Κυριακή, 25 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΕλλάδα - Νάξος: Η ενεργειακή κρίση βάζει λουκέτο στους παραδοσιακούς φούρνους

Ελλάδα – Νάξος: Η ενεργειακή κρίση βάζει λουκέτο στους παραδοσιακούς φούρνους

|

 Τον τελευταίο χρόνο έκλεισαν 204 παραδοσιακοί φούρνοι, υπό το βάρος των ανατιμήσεων στο ρεύμα και στις πρώτες ύλες.- Ανάμεσά τους και φούρνος παραδοσιακός στη Νάξο 

Αρτοποιός µόλις 30 ετών έκλεισε πρόσφατα το αρτοποιείο που διατηρούσε στη Βόρεια Ελλάδα για να πάει να δουλέψει ως εργάτης στην Κρήτη. Αλλος αρτοποιός στην Πτολεμαΐδα έκλεισε τον φούρνο του διότι δεν μπορούσε να σηκώσει το βάρος των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, λογαριασμοί που σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2021 έχουν φτάσει να είναι ακόμη και πέντε φορές πάνω. Στη Νάξο φέτος ένας από τους πλέον παραδοσιακούς φούρνους, στο κέντρο της πόλης, του “Βαλέττα” μετά από τέσσερις γενιές έκλεισε... Ετσι απλά…

Οι παραπάνω είναι τρεις από τις 204 περιπτώσεις λουκέτων που έχουν μπει τον τελευταίο χρόνο σε βιοτεχνικά αρτοποιεία, στους παραδοσιακούς φούρνους της γειτονιάς. Ο,τι δεν «πέτυχε» η δεκαετής οικονομική κρίση, ό,τι δεν «πέτυχε» ο έντονος ανταγωνισμός από τα σούπερ μάρκετ, ειδικά από το 2015 κι έπειτα, όταν επετράπη οι «θερμές γωνιές» (οι χώροι ολοκλήρωσης έψησης κατεψυγμένης ζύμης) να ονομάζονται φούρνοι, ό,τι δεν «πέτυχε» η πανδημία, συμβαίνει τώρα λόγω πληθωριστικής κρίσης.

Εκτόξευση κόστους

Το υπέρμετρο κόστος της ενέργειας και των πρώτων υλών αφενός «ροκανίζει» τα όποια κέρδη των αρτοποιών, αφετέρου οδηγεί σε ανατιμήσεις που προκαλούν ήδη κάμψη της κατανάλωσης, με τη μείωση του τζίρου στα βιοτεχνικά αρτοποιεία να υπολογίζεται σε 20% από τις αρχές του έτους, ποσοστό που μεταφράζεται σε μισό δισεκατομμύριο ευρώ στο σύνολο της χρονιάς. Και μπορεί ο παραπάνω αριθμός, τα 204 λουκέτα, να αποτελεί μόλις το 1,4% των συνολικών αρτοποιείων που λειτουργούν στην Ελλάδα, τα οποία σήμερα είναι 14.400, όμως τα νούμερα από μόνα τους λένε τη μισή αλήθεια. Κατ’ αρχάς πίσω από κάθε επιχείρηση που κλείνει υπάρχουν εργαζόμενοι αλλά και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες που χάνουν τη δουλειά τους. Δεύτερον, όπως επεσήμανε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας Μιχάλης Μούσιος, είναι η πρώτη φορά που μέσα σε μία χρονιά διακόπτουν τη λειτουργία τους τόσο πολλά αρτοποιεία για οικονομικούς λόγους.

«Ούτε στα χρόνια των μνημονίων είχαν κλείσει τόσο πολλά αρτοποιεία, ενώ μέχρι τώρα η πιο συνηθισμένη αιτία διακοπής της λειτουργίας ενός φούρνου ήταν η συνταξιοδότηση του ιδιοκτήτη και η απουσία διάδοχης κατάστασης», τόνισε. Το γεγονός δε ότι έχουν ανοίξει και περίπου 20 φούρνοι μες στη χρονιά, σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει το αρνητικό πρόσημο. Ειδικά, μάλιστα, καθώς σύμφωνα με έρευνα που έχει κάνει στα μέλη της η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος, το 15% αντιμετωπίζει άμεσα τον κίνδυνο «λουκέτου» λόγω των συσσωρευμένων χρεών. Χρέη κυρίως προς το Δημόσιο, καθώς, οι αρτοποιοί, προκειμένου να μη διακοπεί η ηλεκτροδότηση της επιχείρησής τους, «επιλέγουν» να αποπληρώνουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και να χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία. Σύμφωνα δε με τον κ. Μούσιο χρειάστηκε σε 50 περιπτώσεις μες στη χρονιά να παρέμβει η ομοσπονδία έτσι ώστε να μην κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα σε φούρνους. Για τη διαχείριση δε των προβλημάτων αυτών η ομοσπονδία συνεργάζεται πλέον με… σύμβουλο ενέργειας!

Δεν φτάνει η επιδότηση 

Ενδεικτικό του προβλήματος είναι τα παραδείγματα των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος που παρουσιάστηκαν χθες στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Αρτοποιείο με μηνιαία κατανάλωση 14.000 kWh το καλοκαίρι του 2021 πλήρωνε για την ηλεκτρική ενέργεια 980 ευρώ, τον Σεπτέμβριο του 2022 πλήρωσε 2.562 ευρώ, καθώς η τιμή της κιλοβατώρας από 0,07 ευρώ ανήλθε σε 0,183 ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Μούσιο, αν και από την κυβέρνηση είχε ανακοινωθεί ότι στον κλάδο της βιοτεχνικής αρτοποιίας θα δοθεί επιπλέον επιδότηση, αυτή πιστώθηκε μέχρι τον Ιούλιο και στη συνέχεια από ελάχιστους μόνο παρόχους. Ακόμη και μετά την επιδότηση που συνολικά για τα αρτοποιεία φτάνει τον Οκτώβριο τα 0,23 ευρώ/kWh, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου, οι χρεώσεις που έχουν ανακοινωθεί είναι από 0,54-0,60 ευρώ/kWh, κάτι που σημαίνει ότι και πάλι η επιβάρυνση είναι πολύ μεγάλη για τον κλάδο.

Σχεδόν τριπλάσιο είναι το κόστος και στην περίπτωση της χρήσης φυσικού αερίου, με τους λογαριασμούς από 870 ευρώ το περυσινό καλοκαίρι να φτάνουν τον Σεπτέμβριο του 2022 σε 2.600 ευρώ. Ακόμη και στην περίπτωση χρήσης πέλετ οι φούρνοι πλέον καλούνται να πληρώσουν 870 ευρώ/τόνο, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2021 ο τόνος κόστιζε 335 ευρώ και τον Ιανουάριο του 2022 585 ευρώ. Πέρα από το γεγονός ότι η τιμή είναι υπερδιπλάσια, οι προμηθευτές καλούν τους αρτοποιούς να προκαταβάλλουν το σύνολο των χρημάτων προκειμένου να εκτελεστεί η παραγγελία.

Ακριβότερο το ψωμί

Μέσα σε ένα χρόνο οι αρτοποιοί έχουν προβεί σε ανατιμήσεις που σωρευτικά ανέρχονται σε 16%, όμως θεωρούν εκ των ων ουκ άνευ τις νέες αυξήσεις τιμών εάν: α) δεν αυξηθεί η επιδότηση στους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας των αρτοποιείων, έτσι ώστε η τιμή της κιλοβατώρας να μην υπερβαίνει τα 0,16 ευρώ, β) δεν μειωθεί ο ΦΠΑ στο ψωμί στο 6% από 13% που είναι σήμερα και γ) δεν μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα.

Ο συνολικός ετήσιος τζίρος των βιοτεχνικών αρτοποιείων υπολογίζεται σε 2,5 δισ. ευρώ. Πριν από το 2015 ο τζίρος ήταν 3 δισ. ευρώ, όμως η ελαστικοποίηση της νομοθεσίας σχετικά με το ψωμί από κατεψυγμένη ζύμη είχε ως συνέπεια τζίρος περί τα 500 εκατ. ευρώ να μετατοπισθεί στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Με πληροφορίες από τη σελίδα Kathimerini.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπουργείο Πολιτισμού: “Κίτρινη” κάρτα στο project των 30 εκατ. ευρώ στο Ξενία Κύθνου

Το Υπουργείο Πολιτισμού έβαλε «φρένο» σε τμήμα της πρότασης της Xenia Kythnos – Δεν εγκρίθηκαν οι υπόσκαφες κατασκευές λόγω αλλοίωσης του τοπίου

Σύρος: Στρατηγικός σχεδιασμός για την επέκταση της τουριστικής περιόδου και ψηφιακή πολιτιστική σύνδεση

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης επενδύει στον ποιοτικό και βιώσιμο τουρισμό με δράσεις για City Breaks, εναλλακτικές μορφές και καινοτόμα πολιτιστική ενημέρωση με κάρτα QR

Νάξος – 14ο Φεστιβάλ Θεάτρου “Παρά θίν’ αλός”: Ανοίγει αυλαία με δύο δυνατές παραστάσεις (αφίσα)

Ο «Πινόκιο» και «Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μία ώρα» σηματοδοτούν την έναρξη του φετινού φεστιβάλ θεάτρου – Τοπικές θεατρικές ομάδες ανεβάζουν τον πήχη!

Στην “ATTICA GREEN EXPO 2025” το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας

θα παρουσιαστούν οι περιβαλλοντικές δράσεις του Δ.Λ.Τ. Θήρας, μέσα από φωτογραφικό υλικό, βίντεο και ενημερωτικά έντυπα

Νάξος – Δημοτικό Συμβούλιο: Διπλή συνεδρίαση την Τετάρτη 28 Μαΐου

Κατά την πρώτη συνεδρίαση θα συζητηθεί ένα θέμα και κατά τη δεύτερη δεκαέξι.

Φολέγανδρος: Μία ανάσα από την απόκτηση Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού

Ένα σημαντικό βήμα για τον βιώσιμο τουριστικό σχεδιασμό του νησιού – Σύνδεση με το Εθνικό Παρατηρητήριο και στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης

Αμοργός – Αιγιάλη: Οικογενειακό εστιατόριο ζητάει μάγειρα για την καλοκαιρινή περίοδο

Οικογενειακό εστιατόριο στην Αιγιάλη προσφέρει διαμονή και φιλικό περιβάλλον – Θέση πλήρους απασχόλησης για σεζόν Ιούνιος–Οκτώβριος

ΕΣΚ Κυκλάδων – Final-4 U14: Η καρδιά του αναπτυξιακού μπάσκετ χτυπά στο “ΔΑΚ Νάξου”

Πανναξιακός, Περιστεριώνας Τήνου, ΑΟ Μυκόνου και Μαρπησσαϊκός διεκδικούν τον τίτλο του πρωταθλητή το Σαββατοκύριακο 24-25 Μαΐου στο «Δημήτρης Περιστεράκης»

Ξεκινά η εκπαίδευση των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας για το 2025

Από 31 Μαΐου έως 24 Ιουνίου η θεωρητική και πρακτική κατάρτιση νέων εθελοντών σε δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση – Μέσω πλατφόρμας και με φυσική παρουσία

Μανώλης Κρητικός: Παγκόσμιοι δείκτες διακυβέρνησης και η Ελλάδα

Με τους παγκόσμιους δείκτες διακυβέρνησης (Global Governance Indicators, GGI) των Ντ. Κάουφμαν (Natural Resource Governance Institute and Brooking Institute) και A. Κράι (World Bank Development Research Group), όπως και με άλλους διεθνείς δείκτες θα κρίναμε μια κυβερνητική θητεία;

Νάξος – “Ο Χάρης”: Για 4η συνεχόμενη χρονιά στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Στις Εγγαρές της Νάξου, η παράδοση γίνεται γεύση και η γεύση… βραβείο. Το FNL Awards τίμησε ξανά τη μαγειρική ψυχή μιας οικογενειακής ταβέρνας

Οι Πυξ Λαξ έρχονται στη Νάξο, πότε και που;

Την Δευτέρα 11 Αυγούστου στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου – Μουσική, μνήμες και νέες αγάπες με το συγκρότημα-σύμβολο της ελληνικής ροκ σκηνής

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο λόγω μηχανικής βλάβης – Μεταφέρθηκαν οι επιβάτες

Νάξος – Δ. Λιανός: “Προτεραιότητα η έξυπνη διαχείριση του νερού, ξεκινούν εργασίες στο φράγμα Τσικαλαριού” (video)

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός ανακοινώνει την επαναλειτουργία υλοποίησης του τρίτου φράγματος στο νησί και υπογραμμίζει την ανάγκη βιώσιμων λύσεων για το νερό στον νησιωτικό χώρο (video)

Εκτακτο: Σεισμός 6 R ανοιχτά της Κρήτης, αισθητός σε όλο το Νότιο Αιγαίο

Σεισμική δόνηση μεγάλης διάρκειας λίγο μετά τις 6 το πρωί, με επίκεντρο το κρητικό πέλαγος

FNL Best Restaurant Awards 2025: Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος (πίνακας)

Τιμητική Παρουσία των Κυκλάδων στα FNL Best Restaurant Awards 2025 - Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος

Πάρος: Ένα νησί στο όριο της αντοχής του

Οι κάτοικοι εκπέμπουν SOS για τον υπερτουρισμό, την άναρχη δόμηση και την απώλεια της ταυτότητας του νησιού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Πολύωρη πρωινή (20/05) διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, που και πότε;

Πολύωρη πρωινή διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τρίτη 20 Μαϊου σε περιοχές της Νάξου - Που και πότε

Η Νάξος πρωταγωνίστρια στο “Φτάσαμε” με τον Ζερόμ Καλούτα (video)

Η εκπομπή του ΕΡΤ+ επισκέπτεται το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και μας ταξιδεύει σε γεύσεις, παραδόσεις, τοπία και πρόσωπα της Νάξου, μέσα από τα μάτια και το γιουκαλίλι του Ζερόμ Καλούτα.

Νάξος: “Το μέρος που με διάλεξε και το διάλεξα κι εγώ”

Η Στέλλα Νικολάκη γράφει για την δική της Νάξο...