στο ΣτΕ προσφυγή για τον αντικαπνιστικό

|

Λίγα μόλις 24ωρα μετά την ψήφιση του νόμου που περιλαμβάνει πιο αυστηρές διατάξεις για απαγόρευση του καπνίσματος, το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ), αντιδρά εκ νέου στην εφαρμογή του, αντιπροτείνοντας να δοθεί η δυνατότητα σε μικρά καφέ και μπαρ –μικρότερα των 100 τετραγωνικών μέτρων– τα οποία δεν έχουν εξωτερικούς χώρους, να μπορούν να εξαιρεθούν.

Με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά των διατάξεων για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, σχεδιάζουν να αντιδράσουν οι εκπρόσωποι των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης στη νέα απόπειρα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τον νόμο. Λίγα μόλις 24ωρα μετά την ψήφιση του νόμου που περιλαμβάνει πιο αυστηρές διατάξεις για απαγόρευση του καπνίσματος, το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ), αντιδρά εκ νέου στην εφαρμογή του, αντιπροτείνοντας να δοθεί η δυνατότητα σε μικρά καφέ και μπαρ –μικρότερα των 100 τετραγωνικών μέτρων– τα οποία δεν έχουν εξωτερικούς χώρους, να μπορούν να εξαιρεθούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, με το νέο θεσμικό πλαίσιο αυτό που αλλάζει είναι η απαγόρευση του «καπνίζειν» στα μεγάλα κέντρα με ζωντανή μουσική (έως τώρα έπρεπε να έχουν χώρους καπνιζόντων). Ωστόσο, η εμπλοκή των ενστόλων της ΕΛ.ΑΣ. στους ελέγχους και η εκφρασμένη βούληση της κυβέρνησης να εφαρμόσει αυτή τη φορά τον νόμο έχει θορυβήσει πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες επέτρεπαν το κάπνισμα εντός των χώρων τους.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σωματείου, «για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της απώλειας που αναμένεται να επιφέρει στον τζίρο των καταστημάτων διασκέδασης η οριζόντια εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, το ΠΑΣΚΕΔΙ προτείνει την ενεργοποίηση της δυνατότητας επιλογής από το κατάστημα για λειτουργία ως κατάστημα καπνιζόντων ή μη καπνιζόντων, κάτω από όλες τις αυστηρές προϋποθέσεις που θα οριστούν για κάθε περίπτωση». Και τονίζεται: «Κατόπιν των μηνυμάτων που εισπράττουμε από τα 40.000 μέλη καταστήματα του Σωματείου, κρίνουμε απαραίτητο να πραγματοποιηθεί αυτή διάκριση ώστε αφενός, η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου να υλοποιηθεί με ομαλό τρόπο, αφετέρου, τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης να παραμείνουν σε θέση να προσφέρουν υπηρεσίες διασκέδασης σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε κατηγορίας (καπνιζόντων ή μη)». Στο πλαίσιο αυτό το Σωματείο καλεί τα μέλη του να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες νομικές διαδικασίες με στόχο τη μερική εφαρμογή του νόμου.

Για τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος κόκκινο πανί είναι και τα υψηλά πρόστιμα που καλούνται να καταβάλουν στην περίπτωση που οι πελάτες τους παραβιάζουν τον νόμο. Το πρόστιμο γι’ αυτόν που καπνίζει κατά παράβαση του νόμου είναι 50 ευρώ, ενώ για τους υπεύθυνους λειτουργίας των επιχειρήσεων το πρόστιμο ξεκινά από 500 ευρώ και μπορεί να φτάσει και σε οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας. Το ΠΑΣΚΕΔΙ ζητεί την απαλλαγή από το πρόστιμο των καταστηματαρχών που τηρούν τις προδιαγραφές του αντικαπνιστικού στα μαγαζιά τους, που μεταξύ άλλων είναι η απομάκρυνση των σταχτοδοχείων από τα τραπέζια και η τοποθέτηση ειδικής σήμανσης απαγόρευσης του καπνίσματος στο κατάστημα και στα τραπέζια. 

Με πληροφορίες από την “Καθημερινή” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κουφονήσια: Σκληρή απάντηση των επιχειρηματιών στον αντιδήμαρχο Οικονομικών

Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων καταγγέλλει «λαϊκισμό και κακοδιαχείριση» – Αμφισβητεί την «κοινωνική πολιτική» του Δήμου και ζητά δίκαιη τιμολόγηση στο νερό

Εκπαίδευση: Ένας στους τέσσερις νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς ζήτησε άδεια αμέσως μετά τον διορισμό

Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη μιλά για «δομικό πρόβλημα» που αφήνει κενά κάθε Σεπτέμβριο – Σχεδόν 30% οι άδειες στα νησιά του Αιγαίου

Πρόβλημα σε αεροδιακομιδή ασθενούς από τη Νάξο – Βλάβη σε στρατιωτικό ελικόπτερο Σινούκ

Επιστρατεύτηκε ελικόπτερο του ΕΚΑΒ για να ολοκληρωθεί η μεταφορά σε νοσοκομείο της Αττικής

Σε ισχύ ο νέος ΚΟΚ – Αυστηρότερες ποινές και εισαγωγή της έννοιας της υποτροπής

Από σήμερα εφαρμόζεται ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας – Τι αλλάζει για κινητό, κράνος, ζώνη, ταχύτητα και αλκοόλ

Κουφονήσια: 3.135 € από το Koufonisia Festival για τα παιδιά του νησιού

Οι εθελοντικές δωρεές του φετινού Φεστιβάλ στηρίζουν τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων για πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις

Ιάκωβος Καμπανέλλης: «Ο μπαμπάς ο πόλεμος» ζωντάνεψε στο Κηποθέατρο Νίκαιας

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Ωδείου Τερψιθέας τίμησε τον Ναξιώτη δημιουργό με μια δυνατή σατιρική παράσταση

Νάξος – Μικρή Βίγλα: Τέταρτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας φέτος

Μικρή Βίγλα ... 31 νεογέννητες χελώνες έφτασαν στη θάλασσα με τη βοήθεια εθελοντών και Λιμεναρχείου

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Πανηγύρι του Σταυρού στη Δονούσα: Παράδοση, γλέντι και πίστη 13–14 Σεπτεμβρίου

Η Δονούσα ντύνεται γιορτινά για την Υψωση του Τιμίου Σταυρού με παραδοσιακά έθιμα, φαγητό, χορό και περιφορά εικόνας στο λιμάνι.

Γιάννης Σιώτος: «Η προσπάθεια του Δημάρχου Τήνου να παραπλανήσει τη Δικαιοσύνη κατέρρευσε»

Με αιχμηρή ανακοίνωση, ο πρώην Δήμαρχος Τήνου απαντά στον Παναγιώτη Κροντηρά μετά την αρχειοθέτηση της μήνυσης για τα «διαγραμμένα αρχεία».

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media