Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΕλλάδα: Μέσα Μαρτίου ξεκινά το πρόγραμμα "Νταντάδες της γειτονιάς"

Ελλάδα: Μέσα Μαρτίου ξεκινά το πρόγραμμα “Νταντάδες της γειτονιάς”

|

Στην τελική ευθεία μπαίνει το προσεχές διάστημα το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Το είχε πει χθες, ο πρωθυποιυργός Κυριάκος Μητσοτάκης..  Στο πλαίσιο των ανακοινώσεων για τα προγράμματα στήριξης εργαζόμενων γυναικών. Και ένα εξ αυτών, ξεκινά άμεσα. Και είναι η εφαρμογή του προγράμματος «Νταντάδες της γειτονιάς» για τη φροντίδα παιδιών ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών, κάθε εργαζόμενης που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Οπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα iefimerida.gr το πρόγραμμα που αρχικά ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει την πιλοτική του λειτουργία στα μέσα Φεβρουαρίου, αναμένεται να κάνει επίσημα «πρεμιέρα» μετά τα μέσα Μαρτίου. Μάλιστα, το προσχέδιο της σχετικής πλατφόρμας (μέσω του gov.gr) που θα αφορά τόσο τους επιμελητές, όσο και τους ενδιαφερόμενους γονείς είναι έτοιμο και το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται οι τελικές δοκιμές.

Σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα σε πρώτη φάση η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» θα ανοίξει προκειμένου να υποβάλλουν αιτήσεις οι επιμελητές/τριες και να δημιουργηθεί το Μητρώο των Επιμελητών, ενώ στη συνέχεια -μετά από περίπου ένα μήνα- θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων γονέων. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είχε κατατεθεί στη Βουλή τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη.

«Νταντάδες της Γειτονιάς»: Τι ισχύει με τα voucher
Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό το πρόγραμμα του υπ. Εργασίας αφορά τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από δύο μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και ιδιαίτερα των μητέρων για τη φύλαξη των παιδιών τους.  Όπως προαναφέρθηκε σε πρώτη φάση θα ξεκινήσει πιλοτικά σε κάποιους δήμους σε όλη τη χώρα και στη συνέχεια θα υλοποιηθεί σε όλη την επικράτεια. Σημειώνεται ότι θα δοθεί έμφαση, τουλάχιστον, σε πρώτη φάση στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι εργάζονται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης θα λαμβάνουν voucher 250 ευρώ μηνιαίως, ενώ όσοι εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης θα λαμβάνουν 150 ευρώ μηνιαίως.

Τι είναι το Μητρώο Επιμελητών
Σε πρώτη φάση, όπως προαναφέρθηκε, η σχετική πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» θα ανοίξει για τους επιμελητές/τριες προκειμένου να δημιουργηθεί το λεγόμενο «Μητρώο Επιμελητών». Τι ακριβώς είναι όμως συγκεκριμένο μητρώο; Πρόκειται για μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, στην οποία θα εγγράφονται τα φυσικά πρόσωπα που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Συνοπτικά, οι ενδιαφερόμενοι επιμελητές/ επιμελήτριες που πληρούν τα κριτήρια θα εγγράφονται στην πλατφόρμα και ακολούθως οι γονείς που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες φύλαξης θα κληθούν να υποβάλλουν αίτηση, καταθέτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Στην επόμενη φάση, οι γονείς θα επιλέξουν επιμελητή ή επιμελήτρια για το παιδί ή τα παιδιά τους, συνάπτοντας συμφωνία συνεργασίας και άμεσα θα αρχίσουν να λαμβάνουν τη μηνιαία οικονομική ενίσχυση.

Ποιοι μπορούν να εγγραφούν στο Μητρώο Επιμελητών
Στο Μητρώο Επιμελητών εγγράφονται τα φυσικά πρόσωπα, που πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

α. έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους,

β. είναι Έλληνες πολίτες ή διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, με δικαίωμα εργασίας,

γ. είναι απόφοιτοι/ες επαγγελματικής εκπαίδευσης ειδικότητας Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων ή Μεταδευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) ή κάτοχοι ισότιμου τίτλου σπουδών των ειδικοτήτων Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων, Προσχολικής Αγωγής Ημερήσιας Φροντίδας Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες, Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Έκφρασης ή κάτοχοι πτυχίου ΤΕΙ Βρεφονηπιοκομίας, Προσχολικής Αγωγής, Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία ή είναι απόφοιτοι/ες κατ’ελάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης και έχουν ολοκληρώσει το πιστοποιημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης για επιμελητές/τριες.

δ. έχουν γνώσεις παροχής Α΄ Βοηθειών σε παιδιά.

ε. έχουν καλή κατάσταση ψυχικής και σωματικής υγείας και δεν πάσχουν από χρόνια μεταδοτικά νοσήματα.

στ. δεν τελούν υπό καθεστώς δικαστικής συμπαράστασης

ζ. δεν έχουν εκπέσει της γονικής μέριμνας ή δεν έχουν απωλέσει το δικαίωμα άσκησης αυτής, εφόσον είναι γονείς.

η. δεν διώκονται και δεν έχουν καταδικαστεί για αδικήματα που επισύρουν, σύμφωνα με το άρθρο 1537 Α.Κ., έκπτωση από την γονική μέριμνα ή για τα αδικήματα της πορνογραφίας ανηλίκων, μαστροπείας, σωματεμπορίας, ασέλγειας με ανήλικο έναντι αμοιβής, αποπλάνησης παιδιών, καθώς και για τα αδικήματα που συνδέονται με ναρκωτικά ή εμπορία οργάνων.

θ. έχουν ικανότητα κατανόησης και ομιλίας της ελληνικής γλώσσας.

«Νταντάδες της Γειτονιάς»: Επιλογή Επιμελητή/τριας
Η επιλογή του/της επιμελητή/τριας θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τον γονέα ή το πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του παιδιού και στην μεταξύ τους συμφωνία περιλαμβάνεται κατ’ ελάχιστον ο τόπος και ο χρόνος παροχής των υπηρεσιών, το ύψος της αμοιβής, καθώς και τα βασικά δικαιώματα και υποχρεώσεις των δύο πλευρών.

Σημειώνεται ότι ο κάθε επιμελητής ή επιμελήτρια επιτρέπεται να παρέχει τις υπηρεσίες του στον ίδιο τόπο και χρόνο: α) μέχρι του αριθμού των τριών παιδιών, για παιδιά ηλικίας από δύο μηνών έως δύο ετών και έξι μηνών, εκ των οποίων μόνο ένα παιδί μπορεί να είναι ηλικίας κάτω του ενός έτους, β) μέχρι του αριθμού των δύο παιδιών, για παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους.

«Νταντάδες της Γειτονιάς»: Ποιοι δικαιούνται voucher
Τα πρόσωπα που δικαιούνται να λάβουν την οικονομική ενίσχυση (voucher) για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών τους, είτε στο σπίτι της οικογένειας είτε στο σπίτι ενός/μιας Επιμελητή/τριας είναι:

1.μητέρα φυσική, θετή ή ανάδοχη που εργάζεται στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.

2. πατέρας φυσικός, θετός ή ανάδοχος που ασκεί την αποκλειστική γονική μέριμνα βρέφους ή νηπίου και εργάζεται είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.

3. κάθε πρόσωπο, στο οποίο έχει ανατεθεί, με δικαστική απόφαση ή εισαγγελική διάταξη η αποκλειστική επιμέλεια βρέφους ή νηπίου και η οποία εργάζεται στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.

4. μητέρα φυσική, θετή ή ανάδοχη που είναι εγγραμμένη στα μητρώα του ΟΑΕΔ ως άνεργη.

Συρεγγέλα στο iefimerida: Στόχος να σταθούμε δίπλα στις γυναίκες
«Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη γυναικεία εργασία και να σταθούμε δίπλα στις γυναίκες που θέλουν να παραμείνουν ενεργές στην αγορά εργασίας μετά την απόκτηση των παιδιών τους, βοηθώντας έτσι στην εξισορρόπηση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής και προωθώντας την ισότητα ανδρών και γυναικών στην απασχόληση», δήλωσε στο iefimerida.gr η υφ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα.

Πηγή:iefimerida.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη – Ενωση Ξενοδόχων: Πετυχημένη η εκδήλωση “Νέες Τεχνολογίες στη Φιλοξενία και τον Τουρισμό”

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση "Νέες Τεχνολογίες στη Φιλοξενία και τον Τουρισμό" από την Ένωση Ξενοδόχων και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο

Andrus Beer Trail Race Festival: Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε

Η αντίστροφη μέτρηση για το Andrus Beer Trail Race Festival ξεκίνησε

Κίμωλος – Πρασσά: Εχει τα πιο καθαρά νερά στον κόσμο (!!!)

Στις Κυκλάδες και δη στην Κίμωλο η παραλία Πρασσά έχει τα πιο καθαρά νερά σε παγκόσμιο επίπεδο (!!!)

“Γαλάζια Σημαία: Οι βραβεύσεις για το 2024 έρχονται στην προσεχή Παρασκευή

Ανακοινώνονται την Παρασκευή 24 Μαΐου οι βραβεύσεις για το 2024 για την "Γαλάζια Σημαία"

Αμοργός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Όρμο Αιγιάλης

Πότε ξεκινούν οι κυκλοφορικές ρυθμίσεις στην Αιγιάλη;

Νάξος – Ταβέρνα η Αξιώτισσα: “Τα Καλά στοιχειά” του chef Γιάννη Βάσιλα αποκαλύπτονται (και μετά μουσικής)

Στην "Ταβέρνα η Αξιώτισσα" παρουσιάζεται απόψε (18/05) το δεύτερο βιβλίο του chef Γιάννη Βάσιλα - Τι αναφέρει η πρόσκληση

Ζήτω η οινοποσία και η υπερβολική αισιοδοξία …

Ο Αλέκος Αρβανιτάς με την δικό του μοναδικό τρόπο σκέψης αναλύει τα γεγονότα της εβδομάδας που πέρασαν εντός κι εκτός Ελλάδας

Κίνα: Ερευνητές κατέψυξαν και επανέφεραν στη ζωή ανθρώπινο εγκεφαλικό ιστό

Επιστήμονες στην Κίνα προχώρησαν σε μια σημαντική ανακάλυψη αφού επανέφεραν στη ζωή έναν ανθρώπινο εγκεφαλικό ιστό

Νάξος – Γλινάδο: Εκπαιδευτική εκδρομή σε Δήλο – Τήνο, χρονοδιάγραμμα

Εκπαιδευτική Εκδρομή από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Γλινάδου "Ιωάννης Ν. Βενιέρης" .. Χρονοδιάγραμμα

Naxos Medical: Σαράντα γυναίκες υποβλήθηκαν σε δωρεάν έλεγχο μαστού (με υπερηχογράφημα) και κλινική εξέταση

Η εικόνα που έχουν οι γιατροί του Naxos Medical μετά την δράση για δωρεάν έλεγχο μαστού και κλινική εξέταση - Τι αναφέρει ο Στέλιος Βιτζηλαίος

Νάξος – Χαλκί: Η έκλειψη Σελήνης το 1692, η αναβολή της συντέλειας ελέω ιερομόναχου Χρύσανθου

Ορεινός Αξώτης: 1692 μεγάλος πανικός στο Χαλκί Νάξου εξ αφορμής της εκλείψεως της Σελήνης

Κυκλάδες – Final 4 (U-14): Κυρίαρχος ο Πανναξιακός ΑΟΚ

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κατέκτησε τον τίτλο της καλύτερης ομάδας στο Final 4 (P-14)... Η ανάρτηση του Πανναξιακού ΑΟΚ και ο πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά

Χατζηανδρέου προς Προέδρους Κοινοτήτων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: “επιβεβλημένη η παρουσία σας στη συνεδρίαση”.

Ανοιχτή Πρόσκληση του Λεονάδρου Χατζηανδρέου στους προέδρους των Κοινοτήτων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ώστε να παραστούν στην αυριανή (13/05) συνεδρίαση για την αύξηση των δημοτικών τελών

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα “Καλοκαιρινή Φύλαξη Παιδιών με Δημιουργική Απασχόληση”

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο πρόγραμμα "Καλοκαιρινή Φύλαξη Παιδιών με Δημιουργική Απασχόληση" (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος – ΓΕΛ Νάξου “Μανώλης Γλέζος”: Συμμετοχή εκπαιδευτικών στο “Teachers Academy” (photos)

Συμμετοχή πέντε εκπαιδευτικών του ΓΕΛ Νάξου «Μανώλης Γλέζος» σε εκπαιδευτικά κέντρα του "Teachers Academy" (Photos)

Νάξος – Final 4 (U14): Σήμερα ο μεγάλος τελικός ανάμεσα στον Πανναξιακό ΑΟΚ και τον ΑΟ Ανδρου

Πως έφτασαν έως τον τελικό του u14 οι ΑΟ Ανδρου και Πανναξιακός ΑΟΚ...

Νάξος: Στον αστερισμό των νοσηλευτών – τριών του 51ου Πανελλήνιου Συνεδρίου

Η Νάξος καλωσορίζει τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες που έφτασαν σήμερα στο νησί μας για να συμμετάσχουν στις εργασίες του 51ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος (Ε.Σ.Ν.Ε.)

Νάξος: Δράσεις από το Δήμο για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024 - Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα

Νάξος – Συνέδριο Νοσηλευτών: Φέρνει πεζοδρόμηση στη παραλιακή οδό

Με βάση ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου,, η χερσαία ζώνη το απόγευμα της Τετάρτης (15/05) θα γίνει ένας τεράστιος πεζόδρομος

Νάξος: Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα (13/05) με επίκεντρο την αύξηση των δημοτικών τελών

Από την Δημοτική Επιτροπή πέρασαν οι προτάσεις για αύξηση δημοτικών Τελών - Ποια τα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα (13/05)