Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΕλλάδα - Πέτσας: "Δεν μπορεί να είναι ανοιχτό το λιανεμπόριο και κλειστές...

Ελλάδα – Πέτσας: “Δεν μπορεί να είναι ανοιχτό το λιανεμπόριο και κλειστές οι εκκλησίες”

|

Τέλος της εβδομάδας τα νεότερα για λιανεμπόριο, μετακινήσεις κι εκκλησίες – Πέτσας (Κυβερνητικός Εκπρόσωπος): «Αν ανοίξει το λιανεμπόριο, φυσικά θα χρειαστεί να γίνει προσαρμογή στο ωράριο νυχτερινής κυκλοφορίας, πρώτον γιατί μπορεί να διευρυνθεί το ωράριο, για να μην υπάρξει συνωστισμός, δεύτερον να υπάρχει χρόνος να επιστρέψουν στα σπίτια τους»

Τα νεότερα την Παρασκευή…. Στο τέλος της εβδομάδας, αναμένονται οι οριστικές ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο, τις εκκλησίες, τα κομμωτήρια αλλά και τις μετακινήσεις, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και σημείωσε πως θα υπάρξει χρόνος να προετοιμαστεί τα άνοιγμα της αγοράς.

Όσο αφορά στη μετακίνηση με SMS ο κ. Πέτσας τόνισε ότι θα εξακολουθήσει να ισχύει και μετά την απελευθέρωση του λιανεμπορίου, η οποία θα γίνεται με την αποστολή ανάλογου κωδικού, ενώ για τα ψώνια σε διαφορετικούς δήμους είπε ότι θα επιτρέπεται.

Αυτό που δεν θα επιτραπεί όμως, είναι οι μετακινήσεις σε άλλες περιφέρειες, κυρίως δε για όσους έχουν εξοχικά. Από τον κανόνα θα εξαιρεθούν εργαζόμενοι σε άλλες περιφέρειες και φοιτητές, αφού όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, θα υπάρξει πρόβλεψη για επανένωση οικογενειών. «Ας προσπαθήσουμε να προσαρμοστούμε όλοι στη δύσκολη κατάσταση που δε μας επιτρέπει να δούμε τους γονείς ή τα παιδιά μας που είναι σε άλλες περιφέρειες», απάντησε για τους παππούδες που είναι μακριά από τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Σημειώνοντας ότι συγκριτικά με το πρώτο lockdown η κίνηση είναι 20% πιο αυξημένη, τόνισε ότι, «σκοπός είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων και η διασπορά της νόσου».

Σύμφωνα με όσα είπε στον ΑΝΤ1, οριστικό είναι ότι θα παραμείνει κλειστή η εστίαση μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου, κάτι που όπως εξήγησε ο Στέλιος Πέτσας, σημαίνει πως δεν θα ανοίξουν ούτε τα καφέ και τα εστιατόρια. «Αυτό έχει να κάνει με το πλέγμα των αποφάσεων με το δεν πρέπει να ανοίξει», διευκρίνισε και τόνισε ότι «μας απασχολεί γιατί υπάρχει τόσο βραδεία πτώση του ιικού φορτιού».

«Αν ανοίξει το λιανεμπόριο θα γίνει προσαρμογή»

Σχετικά με την καραντίνα στην οποία θα υποχρεώνονται όσοι έρχονται από το εξωτερικό, είπε ότι θα μένουν στο σπίτι τους, ενώ εξήγησε ότι πρόκειται για μέτρο που σκοπό έχει την αποτροπή της μετακίνησης από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, αφού χαρακτήρισε «λίγο υπερβολικό κάποιος να φύγει για Αυστρία ή Ελβετία, αν ανοίξουν τα χιονοδρομικά, αφού τα δικά μας είναι κλειστά».«Θα είναι διαφορετικά αυτά τα Χριστούγεννα», είπε σχετικά.

«Αν ανοίξει το λιανεμπόριο, φυσικά θα χρειαστεί να γίνει προσαρμογή στο ωράριο νυχτερινής κυκλοφορίας, πρώτον γιατί μπορεί να διευρυνθεί το ωράριο, για να μην υπάρξει συνωστισμός, δεύτερον να υπάρχει χρόνος να επιστρέψουν στα σπίτια τους», είπε σχετικά με την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, που τώρα είναι από τις 9 το βράδυ.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για διεύρυνση που θα ισχύσει το διάστημα των γιορτών, που θα είναι και ανοιχτή η αγορά, που ως φαίνεται θα είναι από τις 14 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου. Άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τις παραμονές και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. «Θα το δούμε όπως πλησιάζουμε, θα το δούμε τις επόμενες ημέρες».

Όσο αφορά στις εισηγήσεις της Επιτροπής είπε ότι, «στην Επιτροπή συμμετέχουν οι επιστήμονες για να λένε ελεύθερα την άποψή τους, όμως όποιος θέλει να επιρρίψει ευθύνες, να τις επιρρίψει στην κυβέρνηση, που παίρνει αποφάσεις» και ξεκαθάρισε πως «δεν υπήρξε εισήγηση για κλείσιμο της Θεσσαλονίκης νωρίτερα».

Για τις εκκλησίες

Ειδικά για τις εκκλησίες είπε πως θα γίνουν ανακοινώσεις στο τέλος της εβδομάδας. «Δεν μπορεί να ανοίγει το λιανεμπόριο και να μείνουν κλειστές οι εκκλησίες. Αυτά είναι που θα συζητηθούν τις επόμενες 2-3 μέρες ώστε να ληφθούν αποφάσεις».

Ερωτηθείς για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, αρνήθηκε να απαντήσει, είπε όμως ότι, «μπορεί αυτό να ήταν επιλογή στην αρχή όμως είμαστε πια πολύ κοντά στα Χριστούγεννα».

«Κυνήγι και ψάρεμα συνδέεται συνήθως με περιφερειακή μετακίνηση και συνήθως δε γίνεται κατά μόνας», είπε ερωτηθείς για το αν μπορεί να επιτραπούν οι δύο δραστηριότητες και εξέφρασε την ελπίδα το θέμα να λυθεί σύντομα, είπε όμως, ότι «δεν είναι της ώρας».

Όσον αφορά στο θέμα των τιμών των τεστ για κορωνοϊό, είπε πως η ανατίμηση «είχε να κάνει με το κόστους του τεστ και όχι την παρεχόμενη υπηρεσία», ενώ σχετικά με το μειωμένο αριθμό τεστ που έγιναν τις τελευταίες μέρες, εκτίμησε ότι, «μπορεί να υπήρχε κάμψη, λόγω της ανατίμησης των τεστ» και εξέφρασε την ελπίδα ότι, «να έχει τελειώσει αυτό και να επανέλθουμε στα 30.000 τεστ τη μέρα»

Για την καταβολή των επιδομάτων είπε ότι, «γίνονται προσπάθειες για να δίνονται νωρίτερα και όχι αργότερα τα επιδόματα. Θα επιφυλαχθώ για το κατά πόσο είναι εφικτό».

Παράδειγμα ο πρωθυπουργός για εμβολιασμό

«Το μόνο που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι αυτή η προσπάθεια είναι τεράστια και πρωτοφανής. Δεν έχει βιώσει κανείς τέτοιο πράγμα», είπε για τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Παραδέχθηκε ότι, υπάρχει σχεδιασμός για την διοχέτευση των εμβολίων στα 1018 κέντρα εμβολιασμού που έχουν προετοιμαστεί, που όπως είπε «είναι το βασικό».

Και είπε ότι, «το βασικό πρόβλημα θα είναι να βρεθεί ο ρυθμός και το δεύτερο είναι το παράδειγμα, όπως είπε ο Πρωθυπουργός θα το κάνει πρώτος, για να δώσει το παράδειγμα».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΓΕΛ Νάξου “Μανώλης Γλέζος”: Υποδέχθηκε μαθητές από την Ιταλία στο πλαίσιο του Erasmus+

Ένα εναλλακτικό ταξίδι στη Μεσόγειο με όχημα την Τεχνητή Νοημοσύνη, τη φιλοξενία και τη βιωσιμότητα

Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος: Ο «Άνθρωπος ορχήστρα» μιλά για τη μουσική άνοιξη των Κυκλάδων (video)

Μια ιστορική εμφάνιση της Φιλαρμονικής του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικών Συνόλων και το όραμα για ένα μουσικό Αιγαίο

Η Κέα “ταξιδεύει” στον προαστιακό: Δεύτερη συνεχής προβολή του νησιού στην καρδιά της Αθήνας

Ο Δήμος Κέας συνεχίζει τη στρατηγική του τουριστική καμπάνια μέσα από 11 σταθμούς του προαστιακού, προσεγγίζοντας χιλιάδες επιβάτες καθημερινά. (video)

Κραυγή αγωνίας από τη Φολέγανδρο: Ανεπαρκής η ενδοκυκλαδική ακτοπλοϊκή σύνδεση ενόψει τουριστικής σεζόν

Ο Σύλλογος Εμπορικών και Τουριστικών Επιχειρήσεων του νησιού καλεί το Υπουργείο Ναυτιλίας να δώσει άμεση λύση – Αποκλεισμός σε περίοδο αιχμής

Πανναξιακός ΑΟΚ: Έντονη διαμαρτυρία για επεισόδια στον αγώνα με τον Ιωνικό Νίκαιας

Προπηλακισμοί, ύβρεις και επικίνδυνα περιστατικά καταγγέλλει ο Πανναξιακός – Καλεί τις αρχές να αναλάβουν δράση

Εφ. Καλογεροπούλου: «Αν περάσεις μια νύχτα στις Μάντρες της Ανάφης, θα τη θυμάσαι για πάντα» (video)

Η Έφη Καλογεροπούλου μοιράζεται αναμνήσεις και αλήθειες από τις «Μάντρες» και τη «Μαργαρίτα» – δύο σταθερές σε ένα νησί που συνεχώς μεταμορφώνεται. (video)

Καταγγελίες πολιτών στη Σίφνο: «Νόμοι υπάρχουν, αλλά δεν εφαρμόζονται»

Πολίτες καταγγέλλουν πολεοδομικές και περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες στο νησί – Ζητούν αναστολή αδειών και απόδοση ευθυνών σε αρμόδιες υπηρεσίες.

«Habemus Papam»: Από την τιάρα στο πάλλιο – Οι τελετές στέψης και ενθρόνισης του Πάπα από τον 9ο αιώνα μέχρι σήμερα

Την Κυριακή 18 Μαΐου ο νέος Πάπας Λέων ΙΔ΄ αναλαμβάνει επισήμως τη διακονία του Επισκόπου Ρώμης – Από τη χλιδή του παρελθόντος στη λιτότητα της σύγχρονης τελετής.

Αμοργός: Το Αμοργιανό Φεστιβάλ επιστρέφει 7–9 Ιουνίου με χορωδίες, συναυλίες και τιμητικές εκδηλώσεις

Ένα τριήμερο αφιερωμένο στη μουσική, την παράδοση και τη μνήμη με ελεύθερη είσοδο σε όλο το νησί – Συμμετέχουν σύλλογοι από Τρίπολη και Αμοργό.

Πρόταση ημέρας: Ζυμαρικά με μπάμιες και κεφαλοτύρι Πιτταρά

Πρόταση ημέρας από τον Γαστρονόμο. Για τους φίλους των ζυμαρικών και των τυροκομικών ... Αα και της μπάμιας

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Νάξος – Lennart Neubauer: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής που έγινε το πρόσωπο του νέου windsurfing

Μια ζωή πάνω στα κύματα, ένα μέλλον γεμάτο διακρίσεις – Ο Lennart από τη Νάξο εμπνέει με ταλέντο, ήθος και διεθνή αναγνώριση