Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΕλλάδα - Lockdown: Τα ...βρήκαν Μητσοτάκης - Ιερώνυμος και ...

Ελλάδα – Lockdown: Τα …βρήκαν Μητσοτάκης – Ιερώνυμος και …

|

Ανοιχτές οι εκκλησίες για ατομική προσευχή στις 21 Δεκεμβρίου –  Κυλιόμενες λειτουργίες και λειτουργία ανήμερα την Πρωτοχρονιά – Αγκάθι ο αριθμός των πιστών

Η χρυσή τομή στο ζήτημα που είχε προκύψει με τις λειτουργίες των Χριστουγέννων βρέθηκε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο, η δεύτερη μέσα σε διάστημα δύο ημερών. Η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Ιερώνυμος για την πορεία της πανδημία και στην ανησυχία που επικρατεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι δύο άντρες συμφώνησαν πως πολιτεία και εκκλησία σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που περάνει η χώρα θα πρέπει να είναι μαζί και να δώσουν από κοινού τον αγώνα προκειμένου να μπει ένα τέλος σε αυτό τον υγειονομικό εφιάλτη που πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο Αρχιεπίσκοπος μετέφερε τις αντιδράσεις που υπάρχουν από τους Μητροπολίτες αλλά και από τους πιστούς για τα περιοριστικά μέτρα τις γιορτές των Χριστουγέννων και ζήτησε να υπάρξουν κάποιες μικρές αλλαγές χωρίς να υπάρξει κίνδυνος για την διασπορά του κορονοϊού.

Περισσότερες λειτουργίες

Σύμφωνα με πληροφορίες τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξουν οι εκκλησίες μόνο για ατομική προσευχή, κάτι που είχε συμβεί και το περασμένο Πάσχα. Επίσης λειτουργία εκτός από την ημέρα των Χριστουγέννων και των Θεοφανίων θα πραγματοποιηθεί και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. Παράλληλα εκείνες τις ημέρες θα υπάρξουν κυλιόμενες λειτουργίες προκειμένου να τις παρακολουθήσουν όσο το δυνατό περισσότεροι πιστοί.

“Αγκάθι” ο αριθμός των πιστών

Ο Αρχιεπίσκοπος φέρεται να ζήτησε την αύξηση του αριθμού των πιστών, ένα αίτημα που ζητά κλήρος και λαός. Η εκκλησία προτείνει στους μικρούς ναούς να βρίσκεται ένα πιστός σε κάθε 15τμ, στα αστικά κέντρα να αυξηθούν στα 25 άτομα και στους Μητροπολιτικούς ναούς να ο αριθμός να φτάσει τους 50. Ο Πρωθυπουργός επιφυλάχθηκε να απαντήσει και παράπεμψε στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων η οποία θα έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Χαμηλώνουν οι τόνοι στην ΔΙΣ

Η επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο λειτούργησε “πυροσβεστικά” ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Ήδη αρκετοί Ιεράρχες δηλώνουν ικανοποιημένοι από αυτή την εξέλιξη τονίζοντας πως αντιλαμβάνονται πλήρως την κρισιμότητα των στιγμών και πως θα τηρήσουν πιστά τα μέτρα προστασίας για την πανδημία.

Να σημειώσουμε ότι τις προηγούμενες ημέρες (ακόμη και σήμερα) δεν ήταν όμως λίγοι και εκείνο που κατέφυγαν σε «πολεμική» ρητορική κάνοντας λόγο ακόμη και για «Εκκλησία υπό διωγμόν», όπως έπραξε για παράδειγμα ο μητροπολίτης Κερκύρας, κ. Νεκτάριος. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων είχε καλέσει τους πιστούς να αγνοήσουν τα μέτρα και τους ιερείς να ανοίξουν τους ναούς.

Οι αιτιάσεις προς την κυβέρνηση εστιάζουν στα δρακόντεια μέτρα φύλαξης των ναών από αστυνομικές δυνάμεις -ιδίως σε μεγάλες γιορτές όπως πρόσφατα του Αγίου Ανδρέα και του Αγίου Νικολάου- με στόχο να μην προσεγγίσουν οι πιστοί, ενώ καταλογίζουν και αργοπορία στην κυβέρνηση ως προς την ανακοίνωση των μέτρων που θα ισχύσουν στις εκκλησίες την εορταστική περίοδο.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα thetoc.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πιπεριές Φλωρίνης με ξινοτύρι Πιτταρά και με την υπογραφή της Μαριέττας Γαλάνη

Η συνεργάτιδα του naxospress και ερευνήτρια της τοπικής κουζίνας μας χαρίζει μια παραδοσιακή συνταγή με ιστορία, μυστικά και γεύση που ταξιδεύει.

Νάξος – Σαγκρί: Μαθήματα προσφοράς από τα παιδιά, δώρισαν στο σχολείο πολυμηχάνημα από το χαρτζιλίκι τους

Πέντε μικρές φίλες πέρασαν το καλοκαίρι τους δημιουργικά και στήριξαν με αγάπη το Δημοτικό Σχολείο του χωριού.

Λεβερκούζεν – Άιντραχτ Φρανκφούρτης: Η αλλαγή προπονητή φέρνει νέα δεδομένα και πίστη στην έδρα

Οι «ασπιρίνες» ψάχνουν την πρώτη νίκη, απέναντι στην αήττητη Άιντραχτ που βρίσκεται στην κορυφή.

Νάξος – Κωμιακή: “Έφυγε” πλήρης ημερών η Μαρία Κορρέ

Μέσα σε λίγες ώρες, το χωριό βυθίστηκε στη θλίψη με τον χαμό δύο αγαπημένων μορφών της τοπικής κοινωνίας.

Ηρακλειά: Με έναν μαθητή ξεκίνησε το Δημοτικό Σχολείο, δύο στο νηπιαγωγείο, τη Δευτέρα (15/09) ο αγιασμός (video)

Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει τη μικρή Ηρακλειά με μόλις τρία παιδιά σε σχολική τάξη – Ο πρόεδρος της κοινότητας Δημήτρης Γαβαλάς μιλά για τη μοναξιά του ενός μαθητή και τις προκλήσεις της νησιωτικότητας (video)

Πρώτη επιτυχής τηλε-θρομβόλυση στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου

Με τη χρήση τηλεϊατρικής, οι γιατροί απέτρεψαν μόνιμη βλάβη σε ασθενή με οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο – Σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση της υγειονομικής φροντίδας στις Κυκλάδες.

Το Brainobrain έρχεται για πρώτη φορά στη Νάξο – Ένα πρόγραμμα που αναπτύσσει το μυαλό και την προσωπικότητα των παιδιών

Το διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα που συνδυάζει τον άβακα, το NLP και την ανάπτυξη soft skills ανοίγει τις πόρτες του στη Χώρα Νάξου.

Κλήρωση Κυπέλλου και Πρωταθλήματος ΕΠΣ Κυκλάδων – Τα ζευγάρια και οι όμιλοι

Στην Ερμούπολη της Σύρου πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για την Α΄ και Β΄ φάση του Κυπέλλου Κυκλάδων, καθώς και για την κατάρτιση των ομίλων της Α΄ Κατηγορίας.

Διάκριση για το 2ο Γυμνάσιο Νάξου, εθνική Ετικέτα Ποιότητας eTwinning για το έργο «Heritage on a plate»

Το σχολείο τιμήθηκε για τη δημιουργική σύνδεση της γαστρονομικής παράδοσης με τα ψηφιακά εργαλεία και την τεχνητή νοημοσύνη, σε συνεργασία με σχολεία του εξωτερικού.

Η Ίος στην κορυφή με το σκοτύρι – Το ελληνικό τυρί που ξετρελαίνει τους Ολλανδούς

Έρευνα του Griekenland.net κατατάσσει την Ίο πρώτο γαστρονομικό προορισμό για τους φίλους του τυριού, με το παραδοσιακό σκοτύρι να κερδίζει τις εντυπώσεις.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Συγκέντρωση στη Νάξο για τα Τέμπη: Φωνή διαμαρτυρίας και διεκδίκησης δικαιοσύνης

Πολίτες της Νάξου ενώθηκαν στη φωνή διαμαρτυρίας για την τραγωδία των Τεμπών, ζητώντας απαντήσεις και απονομή δικαιοσύνης.